Salazion sau chalazion este o formatiune chistica la nivelul pleoapei, cauzata de blocarea glandelor sebacee. Iata care sunt simptomele, cauzele si factorii de risc, precum si ce metode de tratament exista.

Cuprins:

1. Ce este un salazion?
2. Cauze
3. Care sunt simptomele unei salazion?
4. Tratament salazion
5. Preventie

Ce este un salazion?

Un salazion este o inflamatie la nivelul pleoapei, ca o formatiune chistica de mici dimensiuni. Apare din cauza blocarii glandelor sebacee Meibomius situate in grosimea pleoapelor. Glandele sebacee de la nivelul pleoapelor produc un fluid subtire, uleios, care lubrifiaza ochiul. Sebumul din interior se acumuleaza incet intr-un chist, care apare pe pleoapa sub forma unei umflaturi mici si poate sa se intareasca sau sa creasca in timp. Aceasta formatiune chistica are dezvoltare lenta.

Cauze

Salazionul apare cand glandele Meibomius se blocheaza si secretiile sale raman aici si stagneaza. Sistemul imunitar recunoaste aceasta acumulare de sebum ca fiind straina si declanseaza o reactie inflamatorie. Se formeaza astfel un granulom inflamator, o formatiune chistica, rosie si ce produce un usor disconfort. Salazionul nu este asociat cu infectie localizata, spre deosebire de orjelet.

Factorii de risc includ blefarita, imunitate scazuta, alergii, dermatita seboreica si acneea rozacee. Legatura dintre chalazion cu blefarita este deosebit de mare. Persoanele cu blefarita au inflamatii ale pielii din jurul genelor. Persoanele cu blefarita sunt adesea incurajate sa foloseasca comprese calde si spalari frecvente pentru a reduce inflamatia si pentru a mentine ochii cat mai sanatosi. Atunci cand acesti pasi nu sunt facuti sau nu functioneaza si blefarita continua sa nu fie tratata, poate duce la un chalazion.

Salazionul NU este ulcior!

Salazionul difera de ulcior (numit si orjelet). Cea mai vizibila diferenta intre un chalazion si un ulcior este ca un chalazion tinde sa fie nedureros. Orjeletul este dat de multe ori de infectia cu Stafilococul auriu, ducand la inflamatie, roseata, durere si secretie purulenta dupa 2-3 zile. In caz de ulcior, semnele inflamatorii sunt mai intense si produc mai mult disconfort. De asemenea, in caz de salazion, nu vorbim de infectie locala, spre deosebire de ulcior. Uneori, un ulcior netratat poate duce la salazion.

Salazionul la copii

Copiii sunt mai predispusi la salazion, din cauza faptului ca pot duce mai des mainile murdare la ochi. De asemenea, pot avea de multe ori o imunitate mai redusa.

Care sunt simptomele unei salazion?

Simptomele pot include:

  • o umflatura mica ce poate fi resimtita de obicei pe pleoape – pe pleoapa superioara sau pleoapa inferioara, spre interior sau spre exterior;
  • umflarea treptata a pleoapei;
  • disconfort la nivelul ochiului – umflarea pleoapei nu este de obicei dureroasa.

Daca chalazionul initial se infecteaza, poate deveni umflat si dureros. Poate aparea un singur salazion, dar uneori pot aparea doua sau mai multe. Simptomele unei chalazion se pot asemana cu alte afectiuni sau probleme medicale. Consultati intotdeauna medicul pentru un diagnostic.

Control medical pentru salazion

Medicul oftalmolog va intreba despre simptome si va examina zona pentru a exclude alte afectiuni. De asemenea, medicii pot prescrie picaturi anti-inflamatorii pentru ochi sau unguente pentru a reduce disconfortul si pentru a grabi vindecarea. Pentru unii pacienti, un medic poate administra o injectie cu steroizi pentru a reduce umflarea. Acest lucru va depinde de localizarea, dimensiunea si numarul salazioanelor prezente. Daca exista semne ale unei infectii bacteriene, medicul poate recomanda un curs de antibiotice orale.

Tratament salazion

Un salazion necesita de obicei foarte putin tratament medical si tinde sa se reduca singur in cateva saptamani. Intre timp, este important sa evitati stoarcerea chalazionului, deoarece acest lucru poate creste riscul unei infectii oculare. Cu toate acestea, exista mai multe modalitati sigure de a favoriza drenajul si de a accelera procesul de vindecare. Acestea includ:

Comprese calde

Aplicarea unei comprese calde pe ochiul afectat poate ajuta la inmuierea oricarui sebum intarit care blocheaza conductele glandelor. Asta ajuta canalele sa se deschida si sa se scurga mai eficient, ceea ce poate ameliora iritatiile. Inmuiati o carpa moale, curata sau un tampon de bumbac intr-un bol cu ​​apa calda. Scurgeti lichidul in exces si aplicati compresa umeda pe pleoapa timp de 10-15 minute, de aproximativ 4 ori pe zi. Continuati sa udati compresa des pentru a o mentine calda. Repetati de mai multe ori pe zi pana cand umflarea se reduce. Uneori aceasta caldura si o presiune usoara sunt suficiente pentru a inmuia continutul umflaturii (chist) umplut cu lichid, ajutandu-l sa se scurga mai usor. Apa trebuie sa fie destul de calda, dar confortabila.

Masajul bland al pleoapei

Masarea usoara a pleoapelor timp de cateva minute in fiecare zi poate ajuta canalele de sebum sa se scurga mai eficient. Inainte de a face acest lucru, asigurati-va ca mainile sunt curate pentru a reduce riscul de infectie. Odata ce salazionul incepe sa se reduca sau sa se scurga, mentineti zona curata si evitati sa o atingeti cu mainile goale. Masajul chistului dupa utilizarea unei comprese calde poate incuraja chistul sa se scurga. Faceti acest lucru usor, cu un deget curat sau o discheta din bumbac, in directia genelor.

Curatarea pleoapelor

Igiena ochilor este extrem de important, mai ales in caz de salazion. Se recomanda curatarea pleoapei de minimum doua ori pe zi  – indeparteaza grasimea si celulele moarte ale pielii care pot contribui la formarea chisturilor. Se poate folosi o solutie salina oftalmologica, solutie oftalmica speciala sau servetele sterile pentru ochi, precum Iridium.

DE EVITAT!

  • Nu apasati si NU STOARCETI salazionul.
  • Nu frecati si nu atingeti pleoapa cu mainile nespalate.
  • Nu purtati machiaj sau lentile de contact pana cand zona nu este complet vindecata. Pentru a preveni disconfortul sau iritarea ulterioara, este mai bine sa evitati folosirea machiajului sau a lentilelor de contact pana cand salazionul se vindeca.

Tratament medicamentos pentru salazion

Medicii pot prescrie unguente cu antibiotic sau costicosteroizi, sau picaturi oftalmologice ce se administreaza in sacul conjunctival. Cand se aplica unguent, se face si masajul pleoapei. Medicii pot prescrie picaturi cu ofloxacina, tobramicina sau dexamethasona si oxacilina sau sinerdol.

Interventie chirurgicala pentru salazion – cand e necesara?

Pentru o persoana cu un chalazion sever sau persistent, un medic poate recomanda o interventie chirurgicala pentru a o drena – operatie salazion. Acest lucru are loc de obicei in cabinetul medicului folosind anestezie locala. Se recurge la interventie chirurgicala pentru salazion daca acesta produce disconfort, afecteaza vederea, sau daca persista si nu raspunde la alte metode de tratament. Dupa ce pleoapa este amortita, medicul va pune o clema pentru a va ajuta sa va mentineti pleoapa in loc pentru procedura. In acest fel, nu va trebui sa va faceti griji cu privire la mentinerea pleoapelor deschise pentru procedura.

Medicul va face apoi o incizie mica in pleoapa si va indeparta chalazionul cu un instrument special. Locatia inciziei (fata sau spatele pleoapei) depinde de marimea chalazionului. Se face incizia pentru a elibera continutul chistului si sacul glandular. La copii, operatia se face sub anestezie generala. Dupa operatie sunt prescrise frecvent picaturi de antibiotice sau unguent.

La final se face inchiderea inciziei folosind cusaturi dizolvabile. Timpul de recuperare este in mod normal foarte scurt dupa indepartarea chalazionului. Medicul va prescrie un antibiotic pentru a preveni infectia. De asemenea, poate prescrie picaturi sau unguent cu steroizi pentru a ajuta la calmarea inflamatiei. Asigurati-va ca mentineti o igiena buna a pleoapelor. Nu purtati lentile de contact aproximativ o saptamana.

Exista complicatii?

Majoritatea cazurilor de chalazion nu provoaca probleme. Rareori, un chist se poate infecta si aceasta infectie se poate raspandi si poate implica intreaga pleoapa si tesuturile din jurul ochiului. Pleoapa poate fi foarte umflata si rosie. S-ar putea sa nu puteti deschide ochiul si este posibil sa apara multa durere si febra. Daca dezvoltati acest tip de complicatii, numita celulita orbitala, trebuie sa consultati urgent un medic. Tratamentul celulitei orbitale se face cu antibiotice, de obicei intravenos, prin perfuzie, in spital.

Preventie

Curatarea zonei oculare in fiecare zi poate ajuta la prevenirea cresterii sau reaparitiei unui chalazion. Puteti folosi servetele de curatare pre-hidratate pentru a evita blocarea glandelor. Alte sfaturi de prevenire a chalazionului includ:

  • nu frecati ochii;
  • asigurandu-va ca mainile sunt curate inainte de a atinge ochii;
  • spalati-va mainile inainte si dupa indepartarea lentilelor de contact;
  • spalati fata pentru a indeparta murdaria si / sau machiajul inainte de a merge la culcare;
  • protejati ochii impotriva prafului si a poluarii aerului, de exemplu prin purtarea de ochelari de soare in aer liber sau ochelari de protectie cand folositi utilaje, cum ar fi unelte electrice;
  • inlocuiti machiajurile pentru ochi la fiecare 2-3 luni pentru a preveni dezvoltarea bacteriana si nu folositi la comun cu nimeni produsele de machiaj etc.

Salazionul reapare?

Pentru majoritatea oamenilor, un chalazion apare o singura data. Cu toate acestea, unele persoane sunt predispuse sa le dezvolte si pot reveni (reapar). Puteti preveni acest lucru agand grija foarte mare la igiena ochilor si solicitand ajutor medical la primele semne de inflamatie.

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Vezi comentariile

  • Buna ziua, mi sa dat un diagnostic de Chalazion pe pleoapa inferioara de un medic oftalmolog și ca tratament netildex picături și ciprofloxacin picături și comprese cu rivanol rece după administrarea picăturilor, ce alt tratament fara picături as putea folosi, ce comprese sau orice altceva as putea folosi?

  • Eu miam făcut incizia de chalazion și tot ma deranjează ochiul ma mănâncă ma ustura ce îmi recomandați sa fac am pus betabioptal și indoclire și kanamicina da încă nu mia trecut

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma