Sacroileita – cauze, simptome, tratament

Sacroileita este o inflamatie a articulatiei sacroiliace, structura aflata intre coloana vertebrala si pelvis. Aflati din materialul urmator care sunt cauzele, simptomele si tratamentul pentru sacroileita.

Cuprins:

  1. Ce este sacroileita?
  2. Tipuri de sacroileita
  3. Cauze
  4. Simptome
  5. Sacroileita la gravide
  6. Diagnostic
  7. Cum se trateaza sacroileita?
  8. Metode de prevenire

Ce este sacroileita?

Articulatia sacroiliaca

Sacroileita este o inflamatie a uneia sau a ambelor articulatii sacroiliace – situate la punctul de intalnire dintre coloana vertebrala inferioara si pelvis. Aceasta afectiune poate provoca dureri la nivelul feselor sau al spatelui inferior si se poate extinde in jos pe unul sau ambele picioare. Durerea se agraveaza daca persoana sta in picioare pentru prea mult timp sau in timp ce urca scarile.

Sacroileita poate fi dificil de diagnosticat, deoarece poate fi confundata cu alte cauze ale durerilor de spate inferior. Afectiunea a fost asociata cu un grup de boli care provoaca artrita inflamatorie a coloanei vertebrale. Tratamentul poate fi medicamentos sau sub forma de fizioterapie.

Sindrom sacroiliac

Aceasta afectiune este o componenta principala a spondilitei anchilozante. Spondilita anchilozanta este o boala reumatica care determina inflamatia articulatiei si rigiditatea coloanei vertebrale si a soldurilor. Este un tip de artrita care este progresiva.

Sacroileita poate afecta orice persoana. Cu toate acestea, spondilita anchilozanta, care are drept componenta principala sacroileita, este mai putin frecventa si apare mai des la caucazieni.

Tipuri de sacroileita

In functie de localizare, afectiunea poate fi de trei tipuri, dupa cum urmeaza:

  • sacroileita in partea stanga
  • sacroileita in partea dreapta
  • amplasata in ambele parti (sacroileita bilaterala).

Sacroileita stadii

Exista, de asemenea, trei stadii ale bolii.

  • gradul I – simptomele sunt usoare, uneori aparand durerea de spate
  • gradul II – apar dureri la nivelul feselor si coapselor
  • gradul III – se manifesta prin radiculita, crampe si mialgii si apar salturi ale tensiunii arteriale.

Cauze

Exista mai multe potentiale cauze ale inflamatiei la nivelul articulatiilor sacroiliace. Printre acestea se numara:

Spondilita anchilozanta

Acesta este un tip progresiv de artrita inflamatorie care afecteaza coloana vertebrala si soldurile. Potrivit explicatiilor aparute intr-un raport publicat in 2005, sacroileita este un semn precoce al acestei afectiuni. Cu toate acestea, nu toate persoanele care prezinta sacroileita ajung sa sufere de spondilita anchilozanta.

Osteoartrita

Aceasta afectiune poate provoca distrugeri la nivelul articulatiilor sacroiliace si este o alta cauza de baza a sacroileitei.

Traumatisme

O vatamare traumatica brusca poate deteriora articulatiile sacroiliace si poate provoca inflamatii, ducand la sacroileita.

Sarcina

Cand o femeie este insarcinata, articulatiile ei sacroiliace se extind pentru a face loc copilului aflat in curs de crestere si dezvoltare. Acest lucru poate pune stres pe articulatii si poate provoca simptomele sacroileitei.

Infectie

Daca articulatia sacroiliaca se infecteaza, se poate produce o inflamatie.

In plus, o persoana care prezinta urmatoarele afectiuni are un risc mai mare de a dezvolta sacroileita:

  • infectii ale tractului urinar
  • endocardita
  • dependenta de droguri intravenoase (IV)

Simptome

Principalele simptome ale sacroileitei sunt:

  • dureri la nivelul feselor, zonei inferioare a spatelui si al spatelui unuia sau ambelor picioare
  • dureri sacrale
  • febra usoara
  • rigiditate la nivelul soldurilor si partii inferioare a spatelui

Sacroileita simptome rare

Uneori, sacroileita poate provoca dureri si la nivelul soldurilor si picioarelor, desi acest lucru este mai putin frecvent.

Urmatoarele activitati pot agrava durerea provocata de aceasta afectiune:

  • statul in picioare sau intins pentru perioade lungi de timp
  • punerea greutatii pe un singur picior
  • urcatul scarilor
  • mersul cu pasi lungi
  • alergarea
  • intoarcerile in pat

Sacroileita la gravide

Aceasta afectiune este frecventa in randul femeilor insarcinate. Acest lucru este cauzat de faptul ca in timpul sarcinii, soldul si articulatiile sacroiliace incep sa se extinda in mod natural. Acesta este un semn ca organismul se pregateste sa nasca. Aceasta modificare se poate adauga la o alta schimbare a modului in care unele femei merg ca urmare a sarcinii, iar rezultatul poate fi o inflamare a articulatiilor sacroiliace. Toate acestea pot da nastere unei sacroileite.

Cauze sacroileita in sarcina

Cele mai multe dureri musculo-scheletice in sarcina sunt produse de relaxina, un hormon care determina relaxarea muschilor si a ligamentelor, sustin specialistii.

Acest lucru face ca musculatura pelvina sa se relaxeze pentru a-i permite fatului sa se dezvolte. Cu toate acestea, relaxina poate determina, de asemenea, realaxarea altor muschi si ligamente, iar acest lucru poate provoca afectarea nervilor si aparitia durerilor. Deoarece ligamentele din interiorul si din jurul bazinului se extind si se relaxeaza, articulatiile nu au parte de la fel de mult sprijin cum se intampla in mod normal.

Ligamentele asigura stabilitate. De aceea, daca ligamentele sunt relaxate, se poate ajunge la instabilitate articulara, care poate duce la o mobilitate prea mare a articulatiilor. In alte cazuri, poate provoca fortarea altor muschi din jur, de obicei prin incordare, iar acest lucru poate provoca durere”, a spus Dr. Rachel Gelman, un kinetoterapeut si specialist in podea pelvina.

Diagnostic

In timpul examenului fizic, medicul ar putea incerca sa identifice cauza durerii apasand pe anumite locuri de pe solduri si fese. In plus, cel mai probabil, doctorul ar putea sa va miste picioarele in pozitii diferite pentru a stresa usor articulatiile sacroiliace. De asemenea, ar putea recomanda efectuarea unor teste pentru a diagnostica afectiunea.

Teste de imagistica

Radiografie articulatii sacroiliace

Medicul ar putea propune o radiografie a pelvisului. Acest test poate dezvalui semne de deteriorare a articulatiei sacroiliace.

RMN sacroiliace

Daca suspecteaza o spondilita anchilozanta, medicul poate recomanda o rezonanta magnetica (RMN) – un test care foloseste unde radio si un camp magnetic puternic pentru a produce imagini sectionale transversale foarte detaliate atat ale tesuturilor osoase cat si ale tesuturilor moi.

RMN articulatii sacroiliace pret

Pretul unui astfel de test este de aproximativ 550 de lei.

Injectii cu anestezic

Deoarece durerile la nivelul spatelui inferior pot avea multe cauze, medicul poate sugera utilizarea injectiilor cu anestezic. Acestea au rolul de a ajuta la stabilirea diagnosticului. De exemplu, daca dupa o astfel de injectie in articulatia sacroiliaca, durerea dispare, este posibil ca problema sa fie in articulatia sacroiliaca. Cu toate acestea, medicamentele cu anestezic se pot scurge in structurile din apropiere, iar acest lucru poate reduce fiabilitatea acestui test.

Cum se trateaza sacroileita?

Medicul stabileste planul de tratamentul in functie de semnele si simptomele pacientului, precum si de cauza sacroileitei.

Articulatie sacroiliaca tratament

Medicamente

In functie de cauza durerii, medicul va poate recomanda:

  • In prima faza, pacientul poate primi anumite medicamente fara prescriptie medicala. Daca acestea nu ofera suficienta alinare, specialistul poate prescrie versiuni mai puternice ale acestor medicamente.
  • Relaxante musculare. Medicamente precum ciclobenzaprina ar putea ajuta la ameliorarea spasmelor musculare adesea asociate cu sacroileita.
  • Inhibitori TNF. Medicamentele denumite inhibitori ai factorului de necroza tumorala (TNF) – cum ar fi etanerceptul, adalimumab si infliximab – ajuta adesea la ameliorarea sacroileitei asociate cu spondilita anchilozanta.

Kinetoterapie in caz de sacroileita

In prima faza, kinetoterapeutul va poate pune la punct un plan de exercitii de miscare si de intindere pentru a mentine flexibilitatea articulatiilor si exercitii de consolidare pentru a intari musculatura.

Exercitii pentru sacroileita

Fizioterapia si exercitiile de intarire si flexibilitate pot aduce mari beneficii celor cu sacroileita.

Iata cateva exercitii care pot fi de mare ajutor in tratarea sau ameliorarea sacroileitei:

Exercitii de flexare a soldului

  • Asezati-va pe spate cu partea inferioara a picioarelor pe o cutie sau pe mai multe perne.
  • Incrucisati-va picioarele.
  • Incordati-va picioarele, tineti si apoi lasati-le libere.
  • Repetati acest lucru de mai multe ori sau in conformitate cu indicatiile medicului sau terapeutului.
  • Schimbati pozitia picioarelor.
  • Intindeti-va pe spate cu genunchii indoiti si cu labele picioarelor asezate drept pe podea.
  • Asezati o perna intre genunchi, incordati si apoi eliberati.
  • Repetati de mai multe ori sau in conformitate cu indicatiile medicului sau terapeutului.

Exercitii izometrice pentru sold

In timpul fizioterapiei, veti invata o serie de exercitii de miscare si de intarire. In cele din urma, veti putea face o multime dintre aceste exercitii singuri acasa. Tratamentul se va concentra, de asemenea, pe intindere si pastrarea sau imbunatatirea flexibilitatii articulatiei. Trebuie sa consultati intotdeauna medicul sau kinetoterapeutul inainte de a incerca aceste exercitii, astfel incat sa nu va agravati simptomele sau sa nu provocati alte daune sau leziuni.

Interventia chirurgicala si alte proceduri

Daca durerile nu s-au ameliorat in urma aplicarii altor metode, medicul va poate sugera:

Injectii intraarticulare

Specialistul poate administra injectii cu corticosteroizi in articulatie pentru a reduce inflamatia si durerea. Aceste injectii articulare pot fi facute de doar cateva ori pe an, deoarece steroizii pot slabi oasele si tendoanele articulatiei.

Denervarea prin ablatie cu radiofrecventa

Energia eliberata de un aparat cu radiofrecventa poate deteriora sau distruge tesutul nervos care produce durerea.

Stimulare electrica

In cadrul acestui proceduri, doctorul implanteaza un stimulator electric in sacrum (osul sacru). Acesta poate contribui la ameliorarea durerii cauzate de sacroileita.

Fuziunea articulara

Desi interventia chirurgicala este rar folosita pentru tratarea sacroileitei, fuzionarea celor doua oase (artrodeza) cu ajutorul unor materiale metalice speciale poate uneori sa amelioreze durerile provocate de aceasta afectiune.

Stil de viata si remedii la domiciliu

Pacientii au la dispozitie cateva tratamente pentru durerea produsa de sacroileita care pot fi aplicate la domiciliu. Printre acestea se numara:

Calmante eliberate fara prescriptie medicala

Medicamente precum ibuprofenul si acetaminofenul pot ajuta la ameliorarea durerii asociate cu aceasta boala. Se recomanda, insa, utilizarea lor cu mare grija. Unele dintre aceste medicamente pot provoca tulburari stomacale sau probleme renale sau hepatice. Administratia pentru Alimente si Medicamente din SUA (FDA) a avertizat din nou recent cu privire la utilizarea de medicamente antiinflamatoare nonsteroidiene, cum ar fi ibuprofenul, si riscul crescut de atac de cord si accident vascular cerebral. Cititi intotdeauna prospectul si luati aceste medicamente numai conform indicatiilor.

Odihna

Modificarea sau evitarea activitatilor care agraveaza durerea ar putea ajuta la reducerea inflamatiei in articulatiile sacroiliace. De asemenea, este important ca pacientii sa aiba o postura corecta.

Folosirea ghetii si a caldurii

Alternarea ghetii si caldurii poate ajuta la ameliorarea durerii la nivelul articulatiei sacroiliace.

Complicatii sindrom sacroiliac

La fel ca in cazul altor afectiuni care provoaca dureri cronice, sacroileita poate duce la depresie si insomnie.

Prognostic

Perspectivele pentru pacientii cu aceasta boala pot varia in functie de cauza. Unele vatamari se vor imbunatati prin administrarea medicamentelor, a terapiei sau cu ajutorul programelor de exercitii. In schimb, daca afectiunea este cauzata de leziuni articulare care nu pot fi corectate prin interventii chirurgicale sau medicamente, atunci tratamentul se va baza pe gestionarea simptomelor pe termen lung.

Este important sa va prezentati la medic daca apare orice tip de durere la nivelul articulatiilor. Acest lucru este valabil mai ales daca afecteaza activitatile si obiceiurile zilnice ale pacientului. Cu cat tratamentul este administrat mai devreme, cu atat rezultatul va fi mai bun.

Metode de prevenire

Nu exista nicio modalitate de a preveni aceasta afectiune. Puteti insa sa preveniti sau sa reduceti simptomele prin evitarea activitatilor care provoaca dureri, cum ar fi alergarea sau urcatul scarilor, si mentinerea unui stil de viata sanatos.

 

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/sacroiliitis/symptoms-causes/syc-20350747
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/319984.php
  3. https://www.healthline.com/health/sacroiliitis
  4. https://www.insider.com/what-is-si-joint-pain-2018-2
  5. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17736-sacroiliitis/prevention
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma