Rosul unghiilor – cum scapam de acest obicei

Rosul unghiilor sau „onicofagia” este mai mult decat un tic nervos sau un obicei neplacut. Afla din urmatorul articol cum puteti sa scapati de acest obicei.

Cuprins:

1. Informatii generale

2. Cauze

3. Rosul unghiilor la copii

4. Simptome

5. Tratament

6. Masuri de preventie

Informatii generale

Onicofagia este un obicei intalnit la oameni de a-si roade unghiile. In aceasta stare, un individ in mod obisnuit si in mod regulat isi roade unghiile degetelor si tesuturile moi ale patului unghiilor (buricele degetelor). Acest tic nervos se observa cel mai frecvent la copii si adolescenti si poate fi indus de stres.

Onicofagia este asociata cu o serie de afectiuni psihologice, incluzand tulburarea obsesiv-compulsiva si tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atentie (ADHD). Rosul unghiilor poate duce la infectii ale unghiilor si tesuturilor moi. In plus fata de unghiile deformate, orice persoanelor care are acest obicei poate prezenta, de asemenea, leziuni ale gingiei, dureri ale maxilarului si anomalii ale dintilor

Rosul unghiilor poate fi tratat prin abordarea cauzei ca pe o afectiune, care poate implica psihoterapia. Pot fi incercate si alte masuri care ajuta la stoparea de roadere a unghiilor, cum ar fi folosirea unor tratament speciale care se aplica local, direct pe unghie.

Rosul de unghii incepe de obicei in copilarie si poate continua pana la maturitate, iar efectele secundare pot fi mai mult decat cosmetice. Repetarea obiceiul de roadere a unghiilor poate face ca pielea din jurul unghiilor sa fie traumatizata, umflata si poate deteriora tesutul care face ca unghiile sa creasca, ducand cresterea de unghii anormale. Roaderea unghiilor va poate lasa, de asemenea, vulnerabili la anumite infectii pe masura ce treceti bacterii si virusi daunatori de la gura la degete si de la unghiile la fata si gura.

Efecte

Pe langa aspectul inestetic al mainilor, rosul unghiilor poate produce infectii, prin patrunderea microbilor in organism, afectiuni stomatologice, unghii casante, varfurile degetelor inrosite sau cuticule sangerande.

Cauze

Este posibil sa existe o legatura genetica cu onicofagia, deoarece unii oameni par sa aiba o tendinta mostenita de a dezvolta acest comportament obsesiv de a-si provoca neintentionat o trauma sau o durere fizica. Roaderea unghiilor este asociat cu anxietatea, deoarece actul de muscare si roadere a unghiilor reliefeaza stresul, tensiunea sau plictiseala. Oamenii care isi rod unghiile, in mod obisnuit fac acest lucru atunci cand simt ca sunt nervosi, plictisiti, singuri sau chiar flamanzi. Rosul unghiilor de unghii poate fi, de asemenea, un obicei transferat si se poate ajunge la suptul degetelor. Astfel ca, va puteti trezi intr-o zi fara sa vreti ca faceti acest obicei defaimator chiar in vazul lumii. In timp ce rosul unghiilor poate sa apara uneori fara simptome de stare psihiatrica, acest obicei poate fi asociat cu tulburarea de hiperactivitate – cu deficit de atentie (ADHD), tulburarea de tip opozitional, anxietate de separare , enurezis (incontinenta urinara in timpul somnului), tulburare tip tic nervos si alte probleme ce tin de sanatatea mintala.

Cine isi roade unghiile?

  • 50% dintre copiii cu varsta cuprinsa intre 10 si 18 ani.
  • Rosul unghiilor apare de cele mai multe ori la tineri, atunci cand acestia trec prin modificarile determinate de pubertate;
  • Aproximativ 23% dintre adultii tineri, cu varste intre 18 si 22 de ani;
  • Cele mai multe persoane inceteaza sa isi mai roada unghiile in jurul varstei de 30 de ani.

Rosul unghiilor la copii

Copiii isi rod unghiile din mai multe motive – din curiozitate sau plictiseala, pentru a se elibera de stres, din curiozitate pot sa imite alta persoana din jurul sau. Roaderea unghiilor este cel mai frecventa dintre asa-numitele „obiceiuri nervoase”, care includ sugerea degetului mare, ridicarea nasului, trasul si rasucitul parului, trosnirea gatului, scrasnirea dintilor sau muscatul buzelor.

Rosul unghiilor este un obicei frecvent intalnit in cazul copiilor cu varste mari, care au tendinta de a se desfasura acest obicei in cadrul familiei si este cea mai probabil sa devina unul  dintre obiceiurile nervoase care vor continua pana la maturitate daca nu se iau anumite masuri. Aproximativ 30-60% dintre elevi si 20% din adolescenti isi rod unghiile, cel putin pentru o perioada de timp.

Stresul si anxietatea la copii

Situatiile de acasa sau de la scoala pot provoca copilului stari de stres sau de anxietate care declanseaza mai departe roaderea unghiilor. Exista o multime de situatii stresante care ii pot determina sa aiba acest tic nervos, cum ar fi:

  • Lupte intre membrii familiei sau parinti
  • Pierderea unui membru al familiei sau a unei rude apropiate
  • Divortul parintilor
  • Mutarea intr-un oras nou sau o casa noua
  • Mutarea copilului la alta scoala
  • Probleme de integrare si de socializare a copilului
  • Pedeapsele
  • Presiune pentru a face totul bine si de a avea note mari la scoala
  • Presiune pentru a face lucrurile perfecte si a-si multumi parinti

Simptome

  • Sangerarea tesuturilor moi
  • Dureri in zona unghiilor
  • Infectii la degete
  • Infectii la unghii
  • Degetele umflate
  • Deteriorarea unghiilor
  • Cresterea anormala (deformata) a unghiilor

Unghiile protejeaza varfurile sensibile ale degetelor de traumele accidentale si se formeaza prin stratul de tesut germinant numit matricea (radacina) unghiilor. Roaderea unghiilor poate duce la diferite infectii locale, care la randul lor pot provoca anumite boli la unghii.

Roaderea unghiilor si alte consecinte

De asemenea, este important sa retineti ca roaderea unghiilor poate provoca si probleme fizice, inclusiv:

  • Infectii de stomac rezultate din inghitirea unghiilor muscate
  • Infectiile fungice ale placii de unghii si a pielii din jur
  • Resorbtia dentara (a radacinii dintilor)
  • Distrugerea peretilor alveolari
  • Infectii parazitare intestinale
  • Durere si disfunctie articulara temporo-mandibulara

Tratament

Exista anumite trucuri ce trebuie incercate pentru a se renunta la acest obicei. Este recomandat sa va faceti manichiura cel putin o data pe saptamana. Incercati sa folositi un lac de unghii cu o culoare mai aprinsa pentru inceput, astfel incat atunci cand le roadeti sa se cojeasca si sa dea un aspect neingrijit mainii.

Adresati-va medicului specialist daca aveti probleme si tulburari legate de stres.

  • Psihoterapia: poate fi terapie individuala sau de grup. Tehnicile pot include urmatoarele:
  • Terapia cognitiva comportamentala: este o forma de psihoterapie care se concentreaza pe schimbarea tiparelor, sentimentelor si comportamentului de gandire daunatoare
  • Terapia dialectica a comportamentului: aceasta forma de psihoterapie este pentru persoanele cu tulburari de personalitate grave. Este conceput pentru a ajuta la schimbarea tiparelor de comportament care nu sunt utile
  • Psihoterapia interpersonala: Aceasta forma de psihoterapie se concentreaza asupra problemelor interpersonale. Obiectivele psihoterapiei interpesonale includ imbunatatirea comunicarii interpersonale si sporirea sprijinului social.
  • Tratamentul poate implica nu numai persoanele afectate, ci si sprijinul prietenilor apropiati si al membrilor familiei
  • Tratarea infectiilor prin utilizarea de antibiotice
  • Folosirea lacului de unghii care are gust amar; aceasta tehnica poate sa nu fie foarte eficienta in multe cazuri (dar in cazul copiilor poate da rezultate). In plus, lacul cu gust amar, care stimuleaza cresterea si intarirea unghiilor. Se poate aplica in strat subtire si peste un lac de unghii colorat

Masuri de preventie

Ingrijirea unghiilor

  • Pastrati-va unghiile curate si uscate. Daca sunt ude prea mult timp, bacteriile se pot forma sub unghii si pot duce la infectii.
  • modalitate usoara de a va impiedica sa va roadeti unghiile este sa le pastrati scurt.
  • Luati in considerare purtarea manusilor de cauciuc captusite cu bumbac pentru spalarea vesela sau curatarea cu substante chimice.
  • Inlocuiti obiceiul de roaderea unghiilor cu un obicei bun: Cand simtiti nevoia sa va roaeti unghiile, incercati sa va jucati cu o minge anti-stres.
  • Utilizați întăritorul unghiilor pentru a vă face unghiile mai puternice. Acesta se poate achizitiona de la orice plafar, farmacie sau hypermarket.

Managementul stresului

Managementul stresului poate ajuta la rezolvarea episoadelor de roaderea unghiilor.

 

 

 

Referinte:

  1. https://www.dermnetnz.org/topics/onychophagia/
  2. https://www.dovemed.com/diseases-conditions/onychophagia/
  3. https://www.psychologytoday.com/us/conditions/onychophagia-nail-biting
  4. https://www.aad.org/public/skin-hair-nails/nail-care/nail-biting
  5. https://www.healthline.com/health/how-to-stop-biting-your-nails
  6. https://consumer.healthday.com/encyclopedia/children-s-health-10/child-development-news-124/nail-biting-ages-6-to-12-646321.html
  7. https://parenting.firstcry.com/articles/nail-biting-in-children-how-to-stop-it/
Andreea Enache

Absolventa a Facultatii de Comunicare si PR, si a Masteratului de Social Media & Marketing Online - Universitatea SNSPA din Bucuresti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

2 ani in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

2 ani in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

2 ani in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

2 ani in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

2 ani in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

2 ani in urma