Ejacularea precoce apare atunci cand un barbat ejaculeaza in timpul actului sexual mai devreme decat si-ar dori el sau partenera. Aflati din materialul urmator care sunt cauzele si solutiile de prevenire a ejacularii precoce.

Cuprins:

  1. Informatii generale
  2. Cauze
  3. Consecinte
  4. Metode de tratament
  5. Sfaturi pentru viata sexuala

Informatii generale

Ce inseamna ejaculare?

Ejacularea inseamna eliberarea materialului seminal prin penis in timpul unui orgasm. Atunci cand ejacularea are loc mai repede decat va doriti, acest lucru este cunoscut sub denumirea de ejaculare precoce (EP).

Ejacularea precoce este disfunctia sexuala cea mai intalnita in randul barbatilor cu varsta sub 60 de ani, afectand unul din cinci barbati din intreaga lume.

Totusi este una dintre afectiunile cel mai adesea nediagnosticate si netratate corespunzator. Ejacularea precoce este o afectiune medicala complexa, care poate fi cauzata de o multitudine de factori, avand consecinte personale negative precum suferinta, frustrarea, evitarea intimitatii sexuale.

Atata timp cat se intampla rar, nu este motiv de ingrijorare.

Semne ale ejacularii premature

  • Intotdeauna sau aproape intotdeauna ejacularea apare dupa numai un minut de la penetrare
  • Barbatii afectati nu sunt capabili sa intarzie ejacularea in timpul actului sexual de fiecare data sau aproape de fiecare data
  • Se simt stresati si frustrati si tind sa evite contactele sexuale ca rezultat al acestei disfunctii

Atat factorii psihologici, cat si biologici pot juca un rol in ejacularea prematura. Desi multi barbati nu se simt confortabil sa vorbeasca despre acest lucru, ejacularea precoce este o conditie des intalnita si tratabila. Medicamentele, consilierea si tehnicile sexuale care intarzie ejacularea – sau o combinatie a acestora – pot contribui la imbunatatirea performantelor sexuale.

Simptome

Ejacularea precoce reprezinta incapacitatea de a controla permanent reflexul ejaculator, aceasta fiind o afectiune sexuala frecventa, care afecteaza barbatii de toate varstele.

Fenomenul biologic natural consta in ejacularea la doua minute sau chiar mai putin dupa penetrarea vaginala. Controlul ejacularii este un comportament dobandit, care creste odata cu insusirea experientei.

Ejacularea survine inainte de dorinta individului si este precedata de erectia normala.

Principalul simptom al ejacularii premature este incapacitatea de a amana ejacularea mai mult de un minut dupa penetrare. Cu toate acestea, problema ar putea aparea in toate situatiile sexuale, chiar si in timpul masturbarii.

Clasificarea ejacularii precoce

  • Pe toata durata vietii (primara). Ejacularea prematura care are loc pe tot parcursul vietii apare tot timpul sau aproape tot timpul, incepand cu primele contacte sexuale.
  • Dobandita (secundara). Ejacularea prematura dobandita se dezvolta dupa ce barbatii afectati au avut experiente sexuale anterioare in care nu au intampinat probleme de ejaculare.

Multi barbati au impresia ca au simptome de ejaculare prematura, dar aceste semne nu indeplinesc criteriile de diagnostic pentru ejacularea prematura. In schimb, in cazul lor, ejacularea prematura poate varia in mod natural, iar perioadele de ejaculare rapida alterneaza cu perioadele de ejaculare normala.

Cauze

Multi dintre barbati afectati isi pun intrebarea: ”de ce ejaculez repede?”. Printre cauzele care provoaca ejacularea precoce se numara:

  • adolescenta
  • teama de bolile cu transmitere sexuala
  • anxietate
  • factori psihologici
  • sentimentul de vinovatie legat de sex
  • neadaptarea sociala
  • prezenta apropiata a altor persoane in casa (soacra).

Cauza exacta a ejacularii premature nu este cunoscuta. Pana acum se credea ca singura cauza este doar cea psihologica. Acum, insa, specialistii stiu ca ejacularea prematura implica o interactiune complexa a factorilor psihologici si biologici.

Cauze psihologice

Factorii psihologici care pot juca un rol includ:

  • Experiente sexuale timpurii
  • Abuz sexual
  • Imagine proasta privind propriul corp
  • Depresie
  • Ingrijorare privind ejacularea prematura
  • Sentimente de vinovatie care va sporesc tendinta de a va grabi in timpul contactelor sexuale

Alti factori care pot influenta situatia

  • Disfunctie erectila. Barbatii care sunt ingrijorati de obtinerea sau mentinerea unei erectii in timpul unui act sexual si-ar putea forma un mecanism in a ejacula rapid, lucru care poate fi dificil de schimbat.
  • Multi barbati care se confrunta cu ejacularea precoce au, de asemenea, probleme cu anxietatea – fie direct legate de performantele sexuale sau de alte probleme.
  • Probleme de relationare. Daca ati avut relatii sexuale satisfacatoare cu alti parteneri in care ejacularea prematura s-a intamplat rar sau deloc, este posibil ca problemele cu actuala partenera sa contribuie la aceasta situatie neplacuta.

Cauze biologice

Ejacularea prematura poate fi influentata si de un numar de factori biologici, printre care:

  • Niveluri hormonale anormale
  • Niveluri anormale ale substantelor chimice cerebrale numite neurotransmitatori
  • Inflamatie si infectie la nivelul prostatei sau a uretrei
  • Trasaturi mostenite

Factori de risc

O serie de factori pot creste riscul de ejaculare prematura. Dintre acestia se numara:

Disfunctie erectila

Ati putea avea un risc crescut de a ejacula precoce daca aveti uneori sau in mod constant probleme in obtinerea sau mentinerea erectiei. Teama de a va pierde erectia v-ar putea face sa va grabiti in mod constient sau inconstient in timpul contactelor sexuale.

Stresul

O tulburare emotionala sau psihica in general poate influenta ejacularea prematura, limitandu-le barbatilor abilitatea de a se relaxa si de a se concentra in timpul relatiilor intime.

Consecinte

Pentru barbati, ejacularea prematura poate determina nu doar afectarea semnificativa a nivelului de functionare si de satisfactie sexuala, ci si o scadere generala a calitatii vietii. Barbatii care se confrunta cu ejacularea precoce sunt de cele mai multe ori stresati, isi pierd vizibil increderea si respectul de sine, au probleme sociale, de relationare si in relatie si acuza un sentiment puternic de rusine.

30% dintre barbatii care sufera de ejaculare precoce raporteaza anxietate in timpul situatiilor sexuale. Unii barbati care se confrunta cu ejacularea prematura pot evita implicarea in relatii din cauza fricii si a jenei, in timp ce alti barbati care sunt intr-o relatie se pot teme ca partenerul lor va deveni nemultumit si relatia se va termina din cauza acestui lucru.

Efectele ejacularii premature asupra femeilor

Ca si in cazul barbatilor, ejacularea prematura le poate afecta atat fizic, cat si emotional pe partenerele de sex feminin. Aceste femei raporteaza, de cele mai multe ori, o reducere a satisfactiei sexuale, pierderea apetitului si a orgasmelor, precum si un stres sporit in ceea ce priveste relatiile interpersonale.

Terminarea brusca a actului sexual care este insotita de ejacularea prematura poate determina incapacitatea femeii de a atinge punctul culminant, chiar si in urma stimularii clitorisului. Acest lucru poate duce la resentimente si furie si chiar refuzul de a se angaja in relatii intime.

Metode de tratament

Remedii pentru ejaculare precoce

Tehnici comportamentale

In unele cazuri, terapia ar putea presupune masturbarea cu o ora sau doua inainte de actul sexual, astfel incat sa puteti intarzia ejacularea in timpul sexului. De asemenea, medicul poate recomanda evitarea actului sexual pentru o perioada de timp si concentrarea asupra altor tipuri de jocuri sexuale, astfel incat presiunea sa fie eliminata. Exista si cateva exercitii pentru ejaculare precoce, dintre care mentionam:

Tehnica strangerii

Aceasta metoda presupune urmatoarele aspecte:

  • Incepeti activitatea sexuala ca de obicei, inclusiv stimularea penisului, pana cand simtiti ca urmeaza sa ejaculati.
  • Rugati-o pe partenera sa stranga varful penisului timp de cateva secunde, pana cand senzatia de ejaculare trece.
  • Tehnica strangerii functioneaza chiar si atunci cand este repetata de 2 – 3 ori pe parcursul unui singur act sexual.

Prezervativele

Prezervativele pot scadea sensibilitatea penisului, ceea ce poate ajuta la intarzierea ejacularii.

Medicamente pentru ejaculare precoce

Anestezice topice

Cremele si spray-urile cu anestezic pentru ejacularea precoce care contin benzocaina, lidocaina sau prilocaina sunt uneori utilizate pentru a trata ejacularea prematura. Aceste produse se aplica pe penis cu 10 pana la 15 minute inainte de sex pentru a ajuta la intarzierea ejacularii.

Medicamente orale

Exista si pastile pentru ejaculare precoce care ar putea intarzia orgasmul. Printre acestea se numara antidepresivele, analgezicele si inhibitori ai fosfodiesterazei de tip 5.

Antidepresivele

Un efect secundar al anumitor antidepresive este intarzierea orgasmului. Din acest motiv, inhibitorii selectivi ai recaptarii serotoninei (ISRS), cum ar fi escitalopram, sertralina, paroxetina sau fluoxetina, sunt utilizati pentru a intarzia ejacularea.

Dintre cele aprobate pentru utilizare in Statele Unite, paroxetina pare a fi cea mai eficienta. Dureaza de obicei cinci pana la zece zile pentru cand aceste medicamente incep sa-si faca efectul. Insa pot trece doua pana la trei saptamani de tratament pana cand efectul complet devine vizibil.

Daca inhibitorii selectivi ai recaptarii serotoninei nu combat ejacularea precoce, medicul poate prescrie clomipramina triciclica. Printre reactiile adverse nedorite ale antidepresivelor se pot numara:

  • greata
  • transpiratie
  • somnolenta
  • scaderea libidoului.
Analgezicele

Tramadolul este unul dintre medicamentele utilizate in mod obisnuit pentru a trata durerea. De asemenea, are efecte secundare care intarzie ejacularea. Reactiile adverse nedorite pot include greturi, cefalee, somnolenta si ameteli.

Poate fi prescris atunci cand ISRS nu au avut niciun efect. Tramadolul nu poate fi utilizat in asociere cu un ISRS.

Consilierea psihologica

Discutiile cu un psihoterapeut va pot ajuta sa reduceti anxietatea privind performantele sexuale si sa gasiti modalitati mai bune de a face fata stresului.

Tratament naturist

Medicina ayurvedica pe baza de plante

Ayurveda este tratamentul traditional indian. Se bazeaza pe mii de ierburi pentru a trata o multime de afectiuni, de la diabet la inflamatii. Anumite medicamente ayurvedice, cum ar fi kaunch beej, kamini vidrawan ras si yauvanamrit vati, se spune ca trateaza ejacularea prematura atunci cand sunt administrate sub forma de capsule, de doua ori pe zi, cu apa calduta. Medicamentele ayurvedice au fost, de asemenea, utilizate pentru tratarea disfunctiei erectile.

Reactiile adverse potentiale:

  • dureri de stomac
  • ameteala
  • durere usoara
  • scaderea libidoului

Medicina chineza pe baza de plante

Comprimatele Yimusake sau pilulele Qilin, administrate saptamanal sau zilnic, pot trata ejacularea precoce prin stimularea rezistentei sexuale. Printre reactiile adverse potentiale cunoscute se numara:

  • dureri de stomac
  • ameteala
  • durere usoara
  • scaderea libidoului

Sfaturi pentru viata sexuala

Stilul de viata este mai important decat credem pentru a avea o viata sexuala normala. Iata ce le recomanda medicii sexologi barbatilor pentru a evita tulburarile de dinamica sexuala.

Ce trebuie sa evitati?

Fumatul

Nicotina provoaca constrictia vaselor sanguine si diminueaza fluxul de sange catre organele genitale, ceea ce conduce in timp la aparitia disfunctiilor erectile. De aceea este recomandat sa va lasati de fumat.

Medicamente care afecteaza viata sexuala

Alcoolul: a se consuma cu moderatie, altfel exista pericolul impotentei. Un pahar de vin are efect stimulant la inceput, dar consumul cronic si excesiv de alcool are efecte redutabile asupra vietii sexuale: scaderea nivelului de testosteron (hormonul virilitatii), pierderea controlului asupra erectiei.

Etnobotanice/droguri: pe langa faptul ca sunt ilegale, consumul de substante stupefiante anuleaza activitatea sexuala.

Ce trebuie sa faceti?

Mentineti-va greutatea corporala in limite normale si aveti grija la alimentatie. Obezitatea este insotita de numeroase probleme la nivelul circulatiei sanguine si de scaderea nivelului de testosteron, ceea ce influenteaza negativ capacitatea de a avea sau de a mentine erectia. Mai multe studii au demonstrat ca persoanele cu un indice al masei corporale (IMC) de peste 28,7 prezinta un risc cu 30% mai mare de impotenta.

Dorinta sexuala creste vara

Atentie la colesterol! Includeti in alimentatie grasimi ”bune” de genul acizilor esentiali omega 3 din peste, ulei de masline, de nuci, de soia si excludeti grasimile saturate de origine animala, care cresc colesterolul ”rau” (carne grasa, mezeluri etc.), ceea ce duce la ingustarea arterelor inclusiv la nivelul organelor sexuale si la disfunctii erectile.

Exercitii fizice

Efectuati zilnic, spre exemplu, 30 de minute de inot, de mers in ritm rapid sau de alergare. Preferati mersul pe bicicleta? Puteti practica si acest sport, dar aveti grija ca, pentru a nu impiedica circulatia sanguina la nivelul organelor genitale, sa reglati saua bicicletei nici prea sus, nici prea jos, ci astfel incat picioarele sa fie usor indoite cand pedalele se afla in cel mai jos punct.

Sexualitatea, elixir de tinerete

De ce barbatilor le este recomandat sportul? Pentru ca:

  • Favorizeaza secretia de endorfine, hormonii starii de bine si placerii sexuale.
  • Ajuta la reducerea excesului ponderal.
  • Contribuie la relaxarea organismului si la combaterea stresului.
  • Imbunatateste sistemul cardiovascular si circulatia sanguina.

De retinut

Odihniti-va cel putin 7 ore in timpul noptii, iar dimineata veti avea cele mai bune performante sexuale, pentru ca testosteronul este la nivel maxim.

Fiti inventivi, aduceti mai multa fantezie in viata sexuala, deoarece si rutina si plictiseala pot duce la disfunctii erectile.

 

Referinte:

  1. https://www.medicalnewstoday.com/articles/188527.php
  2. https://www.healthline.com/health/mens-health/premature-ejaculation
  3. https://www.webmd.com/men/what-is-premature-ejaculation#1
  4. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/premature-ejaculation/symptoms-causes/syc-20354900
  5. https://www.betweenusclinic.com/premature-ejaculation/effects-of-premature-ejaculation/
  6. https://www.healthline.com/health/mens-health/pe-home-remedies
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma