Roseola infantum sau exantem viral – care sunt cauzele, cum se manifesta, cum se transmite si ce tratament exista? Afla din articol.

Cuprins:

1. Informatii generale
2. Transmitere
3. Simptome
4. Diagnostic
5. Complicatii
6. Tratament

Informatii generale

Roseola infantum este o boala virala care afecteaza in cea mai mare parte copiii cu varste cuprinse intre 6 luni si 3 ani. Este rara dupa varsta de 4 ani. Caracteristicile principale sunt febra instalata brusc si aparitia unei eruptii cutanate pe gat, trunchi, fese, extremitati si uneori pe fata. Febra poate dura intre 3-7 zile. Dupa ce dispare febra, apare eruptia ce poate dura de la cateva ore, pana la cateva zile.

Este numita si exantem viral, exantem subit sau boala a sasea.

Roseola este cauzata de virusul herpetic uman de tip 6B (HHV-6B) si posibil si de virusurl de tip 7 (HHV-7). Tratamentul implica, in mod normal, ameliorarea simptomelor.

Transmitere

Roseola este cauzata de un virus si este contagioasa. Se poate raspandi prin tuse, stranut si contact direct. Poate fi transmisa inainte ca primele simptome sa apara. Roseola se raspandeste de la o persoana la alta prin fluide respiratorii si saliva sau prin contact direct cu persoane sau obiecte infectate. Este frecvent raspandita prin tuse si stranut. Odata ce a aparut infectia cu virusul, perioada de incubatie (timpul pana la aparitia simptomelor) este intre 9 si 10 zile. Nu se stie exact cat timp o persoana este contagioasa odata ce a fost infectata cu virusul.

Saliva, secretiile nazale si secretiile din gat sunt mai infectioase cu cateva zile inainte de simptome si pana la cateva zile dupa aparitia eruptiei cutanate.

Majoritatea cazurilor de roseola sunt cauzate de virusul herpetic uman 6 (HHV-6), desi poate fi cauzat si de virusul herpetic uman 7 (HHV-7). Aceste virusuri sunt din aceeasi familie cu virusurile care cauzeaza varicela. Nu exista vaccin impotriva HHV-6 si HHV-7.

Simptome

In caz de roseola infantum, simptomele apar de obicei in termen de 5 – 15 zile de la infectia cu virusul. Cu toate acestea, in cazuri usoare, este posibil ca simptomele sa nu fie sesizate.

Simptomele comune in roseola infantum copii includ:

Simptome respiratorii

In majoritatea cazurilor, un copil cu roseola infantum dezvolta mai intai o afectare usoara a cailor respiratorii superioare, urmata de febra mare. In acest timp simptomele copilului pot include:

Febra

De multe ori boala incepe cu o febra mara, instalata brusc, fiind si primul semn al bolii si etapa in care persoana este cea mai contagioasa. Febra la copii poate dura 3-5 zile. Copiii pot fi iritabili sau agitati in timpul fazei de febra asociate cu roseola. Cu toate acestea, multi copii se comporta aproape ca in mod normal, in ciuda febrei ridicate. Pe masura ce se reduce febra, pe corpul copilului poate aparea o eruptie cutanata.

Eruptie cutanata

Eruptia apare mai ales pe trunchi, si apoi se poate raspandi pe brate, picioare, gat si fata; sunt mici pete roz plate sau in relief. Unele pot avea un inel mai deschis la culoare (margine mai deschisa), pot deveni albe si se estompeaza cand sunt presate. De obicei nu cauzeaza mancarimi sau disconfort. Roseola infantum nu cauzeaza de fiecare data eruptie cutanata. Eruptia in roseola tinde sa porneasca pe trunchi si apoi sa se extinda la nivelul extremitatilor, gatului si fetei. La examenul fizic, eruptiile cutanate apar ca fiind discrete, de 1-5 mm, de culoare rosie, cu aspect de blande sau papule cu margini mai deschise. Eruptiile sunt rareori veziculoase.

Consultati medicul in cazul in care copilul are convulsii, este foarte somnoros, refuza sa consume lichide, nu urineaza sau are probleme cu respiratia.

Diagnostic

De obicei, un diagnostic este pus pe baza semnelor si simptomelor clinice si prin excluderea altor cauze ale simptomelor. Un test de sange poate confirma diagnosticul, dar acest lucru nu se face in mod obisnuit atunci cand este suspectata roseola. Copiii infectati cu HHV-6 pot avea un numar crescut de globule albe, care se vor regla treptat in decurs de 7 pana la 10 zile dupa boala.

Complicatii

Roseola provoaca rareori complicatii, marea majoritate a persoanelor recuperandu-se completa in aproximativ 7 zile de la debutul simptomelor. Atunci cand apar complicatii, acestea includ:

Convulsii febrile

Daca un copil cu roseola are o criza convulsiva, trebuie consultat urgent un medic. Aceste convulsii febrile pot aparea la copiii care sufera o crestere rapida a temperaturii. Pot provoca o scurta pierdere a constientei, miscari necontrolate ale membrelor sau capului si pierderea controlului vezicii sau intestinului.

Roseola este, in general, o infectie virala inofensiva. Ca orice boala care poate provoca febra, poate cauza si convulsii febrile, care sunt spasme musculare necontrolate care dureaza 1 pana la 3 minute. O astfel de convulsie este cauzata de cresterea rapida a temperaturii intr-o perioada scurta de timp. Dupa ce febra a atins o temperatura ridicata, riscul de aparitie a unei convulsii este probabil depasit. Astfel de convulsii pot aparea la 5-15% dintre copii.

Semnele unei convulsii febrile includ:

  • pierderea constientei;
  • miscari necontrolate ale mainilor, picioarelor sau fetei timp de 2-3 minute;
  • urinare necontrolata (la copiii care au dobandit control asupra vezicii);
  • iritabilitate.

Aceste convulsii sunt scurte si in general nu sunt periculoase. Cu toate acestea, copilul trebuie sa fie consultat de catre un medic daca au loc astfel de episoade.

Complicatii la persoanele cu imunitate suprimata

Persoanele cu sisteme imunitare slabite pot prezenta complicatii in caz de roseola. Aici intra persoanele cu HIV sau SIDA, leucemie si cei care au suferit un transplant de organe. Daca persoanele cu imunitate slabita dezvolta roseola sau sufera o reactivare a unei infectii anterioare, pot dezvolta un caz mai sever al bolii si recuperarea e mai dificila.

Complicatiile includ si pneumonia sau inflamatia creierului cunoscuta sub numele de encefalita, care poate pune viata in pericol.

Consultati medicul urgent in urmatoarele cazuri:

  • febra mai mare de 39,4 ° C;
  • febra care dureaza mai mult de o saptamana;
  • eruptii cutanate care persista fara ameliorare pentru mai mult de 3 zile;
  • simptomele se agraveaza;
  • copilul nu tolereaza simptomele;
  • eruptia continua mai mult de o saptamana.

Tratament roseola infantum

Nu exista un tratament specific pentru boala, dar medicamentele si remediile la domiciliu pot fi utilizate pentru a reduce disconfortul si pentru a gestiona simptomele.

Deoarece bolile care cauzeaza febra pot fi contagioase, este bine sa tineti copilul departe de alti copii, cel putin cateva zile. Odata ce este diagnosticata roseola, se recomanda ca cel mic sa evite mediile aglomerate si colectivitatea sau contactul cu alti copii pana cand febra dispare.

Odihna

Copilul trebuie sa se odihneasca si sa nu fie suprasolicitat. Nu va faceti griji daca apetitul lui este scazut si incurajati-l sa bea lichide suplimentare. Desi aceasta boala este rareori grava, trebuie sa stiti ca la inceputul bolii, cand febra urca foarte repede, exista un risc de convulsii. Este posibil sa existe o criza indiferent de cat de bine tratati febra, deci este important sa stiti cum sa gestionati convulsiile, chiar daca ele sunt, de obicei, usoare si apar doar pe termen scurt.

Mediu racoros

Se poate reduce disconforutl febrei printr-o compresa usor rece aplicata pe frunte. Gheata sau apa rece nu trebuie folosite niciodata, deoarece pot cauza frisoane. Aerisiti frecvent camera copilului.

Lichide

Incurajati copilul sa consume cat mai multe lichide pentru a preveni deshidratarea. Consumul de lichide pentru a ramane hidratat este important atunci cand se trateaza roseola. Este important ca cel mic sa fie hidratat cand e bolnav in general. Oferiti-i mai ales apa, dar si bauturi electrolitice la indicatiile medicului. Evitati bauturile dulci si carbogazoase. Daca cel mic e alaptat, se recomanda alaptarea mai frecventa si regim igienodietetic.

Medicamente

Ii puteti da copilului paracetamol sau ibuprofen pentru febra. Cititi prospectul pentru a ii da doza corecta. Nu administrati paracetamol si ibuprofen in acelasi timp. Nu dati niciodata aspirina copiilor cu varsta sub 16 ani, daca nu recomanda un medic.

Medicamentele pentru reducerea febrei includ acetaminofenul si ibuprofenul.Trebuie sa se urmeze intotdeauna recomandarile de pe ambalaj, cu privire la dozele si intervalele corecte. Un medic poate prescrie medicamentul antiviral ganciclovir pentru unii pacienti cu sisteme imunitare slabite pentru a incerca sa impiedice replicarea ADN-ului viral. Antibioticele NU pot fi utilizate pentru tratarea roseolei sau a altor infectii virale, deoarece nu vor prezenta eficienta impotriva virusurilor.

Prevenirea raspandirii roseolei

Roseola este raspandita intr-un mod similar racelii – prin tuse si stranut, obiecte sau suprafete contaminate. Spalati-va frecvent pe maini pentru a preveni transmiterea virusului si asigurati-va ca cel mic stranuta si tuseste in servetel sau batista. Aruncati imediat servetelele folosite si spalati-va mainile.

Nu exista vaccin disponibil pentru a preveni roseola. Prevenirea implica limitarea contactului cu persoanele infectate. Persoanele care au contact cu cineva cu roseola ar trebui sa-si spele frecvent mainile pentru a evita transmiterea virusului, mai ales catre cineva care nu are anticorpi care sa-l combata.

Roseola nu este de obicei o boala grava. De obicei, se reduce de la sine, fara complicatii, in decurs de o saptamana. In cazul tratamentului la domiciliu, simptomele pot fi gestionate, iar disconfortul poate fi redus.

Referinte:
(1) Roseola, link: https://www.healthlinkbc.ca/health-topics/tp22231spec
(2) Roseola infantum, link: https://www.aocd.org/page/RoseolaInfantum
(3) What is roseola, link: https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/what-is-roseola
(4) What you should know about roseola, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/320357.php
(5) Roseola infantum, link: https://www.healthychildren.org/English/health-issues/conditions/skin/Pages/Roseola-Infantum.aspx
(6) Roseola, link: https://kidshealth.org/en/parents/roseola.html

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma