Retinopatia diabetica este afectarea retinei cauzata de complicatii ale diabetului zaharat. Aflati mai multe despre simptomele retinopatiei diabetice, metodele de tratament si posibilele complicatii.
Retinopatia diabetica este o complicatie a diabetului care se manifesta la nivelul ochilor. Este cauzata de deteriorarea vaselor de sange ale tesutului sensibil la lumina aflat in spatele ochiului (retina). La inceput, retinopatia diabetica poate sa nu provoace simptome sau doar probleme usoare de vedere. Insa netratata, in cele din urma, poate duce la orbire.
Orice persoana care are diabet de tip 1 sau diabet de tip 2 poate prezenta la un moment dat retinopatie. Cu cat sufera de diabet de mai mult timp, iar nivelul zaharului din sange nu este bine tinut sub control, cu atat riscul ca aceasta complicatie oculara sa apara este mai mare.
In timp, zaharul in exces din sange poate provoca blocarea vaselor de sange minuscule care hranesc retina, reducandu-i aportul de sange. Drept urmare, ochiul incearca sa dezvolte noi vase de sange. Insa aceste noi vase de sange nu se dezvolta corect si pot da nastere unor scurgeri de lichid.
Exista doua tipuri de retinopatie diabetica:
In cazul acestei forme mai comune – numita retinopatie diabetica neproliferativa (NPDR) – nu se formeaza vase de sange noi (nu prolifereaza). Daca o persoana are NPDR, peretii vaselor de sange din retina se slabesc. Micile umflaturi produse (microanevrisme) ies din peretii vaselor mai mici, permitand scurgerea lichidului si sangelui in retina. Vasele mai mari ale retinei pot incepe sa se dilate si sa aiba diametre neregulate. NPDR poate progresa de la usor la sever, deoarece mai multe vase de sange ajung sa fie blocate.
Fibrele nervoase din retina pot incepe sa se umfle. Uneori, partea centrala a retinei (macula) incepe sa se umfle (edem macular), o afectiune care trebuie tratata.
Retinopatia diabetica poate progresa catre acest tip mai sever, cunoscut sub numele de retinopatie diabetica proliferativa. In cazul acestui tip, vasele de sange deteriorate se inchid, determinand formarea de noi vase de sange anormale in retina care se pot scurge in substanta limpede, asemanatoare unui jeleu, care umple centrul ochiului (corp vitros).
In cele din urma, tesutul cicatricial stimulat de formarea de noi vase de sange poate determina detasarea retinei de partea din spate a ochiului. Daca noile vase de sange afecteaza fluxul normal de lichid din ochi, poate creste presiunea din globul ocular. Acest lucru poate deteriora nervul care transporta imagini de la ochi la creier (nervul optic), rezultand glaucom.
Orice persoana care sufera de diabet poate dezvolta retinopatie diabetica. Riscul de a dezvolta aceasta afectiune oculara poate creste ca urmare a:
Este posibil ca simptomele nici sa nu apara in stadiile incipiente ale retinopatiei diabetice.
Cu toate acestea, pe masura ce afectiunea progreseaza, pot aparea semnele bolii, cum ar fi:
Retinopatia diabetica afecteaza de obicei ambii ochi.
Pacientul poate dezvolta maculopatie diabetica in urma unui edem macular diabetic cauzat de ocluzia (blocarea) venelor din spatele retinei.
Gestionarea atenta a diabetului este cea mai buna metoda de a preveni pierderea vederii. Daca o persoana sufera de diabet, este recomandat sa consulte anual medicul oftalmolog pentru un examen ocular cu dilatare – chiar daca nu are probleme de vedere.
Sarcina poate agrava retinopatia diabetica, asa ca in cazul gravidelor, medicul oftalmolog poate recomanda examene oculare suplimentare pe toata durata sarcinii.
In plus, persoanele cu diabet trebuie sa contacteze imediat medicul oftalmolog daca vederea se schimba brusc sau devine incetosata sau neclara.
Retinopatia diabetica poate fi diagnosticata cel mai usor cu ajutorul examenului fundului de ochi cu dilatare. In timpul acestui examen, medicul administreaza picaturi in ochi care maresc (dilata) pupilele pentru a reusi sa vada mai bine in interiorul ochilor. Picaturile pot produce estomparea vederii de aproape pana cand efectul lor dispare, cateva ore mai tarziu.
In timpul examenului, medicul oftalmolog va cauta eventualele:
In plus, medicul oftalmolog poate:
In timp ce ochii sunt dilatati, medicul face fotografii din interiorul ochilor. Apoi, injecteaza o substanta de contrast speciala in vena bratului si face mai multe poze pe masura ce colorantul circula prin vasele de sange ale ochilor. Doctorul poate folosi imaginile pentru a identifica vasele de sange care sunt blocate, sparte sau din care se scurge lichid.
Medicul oftalmolog poate solicita o tomografie in coerenta optica (OCT). Acest test imagistic ofera imagini in sectiune transversala a retinei care arata cat de groasa este retina. Prin intermediul acestui test, specialistul va afla daca lichidul s-a scurs in tesutul retinian. Ulterior, tomografia in coerenta optica (OCT) poate fi utilizata pentru a monitoriza cat de bine functioneaza tratamentul.
Tratamentul, care depinde in mare masura de tipul si de severitatea retinopatiei diabetice de care pacientul sufera, are rolul de a incetini sau opri avansarea afectiunii.
Majoritatea cazurilor de retinopatie diabetica neproliferativa usoara sau moderata nu au nevoie de tratament imediat. Cu toate acestea, medicul va monitoriza indeaproape ochii pacientului pentru a determina cand va avea nevoie de tratament.
Pacientului i se recomanda sa conlucreze cu medicul diabetolog sau endocrinolog pentru a stabili noi modalitati de a-si imbunatati felul in care gestioneaza boala. Daca retinopatia diabetica este usoara sau moderata, avansarea bolii poate fi incetinita printr-un control bun al glicemiei.
Daca persoana sufera de retinopatie diabetica proliferativa sau edem macular, va avea nevoie de tratament chirurgical prompt.
In functie de problemele specifice ale retinei, retinopatia diabetica se opereaza prin:
Acest tratament cu laser, cunoscut si sub denumirea de tratament cu laser focal, poate opri sau incetini scurgerea sangelui si lichidului in ochi. In timpul procedurii, scurgerile de lichid din vasele de sange anormale sunt tratate prin arsuri cu laser.
Tratamentul cu laser focal se face de obicei in cabinetul medicului sau intr-o clinica oftalmologica, intr-o singura sesiune. Daca pacientul vedea incetosat inainte de operatie din cauza edemului macular, este posibil sa nu-si recapete vederea dupa tratament, insa poate reduce riscurile ca edemul macular sa se agraveze.
Acest tratament cu laser, cunoscut si sub denumirea de fotocoagulare scatter, poate micsora vasele de sange anormale. In timpul procedurii, zonele retinei aflate departe de macula sunt tratate cu arsuri laser. Arsurile determina micsorarea si cicatrizarea vaselor de sange anormale.
De obicei se face in cabinetul medicului sau intr-o clinica oftalmologica in doua sau mai multe sedinte. Pacientul va vedea incetosat timp de aproximativ o zi dupa procedura. De asemenea, o parte din vederea periferica sau de noapte s-ar putea pierde dupa procedura.
Aceasta procedura presupune folosirea unei incizii minuscule in ochi pentru a indeparta sangele din mijlocul ochiului (corpul vitros), precum si tesutul cicatricial de la nivelul retinei. Interventia se face intr-un centru de chirurgie sau un spital sub anestezie locala sau generala.
Doctorul poate sugera injectarea de medicamente in corpul vitros al ochilor. Aceste medicamente, numite inhibitori ai factorului de crestere endotelial vascular (VEGF), pot opri formarea de noi vase de sange blocand efectele semnalelor de crestere pe care organismul le trimite pentru a genera noi vase de sange.
Medicul poate recomanda aceste medicamente ca tratament de sine statator sau in combinatie cu fotocoagularea panretiniana. Desi studiile privind aceasta terapie in tratarea retinopatiei diabetice sunt promitatoare, aceasta abordare inca nu este considerata standard.
De multe ori, chirurgia incetineste sau opreste progresia retinopatiei diabetice, insa nu reprezinta un remediu vindecator. Deoarece diabetul este o afectiune pe viata, viitoarele daune ale retinei si pierderea vederii sunt inca posibile.
Chiar si dupa administrarea tratamentului pentru retinopatia diabetica, pacientul va fi nevoit sa se prezinte la examene oftalmologice regulate. La un moment dat, poate fi recomandat un tratament suplimentar.
Retinopatia diabetica este caracterizata de formarea anormala a unor vase de sange in retina. Complicatiile pot produce probleme grave de vedere:
Noile vase de sange pot sangera in substanta limpede care umple centrul ochiului. Daca sangerarea este mica, pacientul va vedea doar cateva pete intunecate in campul vizual. In cazuri mai grave, sangele poate umple cavitatea vitroasa, blocand complet vederea.
De obicei, hemoragia vitreana nu provoaca pierderea permanenta a vederii. De multe ori, sangele se retrage din ochi dupa cateva saptamani sau luni. Daca retina nu a fost deteriorata, vederea isi poate reveni la claritatea anterioara.
Vasele de sange anormale cauzate de retinopatia diabetica stimuleaza cresterea tesutului cicatricial, care poate detasa retina de spatele ochiului. Acest lucru poate provoca aparitia unor pete care plutesc in campul vizual, sclipiri de lumina sau pierderi severe ale vederii.
Noile vase de sange pot creste in partea din fata a ochiului si pot afecta fluxul normal de lichid din ochi, provocand presiune oculara (glaucom). Aceasta presiune poate deteriora nervul care transporta imagini de la ochi la creier (nervul optic).
In cele din urma, retinopatia diabetica, glaucomul sau ambele pot duce la pierderea completa a vederii.
Retinopatia diabetica nu poate fi prevenita intotdeauna. Cu toate acestea, examenele oculare periodice, controlul bun al glicemiei si al tensiunii arteriale si abordarea din timp a problemelor de vedere pot contribui la prevenirea pierderilor grave de vedere.
Persoanele cu diabet pot reduce riscul de a dezvolta retinopatie diabetica astfel:
Adoptati o alimentatie sanatoasa si faceti sport zilnic. Incercati sa faceti cel putin 150 de minute de activitate aerobica moderata, cum ar fi mersul pe jos, in fiecare saptamana. In plus, luati medicamentele orale pentru diabet sau insulina conform indicatiilor.
Poate fi nevoie sa va verificati si sa inregistrati nivelul glicemiei de mai multe ori pe zi. Pot fi necesare masuratori mai frecvente in cazul persoanelor bolnave sau stresate. Intrebati-va medicul cat de des trebuie sa va testati glicemia.
Testul de hemoglobina glicozilata sau testul A1C arata nivelul mediu al zaharului din sange din ultimele 2-3 luni. Pentru majoritatea oamenilor, obiectivul acestui test este ca rezultatul sa fie sub 7 la suta.
Mancati alimente sanatoase, faceti miscare in mod regulat si scapati de kilogramele in exces pentru o viata sanatoasa. Uneori este nevoie si de medicamente.
Fumatul creste riscul de diverse complicatii ale diabetului, inclusiv retinopatia diabetica.
Contactati imediat medicul oftalmolog daca observati schimbari bruste ale vederii sau daca vederea devine incetosata sau neclara.
Nu uitati, diabetul nu provoaca neaparat pierderea vederii. Gestionati cat mai bine diabetul pentru a preveni complicatiile.
Referinte:
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…