Remedii pentru reumatism – durerile si inflamatiile din artrita si artroza pot fi controlate cu ajutorul unor tratamente naturiste blande. Acestea sunt eficiente mai ales in stadiile incipiente ale bolilor reumatismale si trebuie urmate cu avizul medicului de specialitate. Afla o serie de tratamente naturiste pentru reumatism inflamator, cat si pentru artroza.

Cuprins:

  1. Ce trebuie sa stii despre reumatism, pe scurt
  2. Remedii pentru reumatism inflamator – artrita
  3. Remedii pentru reumatism degenerativ – artroza
  4. Alte tratamente naturiste si remedii pentru reumatism
  5. Precautii si posibile riscuri

Ce trebuie sa stii despre reumatism, pe scurt

Reumatismul insumeaza trei tipuri de afectiuni ale oaselor si articulatiilor:

  • Reumatismele inflamatorii – cunoscute si sub denumirea de artrite, presupun inflamatia articulatiilor: poliartrita reumatoida, spondilita anchilozanta, lupusul eritematos sistemic s.a.
  • Reumatismele degenerative – cunoscute si sub denumirea de artroze, presupun deteriorarea cartilajelor si altor structuri articulare, odata cu inaintarea in varsta si ca urmare a suprasolicitarii articulatiilor (asa cum se intampla in cazul unor boli profesionale sau al sportivilor). In aceasta categorie intra gonartroza, coxartroza, artroza mainii, discopatia lombara, spondiloza s.a.
  • Reumatismele survenite ca urmare a demineralizarii osoaseosteopenia si osteoporoza, complicate adesea cu fracturi osteoporotice.

Toate aceste boli reumatice au un numitor comun: durerile reumatice. Medicamentele analgezice si antiinflamatoare reprezinta in majoritatea cazurilor prima optiune de tratament. Insa pe langa medicamentele alopate exista o multitudine de remedii pentru reumatism, cu efecte benefice asupra articulatiilor. Iata ce optiuni ofera fitoterapia pentru calmarea durerilor reumatice.

Remedii pentru reumatism inflamator – artrita

Caracterizata prin inflamatie, durere si umflarea articulatiilor afectate, artrita este o boala care se declanseaza adesea inca de la varsta activa (40-50 de ani). Pacientii care se confrunta cu diverse forme de artrita necesita de obicei tratament de lunga durata, in cele mai multe cazuri, tot restul vietii. Daca in perioadele acute ale bolii devin indispensabile medicamentele clasice prescrise de medic, in perioadele de remisie pot fi de ajutor o serie de remedii naturiste cu efecte antiinflamatoare.

Pe lista remediilor din plante utile in artrita sunt incluse:

Actiunea antialgica si antiinflamatoare a acestor remedii pentru reumatism ajuta la reducerea durerilor si inflamatiilor.

Tratament naturist pentru reumatism inflamator

Cataplasma cu ghimbir. O radacina de ghimbir se da prin razatoare si se pune intr-un pansament. Cataplasma obtinuta se mentine pe articulatia dureroasa timp de 20-30 de minute. Acest remediu are efect antiinflamator si detoxifiant. Pentru rezultate si mai bune in calmarea durerilor articulare se recomanda si consumul intern de ceai de ghimbir (1-2 cani pe zi). Cura se efectueaza conform indicatiilor medicului cu competenta in apifitoterapie.

Comprese cu frunze de varza. In fazele acute ale artritei se pot folosi binecunoscutele comprese cu frunze de varza. Se preseaza foile de varza, se impaturesc in tifon si se aplica pe locurile dureroase. Compresele se schimba o data la 8 ore. Ajuta la reducerea inflamatiei si a umflaturilor (edemelor) din articulatii.

Pentru alte retete si remedii pentru reumatism cauta in site aici.

Remedii pentru reumatism degenerativ – artroza

Artroza duce la uzura cartilajelor articulare, in timp pacientii acuzand dureri puternice, limitarea miscarilor, ceea ce afecteaza activitatile de zi cu zi. Pentru a reduce aceste probleme sunt necesare ingrediente active care asigura protectia cartilajelor articulare si flexibilitatea articulatiilor. In acest scop se dovedesc foarte eficiente suplimentele care contin fie ulei de peste si omega 3, fie colagen, fie condroitina si glucozamina, fie combinatii dintre acestea, plus plante antiinflamatoare.

Dieta este foarte importanta in cazul persoanelor predispuse la artroza. Pe de o parte, trebuie sa ai grija la ceea ce mananci pentru a-ti mentine greutatea in limite normale. Obezitatea inseamna o presiune mare asupra articulatiilor, ducand in special la uzura articulatiilor portante: genunchi, solduri, coloana vertebrala. Pe de alta parte, este recomandata o dieta antiinflamatoare, bogata in vitamine si minerale importante pentru articulatii.

Vitamine si minerale pentru articulatii

Vitaminele C, D si E contribuie in mod esential la sanatatea articulatiilor si oaselor. Pentru aportul de vitamina C vor fi incluse in dieta fructe (citrice, ananas, coacaze, zmeura) si legume din belsug. Vitamina E se gaseste in alune, nuci, spanac, avocado, ulei de masline. Vitamina D este asigurata in sezonul cald prin expunere la soare, iar in rest din suplimente alimentare.

Dintre mineralele importante pentru articulatii sunt de remarcat calciul si magneziul. Include in dieta lactate si alte alimente bogate in calciu, iar ca surse de magneziu sunt leguminoasele (fasole, linte, naut), cerealele integrale, peste, fructe de mare, carne.

Citeste totul despre Dieta antiinflamatoare

Alte tratamente naturiste si remedii pentru reumatism

Ceai pentru reumatism

  • 25 g de flori de soc
  • 25 g de scoarta de salcie
  • 10 g de lemn de santal
  • 10 g de fructe de ienupar
  • 30 g de coaja amara (Solanum dulcamara)

Amestecati toate ingredientele intr-un recipient, preferabil din sticla, care se inchide ermetic.

Preparare si utilizare: se adauga 1 lingura din amestecul de plante in 200 ml de apa clocotita, se lasa la infuzat 10-15 minute. Acest ceai pentru reumatism se consuma 3 cani pe zi sau conform indicatiilor medicului.

Un alt ceai pentru reumatism poate fi preparat din frunze uscate de urzica si cretusca.

Unguent pentru dureri reumatice

  • 10 g de ulei de eucalipt
  • 10 g de camfor
  • 10 g de ulei de arahide

Preparare si utilizare: se omogenizeaza bine toate ingredientele. Se aplica de cateva ori pe zi pe zonele dureroase, prin miscari blande de masaj.

Ulei pentru calmarea durerilor de articulatii

  • 10 ml ulei de masline
  • 10 ml suc de lamaie

Preparare si utilizare: incalzeste putin uleiul de masline, apoi de adauga sucul de lamaie. Se maseaza articulatia dureroasa cu acest ulei, timp de 15 minute. Dupa masaj se pune un bandaj usor, care se lasa toata noaptea. Atat uleiul de masline, cat si sucul de lamaie actioneaza ca antiinflamatoare naturale.

Bautura antiinflamatoare

Pentru a scapa de dureri reumatice poti incerca o cura interna cu aceasta bautura antiinflamatoare. Amesteca intr-un pahar (cate o lingura) otet de mere, miere, suc de lamaie si completeaza cu apa la calduta. Consuma acest remediu in fiecare dimineata. Poti face o cura de 10 zile pe luna.

Remedii pentru reumatism: acupunctura si presopunctura

Acupunctura si presopunctura au la baza principiul comun al medicinei tradionale chineze. Mai exact, sunt deblocate/stimulate anumite puncte energetice situate pe diferite meridiane ale corpului. In ceea ce priveste acupunctura, rezultatele privind tratarea reumatismului sunt recunoascute si confirmate inclusiv de Organizatia Mondiala a Sanatatii. Aceste terapii blande reusesc sa controleze cu succes durerile reumatice si inflamatiile, fara efectele adverse ale medicamentelor antiinflamatoare.

Precautii si posibile riscuri

In fazele acute ale bolilor reumatismale, efectele fitoterapiei sunt limitate. Prin urmare, remediile naturiste trebuie asociate cu tratamente medicamentoase prescrise de medic. Oricum, si tratamentele naturiste vor fi urmate tot cu avizul medicului de specialitate.

Plantele medicinale si remediile naturiste nu sunt lipsite de efecte secundare. In plus, este bine de stiut ca ele interactioneaza cu alte remedii sau medicamente. De aceea este absolut necesar sa cereti sfatul medicului sau farmacistului inainte de a urma orice tratament.

Referinte:

https://www.doctissimo.fr/html/dossiers/phytotherapie/articles/12950-plantes-douleurs-articulaires.htm

Ovidiu Bojor – „Ghidul plantelor medicinale de la A la Z”, Editura Fiat Lux, 2003

Steluta Indrei

Licentiata in Jurnalism, are o experienta profesionala de 17 ani in presa de sanatate. A scris la Jurnalul National, din 2003 pana in 2011, perioada in care a contribuit la realizarea Jurnalului de Sanatate, primul supliment de sanatate al unui cotidian central. Pasionata de domeniul medical si de un stil de viata sanatos, si-a continuat cariera ca redactor-sef la publicatia Doctorul Meu, dupa care a activat in cadrul redactiilor Adevarul, Ziarul de Sanatate, DC News si DC Medical. In prezent isi desfasoara activitatea publicistica pe site-urile Sfaturi Medicale si Mami si Copilul.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma