Fotofobia – cauze si solutii pentru sensibilitatea la lumina

Fotofobia presupune sensibilitatea crescuta la lumina, fiind un simptom al unor afectiuni diverse: de la boli oftalmologice pana la infectii grave, cum ar fi meningitele. Aflati mai multe despre cauzele fotofobiei si ce aveti de facut atunci cand nu suportati lumina puternica.

Cuprins:

  1. Ce este fotofobia?
  2. Cauzele fotofobiei
  3. Cum se manifesta fotofobia?
  4. Diagnostic
  5. Tratament
  6. Masuri de preventie

Ce este fotofobia?

Fotofobia, cunoscuta si sub denumirile de sensibilitate la lumina sau intoleranta la lumina, este o problema in care ochii sunt afectati de luminile stralucitoare. Este un simptom comun asociat cu mai multe boli diferite, de la iritatii minore la urgente medicale grave.

In cazurile usoare de fotofobie, oamenii se incrunta daca stau intr-o camera luminata sau afara. In cazuri mai severe, aceasta afectiune provoaca dureri considerabile atunci cand ochii sunt expusi la aproape orice tip de lumina.

Cauzele fotofobiei

Migrena

Fotofobia este un simptom foarte intalnit al migrenei. Migrena provoaca dureri de cap severe care pot fi declansate de o serie de factori, printre care modificarile hormonale, alimentele, stresul si schimbarile de mediu. Migrenele declanseaza si alte simptome, cum ar fi durerile care apar doar intr-o parte a capului, greata si varsaturi.

Se estimeaza ca peste 10 la suta dintre oamenii din intreaga lume sufera de migrene. De asemenea, aceasta problema apare mai des la femei decat la barbati.

Boli si probleme care afecteaza creierul

Sensibilitatea la lumina este frecvent asociata cu cateva boli grave care afecteaza creierul. Printre acestea se numara:

Encefalita

Encefalita apare atunci cand creierul se inflameaza in urma unei infectii virale sau dintr-o alta cauza. In cazurile grave, encefalita poate pune viata in pericol.

Meningita

Meningita este o infectie bacteriana care provoaca inflamatia membranelor din jurul creierului si a maduvei spinarii. Forma bacteriana a bolii poate produce complicatii grave, cum ar fi leziuni cerebrale, pierderi de auz, convulsii si chiar deces.

Hemoragia subarahnoidiana

O hemoragie subarahnoidiana (HSA) reprezinta, de fapt, o sangerare care se produce intre creier si straturile de tesut din jur. Aceasta situatie poate fi fatala sau poate duce la leziuni ale creierului sau la un accident vascular cerebral.

Boli care afecteaza ochii

Fotofobia este de asemenea un simptom frecvent al mai multor boli care afecteaza ochii. Acestea sunt:

Abraziunea corneeana

O abraziune corneana reprezinta o leziune a corneei, stratul exterior al ochiului. Acest tip de vatamare este frecventa si poate aparea daca persoanei ii intra nisip, praf, particule de metal sau alte substante in ochi. Acest lucru poate duce la o afectiune serioasa numita ulcer cornean. Aceasta problema apare in cazul in care corneea devine infectata.

Sclerita

Sclerita apare atunci cand partea alba a ochiului se inflameaza. Aproximativ jumatate dintre toate cazurile sunt cauzate de boli care afecteaza sistemul imunitar, cum ar fi lupusul. Sclerita produce si alte simptome, cum ar fi dureri de ochi, lacrimare (”ochi aposi”) si vedere incetosata.

Conjunctivita

Cunoscuta si sub denumirea de ”ochi de culoare roz”, conjunctivita apare atunci cand stratul de tesut care acopera partea alba a ochiului devine infectat sau inflamat. Conjunctivita este cauzata in cea mai mare parte de virusuri, dar poate fi provocata si de bacterii si alergii. Alte simptome ale conjunctivitei sunt mancarimea, roseata si durerile de ochi.

Sindromul de ochi uscat

Sindromul de ochi uscat apare atunci cand glandele lacrimale nu mai produc suficiente lacrimi sau lacrimile produse nu sunt suficient de consistente. Din aceasta cauza, ochii ajung sa devina excesiv de uscati. Printre cauzele bolii se numara varsta, factorii de mediu, anumite afectiuni medicale si unele medicamente.

Cand trebuie sa solicitati ingrijiri medicale de urgenta

Unele afectiuni care provoaca sensibilitate la lumina sunt considerate urgente medicale. Daca aveti acest simptom si orice alte semne asociate cu una dintre aceste afectiuni, trebuie sa solicitati asistenta medicala imediata.

Abraziune corneeana

Printre simptome se numara:

  • vedere incetosata
  • durere sau arsura in ochi
  • roseata
  • senzatia ca exista un obiect in ochi

Encefalita

Printre simptome se numara:

  • dureri de cap severe
  • febra
  • confuzie

Meningita

Simptomele meningitei sunt:

  • febra si frisoane
  • dureri de cap severe
  • gat intepenit
  • greata si varsaturi

Hemoragie subarahnoidiana

Semnele si simptomele hemoragiei subarahnoidiene sunt:

  • durere de cap brusca si severa care este mai puternica inspre partea din spate a capului
  • iritabilitate si confuzie
  • nivel redus de constienta
  • amorteala in partile corpului

Tulburari si probleme psihice

Fotofobia poate afecta, de asemenea, unele persoane care sufera de aceste tulburari mintale:

De asemenea, fotofobia poate aparea si in urma unei interventii de tip LASIK (LASER ASSISTED IN SLTU KERATOMILEUSIS) sau a unei alte operatii de remediere a problemelor de vedere.

Anumite lungimi de unda ale luminii – cum ar fi lumina albastra pe care computerul si smartphone-ul o emit – provoaca cea mai mare sensibilitate.

Medicamente

Unele medicamente pot provoca, de asemenea, fotofobie, cum ar fi:

  • Antibioticele, cum ar fi doxiciclina si tetraciclina.
  • Furosemid: acesta este un diuretic, un medicament care elimina lichidele din corp. Este utilizat pentru a trata insuficienta cardiaca congestiva, bolile hepatice, renale si alte afectiuni.
  • Quinina: Acesta este un medicament utilizat pentru a trata malaria.

Sensibilitate la lumina copii

Fotofobia poate aparea la cei mici in mod natural. La copii, pupilele sunt mai mari decat la adulti si, astfel, patrunde o cantitate mai mare de lumina in interiorul ochilor.

Fotofobia pediatrica este de multe ori trecuta cu vederea, insa nu are un impact mai putin major asupra pacientilor mai tineri decat asupra adultilor. Cert este ca micutii pot experimenta o sensibilitate persistenta la lumina dintr-o varietate de motive, dar cel mai adesea poate fi atribuita unei afectiuni cronice – de la migrene la comotie sau chiar glaucom.

Cum se manifesta fotofobia?

Fotofobia inseamna, mai exact, ochi sensibili la lumina. Surse precum lumina soarelui, lumina fluorescenta si lumina incandescenta pot provoca disconfort persoanei cu fotofobie. Din cauza acestei probleme, individul simte mereu nevoia sa se incrunte sau sa inchida ochii. De asemenea, fotofobia este insotita de cele mai multe ori de dureri de cap.

Oamenii sensibili la lumina sunt uneori deranjati doar de lumina stralucitoare. In cazuri extreme, insa, orice lumina poate fi iritanta.

Diagnostic

Persoanele care banuiesc ca au fotofobie trebuie sa ia legatura cu medicul oftalmolog. Specialistul va pune intrebari despre simptome si despre afectiunile medicale pe care persoana le are. Apoi va verifca starea de sanatate a ochilor si eventual a creierului.

Testele pe care medicul le poate utiliza sunt:

  • Examinarea cu lampa cu fanta. Medicul foloseste un microscop special dotat cu o lumina pentru a va examina ochii.
  • Imagistica prin rezonanta magnetica (RMN). Acest aparat de diagnosticare foloseste magneti puternici si unde radio pentru a reproduce imagini detaliate ale ochilor.
  • Examinarea filmului lacrimal. In cadrul acestui test, doctorul verifica ce cantitate de lacrimi produc glandele lacrimale pentru a vedea daca aveti ochii uscati.

Tratament

Metode ingrijire la domiciliu

Cel mai important este sa va feriti de lumina puternica a soarelui si sa mentineti umbra in casa pentru ca fotofobia sa creeze cat mai putin disconfort. Pe cat posibil, incercati sa mentineti ochii inchisi sau sa folositi ochelari intunecati pentru a va ameliora problema.

Fotofobia tratament medical

Consultati imediat medicul daca aveti o sensibilitate severa la lumina. Medicul va efectua o examinare fizica, precum si un examen oftalmologic. De asemenea, poate pune intrebari despre frecventa si gravitatea simptomelor pentru a determina cauza acestora.

Medicul alege tipul de tratament in functie de cauza de baza. Printre tratamentele care pot fi acordate se numara:

  • Medicamente si odihna pentru migrene
  • Picaturi pentru ochi care reduc inflamatia in caz de sclerita
  • Antibiotice pentru conjunctivita
  • Lacrimi artificiale pentru formele usoare ale sindromului de ochi uscat
  • Picaturi de ochi cu antibiotice pentru abraziuni corneene
  • Antiinflamatoare, repaus la pat si lichide pentru formele usoare de encefalita
  • Antibiotice pentru meningita bacteriana (forma virala se vindeca de obicei in termen de 2 saptamani)
  • Interventie chirurgicala pentru a indeparta excesul de sange si pentru a calma presiunea asupra creierului in caz de hemoragie subarahnoidiana

Masuri de preventie

In unele cazuri, exista riscul ca fotofobia sa nu poate fi prevenita. Cu toate acestea, exista anumite demersuri care pot ajuta la prevenirea unora dintre afectiunile care pot cauza fotofobie. De exemplu:

  • Incercati sa evitati factorii care declanseaza crizele de migrene.
  • Preveniti conjunctivita pastrand o igiena buna. Incercati sa va atingeti cat mai putin ochii si nu imprumutati produsele de machiaj altor persoane.
  • Reduceti riscul de a face meningita evitand contactul cu persoanele infectate, spalandu-va des pe maini si imunizandu-va impotriva meningitei bacteriene.
  • Spalati-va frecvent pe maini pentru a preveni encefalita.
  • Efectuati vaccinarile impotriva encefalitei. De asemenea, evitati expunerea la tantari si capuse pentru a preveni aceasta afectiune.

 

Referinte:

  1. https://www.healthline.com/health/photophobia
  2. https://www.webmd.com/eye-health/photophobia-facts#1
  3. https://www.allaboutvision.com/conditions/lightsensitive.htm
  4. https://www.theraspecs.com/blog/pediatric-photophobia-light-sensitivity-in-children-kids/
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma