Remedii pentru bila lenesa – ceaiuri si alimente recomandate

Secretia de bila poate fi stimulata si cu ajutorul plantelor, ceaiurilor si alimentelor. Aflati din materialul urmator mai multe remedii pentru bila lenesa.

Cuprins:

  1. De ce este importanta tratarea bilei lenese?
  2. Plante care stimuleaza secretia de bila
  3. Ceaiuri pentru bila lenesa
  4. Tincturi si alte remedii pentru bila lenesa
  5. Remedii pentru bila lenesa – reguli de utilizare
  6. Regim alimentar pentru bila lenesa
  7. Riscuri si contraindicatii

De ce este importanta tratarea bilei lenese?

Ce este bila?

Bila (cunoscuta si sub denumirea de acizi biliari/saruri biliare) este un lichid alcalin galben-verde produs de ficat si pastrat in vezica biliara. Daca ati simtit-o, este grasa si vascoasa la atingere. Gusturile asociate cu bila sunt amare, acre, intepatoare si sarate.

Bila le confera materiilor fecale o culoare maro de tip scortisoara. Cand debitul biliar este scazut, culoarea scaunului paleste, capatand o culoare mai deschisa. Daca debitul biliar este foarte scazut, scaunul poate fi gras, lucios si plutitor, deoarece este plin de grasime nedigerata.

Din ce este compusa bila?

Sarurile biliare si bilirubina sunt principalele ingrediente active ale bilei. Bilirubina in sine este un produs secundar al descompunerii si reciclarii globulelor rosii. In caz contrar, bila este compusa din 97% apa, 0,7% saruri biliare, 0,2% bilirubina, 0,51% grasimi (colesterol, acizi grasi si lecitina) si 200 meq / l saruri anorganice. Bila este importanta pentru absorbtia nutrientilor solubili in grasimi precum vitaminele A, D, K si E.

Rolurile secretiei biliare

Secretia biliara este una dintre functiile majore ale ficatului si are doua scopuri majore:

  • excretia metabolitilor hepatici – printre care bilirubina, colesterolul, medicamentele si toxinele,
  • facilitarea absorbtiei intestinale a lipidelor si a vitaminelor solubile in grasimi.

Modificarile secretiei biliare pot provoca colelitiaza si complicatiile sale potentiale, cum ar fi colecistita si colecolitiaza. Pe de alta parte, obstructia fluxului biliar are ca rezultat modificari ale coagularii, ale sistemului imunitar si ale functiei vezicii biliare.

Bila lenesa trebuie tratata pentru ca, in timp, poate produce aparitia calculilor biliari. De asemenea, alte complicatii ale acestei afectiuni sunt ciroza si ascita, icterul infectios, abcesele hepatice sau pancreatita hemoragica.

Plante care stimuleaza secretia de bila

In primul rand, pacientul care are probleme cu bila trebuie sa se indrepte catre un stil de viata echilibrat. Pe langa aceste modificari, poate alege si alte remedii pentru bila lenesa. Acesta poate sa consume o serie de plante care stimuleaza secretia de bila si care au actiune coleretic-colagoga. Drept remedii pentru bila lenesa, specialistii in domeniu recomanda preparatele din anghinare, sunatoare, papadie, armurariu, rostopasca, salvie, coada-soricelului, fenicul, cicoare, pelin, unguras, mesteacan, sulfina sau galbenele.

Stimularea drenajului biliar

Drenajul biliar poate fi stimulat cu ajutorul urmatoarelor plante si legume:

    • Suc de ridiche neagra, in amestec cu suc de morcov, patrunjel, sfecla rosie, castravete.
    • Anghinare – favorizeaza secretia de bila si excretia colesterolului prin bila, ajutand astfel la normalizarea nivelului de colesterol si trigliceride
    • Papadia – favorizeaza, de asemenea, secretia de bila si eliminarea acesteia in duoden. In plus, imbunatateste digestia si combate constipatia.
    • Cicoarea stimuleaza, de asemenea, secretia de bila, sporeste digestia si elimina constipatia.

Ceaiuri pentru bila lenesa

Dischinezia biliara poate fi tratata cu infuzii din plante medicinale. Cele mai eficiente remedii pentru bila lenesa sunt ceaiurile obtinute din diverse plante, printre care anghinare, papadie, roinita etc.

Acestea stimuleaza secretia biliara in celulele hepatice (actiune coleretica) si contractia vezicii biliare pentru a elimina bila in duoden (actiune colagoga).

Anghinare

Anghinarea (Cynara scolymus) are efect de tonifiere a celulelor ficatului, imbunatatind functia lor detoxifianta. Anghinarea s-a dovedit a fi un puternic colagog. Stimuleaza secretia biliara si are o actiune digestiva puternica, facilitand asimilarea alimentelor. Este, de asemenea, un excelent diuretic si depurativ.

Desi ceaiul din frunze si radacina este amar, este foarte bun pentru mentinerea sanatatii si regenerarea corpului, deoarece are un continut ridicat de sare si minerale.

Infuzie de anghinare: 1 lingurita de frunze la 1 cana de apa.

Beti 2 cani pe zi inainte de mesele principale: 1 cana dimineata pe stomacul gol, dupa care stati intinsi o jumatate de ora pe partea dreapta, a doua ceasca se bea in 2 jumatati, cu o jumatate de ora inainte de mesele principale.

Tratamentul se face treptat incepand cu doze mai mici. Dureaza 20-30 de zile, se face pauza 1 luna, apoi este reluat.

Papadie (Taraxacum officinale)

Principiile active ale papadiei dubleaza cantitatea de bila secretata in doar o jumatate de ora.

Infuzie de papadie: 2 lingurite de planta intreaga la o cana de apa, 2-3 cani pe zi.

Roinita (Melissa officinalis)

Infuzie de roinita: 10 g de frunze si flori intr-o cana cu apa. Beti 2-3 cani pe zi.

Seminte de armurariu (Silybum marianum)

Decoct: 20 g de seminte intr-o cana cu apa. Beti cu o jumatate de ora inainte de mese.

Amestec de tinctura de armurariu si anghinare, in proportii egale. Beti 1 lingurita din aceasta combinatie de 4 ori pe zi, de preferat inainte de mesele principale.

Are un puternic efect stimulant asupra productiei de bila, favorizeaza eliminarea acesteia. Acesta previne acumularea de calculi (pietre la fiere) in vezica biliara si reduce inflamatia.

Acest tratament este recomandat si in caz de dispepsie (stomac suparat sau indigestie) sau digestie dificila.

Rostopasca

Celandina (Herba Chelidoni) are, de asemenea, o actiune antispasmodica (calmeaza durerea la nivelul vezicii biliare).

Infuzie de rostopasca: o jumatate de lingurita la o cana cu apa. Beti treptat in timpul zilei (1-2 linguri, la 3 ore una de alta).

Evitati supradozarea sau consumul unei cantitati mai mari decat cele prescrise, deoarece poate avea o actiune toxica.

Cicoare

Cicoarea (partea aeriana si radacina) (Herba et Radix Cichorii), pe care Galen a denumit-o drept prietena ficatului, poate fi consumata sub forma de salata facuta din frunze tinere.

Infuzie de cicoare: 15 g de frunze uscate la 1 l de apa. Beti 1-2 cani pe zi.

Frunze de salvie (Folium salviae)

Infuzie de salvie: 1 lingurita de frunze la 1 cana de apa. Beti treptat in timpul zilei.

Menta

Menta piperita (Mentha piperita) reduce inflamatia si calmeaza spasmele biliare caracteristice dischineziei biliare.

Menta regleaza functiile stomacului, vezicii biliare si ficatului si combate aerofagia, varsaturile, crampele stomacale, colica, parazitii intestinali si bolile hepatice.

Rubarba

Rubarba (Rheum rhabarbarum / Rheum officinale) reduce colesterolul si curata ficatul.

Atentie! Doar tulpina este comestibila si numai daca este sanatoasa! Frunzele de rubarba sunt toxice, contin acid oxalic intr-o concentratie care dauneaza corpului uman.

Coada-soricelului

Pregatiti aceasta planta sub forma de ceai si lasati-o la infuzat timp de 5 minute. Este recomandat sa beti ceaiul din coada-soricelului cu 30 de minute inainte de masa pentru a stimula excretia de bila. Aceasta planta este de asemenea buna pentru tratarea senzatiei de greata, a balonarii si a lipsei poftei de mancare.

Tincturi si alte remedii pentru bila lenesa

Tintaura

Unul dintre cele mai bune remedii pentru bila lenesa este tintaura. Tintaura (Centaurium umbellatum) are un puternic efect de stimulare a muschiului vezicii biliare, favorizand eliminarea bilei. Tintaura este foarte eficienta in prevenirea colecistitei si in special a litiazei biliare (pietre la fiere).

Recomandari privind consumul

  • Beti 1 lingurita de extract hidroalcoolic din tintaura diluat cu putina apa, cu un sfert de ora inainte de fiecare masa timp de 3 saptamani.
  • Faceti infuzie dintr-o lingurita de planta la o cana de apa. Beti un sfert de cana cu jumatate de ora inainte de mesele principale.
  • Beti 30-40 picaturi de tinctura in apa indulcita inainte de a manca (20 g de planta inmuiata in 100 ml alcool timp de 8 zile).

Aceasta planta trebuie consumata cu precautie in timpul crizei de dischinezie biliara, deoarece poate produce contractia muschilor vezicii biliare si poate agrava durerile.

Amestec de tincturi pentru dischinezie biliara

  • 1/2 lingurita de tinctura de rostopasca (Chelidonium)
  • 1/2 tinctura de lingurita de anghinare
  • 1 lingura tinctura de oregano (Origanum vulgare)

Se amesteca tincturile in 0,5 l de apa. Beti o jumatate de pahar pe stomacul gol, cu 15 minute inainte de masa.

Acest lichid nu trebuie pastrat in soare sau in caldura si, in plus, trebuie pregatit la fiecare 2 zile. Tratamentul poate dura pana la vindecarea afectiunii.

Remedii pentru bila lenesa – reguli de utilizare

Remedii din plante pentru dischinezia biliara hipotona (bila lenesa)

Un amestec de ierburi cu actiune antispasmodica si antiinflamatoare

Se recomanda un amestec de ierburi cu actiune antispasmodica si antiinflamatoare, colagogo-coleretica si dezinfectanta a tractului biliar pentru dischinezie biliara:

  • Rostopasca 15 g
  • Coada-soricelului 10 g
  • Sunatoare 15 g
  • Coaja de catina 15 g
  • Radacini de papadie 10 g
  • Agrimonie comuna / turita mare (Agrimonia eupatoria) 5 g
  • Volbura (Convolvulus arvensis) 10 g
  • Menta 5 g
  • Macese (Rosa canina) 10 g
  • Matase de porumb 5 g

Se prepara sub forma de decoct dintr-o singura lingurita introdusa intr-o cana de apa. Se fierbe timp de 5 minute si se lasa acoperit sa se infuzeze inca 15 minute. Indulciti-l cu miere si beti 2-3 cani de ceai pe zi, cu 30 de minute inainte de mesele principale.

Remediu pentru dischinezie insotita de gastrita cu hiperaciditate sau ulcer peptic

In caz de dischinezie insotita de gastrita hiperacida sau ulcer peptic, se recomanda un amestec de plante care protejeaza mucoasa gastroduodenala si are efecte colagogo-coleretice:

  • Flori de coada-soricelului
  • Galbenele
  • Salcam (Robinia pseudoacacia)
  • Frunze de balsam de lamaie
  • Frunze de papadie

Se folosesc 10 g din fiecare planta!

Faceti o infuzie dintr-o lingura de amestec intr-o cana cu apa clocotita. Lasati-l la infuzat timp de 5 minute si beti apoi 2-3 cani pe zi.

Dimineata, luati o lingura cu un amestec de ulei de sunatoare si ulei de galbenele in proportii egale, cu 30 de minute inainte de micul dejun.

Regim alimentar pentru bila lenesa

Alimentatia are o importanta deosebita in cazul acestei boli si, in unele cazuri, echilibrul digestiv poate fi restabilit doar cu ajutorul regimului igieno-dietetic. Aveti nevoie de o dieta care sa va protejeze ficatul si vezica biliara.

Alimente de evitat

Trebuie sa evitati carnea, in special carnea grasa si fructele grase (nuci, migdale, alune).

De asemenea, trebuie sa excludeti din alimentatie mancarurile la conserva, carnatii, alimentele afumate, grasimile animale, varza, fasolea uscata, cartofii prajiti, mancarurile picante (piper, ardei gras, mustar).

Nu este permis consumul sosurilor grase si a cepei prajite. In plus, laptele nu este tolerat de vezica biliara.

De asemenea, de mare importanta este felul in care pregatiti mancarea. Este recomandat sa fierbeti si sa coaceti in loc sa prajiti in ulei. Trebuie sa mancati la ore normale si, pentru o eliminare eficienta a bilei, este indicat sa stati 30 de minute intins pe partea dreapta dupa pranz.

Alimente permise

Alimentele colecistokinetice puternice (care stimuleaza contractia vezicii biliare), cum ar fi smantana, ouale, untul, pot fi consumate in cantitati mici, in functie de toleranta individuala. De asemenea, puteti manca salate crude.

Suc de ridiche neagra

Are actiune coleretica si colagoga si fluidifica bila. Tratamentul dureaza 3 saptamani si este foarte util pentru drenarea biliara. Repetati remediul de 2 ori pe an.

Suc de grapefuit

Trebuie sa consumati 2-3 cani pe zi, timp de 30 de zile. Repetati de 2-3 ori pe an. Grapefruit-ul regleaza secretia si evacuarea bilei.

Telina (actiune colagoga)

Beti 1 cana de infuzie dupa fiecare masa (1 lingurita de frunze intr-o 1 cana de apa clocotita).

Macese

Fructele maceselor (Rosa canina) stimuleaza secretia de bila prin cresterea diurezei si eliminarea toxinelor din ficat.

Riscuri si contraindicatii

La capitolul riscuri, cicoarea este contraindicata pentru mamele care alapteaza, deoarece va scadea secretia de lapte.

 

Referinte:

  1. http://www.self-healing-herbs.com/biliary-dyskinesia.html
  2. http://www.self-healing-herbs.com/biliary-dyskinesia-herbal-remedies.html
  3. https://www.belmarrahealth.com/treat-biliary-dyskinesia-naturally-causes-symptoms-diagnosis/
  4. https://www.joyfulbelly.com/Ayurveda/article/Diet-and-Herbs-for-Healthy-Bile-Production/3195
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma