Remedii pentru arsuri solare – solutii rapide si metode de prevenire

Remedii pentru arsuri solare – daca nu ai rezistat tentatiei de a sta la plaja ore intregi sau ai adormit in bataia soarelui, cu siguranta te-ai ales cu pielea arsa de soare. Iata o serie de remedii naturiste care te vor ajuta sa calmezi arsurile solare.

Cuprins:

  1. Expunerea la soare, intre beneficii si riscuri
  2. Top 10 remedii pentru arsuri solare
  3. Prevenirea arsurilor solare

Expunerea la soare, intre beneficii si riscuri

Expunerea la soare este benefica pentru sanatate, dar cu moderatie si luarea unor masuri de protectie. Lumina solara influenteaza multiple procese esentiale care au loc in organism. Unul dintre cele mai importante este sinteza de vitamina D – fundamentala pentru cresterea si dezvoltarea armonioasa a copiilor, pentru buna functionare a sistemului imunitar, pentru sanatatea oaselor, muschilor si articulatiilor, pentru starea de bine si combaterea depresiei.

Insa o expunere in exces poate constitui un factor de risc pentru aparitia unor probleme care includ:

  • arsuri solare – sunt considerate arsuri de gradul I, care se manifesta prin inrosirea pielii, usturimi si dureri locale, mancarimi, uneori basici, urmate de cojirea unui strat de piele;
  • imbatranirea pielii – arsurile solare repetate traumatizeaza pielea, ceea ce pe termen lung se traduce prin aparitia unor riduri profunde, pete hiperpigmentare, deshidratare, piele cu aspect imbatranit;
  • cancer de piele – leziuni care apar sub forma unor alunite neobisnuite sau care se transforma pe locul unei vechi alunite;
  • agravarea unor patologii preexistente – boli cardiovasculare, boli autoimune (lupus eritematos sistemic, colagenoze), alergii.

Sfaturi pentru constientizarea riscurilor

Pentru a preveni aceste riscuri, se recomanda protejarea zonelor expuse la soare cu ajutorul unei creme fotoprotectoare cu FPS adaptat fiecarui tip de piele si – foarte important – evitarea expunerii in intervalul orar 11.00-16.00, cand intensitatea razelor ultraviolete (UV) este maxima. Pentru o persoana cu pielea deschisa la culoare sunt suficiente doar 15 minute de expunere la soare in orele amiezii pentru a suferi o arsura solara.

Din pacate, multi dintre noi tindem sa nu ne dam seama ca soarele ne poate arde pielea, mai ales in primele zile de vacanta, indiferent ca suntem la mare sau la munte, si ne alegem cu arsuri pe piele. Majoritatea arsurilor solare se pot trata acasa cu ajutorul unor remedii naturale, creme, unguente, uleiuri esentiale. Daca insa te confrunti cu arsuri solare grave, cu vezicule, pe o suprafata mare de piele, insotite de febra, frisoane, dureri de cap, varsaturi, trebuie sa apelezi de urgenta la medic.

Citeste totul despre: Arsuri solare – simptome, tratament, preventie

Top 10 remedii pentru arsuri solare

In cazul in care te-ai ales cu arsuri solare, primul pas pe care-l ai de facut este sa intrerupi expunerea la soare sau cel putin sa nu mai stai la plaja intre orele 11.00 si 16.00. Urmatorul pas este sa iti ingrijesti pielea cu ajutorul unor remedii pentru arsuri solare, prezentate in continuare.

Comprese reci – remedii arsuri solare

Pielea arsa de soare este puternic inflamata, devine rosie, fierbinte si sensibila la atingere. Insa aceasta inflamatie nu este altceva decat reactia de aparare a celulelor cutanate fata de agresiunea produsa de radiatiile ultraviolete. Daca te intrebi ce se pune pe arsura, ca in cazul oricarei inflamatii locale, terapia rece este indicata si binefacatoare. Tot ce trebuie sa faci este sa aplici comprese reci pe zonele inrosite. Lasa compresele pe piele 10-15 minute, repetand aplicarea de mai multe ori pe zi. Mentine zonele cu piele arsa de soare sub jet de apa rece pentru perioade scurte de timp. Evita dusurile fierbinti si aplicarea de sapun pe zonele arse de soare.

Crema pentru arsuri solare

Pielea rosie de la soare este un tesut cutanat deteriorat si foarte deshidratat. De aceea, este foarte important sa folosesti o crema recomandata dupa expunere la soare, care contine atat substante calmante, cat si hidratante. Daca doresti un produs natural, poti opta pentru o crema cu aloe vera, cu efect de calmare rapida a pielii inflamate si hidratare puternica. Sunt de evitat cremele grase care, contrar a ceea ce am fi tentati sa credem, nu hidrateaza, ci acopera porii si incarca pielea. Ideala ar fi o lotiune de dupa plaja care se aplica usor, se absoarbe repede si calmeaza pielea. Daca apar vezicule (basici) sau leziuni grave, este mai bine sa te prezinti la un medic dermatolog pentru prescrierea unui tratament corect.

Iaurt pentru arsuri solare

Unul dintre cele mai cunoscute remedii pentru arsuri solare este iaurtul. Este la indemana oricui, usor de folosit si eficient. Cum procedezi: iei un iaurt natural rece, direct din frigider, si aplici un strat subtire pe pielea arsa de soare. Preferabil ar fi un iaurt bio, cu continut redus de grasime. Iaurtul are efect de racorire si de hidratare a pielii, iar datorita probioticelor accelereaza procesul de refacere a barierei cutanate. La fel de bine poti folosi si comprese cu lapte rece.

Masca racoritoare cu castravete – remedii arsuri solare

Tot pentru un efect racoritor poti prepara la blender o pasta de castraveti reci de la frigider. Aplica aceasta masca de castravete pe zonele arse de soare si lasa-o sa actioneze 10-15 minute. Indeparteaza cu apa calduta si aplica o lotiune hidratanta. Castravetii contin antioxidanti benefici pentru refacerea pielii si substante analgezice pentru calmarea arsurilor solare.

Remedii pentru arsuri solare din lavanda

Lavanda (levantica) are capacitatea de a calma nu doar sistemul nervos, ci si pielea afectata de arsuri solare si alte inflamatii. In acest scop poti folosi ori ulei esential de lavanda, ori ceai de levantica. Se pune pe arsura solara o picatura de ulei de lavanda diluat intr-o lingura de ulei de migdale. Se repeta de 2-3 ori pe zi pana la vindecarea arsurii. Ceaiul de levantica se aplica sub forma de comprese sau cataplasme reci. Un alt remediu: pune un buchet de levantica intr-un saculet de tifon si adauga-l in apa de baie. Vei obtine nu doar o baie reconfortanta, ci si binefacatoare pentru piele.

Remedii pentru arsuri solare din musetel

Musetelul este recunoscut pentru proprietatile antiinflamatoare, fiind un remediu des intalnit pentru a reduce inflamatiile pielii date de eczeme, arsuri, intepaturi de insecte, diverse rani, acnee. Prepara un ceai din doua lingurite de planta uscata la 250 ml de apa clocotita, infuzata 10 minute. Pentru calmarea arsurilor solare, tamponeaza zonele respective cu comprese imbibate in ceai de musetel. Poti utiliza, de asemenea, acest ceai diluat in apa de baie. Proprietatile vindecatoare pot fi date si de ulei de musetel sau lotiuni care contin extract de musetel.

Remedii pentru arsuri solare din galbenele

Galbenelele sunt si ele faimoase pentru proprietatile cicatrizante, calmante si antimicrobiene pentru piele. Prepara o infuzie dintr-o lingura de flori de galbenele uscate la 250 ml de apa clocotita. Tamponeaza arsurile solare cu comprese reci imbibate in ceai de galbenele. O alta varianta ar fi sa folosesti creme sau lotiuni cu extract de galbenele.

Ceaiul verde te ajuta sa calmezi arsurile solare

Fie ca il consumi cu regularitate, fie ca il aplici direct pe arsura solara, ceaiul verde este extrem de benefic pentru piele. Si asta datorita antioxidantilor care protejeaza pielea impotriva radicalilor liberi cauzati de radiatiile UV ale soarelui. Nu trebuie sa uitam un fapt important: ceaiul verde este considerat un antidot pentru imbatranirea precoce.

Ulei de masline pentru arsuri solare

Un alt bun remediu natural ce se pune pe arsura este uleiul de masline. Utilizat simplu sau ca ulei de baza in combinatie cu uleiuri esentiale (lavanda, musetel, galbenele, geranium), uleiul extravirgin de masline hidrateaza si calmeaza pielea arsa de soare. Pentru un efect antiinflamator mai bun, se poate combina cu otet de mere, apoi se aplica sub forma de comprese.

Ulei de cocos pentru piele arsa de soare

Hidratant, antiinflamator, antioxidant, uleiul de cocos are calitati extrem de benefice pentru piele, in general, si pentru cea afectata de soare, in special. Il poti folosi simplu sau in combinatie cu ulei de arbore de ceai (tea-tree), pentru a te bucura si de un efect racoritor.

Prevenirea arsurilor solare

Luati de valul vacantei, ne putem trezi oricand cu o arsura solara. Orice parte a corpului poate fi arsa de soare, dar mai ales nasul, obrajii, urechile, scalpul, ceafa, decolteul, umerii, coapsele. Iar cea mai sigura metoda de a preveni arsurile pe aceste zone si pe tot corpul, daca ne expunem la plaja, ramane protejarea de ultraviolete sau evitarea cu desavarsire a expunerii in orele amiezii.

Tineti minte ca, prevenind arsurile solare, va scutiti nu doar de disconfort, ci va feriti si de riscul unei boli redutabile – cancerul de piele.

Cititi despre: Cum va puteti proteja de cancerul de piele?

Sfaturi pentru limitarea expunerii la soare

  • Nu ramaneti la soare in intervalul orar 10.00-16.00, cand intensitatea ultravioletelor este la cote maxime; retineti ca indicele UV se mentine ridicat chiar daca este innorat.
  • Pentru a aprecia indicele UV, folositi aplicatiile de pe smartphone sau folositi regula umbrei: cu cat umbra persoanei este mai mare, cu atat expunerea la soare este mai redusa, in timp ce o umbra mica inseamna o expunere ampla la soare.
  • Desfasurati activitati in aer liber (picnic, jocuri) doar in zone umbrite si racoroase.
  • Purtati palarii cu boruri largi/sapca, ochelari de soare cu filtru UV, imbracaminte lejera, din materiale naturale si cat mai deschise la culoare.

Sfaturi pentru protejarea copiilor de soare

  • Bebelusii sub 6 luni nu trebuie expusi direct la radiatii UV.
  • Sugarii si copiii de varste mai mari nu vor fi expusi la soare intre orele 10.00 si 17.00.
  • Folositi o crema cu factor de protectie solara, adaptata varstei copilului si nu uitati sa reinnoiti aplicarea dupa intrarea in apa si stergerea cu prosopul. In general, medicii recomanda in cazul copiilor factor de protectie 50+ sau ecran total.
  • Palaria de soare si imbracamintea comoda din bumbac nu trebuie sa lipseasca din garderoba de vara a copiilor.

Sfaturi privind protectia solara

  • In intervalul orar recomandat pentru expunerea la soare sau daca iesirea este absolut necesara, se recomanda folosirea produselor speciale de protectie contra razelor ultraviolete (UVA+UVB). Optati pentru un factor de protectie solara (FPS) in functie de fototipul pielii, insa pentru plaja se recomanda a fi minimum 30.
  • Indiferent ca folositi crema, spray, lotiune, gel, aplicati produsul pe piele cu minimum 30 de minute inainte de a sta la soare. Insistati pe zonele expuse direct la razele soarelui: nas, frunte, pometi, urechi, ceafa, umeri. Si buzele pot fi arse de soare, asa ca utilizati un balsam special pentru buze cu SPF.
  • Aplicati un strat generos de crema sau conform indicatiilor mentionate pe eticheta produsului. Reinnoiti aplicarea de 2-3 ori chiar daca la plaja stati sub umbrela sau de fiecare data cand iesiti din apa sau dupa stergerea cu prosopul.
  • Intrebati medicul daca medicamentele pe care le luati ar putea sa va faca pielea mai sensibila la soare. De exemplu, antibioticele, antidepresivele, diureticele, unele medicamente pentru acnee, anumite medicamente pentru boli de inima, contraceptive orale se asociaza cu fotosensibilitate. La fel se intampla si in cazul unor produse pe baza de plante (sunatoare, patrunjel, telina) si in cazul parfumurilor.

 

Steluta Indrei

Licentiata in Jurnalism, are o experienta profesionala de 17 ani in presa de sanatate. A scris la Jurnalul National, din 2003 pana in 2011, perioada in care a contribuit la realizarea Jurnalului de Sanatate, primul supliment de sanatate al unui cotidian central. Pasionata de domeniul medical si de un stil de viata sanatos, si-a continuat cariera ca redactor-sef la publicatia Doctorul Meu, dupa care a activat in cadrul redactiilor Adevarul, Ziarul de Sanatate, DC News si DC Medical. In prezent isi desfasoara activitatea publicistica pe site-urile Sfaturi Medicale si Mami si Copilul.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma