Radiografia dentara – indicatii si riscuri

Radiografia dentara este utilizata pentru a diagnostica afectiuni la nivelul gurii, dintilor, gingiilor si maxilarului. Aflati cand este necesara o radiografie dentara, cum se realizeaza aceasta investigatie si daca exista risc de iradiere.

Cuprins:

  1. Informatii generale
  2. Tipuri de radiografii dentare
  3. Cand este indicata radiografia dentara?
  4. Radiografia dentara la copii
  5. Radiografia dentara in sarcina
  6. Cum se face o radiografie dentara?
  7. Interpretare radiografie dentara
  8. Radiografia dentara este periculoasa?

Informatii generale

Cand mergeti la medicul stomatolog, posibilitatea sa fiti supus unei radiografii dentare este suficient de mare, mai ales daca aveti o durere dentara. Dintii si oasele dure absorb mai multe raze X decat obrajii si gingiile. In acest fel, cu ajutorul radiatiilor, radiograful capteaza imagini ale gurii care nu sunt vizibile cu ochiul liber, ceea ce face ca radiografia sa fie importanta pentru identificarea problemelor dentare.

Cu toate acestea, oamenii ar putea fi preocupati de faptul ca se expun la radiatii in timpul unei radiografii de rutina. Majoritatea medicilor stomatologi tin sa mentioneze ca radiografia dentara este la fel de importanta ca si curatarea dintilor atunci cand vine vorba de mentinerea unei bune sanatati orale.

Tipuri de radiografii dentare

Exista doua tipuri principale de radiografii dentare: intraorale si extraorale.

Radiografiile intraorale

Radiografiile intraorale reprezinta cel mai frecvent tip de radiografii. Exista mai multe tipuri de radiografii intraorale. Fiecare arata diferite aspecte ale dintilor.

Radiografia cu aripioara muscata

Radiografia cu aripioara muscata prezinta detalii ale dintilor superiori si inferiori intr-o zona a gurii. Fiecare radiografie cu aripioara muscata prezinta un dinte, incepand de la coroana sa (suprafata expusa) pana la nivelul osului de sustinere. Acest tip de radiografie detecteaza cariile dintre dinti si modificarile grosimii oaselor cauzate de gingivita. Cu ajutorul acestei proceduri poate fi potrivita corespunzator o coroana (un capac care acopera complet un dinte). De asemenea, poate descoperi orice uzura sau defectiune a plombelor dentare.

Radiografia retroalveolara periapicala

Radiografia retroalveolara periapicala arata intregul dinte – de la coroana, pana dincolo de radacina in care dintele se atasaza la maxilar. Fiecare radiografie periapicala arata toti dintii aflati intr-o portiune a maxilarului superior sau inferior. De asemenea, detecteaza orice modificari neobisnuite ale radacinii si structurilor osoase inconjuratoare.

Radiografie ocluzala

Radiografia ocluzala urmareste dezvoltarea si montarea unei intregi arcade dentare, fie in maxilarul superior sau inferior.

Radiografiile extraorale

Razele X suplimentare sunt utilizate pentru a detecta probleme dentare la maxilar si craniu. Exista mai multe tipuri de raze X extraorale.

Radiografia dentara panoramica

Radiografia panoramica reprezinta o vedere de ansamblu a intregului aparat dento-maxilar. Aceasta radiografie detecteaza pozitia dintilor complet iesiti, precum si a celor in proces de aparitie. In plus, ajuta la diagnosticarea tumorilor.

Tomografia dentara

Tomografia vizualizeaza in profunzime structurile de la nivelul cavitatii orale. Acest tip de radiografie examineaza structurile greu de observat, deoarece exista alte structuri in apropiere care blocheaza vederea.

Teleradiografia dentara

Teleradiografia dentara poate investiga o intreaga parte a capului. Stomatologii folosesc aceasta radiografie in cazul tratamentelor ortodontice.

Sialografie

Sialografia presupune folosirea unei substante de contrast care este injectata in glandele salivare pentru a putea fi observate pe radiografie. Glandele salivare sunt tesuturi moi care nu pot fi vizualizate pe radiografie. Dentistii efectueaza acest test pentru a descoperi probleme ale glandelor salivare, cum ar fi blocajele sau sindromul Sjogren.

Tomografie computerizata dentara (CT)

Tomografia computerizata dentara (CT) este un test care prezinta structurile interioare in format 3-D (tridimensional). Acest tip de imagistica este utilizat pentru a gasi eventualele probleme la nivelul oaselor fetei, cum ar fi chisturi, tumori si fracturi.

CT cu fascicul conic (CBCT – cone-beam computed tomography)

Tomografia dentara computerizata cu fascicul conic creeaza imagini 3-D ale structurilor dentare, tesuturilor moi, nervilor si oaselor. Stomatologul foloseste CBCT pentru a se ghida in momentul plasarii implantului dentar si pentru a verifica prezenta chisturilor si tumorilor la nivelul gurii si fetei. De asemenea, poate descoperi probleme la nivelul gingiilor, radacinilor dintilor si maxilarelor. Un avantaj unic al CT cu fascicul conic este faptul ca poate fi utilizat in cabinetul stomatologului.

Radiografie dentara digitala

Radiografia digitala este un tip de imagistica in format 2-D care permite trimiterea imaginilor direct pe un computer. Imaginile pot fi vizualizate pe ecran, stocate sau tiparite in cateva secunde. Imagistica digitala are multe alte avantaje in comparatie cu radiografiile traditionale. Imaginile pot fi imbunatatite si marite. In acest fel, dentistul poate sa vada cele mai mici modificari care nu pot fi vazute in timpul unui examen oral. De asemenea, daca este necesar, imaginile pot fi trimise electronic unui alt dentist sau specialist pentru a doua opinie. Imagistica digitala utilizeaza, de asemenea, mai putine radiatii decat radiografia traditionala.

Rezonanta magnetica (RMN) dentara

Rezonanta magnetica este o metoda imagistica prin care cavitatea bucala, inclusiv maxilarul si dintii, poate fi observata in format 3-D. Acest lucru este ideal pentru evaluarea tesuturilor moi.

Cand este indicata radiografia dentara?

De obicei, radiografia dentara este efectuata anual. Poate fi facuta mai des, insa, daca medicul stomatolog vrea sa urmareasca progresul unei probleme sau al unui tratament dentar. Factorii care influenteaza frecventa cu care trebuie facuta o radiografie dentara sunt:

  • varsta,
  • starea actuala de sanatate orala,
  • prezenta unor simptome de boli orale,
  • antecedente de gingivita sau carii.

Pacientii noi sunt supusi radiografiilor dentare pentru ca stomatologul sa poata avea o imagine clara a sanatatii dentare.

Copiii pot avea nevoie de radiografii dentare mai frecvente decat adultii, deoarece medicii stomatologi trebuie sa monitorizeze cresterea dintilor permanenti. In acest fel, dentistul poate sa stabileasca daca dintii copiilor trebuie extrasi pentru a preveni complicatiile, cum ar fi cresterea dintilor permanenti in spatele dintilor de lapte.

Radiografia dentara la copii

Multi parinti sunt ingrijorati de impactul pe care l-ar putea avea radiografiile dentare asupra copiilor. Acest lucru este cauzat de faptul ca micutii sunt mai sensibili la radiatii. Cu toate acestea, cantitatea de radiatii dintr-o radiografie dentara este considerata sigura pentru un copil. Deoarece falcile si dintii copiilor se schimba continuu, dezvoltarea lor trebuie monitorizata constant. Radiografia dentara are multe scopuri importante in cazul pacientilor tineri. Cu ajutorul radiografiei dentare, medicii stomatologi pot sa:

  • se asigure ca gura este suficient de mare pentru ca dintii sa-si faca aparitia;
  • monitorizeze dezvoltarea maselelor de minte;
  • determine daca dintii primari se desprind corect pentru ca noii dinti permanenti sa se acomodeze;
  • descopere din timp problemele gingivale.

Cei mici trebuie sa mearga la stomatolog in mod regulat si sa faca radiografii, asa cum recomanda dentistul.

Radiografia dentara in sarcina

De obicei, femeile insarcinate sunt sfatuite sa evite radiografiile dentare. Cu toate ca radiatiile sunt minime, cel mai bine este sa evitati orice expunere. Acest lucru este necesar pentru sanatatea fatului aflat in curs de dezvoltare. Din acest motiv, este important ca medicul dentist sa stie daca sunteti sau ati putea fi gravida.

Cu toate acestea, exista unele cazuri in care femeile insarcinate trebuie sa efectueze radiografii dentare. Daca gravida are o urgenta dentara sau se afla in timpul unui plan de tratament dentar, este posibil sa aiba nevoie de radiografie in timpul sarcinii. Discutati cu medicul stomatolog pentru a stabili cum sa procedati.

Legatura dintre gingivita si sarcina

Din cauza nivelului crescut de progesteron in perioada sarcinii se pot dezvolta anumite bacterii care provoaca gingivita. Din aceasta cauza, tesutul gingival poate deveni mai sensibil la placa bacteriana. Sarcina poate inrautati situatia in cazul femeilor care au o afectiune gingivala grava. De aceea, nu ar trebui sa va neglijati dintii in timpul sarcinii.

Dentistul poate lua masuri de precautie mai mari pentru ca gravida sa poate fi supusa radiografiei dentare in siguranta. De exemplu, poate folosi un sort si un guler de protectie cu plumb, daca procedura este considerata necesara.

Cum se face o radiografie dentara?

Pregatire radiografie dentara

Radiografia dentara nu necesita o pregatire speciala. Singurul lucru pe care trebuie sa il faceti este sa va spalati pe dinti inainte de programare. In acest fel se creeaza un mediu mai igienic necesar in timpul procedurii.

Radiografia dentara se face in cabinetul stomatologului. In timpul testului, persoana sta pe scaun cu o vesta de plumb peste piept si poala. Aparatul cu raze X este pozitionat langa cap pentru a inregistra imagini ale gurii. Unele cabinete dentare au o camera separata pentru radiografii, in timp ce altele efectueaza testele in aceeasi camera in care se produc si celelalte proceduri stomatologice.

Dupa cum mentionam, exista mai multe tipuri de radiografii dentare care prezinta imagini din diferite zone ale gurii. Cele mai frecvente sunt radiografiile intraorale, cum ar fi:

Radiografia cu aripioara muscata

In timpul acestei proceduri, persoana trebuie sa muste o bucata speciala de hartie, astfel incat dentistul sa poata vedea cat de bine se potrivesc coroanele dintilor. Radiografia cu aripioara muscata este utilizata de obicei pentru a verifica eventualele carii dintre dinti (interdentare).

Radiografia ocluzala

Aceasta radiografie este facuta cu maxilarul inchis pentru a observa felul in care se aliniaza dintii de sus si de jos. De asemenea, cu ajutorul acestui test pot fi descoperite eventualele anomalii anatomice la nivelul cerului gurii.

Radiografia panoramica

In timpul acestei radiografii, aparatul se roteste in jurul capului. Dentistul poate utiliza aceasta tehnica pentru a verifica maselele de minte, pentru a planifica implanturile dentare sau pentru a investiga problemele maxilare.

Radiografia periapicala

Aceasta tehnica poate prezenta doi dinti completi, de la radacina pana la coroana.

Radiografiile extraorale sunt solicitate atunci cand medicul dentist suspecteaza ca ar putea exista probleme in zone aflate in afara gingiilor si dintilor, cum ar fi maxilarul.

Un igienist dentar va va ghida in fiecare etapa a procesului. Acesta ar putea parasi camera pentru scurt timp pentru a face radiografia. Vi se va solicita sa ramaneti nemiscat in timp ce imaginile sunt inregistrate. In cazul in care este nevoie, pot fi folositi distantieri pentru a obtine imaginile corespunzatoare.

Interpretare radiografie dentara

Dupa ce imaginile sunt gata – instantaneu in cazul radiografiilor digitale – dentistul le va examina si va verifica daca exista anomalii. In cazul in care un igienist dentar va curata dintii, stomatologul va poate prezenta rezultatele radiografiei dupa terminarea procesului de curatare. Situatia se schimba daca igienistul descopera probleme semnificative in timpul radiografiei.

Pata neagra radiografie dentara

Daca medicul stomatolog gaseste anumite probleme, cum ar fi cariile, va propune schema de tratament.

Radiografia dentara este periculoasa?

Radiografia dentara este o procedura de diagnosticare obisnuita si extrem de sigura. Radiografiile dentare digitale emit doze foarte mici de radiatii, producand doar o fractiune din cantitatea la care sunteti expusi in cadrul altor proceduri imagistice. Daca sunteti ingrijorat in privinta radiografiei dentare sau daca va intrebati daca ar trebui sa renuntati la aceasta procedura din cauza altor afectiuni medicale, trebuie sa aflati mai multe despre ce inseamna radiografia dentara, de ce este efectuata si cum poate fi gestionata cel mai bine.

Radiatii radiografie dentara

Atunci cand este efectuata in mod corespunzator, cu masuri de siguranta adecvate in vigoare, exista foarte putine motive de ingrijorare. De exemplu, radiografia cu aripioara muscata va expune la aproximativ aceeasi cantitate de radiatii la care sunteti expusi in timpul unui zbor cu avionul de 1-2 ore.

Radiografie dentara interva

Intervalul dintre radiografii este determinat de viteza cu care se dezvolta cariile. In mod obisnuit, acestea ajung sa patrunda in smaltul dintilor permanenti in aproximativ doi ani. Viteza este mai mare in randul copiilor, astfel incat intervalele recomandate pentru radiografia cu aripioara muscata sunt mai mici pentru ei.

Cu toate acestea, copiii cu dinti de lapte distantati corespunzator si fara carii nu au nevoie de radiografii dentare. Copiii mai mari cu o tendinta scazuta pentru carii pot astepta 18 luni sau 3 ani pana la o noua radiografie.

 

Referinte:

  1. https://www.healthline.com/health/dental-x-rays
  2. https://www.123dentist.com/how-safe-are-dental-x-rays/
  3. https://my.clevelandclinic.org/health/articles/11199-dental-x-rays
  4. https://www.evansondds.com/dental-x-rays-weighing-the-risks-and-benefits/
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma