Interviu cu Mehmet Hortoglu, director general Cube Medica

„Cube Medica susține producția internă de echipamente medicale de protecție, astfel încât România să depindă cât mai puțin de importuri”

Cube Medica a apărut ca un răspuns la cererea foarte mare de echipamente și consumabile medicale, cauzată de pandemia de COVID-19 sau este un proiect planificat înainte de acest context?

Planurile pentru proiectul Cube Medica au demarat în acest an, odată cu declararea pandemiei, pe fondul unei nevoi tot mai mari de echipamente și consumabile medicale. Nu este însă un proiect conjunctural, intenția noastră fiind să dezvoltăm constant business-ul chiar și după ce amenințarea COVID-19 va fi depășită cu bine. Cube Medica își propune să devină un producător important pe piața locală și vrea să susțină producția internă de echipamente medicale, astfel încât România să depindă cât mai puțin de importuri cu valoare adăugată mare.

Producerea de astfel de echipamente trebuie să se facă în condiții foarte stricte de siguranță și respectând standarde stricte de calitate. Cube Medica are toate certificarile necesare pentru a produce și comercializa produse din categoria dispozitivelor medicale?

Respectarea tuturor standardelor de calitate și siguranță pe tot procesul de producție este vitală în acest domeniu. Fluxul tehnologic, procedurile de lucru, facilitățile de producție și materia primă folosită la realizarea echipamentelor produse de Cube Medica au fost implementate conform standardelor privind sistemul de management al calității ISO 9001, ISO 13485, care stabilește standardele de calitate privind fabricarea și furnizarea de dispozitive medicale, precum și SR EN 14683 + AC, standardul European pentru producerea măștilor faciale de uz medical. Procesul de certificare este însă unul complex și de durată, urmând ca toate certificările să fie primite în a doua parte a lunii septembrie. Până atunci funcționăm cu aviz temporar de la Ministerul Apărării Naționale.

Care sunt principalele echipamente de protecție medicală produse în prezent de Cube Medica?

Măștile chirurgicale tip II și II-R sunt principalele produse din gama de echipamente realizată de Cube Medica. Acestea au un nivel de filtrare BFE ≥98%, fiind recomandate în principal personalului medical, pentru reducerea emisiilor de agenți infecțioși din nas și gură. Au însă un spectru de utilizare mai larg, fiind recomandate și politiștilor, militarilor, pompierilor, lucrătorilor vamali, factorilor poștali și altor categorii de personal care desfășoară activități de relații cu publicul și care intră în contact cu persoane care prezintă potențial de infectare. Cererea este ridicată pentru acest tip de produs și ne-am concentrat pe asigurarea unor stocuri suficiente de măști chirurgicale. În gama de produse avem și viziere de protecție facială, foarte utile în prima linie de luptă împotriva COVID-19. Lucrăm la deschiderea unor noi facilități de producție pentru a ne extinde gama de produse, urmând ca până la finalul acestui an să începem fabricarea de bonete și halate medicale de unică folosință.

Facilitățile de producție permit furnizarea de echipamente către clienți instituționali, care au nevoie de cantități mari de astfel de produse?

În cazul măștilor chirurgicale, capacitatea de producție este de 3 milioane de măști/lună și o putem crește prin achiziția de utilaje noi, dacă există cerere. Facilitățile de care dispunem ne permit să ajustăm rapid producția și gama de echipamente.

Producția este destinată pieței din România sau vizați și clienți din piețe internaționale?

Cube Medica vrea să susțină în primul rând cererea internă de măști și alte echipamente medicale, dar avem infrastructura necesară pentru a onora solicitări externe. Suntem deschiși la colaborări în acest sens.

Există multe categorii de persoane care nu au nici în prezent acces la suficiente echipamente de protecție corespunzătoare în această perioadă, expunându-se astfel riscului de infectare cu COVID-19. V-ați gandit la acțiuni prin care să-i sprijiniți cu echipamente din producția proprie?

Suntem conștienți de această situație și am demarat deja campanii de sprijinire a unor categorii de persoane care nu-și pot procura din resurse proprii echipamente medicale de protecție sau a cadrelor medicale. Recent am donat Asociației Dăruiește Viață 300 de viziere de protecție, foarte utile medicilor care tratează  bolnavii de COVID-19. În perioada 25 august – 25 decembrie, Cube Medica va dona lunar Asociației Nevăzătorilor din România câte 2000 de măști chirurgicale. Prin această acțiune de sponsorizare, de aproximativ 10000 de lei, vrem să contribuim la protejarea persoanelor nevăzătoare împotriva infectării cu COVID-19. Sunt doar câteva acțiuni de CSR pe care Cube Medica intenționează să le continue și să le diversifice, pentru a ajuta cât mai multe persoane care au nevoie de echipamente medicale de protecție.

Sfaturi Medicale

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma