Puncte negre – de ce apar si cum le reducem

Puncte negre – iata de ce apar punctele negre, cum le deosebim de alte probleme ale pielii si ce solutii sunt recomandate pentru reducerea lor.

Cuprins:

1. Ce sunt punctele negre?
2. Cauze
3. Tratament pentru puncte negre

Ce sunt punctele negre?

Punctele negre sunt o forma foarte usoara de acnee care afecteaza de obicei zona nasului – puncte negre pe nas. Sunt mici umflaturi inchise la culoare ce apar cand deschiderile foliculilor de par se infunda. Aceste puncte sunt vizibile in zone precum nasul, spatele, umerii sau pieptul. Punctele negre contribuie la formarea acneei si apar atunci cand elemente ca celulele moarte ale pielii si sebumul raman blocate in pori. Apar de culoare neagra sau inchisa din cauza oxidarii pigmentului de melanina prezent in piele.

Punctele negre sunt neinflamatorii de obicei. Asta inseamna ca nu contin bacterii si nu vor provoca durere si disconfort la fel ca pustulele sau cosurile. Au o forma usor ridicata, dar sunt mai plate decat cosurile. Din cauza culorii inchise, punctele negre sunt usor de observat pe piele. Cosurile se formeaza atunci cand bacteriile ajung la nivelul foliculului de par, provocand roseata si inflamatie.

Puncte negre vs Filamente sebacee

Punctele negre sunt adesea confundate cu filamentele sebacee, care nu sunt pori infundati. Filamentele sebacee sunt formatiuni de sebum in foliculii de par, de obicei proeminente, ce apar pe nas si frunte. Porii produc in mod continuu sebum pentru a mentine pielea hidratata in mod natural. Filamentele sebacee apar ca pete mici cenusii sau albe. Cand se aplica presiune, sebumul este eliberat din pori.

Puncte negre vs Puncte albe

De asemenea, punctele albe sunt diferite.Punctele albe se gasesc mai profund decat punctele negre si raman mai deschise la culoare, deoarece nu sunt expuse la aer. Punctele negre sunt denumite comedoane deschise, deoarece porul este lasat deschis si expus la aer. Motivul pentru care sunt negre este ca resturile (murdarie, sebum, celule moarte ale pielii, bacterii si machiaj) pot ramane in interiorul porilor. Si, pentru ca acesti pori sunt deschisi si expusi la aer, se oxideaza si capata o culoare maro-neagra. Punctele albe sunt cunoscute sub numele de comedoane inchise – porii infundati sunt acoperiti de un strat de piele.

Cauze

Cand porii de la nivelul pielii sunt infundati, celulele moarte ale pielii din porul deschis reactioneaza cu oxigenul din aer si devin negre sau maronii, formand un punct negru. Punctele negre pot aparea din cauza unei combinatii de factori, inclusiv varsta, dieta si stilul de viata. Cei cu pielea mai grasa – piele cu tendinta acneica – au mai multe riscuri de a experimenta acnee si puncte negre. Cosmeticele pe baza de uleiuri sunt un factor potential agravant al simptomelor de acnee si puncte negre. De asemenea, absenta unei rutine zilnice de ingrijire a pielii poate contribui, de asemenea, la dezvoltarea punctelor negre, deoarece permite acumularea de uleiuri pe piele. Citeste aici si despre alimentatie si acnee.

Factori de risc ce predispun la puncte negre

Unii factori pot creste riscul de a dezvolta puncte negre, si anume:

  • Varsta si modificarile hormonale sunt un factor important. La fel ca alte simptome ale acneei, punctele negre sunt mai frecvente in timpul pubertatii, cand modificarile hormonale declanseaza o crestere a productiei de sebum. Cu toate acestea, pot aparea la orice varsta.
  • Androgenii, hormonii sexuali masculini, declanseaza o secretie mai mare de sebum si o rotatie mai mare a celulelor pielii in perioada pubertatii. Atat baietii, cat si fetele experimenteaza niveluri mai ridicate de androgeni in timpul adolescentei. Dupa pubertate, modificarile hormonale legate de menstruatie, sarcina si utilizarea pilulelor contraceptive pot provoca puncte negre la femei.

Alti factori includ:

  • predispozitie genetica;
  • blocarea sau acoperirea porilor cu anumite cosmetice si imbracaminte prea stransa, ce nu lasa pielea sa respire;
  • transpiratie excesiva;
  • barbierit si alte activitati care deschid foliculii de par;
  • umiditate ridicata;
  • unele produse de ingrijire a pielii sau produse de machiaj pot fi comedogenice sau pot bloca porii;
  • unele probleme de sanatate, cum ar fi stresul, sindromul ovarului polichistic si sindromul premenstrual;
  • medicamente care favorizeaza regenerarea rapida a celulelor pielii;
  • utilizarea unor medicamente pe baza de steroizi, cum ar fi corticosteroizii;
  • alimentatia – unele alimente ce contin o cantitate mare de zaharuri si grasimi pot accelera infundarea porilor.

Contrar credintelor populare, igiena precara nu provoaca in mod direct puncte negre. Spalarea excesiva in incercarea de a le indeparta le poate agrava, de fapt. Insa, lipsa unei rutine adecvate de ingrijire a pielii poate creste riscul de puncte negre, mai ales in prezenta altor factori de risc.

Tratament pentru puncte negre

In primul rand, e important sa tineti cont de eventuale probleme asociate ale pielii, ca acnee, eczeme, rozacee – tratarea lor poate reduce punctele negre. E important sa mergeti la dermatolog pentru un diagnostic corect si un tratament potrivit. Ca o forma de acnee usoara, punctele negre tind sa se reduca de la sine atunci cand organismul regleaza mai bine hormonii dupa pubertate. Poate dura mult timp ca punctele negre sa se reduca sau pot persista multi ani.

Recomandari de ingrijire a pielii

  • E important sa aveti o rutina corecta de ingrijire a pielii, adaptata nevoilor tenului. Exfolierea poate ajuta, insa folositi produse fara parfum si care sa nu usuce pielea in exces. Desi este important sa se usuce pielea la un anumit nivel, prin scaderea productiei excesive de sebum, uscarea in exces poate agrava starea din cauza stimularii productiei suplimentare de sebum. O rutina buna de ingrijire a pielii implica utilizarea unui produs de curatare a pielii, toner si crema hidratanta in fiecare zi, impreuna cu o exfoliere usoara de doua ori pe saptamana.
  • Utilizati produse de ingrijire a pielii si produse de machiaj non-comedogenice, care nu infunda porii.
  • Evitati stoarcerea punctelor negre, chiar si cu un dispozitiv de indepartare a punctelor negre din metal, deoarece acest lucru poate irita pielea si poate agrava problema.
  • Baile cu aburi au fost mult timp recomandate ca tratament pentru punctele negre, pe baza faptului ca „deschid porii”. Cu toate acestea, acest lucru nu a fost confirmat de cercetari. Unii considera ca expunerea la aburi poate agrava de fapt problema. Vaporii fierbinti pot agresa pielea si pot cauza iritatii severe.
  • Evitati spalarea excesiva a pielii, pentru ca poate agrava problema prin indepartarea sebumului. Glandele sebacee produc apoi mai mult sebum, ducand la mai multe blocaje si la riscul de acnee inflamatorie.
  • Benzile de indepartare a punctelor negre sunt folosite pentru a reduce punctele negre de pe nas. Cu toate acestea, este doar o solutie temporara, deoarece punctele negre se vor forma din nou in scurt timp. Utilizarea benzilor este adesea descurajata de dermatologi, din cauza lipsei de eficienta in indepartarea completa a resturilor din pori; nu sunt eficiente in tratarea punctelor negre mai profunde. Mastile exfoliante pentru puncte negre actioneaza prin curatarea impuritatilor si a porilor impreuna cu punctele negre. Mastile pentru puncte negre, benzile pentru puncte negre si dispozitivele de indepartare puncte negre cu vacuum trebuie utilizate cu precautie, deoarece acestea pot irita si deteriora pielea daca sunt utilizate in mod abuziv.
  • Folisiti o perie speciala pentru curatare faciala – poate ajuta la indepartarea celulelor moarte si a murdariei, si in plus favorizeaza circulatia.

Dermatocosmetice pentru puncte negre

Medicul dermatolog va poate recomanda dermatocosmetice pentru puncte negre. Produsele cu AHA si BHA – alfa hidroxiacizi si beta hidroxiacizi – pot fi recomandate. Unele dintre cele mai populare elemente din acest grup includ acidul glicolic, acidul salicilic, acidul lactic si acidul citric.

Acidul glicolic de exemplu ajuta la indepartarea stratului exterior de celule moarte ale pielii – si punctele negre. Aceste produse sunt tratamente topice, aplicate direct pe piele. Medicamentele eliberate pe baza de reteta care contin vitamina A, cum ar fi tretinoina, tazarotenul si adapalena, pot fi prescrise pentru a impiedica blocarea foliculilor si favorizeaza regenerarea pielii.

Acidul salicilic este un ingredient popular fara prescriptie medicala gasit in multe produse de curatare a pielii. Descompune celulele moarte ale pielii si uleiul suplimentar inainte de a va putea infunda porii. Cremele si lotiunile cu retinoizi pot fi utile – pot ajuta la desfundarea porilor si regenerarea pielii.

Tratamente naturiste

Tratamentele naturiste sunt adesea recomandate pentru acnee – ulei de arbore de ceai, ulei de cimbru, aloe vera si ulei de trandafir par sa ofere beneficii antibacteriene, dar sunt necesare cercetari suplimentare. De asemenea, unele remedii naturiste pot include mastile cu albus de ou – efect astringent si absoarbe excesul de sebum, exofliere cu miere si cafea etc. Retineti ca aceste tratamente naturiste pot irita pielea sensibila uneori.

Tratamente dermatocosmetice pentru puncte negre

Exista diferite tratamente cosmetice pentru puncte negre, efectuate la salon. Acestea includ tratamente IPL cu lumina intens pulsatila –  micsoreaza glandele sebacee si regleaza productia de sebum. Procedura nu este dureroasa – sunt necesare mai multe sedinte. De asemenea, pot fi utile tratamente cosmetice de curatare, peeling-uri chimice, microdermabraziunea si curatare cu ultrasunete pentru indepartarea impuritatilor etc. Dermatologii sau cosmeticienii pot extrage si manual punctele negre – e important sa fie facuta tehnica potrivita. Va fi folosit un instrument special cu bucla rotunda pentru a indeparta punctele negre. Utilizarea acestor produse in mod corect poate ajuta la reducerea porilor infundati, insa aceste metode pot duce la iritarea sau deteriorarea pielii daca nu sunt efectuate in conditii de siguranta si igiena.

Recomandari pentru a preveni punctele negre

  • Adoptati o rutina corecta de ingrijire a pielii – trebuie sa includa demachiere inainte de culcare, spalarea fetei dimineata si seara pentru a indeparta murdaria si excesul de sebum. Folositi produse delicate de ingrijire a pielii, adaptate nevoilor personale. In plus, exfolierea o data sau de doua ori pe saptamana poate indeparta celulele moarte ale pielii care altfel pot ramane in piele si se pot transforma in puncte negre. Folositi dermatocosmetice non-comedogenice. Un dermatolog va poate ajuta sa stabiliti o rutina corecta de ingrijire a tenului, cu produse special concepute pentru tipul vostru de piele. Exfoliantii chimici pot varia in ceea ce priveste puterea – formulele usoare pot fi utilizate zilnic, in timp ce produsele avand concentratii mai mari de ingrediente exfoliante, cum ar fi acidul glicolic, ar trebui utilizate maximum o data pe saptamana.
  • Asigurati-va ca fetele de perna si cearsafurile de pat sunt spalate in mod regulat pentru a preveni transferul de uleiuri de pe par pe piele. In plus, mentineti parul departe de fata pentru a preveni transferul de sebum si evitati sa va atingeti fata cu mainile neigienizate.

Referinte:
(1) https://health.clevelandclinic.org/how-to-get-rid-of-blackheads/
(2) https://www.healthline.com/health/blackheads
(3) https://www.medicinenet.com/difference_between_blackheads_and_whiteheads/article.htm
(4) https://www.aad.org/public/diseases/acne/diy/types-breakouts
(5) https://www.medicalnewstoday.com/articles/how-to-get-rid-of-blackheads-on-nose

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma