Pubertatea precoce reprezinta un debut anormal de timpuriu al pubertatii atat la fete, cat si la baieti. Aflati la ce varsta se poate vorbi despre pubertate precoce, care sunt simptomele si efectele pubertatii timpurii, precum si tratamentele disponibile.

Cuprins:

  1. Ce reprezinta pubertatea precoce?
  2. Cauze si factori de risc
  3. Cum se manifesta?
  4. Diagnostic
  5. Tratament
  6. Efectele pubertatii precoce
  7. Metode de prevenire

Ce reprezinta pubertatea precoce?

Pubertatea precoce apare atunci cand corpul unui copil incepe sa se schimbe prea devreme intr-un corp de adult (pubertate). Cand pubertatea incepe inainte de varsta de 8 ani la fete si inainte de varsta de 9 ani la baieti, este considerata pubertate precoce.

Pubertatea se caracterizeaza prin cresterea rapida a oaselor si muschilor, modificarile formei si marimii corpului si dezvoltarea capacitatii organismului de a se reproduce.

In multe cazuri, cauza pubertatii precoce nu poate fi descoperita. Rar, anumite afectiuni, cum ar fi infectiile, dereglari hormonale la copii mici, tumorile, anomaliile sau leziunile cerebrale, pot provoca pubertate precoce. Tratamentul pentru pubertate precoce presupune de obicei administrarea de medicamente care sa intarzie dezvoltarea ulterioara a organismului copilului.

Cauze si factori de risc

Pentru a intelege ce provoaca pubertatea precoce la unii copii, este necesar sa stiti ce anume produce pubertatea. Creierul incepe acest proces prin producerea unui hormon numit hormon care elibereaza gonadotropina (GnRH).

Cand acest hormon ajunge la glanda hipofiza – o mica glanda in forma de fasole aflata la baza creierului – provoaca producerea mai multor hormoni in ovare pentru femei (estrogen) si in testicule pentru barbati (testosteron).

Estrogenul este implicat in cresterea si dezvoltarea caracteristicilor sexuale feminine. Testosteronul este responsabil pentru cresterea si dezvoltarea caracteristicilor sexuale masculine.

Debutul precoce al acestui proces la unii copii depinde de tipul pubertatii precoce: daca aceasta este centrala sau periferica.

Pubertatea precoce centrala

De multe ori, cauza acestui tip de pubertate precoce nu poate fi identificata. In cazul pubertatii precoce centrale, procesul de pubertate incepe prea devreme. Modelul si sincronizarea etapelor in acest proces sunt altfel normale. Pentru majoritatea copiilor cu aceasta afectiune, nu exista nicio problema medicala de baza si niciun motiv identificabil pentru pubertatea precoce.

Posibile cauze ale pubertatii precoce centrale

In cazuri rare, pubertatea precoce centrala poate fi cauzata de:

  • O tumora la nivelul creierului sau maduvei spinarii (sistemul nervos central)
  • Un defect la nivelul creierului, prezent inca de la nastere, cum ar fi acumularea de lichid cefalorahidian in exces (hidrocefalie) sau o tumora noncanceroasa
  • Radiatii catre creier sau maduva spinarii
  • O leziune la nivelul creierului sau al maduvei spinarii
  • Sindromul McCune-Albright – o boala genetica rara, care afecteaza oasele si culoarea pielii si provoaca probleme hormonale
  • Hiperplazia congenitala a glandelor suprarenale – un grup de afectiuni genetice care afecteaza productia anormala de hormoni de catre glandele suprarenale
  • Hipotiroidism – o afectiune in care glanda tiroida nu produce suficienti hormoni

Pubertate precoce periferica

Estrogenul sau testosteronul din corpul copilului provoaca acest tip de pubertate precoce.

Pubertatea precoce periferica este mai putin intalnita si apare fara sa fie implicat hormonul din creier (GnRH) care declanseaza in mod normal startul pubertatii. In schimb, cauza este eliberarea de estrogen sau testosteron in organism din cauza problemelor la nivelul ovarelor, testiculelor, glandelor suprarenale sau glandei pituitare.

Atat la fete, cat si la baieti, urmatoarele cauze pot duce la pubertate precoce periferica:

  • O tumora la nivelul glandelor suprarenale sau al hipofizei, cea care elibereaza estrogen sau testosteron
  • Sindromul McCune-Albright, o afectiune genetica rara care afecteaza culoarea pielii si oaselor si provoaca probleme hormonale
  • Expunerea la surse externe de estrogen sau testosteron, cum ar fi creme sau unguente

Cauze ale pubertatii precoce periferice la fete

La fete, pubertatea precoce periferica poate fi asociata si cu:

Cauze ale pubertatii precoce periferice la baieti

La baieti, pubertatea precoce periferica poate fi cauzata si de:

  • O tumora in celulele care formeaza spermatozoizi (celule germinale) sau in celulele care produc testosteron (celule Leydig).
  • O afectiune rara numita precocitate sexuala familiala independenta de gonadotropina, care este cauzata de o mutatie genetica. Aceasta poate stimula productia timpurie a testosteronului la baieti, de obicei intre 1 si 4 ani.

Factori de risc

  • Sexul feminin. Fetele sunt mult mai predispuse sa dezvolte pubertate precoce.
  • Rasa afro-americana. Pubertatea precoce pare sa-i afecteze mai des pe afro-americani decat pe copiii din alte rase.
  • Copiii care sunt semnificativ supraponderali au un risc mai mare de a dezvolta pubertate precoce.
  • Expunerea la hormonii sexuali. Cei care intra in contact cu o crema sau unguent cu estrogen sau testosteron sau cu alte substante care contin acesti hormoni (cum ar fi medicamentele pe care le iau adultii sau suplimentele alimentare) pot avea riscuri mai mari sa dezvolte pubertate precoce.
  • Alte afectiuni. Pubertatea precoce poate fi o complicatie a sindromului McCune-Albright sau a hiperplaziei congenitale a glandelor suprarenale – boli care afecteaza productia anormala a hormonilor masculini (androgeni). In cazuri rare, pubertatea precoce poate fi cauzata si de hipotiroidism.
  • Radioterapie la nivelul sistemului nervos central. Tratamentul cu radiatii pentru tumori, leucemie sau alte afectiuni poate creste riscul pubertatii precoce.

Cum se manifesta?

Printre semnele si simptomele pubertatii precoce se numara dezvoltarea urmatoarelor caracteristici inainte de varsta de 8 ani la fete si inainte de varsta de 9 ani la baieti.

Pubertatea precoce la fete

  • Cresterea sanilor (telarha precoce) si aparitia primului ciclu menstrual

Pubertatea precoce la baieti

  • Cresterea in dimensiuni a testiculelor si a penisului, aparitia parului facial si ingrosarea vocii

Alte caracteristici care apar si la fete si la baieti

  • Par pubian sau la subbrat (axile)
  • Crestere rapida
  • Acnee
  • Miros specific de corp de adult

Cand se recomanda vizita la medic

Programati o intalnire cu medicul copilului pentru ca acesta sa stabileasca daca cel mic are oricare dintre semnele sau simptomele pubertatii precoce.

Diagnostic

Pentru a diagnostica pubertatea precoce, medicul va:

  • Pune intrebari despre istoricul medical al copilului si al familiei
  • Face o examinare fizica
  • Efectua analize de sange pentru a masura nivelul hormonilor

Varsta osoasa radiografie

Radiografiile facute la nivelul mainii si incheieturii copilului sunt, de asemenea, importante pentru diagnosticarea pubertatii precoce. Cu ajutorul acestor radiografii, medicul poate sa determine varsta osoasa a copilului, lucru care arata daca oasele se dezvolta prea repede.

Determinarea tipului de pubertate precoce

De asemenea, doctorul va dori sa afle ce tip de pubertate precoce are copilul. Pentru a face acest lucru, specialistul va efectua un test numit test de stimulare a hormonului care elibereaza gonadotropina (GnRH).

In timpul acestui test, doctorul va recolta o proba de sange, apoi ii va face copilului o injectie care contine hormonul GnRH. Apoi, medicul va lua mai multe probe de sange intr-un anumit interval de timp pentru a verifica felul in care reactioneaza hormonii din corpul copilului. La copiii cu pubertate precoce centrala, hormonul GnRH va determina cresterea altor niveluri de hormoni. La copiii cu pubertate precoce periferica, celelalte niveluri de hormoni vor ramane la fel.

Alte teste pentru depistarea pubertatii precoce centrale

  • Imagistica prin rezonanta magnetica (RMN). RMN-ul cerebral este recomandat, de cele mai multe ori, in cazul copiilor cu pubertate precoce centrala pentru a verifica daca pubertatea precoce a fost declansata de anumite anomalii la nivelul creierului.
  • Testarea tiroidei. Medicul poate, de asemenea, sa-i verifice tiroida copilului pentru a vedea daca prezinta semne de hipotiroidism (tiroida subactiva), cum ar fi oboseala, sensibilitate mare la frig, constipatie, scaderea performantei scolare sau piele uscata si palida.

Teste suplimentare pentru depistarea pubertatii precoce periferice

Doctorii pot apela la alte teste si pentru descoperirea cauzelor pubertatii precoce periferice. De exemplu, medicul poate efectua analize de sange suplimentare pentru a verifica nivelurile altor hormoni. In cazul fetelor, medicii pot face o ecografie pentru a verifica daca exista chisturi sau tumori ovariene.

Tratament

Prin tratamentul pubertatii precoce se urmareste ca pacientul sa atinga o inaltime normala pentru un adult.

Tratamentul pentru pubertate precoce depinde de cauza. Cu toate acestea, in unele cazuri, nu exista o cauza identificabila a acestei probleme. In acest caz, este posibil ca micutul sa nu aiba nevoie de tratament, in functie de varsta lui si de cat de rapid progreseaza pubertatea. Cu toate acestea, doctorul va monitoriza, cel mai probabil, situatia copilului timp de cateva luni pentru a vedea cum se dezvolta.

Tratarea pubertatii precoce centrale

Majoritatea copiilor cu pubertate precoce centrala, care nu este cauzata de o afectiune de baza, pot fi tratati in mod eficient cu medicamente. Acest tratament, numit terapie cu analogi GnRH, presupune administrarea unei injectii lunare cu un medicament, cum ar fi acetatul de leuprolida sau triptorelina, care intarzie dezvoltarea ulterioara a organismului. Unele variante mai noi pot fi administrate la intervale mai lungi.

Copilul trebuie sa primeasca acest medicament pana cand ajunge la varsta normala a pubertatii. In medie, la 16 luni dupa incetarea tratamentului, procesul de pubertate incepe din nou.

O alta metoda de tratament pentru pubertatea precoce centrala este implantul cu histrelina, care dureaza aproape un an. Acest tratament este eficient pentru pubertatea precoce centrala. Sunt evitate astfel durerea si inconvenientul injectiilor regulate, insa necesita efectuarea unei operatii minore. Implantul este plasat sub piele printr-o incizie facuta pe interiorul bratului. Dupa un an, implantul este indepartat si, daca este necesar, inlocuit cu un nou implant.

Tratarea unei afectiuni medicale de baza

Daca pubertatea precoce este provocata de o alta afectiune, tratarea acestei conditii este necesara pentru a opri avansarea pubertatii. De exemplu, daca un copil are o tumora care produce hormoni si provoaca pubertate precoce, pubertatea inceteaza dupa ce tumoarea este indepartata chirurgical.

Efectele pubertatii precoce

Printre riscurile pubertatii precoce se numara:

O inaltime mai mica decat restul

Copiii cu pubertate precoce cresc rapid la inceput si ajung mai inalti, comparativ cu semenii lor. Dar, deoarece oasele lor se maturizeaza mai repede decat in mod normal, de multe ori inceteaza sa creasca mai devreme decat de obicei. Din cauza acestui lucru, oasele lor vor fi mai scurte decat media cand vor ajunge adulti. Daca pubertatea precoce este tratata la timp, mai ales cand copiii sunt foarte mici, acestia vor ajunge sa creasca mai inalti decat daca n-ar apela la tratament.

Probleme sociale si emotionale

Fetele si baietii a caror pubertate debuteaza cu mult timp inaintea colegilor lor ajung sa fie extrem de constienti de schimbarile care apar in corpul lor. Acest lucru poate afecta stima de sine si poate creste riscul de depresie sau abuz de substante.

Metode de prevenire

Unii dintre factorii de risc pentru pubertate precoce, cum ar fi sexul si rasa, nu pot fi evitati. Exista insa lucruri pe care le puteti face pentru a reduce riscurile ca micutul sa dezvolte o pubertate precoce, cum ar fi:

  • Tineti-l pe cel mic departe de sursele externe de estrogen si testosteron – cum ar fi medicamentele pentru adulti sau suplimentele alimentare care contin estrogen sau testosteron.
  • Incurajati-l pe copil sa-si pastreze greutatea la un nivel sanatos.

 

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/precocious-puberty/symptoms-causes/syc-20351811
  2. https://kidshealth.org/en/parents/precocious.html
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

2 ani in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

2 ani in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

2 ani in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

2 ani in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

2 ani in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

2 ani in urma