Proteza de sold  – iata cand este indicata, ce presupune procedura de inlocuire a soldului deteriorat, care sunt riscurile si complicatiile posibile.

Cuprins:

1. Ce este o proteza de sold?
2. Indicatiile artroplastiei de sold
3. Tipuri de artroplastie a soldului
4. Procedura de artroplastie a soldului
5. Recuperare
6. Riscuri si complicatii
7. Durata de viata a protezei de sold

Ce este o proteza de sold?

O proteza de sold este folosita pentru a inlocui articulatia soldului. Interventia e numita si protezarea soldului sau artroplastie de sold – si presupune inlocuirea unei articulatii afectate cu o proteza. E deseori folosita atunci cand osteoartrita provoaca dureri de sold si inflamatii. Fractura de sold si uzura naturala sunt, de asemenea, motive comune pentru chirurgia de inlocuire a soldului.

Soldul este una dintre cele mai mari articulatii ale corpului. Este o articulatie cu bila si soclu. Suprafetele osoase ale bilei si ale soclului sunt acoperite cu cartilaj articular, un tesut neted care amortizeaza capetele oaselor si le permite sa se miste cu usurinta. Un tesut subtire numit membrana sinoviala inconjoara articulatia soldului. La un sold sanatos, aceasta membrana produce o cantitate mica de lichid care lubrifiaza cartilajul si elimina aproape toata frecarea in timpul miscarii soldului. Benzile de tesut numite ligamente conecteaza partile si ofera stabilitate articulatiei.

Indicatiile artroplastiei de sold

Inlocuirea soldului presupune indepartarea si inlocuirea portiunilor din pelvis si femur (coapsa) care formeaza articulatia soldului. Se realizeaza in principal pentru ameliorarea durerilor de sold si a rigiditatii cauzate de artrita soldului. Aceasta procedura este, de asemenea, folosita uneori pentru tratarea leziunilor, cum ar fi o fractura de sold sau alte afectiuni.

Cea mai frecventa cauza de deteriorare este osteoartrita. Osteoartrita provoaca durere, umflare si miscare redusa in articulatii. Daca alte tratamente, cum ar fi terapia fizica, medicamentele pentru durere si exercitiile fizice nu ajuta, chirurgia de inlocuire a soldului ar putea fi o optiune.

Candidatii pentru proteza de sold

Cei mai probabili candidati pentru inlocuirea soldului includ persoanele care prezinta dureri care perturba activitatile obisnuite. Pe langa persoanele cu artroza sau leziuni la sold, persoanele cu artrita reumatoida, osteonecroza sau tumori osoase pot avea nevoie de proteza de sold pentru ameliorarea durerii. De asemenea, poate fi recomandata pentru a creste mobilitatea si pentru a imbunatati calitatea vietii.

Majoritatea medicilor vor recomanda metode alternative pentru ameliorarea durerii sau pentru cresterea mobilitatii inainte de a recomanda o proteza de sold. O astfel de optiune numita subcondroplastie incearca sa favorizeze cresterea osoasa naturala pentru a repara soldul deteriorat. Medicii injecteaza un inlocuitor osos in articulatia soldului. Materialul umple goluri si leziuni in os. In timp, corpul incepe sa inlocuiasca materialul cu os natural, ceea ce poate duce uneori la reparatii permanente.

Tratamente alternative incercate de obicei inainte de inlocuirea soldului includ:

  • exercitii care dezvolta muschiul din jurul soldului;
  • sisteme ajutatoare pentru mers si sustinere;
  • medicamente pentru durere si inflamatii;
  • osteotomia femurului, o procedura care presupune taierea si realinierea osului.

Cu toate acestea, atunci cand tratamentele alternative nu ofera beneficii, medicii pot lua in considerare o procedura de inlocuire a soldului. Vor analiza istoricul medical al pacientului, se vor face radiografii si examene fizice pentru a testa mobilitatea si forta soldului. De asemenea, medicii vor avea in vedere riscul pentru fiecare pacient in parte. Varsta, greutatea si afectiunile medicale, cum ar fi diabetul, pot creste riscul unui pacient pentru complicatii in urma inlocuirii soldului.

Cauzele frecvente ale durerii de sold

Cea mai frecventa cauza a durerii si dizabilitatii cronice de sold este artrita. Osteoartrita, artrita reumatoida si artrita traumatica sunt cele mai frecvente forme ale acestei boli.

Osteoartrita

Osteoartrita este un tip de artrita legata de varsta. Apare de obicei la persoanele cu varsta de peste 50 de ani. Cartilajul care protejeaza oasele soldului se uzeaza. Apare apoi frictiunea intre oase, provocand durere de sold si rigiditate.

Artrita reumatoida

Este o boala autoimuna in care membrana sinoviala se inflameaza si se ingroasa. Aceasta inflamatie cronica poate deteriora cartilajul, ducand la durere si rigiditate. Artrita reumatoida este cel mai frecvent tip din categoria tulburarilor numite „artrita inflamatorie”.

Artrita post-traumatica

Poate aparea dupa o leziune grava sau fractura de sold. Cartilajul poate fi deteriorat si poate duce la dureri de sold si rigiditate in timp.

Tipuri de artroplastie a soldului

In chirurgia traditionala de inlocuire a soldului, medicul face o taietura (incizie) pe partea laterala sau in spatele soldului. Unii muschi si alte tesuturi moi, precum ligamentele, sunt taiate astfel incat medicul sa poata ajunge la articulatia soldului. Inlocuirea soldului se poate face si cu una sau doua incizii mai mici – chirurgie minim invaziva. Poate provoca mai putine pierderi de sange si poate lasa o cicatrice mai mica. Un nou tip de interventie chirurgicala se face printr-o incizie mica in partea anterioara a soldului.

Procedura de artroplastie a soldului

Evaluarea ortopedica

Medicul va efectua o evaluare ortopedica initial. Se va analiza istoricul medical si se face o examinare fizica pentru a evalua mobilitatea, rezistenta si alinierea soldului. Urmeaza radiografii pentru determinarea gradului de deteriorare sau deformare la sold si alte teste, daca e cazul, ca RMN, de exemplu.

Interventia chirurgicala de inlocuire a soldului

O inlocuire a soldului poate fi efectuata sub un anestezic general sau o epidurala. Se face o incizie in sold, se indeparteaza articulatia soldului deteriorata si se inlocuieste cu o proteza de sold realizata dintr-un aliaj metalic sau, in unele cazuri, ceramica. Operatia dureaza de obicei in jur de 60-90 de minute.

Componentele si materialele protezei de sold

Piesele protetice pot fi cimentate –  fixate la os folosind ciment acrilic, iar altele sunt produse dintr-un material care are o suprafata aspra; acest lucru ii permite osului sa creasca, tinandu-l pe loc.

Majoritatea partilor protetice sunt produse folosind polieten de inalta densitate, aliaje de titan pentru ax si uneori o bila separata dintr-un aliaj de cobalt, crom si molibden. Exista mai mult de 60 de tipuri diferite de implanturi sau proteze. Cu toate acestea, optiunile sunt de obicei limitate la aproximativ 4-5.

Recuperare

Procesul de reabilitare dupa operatie poate fi de durata si solicitant. Dupa operatie, veti avea nevoie de un sistem de sustinere pentru mers, cum ar fi un cadru sau carje, pentru a va ajuta. De asemenea, este posibil sa fie necesar un program de exercitii conceput pentru a va ajuta sa va obisnuiti cu proteza. De obicei, este posibil sa reveniti la activitati usoare sau la activitatile obisnuite in aproximativ 6 saptamani.

O proteza de sold are o gama limitata de miscare in comparatie cu un sold natural si va trebui sa fiti atenti pana cand tesutul moale din jurul noii articulatii de sold s-a vindecat. Trebuie evitate anumite miscari si pozitii pentru a reduce riscul de dislocare. Primele 6 saptamani dupa interventia chirurgicala reprezinta cel mai mare timp de risc pentru luxatia protezei de sold.

RETINETI!

In general, se pot da urmatoarele sfaturi pentru recuperare la domiciliu:

  • Nu incrucisati picioarele (inclusiv gleznele).
  • Nu va aplecati in jos.
  • Nu indoiti soldul la 90 grade.
  • Evitati ridicarea obiectelor grele.
  • Evitati miscarea fortata sau brusca a soldului.
  • Evitati miscarile de rasucire a soldului.
  • Nu stati pe partea operata.
  • Puneti o perna intre picioare atunci cand stati intins pe partea neoperata.
  • Nu stati mult timp in picioare.
  • Cand va asezati pe scaun sau pe pat si cand va ridicati, sustineti-va in brate.

Riscuri si complicatii

Care sunt riscurile interventiei chirurgicale? Exista riscuri si complicatii posibile care pot aparea prin interventia chirurgicala de inlocuire a soldului, asociata cu anestezie, inclusiv disfunctionalitati respiratorii sau cardiace. Alte complicatii includ:

  • cheaguri de sange;
  • infectii;
  • leziuni ale nervilor sau vaselor de sange;
  • slabiciune;
  • rigiditatea sau instabilitatea articulatiei;
  • necesitatea unei interventii chirurgicale suplimentare;
  • luxatia protezei;
  • complicatii din cauza materialului.

Pacientii cu risc crescut de complicatii sunt cei cu artrita reumatoida severa sau lupus sistemic. In plus, pacientii cu diabet zaharat insulino-dependent (tip 1), subnutritie, hemofilie sau cei care au avut infectii anterioare ale articulatiilor protetice prezinta un risc mai mare.

Luxatia protezei de sold

Ce este luxatia protezei de sold? In aproximativ 3% dintre cazuri, articulatia soldului poate iesi din soclu. Acest lucru este cel mai probabil sa apara in primele luni dupa operatie, cand soldul este inca in etapa de vindecare. O interventie chirurgicala va fi necesara pentru a pune articulatia la loc.

Rigidizarea articulatiilor dupa protezare

Tesuturile moi se pot intari in jurul implantului, provocand o mobilitate redusa. Acest lucru nu este de obicei dureros si poate fi prevenit folosind medicamente sau radioterapie (o procedura rapida si nedureroasa in timpul careia dozele controlate de radiatii sunt directionate catre articulatia soldului).

Cheaguri de sange dupa artroplastie

Exista un risc mic de a dezvolta un cheag de sange in primele cateva saptamani dupa operatie – tromboza venoasa profunda (DVT) la nivelul piciorului sau embolie pulmonara in plamani. Printre simptomele trombozei venoase se numara:

  • durere, umflare si sensibilitate in unul dintre picioare (de obicei gamba);
  • o durere severa in zona afectata;
  • pielea calda in zona cheagului.

Simptomele emboliei pulmonare includ:

  • respiratie dificila, care poate aparea brusc sau treptat;
  • dureri in piept, care pot fi mai grave atunci cand inspirati;
  • tuse.

Pentru a reduce riscul de cheaguri de sange, vi se poate administra medicament pentru subtierea sangelui, cum ar fi warfarina, sau vi se cere sa purtati ciorapi de compresie.

Infectie dupa interventie

Exista intotdeauna un risc mic ca unele bacterii sa isi poata face drum in tesutul din jurul protezei de sold, declansand o infectie. Printre simptomele unei infectii se numara:

  • febra si frisoase;
  • roseata si umflarea la locul operatiei;
  • scurgeri de lichid de la locul operatiei;
  • dureri de sold care pot persista chiar si atunci cand va odihniti.

Durata de viata a protezei de sold

In zilele noastre, majoritatea implanturilor de sold dureaza 15 ani sau mai mult. Pentru persoanele in varsta, proteza de sold poate dura toata viata. In cazul celor mai tineri, e posibil sa fie nevoie de o alta proteza la un moment dat. Chirurgia de inlocuire este mai complicata si necesita timp pentru chirurg decat o prima inlocuire a soldului si ratele de complicatii sunt de obicei mai mari.

Aproximativ 85% dintre protezele de sold vor dura 20 de ani. Imbunatatirile tehnicii chirurgicale si a materialelor articulare artificiale au facut ca aceste implanturi sa dureze si mai mult. Daca articulatia se deterioreaza, operatia de reparare poate avea succes, dar este mai complicata decat procedura initiala.

Referinte:
(1) Hip Replacement, link: https://medlineplus.gov/hipreplacement.html
(2) Hip Replacement, link: https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/17102-hip-replacement
(3) Preparing for Hip Replacement Surgery, link: https://www.ucsfhealth.org/education/preparing-for-hip-replacement-surgery
(4) Total Hip Replacement , link: https://orthoinfo.aaos.org/en/treatment/total-hip-replacement/
(5) Arthritis and Hip Replacement Surgery, link: https://www.webmd.com/arthritis/hip-replacement-surgery
(6) Hip replacement, link: https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/hip-replacement/about/pac-20385042

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma