Proteina C reactiva – tot ce trebuie sa stii

Proteina C reactiva este o proteina utilizata in diagnosticarea mai multor boli. Afla din materialul urmator tot ce trebuie sa stii despre proteina C reactiva.

Cuprins:

  1. Ce este proteina C reactiva?
  2. Ce masoara proteina C reactiva?
  3. Proteina C reactiva – valori
  4. Boli in care este necesara analiza PCR
  5. Proteina C reactiva crescuta copii
  6. Proteina C reactiva in sarcina
  7. Informatii utile

Ce este proteina C reactiva?

Proteina C reactiva (CRP) este o analiza de sange (PCR analiza) folosita pentru stabilirea nivelului de inflamatie din organism. Proteina C reactiva este produsa in ficat, iar nivelul acesteia se masoara printr-o analiza de sange.

CRP este clasificat ca un reactant in faza acuta, ceea ce inseamna ca nivelul acestuia va creste ca raspuns la inflamatie. Exista si alti reactanti cunoscuti de faza acuta, cum ar fi rata de sedimentare a eritrocitelor (ESR) si numarul de trombocite din sange.

Ce masoara proteina C reactiva?

Proteina C reactiva (CRP) este o proteina in forma de inel, pentamerica, care se gaseste in plasma sanguina. Concentratia circulanta a acesteia creste ca raspuns la inflamatie. Este o proteina de faza acuta de origine hepatica care creste dupa secretia de interleukina-6 prin macrofage si celule T. Rolul sau fiziologic este de a se lega de lizofosfatidilcolina aflata pe suprafata celulelor moarte sau muribunde (si a unor tipuri de bacterii) pentru a activa sistemul de complement prin C1q.

CRP este sintetizata de catre ficat ca raspuns la factorii eliberati de macrofage si celulele adipoase (adipocite). Este membru al familiei de proteine pentraxine. Nu are nicio legatura cu peptida C (insulina) sau de proteina C (coagularea sangelui).

Unde este produsa proteina C reactiva?

Proteina C reactiva este o proteina serica produsa de ficat ca raspuns la inflamatie. Testul proteinei C reactive masoara cantitatea de proteina din sange. Testul CRP poate ajuta la diagnosticarea unor afectiuni acute si cronice care provoaca inflamatii in organism.

Exista o mare varietate de afectiuni inflamatorii care pot determina niveluri ridicate de proteina C-reactiva (CRP). Printre aceste conditii se numara:

Valorile CRP mai mari de 350 de miligrame pe litru (mg / l) indica aproape intotdeauna prezenta unei afectiuni medicale grave. Cea mai intalnita cauza este o infectie severa. Poate fi vorba, insa, si despre o boala autoimuna netinuta sub control sau o lezare grava a tesuturilor.

Proteina C reactiva – valori

Nu este nevoie sa evitati si sa nu consumati deloc lichide inainte de a efectua un test CRP. De obicei insa, persoanele care efectueaza un test CRP de sensibilitate inalta (hs-CRP) trec si printr-un set de analize de sange in acelasi timp, iar acest lucru presupune ca pacientii sa nu consume nimic cu 9-12 ore inainte de test.

Testul hs-CRP este diferit de testul CRP. Testul hs-CRP detecteaza niveluri mai scazute de CRP in sange (0,5-10 mg / l – proteina C reactiva scazuta), in timp ce testul CRP masoara nivelurile mai mari (10-1000 mg / l – proteina C reactiva mare). Medicii folosesc de cele mai multe ori testul hs-CRP pentru a evalua riscul unei persoane de a dezvolta boli cardiovasculare.

CRP valori normale

Proteina C reactiva este masurata dupa recoltarea unei probe de sange care este trimisa la un laborator pentru a fi analizata.

In mod normal, nivelul CRP se incadreaza in intervalul 3 – 5 mg / l la evaluarea inflamatiei.

Sunt disponibile, insa, teste CRP de sensibilitate inalta (hsCRP) capabile sa masoare sub valoarea de 0,3 mg / l. Acest lucru este necesar in evaluarea riscurilor unor boli cardiovasculare.

Cu toate ca intervalul de referinta al testului pentru nivelurile normale ale proteinei C reactive este mai mic de 5 mg / l, cercetarile arata ca nivelurile CRP mai mari de 10 mg / l indica o infectie sau inflamatie acuta.

La adultii sanatosi, concentratiile normale ale CRP variaza intre 0,8 mg / l si 3,0 mg / l. Cu toate acestea, unii adulti sanatosi prezinta un nivel al CRP marit, atingand o valoare mai mare de 10 mg / l.

Cum poate creste concentratia?

Atunci cand exista un stimul, nivelul CRP poate creste de 10.000 ori, de la mai putin de 50 μg / l la mai mult de 500 mg / l. Concentratia proteinei C reactive poate creste la 5 mg / l in 6 ore si poate atinge varful dupa 48 de ore. Prin urmare, singurul factor care afecteaza concentratia de CRP din sange este rata de productie a acesteia. Aceasta creste odata cu inflamatia, infectia, trauma, necroza, malignitatea si reactiile alergice.

Cand mai pot creste nivelurile CRP?

Concentratiile CRP cresc, de asemenea, odata cu varsta, posibil din cauza afectiunilor de baza. De asemenea, nu exista variatii sezoniere ale concentratiilor de CRP. Polimorfismul genelor din familia interleukinei-1, interleukina 6 si repetarea GT polimorfa a genei CRP afecteaza concentratiile uzuale de CRP atunci cand o persoana nu sufera de nicio boala medicala. Alti mediatori inflamatori care pot creste nivelul CRP sunt TGF beta 1 si factorul de necroza tumorala alfa. In inflamatia acuta, CRP poate creste de la 50 pana la 100 mg / l in 4 pana la 6 ore daca inflamatia este usoara pana la moderata sau daca apar o infectie a pielii, cistita sau bronsita.

Indicatori

Numarul se poate dubla la fiecare 8 ore. Acesta poate atinge varful dupa 36 pana la 50 de ore dupa aparitia leziunii sau a inflamatiei. Proteina C reactiva intre 100 si 500 mg / l poate prezice cu precizie prezenta unei inflamatii provocate de o infectie bacteriana. Concentratiile CRP cuprinse in intervalul 2 pana la 10 mg / l sunt considerate inflamatii metabolice (caile metabolice care determina dezvoltarea arteriosclerozei si a diabetului zaharat de tip II).

Proteina C reactiva si VSH marit

Potrivit specialistilor, VSH-ul (viteza de sedimentare a hematiilor) si CPR pot creste daca apare o infectie a cailor respiratorii. De asemenea, aceste valori pot creste in contextul unor afectiuni dentare, al unei infectii urinare sau al unei amigdalite. Proteina C reactiva pozitiva este semn de inflamatie, in timp ce proteina C reactiva fals pozitiva inseamna ca rezultatul pozitiv este furnizat in mod fals, in ciuda faptului ca rezultatul este de fapt negativ.

Boli in care este necesara analiza PCR

Printre afectiunile care pot determina un nivel crescut al hs-CRP se numara:

Acest test dureaza de cele mai multe ori doar cateva minute si este relativ nedureros, implicand doar recoltarea sangelui prin intermediul unui ac.

Testul CRP pentru bolile de inima

Se crede ca un nivel ridicat al hs-CRP in sange este asociat cu un risc crescut de atac de cord. Un test CRP nu indica insa cauza inflamatiei, deci este posibil ca un nivel ridicat al hs-CRP sa insemne ca inflamatia poate avea si o alta cauza.

American Heart Association nu recomanda ca testul hs-CRP sa fie efectuat de oricine. Mai degraba, testul este extrem de util pentru persoanele care au risc de 5-10% sa sufere un atac de cord in urmatorii 10 ani. Acest nivel intermediar de risc este stabilit pe baza stilului de viata, istoriculul familial si a starii actuale de sanatate a pacientului.

Alte indicii privind bolile cardiovasculare

De asemenea, testul ajuta la determinarea riscului privind un al doilea atac de cord, deoarece persoanele cu un nivel ridicat al hs-CRP care au suferit un atac de cord sunt mai susceptibile sa se confrunte cu un al doilea episod in viitor.

Persoanele care au un risc crescut de a suferi un atac de cord ar trebui sa solicite tratament si sa puna in practica masuri preventive, indiferent de cat de mare este nivelul hs-CRP.

Proteina C reactiva cancer colon

Proteina C reactiva (CRP) – un marker al inflamatiei care este deja asociat cu risc crescut de afectiuni cardiace – poate fi, de asemenea, utilizat pentru a identifica riscul unei persoane de a dezvolta cancer de colon, potrivit unui studiu realizat de Johns Hopkins.

Rezultatele studiului a aratat ca, pe o perioada de 11 ani, persoanele cu niveluri mai ridicate ale proteinei C reactive din sange (o medie de 2,44 miligrame pe litru) prezinta riscuri mai mari de a dezvolta cancere colorectale decat cele cu niveluri scazute de CRP (o valoare medie de 1,94 mg / l).

Ce sustin specialistii?

Nivelurile mai ridicate ale proteinei ​​C reactive sunt legate de un risc crescut de aparitie a mai multor boli cronice cum ar fi: bolile de inima, accidentele vasculare cerebrale, diabetul zaharat si, mai nou, cancerul de colon”, mentioneaza Thomas Tate P. Erlinger, medic si profesor asistent de medicina la Johns Hopkins.

Proteina C reactiva crescuta copii

Proteina C-reactiva sau CRP este o proteina produsa de ficat care poate fi verificata si masurata in sangele copilului. Nivelurile proteinei cresc atunci cand exista o infectie sau inflamatie in organism, potrivit MedlinePlus. Rezultatele testului CRP sunt importante deoarece ii pot permite medicului sa determine daca micutul a suferit o infectie sau o inflamatie care ii cauzeaza simptome si probleme.

Afectiuni medicale

Daca cel mic a trecut printr-o interventie chirurgicala, medicul poate comanda un test CRP pentru a monitoriza vindecarea ranilor. De asemenea, doctorul poate supraveghea astfel si infectiile acute care ar putea surveni dupa operatie, anunta Centrul Medical pentru Copii Dayton. Daca valorile CRP ale micutului cresc la cateva zile dupa interventia chirurgicala, medicul poate suspecta o infectie si poate recomanda efectuarea altor teste. De asemenea, acest test poate fi utilizat pentru a verifica daca cel mic sufera de anumite afectiuni medicale, cum ar fi boala inflamatorie intestinala, tuberculoza, pneumonie, lupus, febra reumatica si cancer, potrivit MedlinePlus.

Proteina C reactiva in sarcina

Proteina C reactiva (CRP) in timpul sarcinii a fost asociata cu preeclampsia si diabetul zaharat gestational. Diferite studii sugereaza ca femeile care nu sunt gravide si-au redus nivelul proteinei C-reactive cu ajutorul exercitiilor fizice. Astfel de studii nu au fost inca efectuate si in randul femeilor insarcinate. Scopul acestui studiu a fost de a evalua felul in care pot influenta exercitiile fizice nivelul CRP in cazul femeilor insarcinate.

Proteina C-reactiva si riscul de autism

Potrivit unui studiu publicat in Molecular Psychiatry, femeile care au un nivel ridicat de proteina C reactiva (CRP) la inceputul sarcinii prezinta un risc crescut de a avea copii cu autism.

Studiul sugereaza ca prevenirea anumitor cauze ale inflamatiei poate contribui la scaderea riscului de autism, spune seful echipei de cercetatori Alan Brown, profesor de psihiatrie clinica si epidemiologie clinica la Universitatea Columbia din New York.

Proteina C-reactiva este produsa in ficat. Nivelul de proteine creste ca raspuns la toate tipurile de inflamatii, printre care infectii, tulburari inflamatorii cronice, cum ar fi artrita, si leziuni ale tesuturilor organismului.

„Faptul ca riscul de autism a crescut pana in prezent ne spune ca trebuie sa facem niste sapaturi pentru a vedea ce ar putea conduce la aceasta tulburare, pentru ca exista multe feluri prin care nivelul proteinei C reactive poate creste”, a declarat Thomas Insel, director al Institutului National de Sanatate Mintala din SUA.

Informatii utile

Exista o multime de clinici si laboratoare unde pot fi efectuate aceste teste, pretul variind 16 si 25 de lei.

Analiza CRP gratuit

De asemenea, la unele laboratoare, analiza poate fi decontata pe baza biletului de trimitere de la medicul de familie/de specialitate.

 

Referinte:

  1. https://www.webmd.com/a-to-z-guides/c-reactive-protein-test#1
  2. https://www.medicinenet.com/c-reactive_protein_test_crp/article.htm#how_is_c-reactive_protein_measured
  3. https://www.medicalnewstoday.com/articles/322138.php
  4. https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/c-reactive-protein-test/about/pac-20385228
  5. https://www.emedicinehealth.com/c_reactive_protein_blood_test_crp/article_em.htm
  6. https://www.livestrong.com/article/531350-what-is-c-reactive-protein-in-children/
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma