10 semne ca ai probleme cu tiroida si solutii pentru rezolvarea lor

Oboseala te doboara zi de zi, desi nu faci un efort deosebit? Iti simti mintea incetosata? Iei in greutate inexplicabil? Iti cade parul? Transpiri mult si ai atacuri de panica? Pot fi semne ca ai probleme cu tiroida.

Cuprins:

  1. Ce este glanda tiroida?
  2. 10 semne ca ai probleme cu tiroida
  3. Analize pentru glanda tiroida
  4. Boli tiroidiene frecvente
  5. Solutii de tratament in caz de probleme cu tiroida

Ce este glanda tiroida?

Tiroida este glanda in forma de fluture, situata la baza gatului, in partea anterioara. Produce hormoni tiroidieni care controleaza activitatea metabolismului – sistemul care ajuta corpul sa produca si sa foloseasca energia. Tulburarile glandei tiroidiene, determinate fie de excesul, fie de deficitul hormonilor, pot intensifica sau incetini metabolismul.

Glanda tiroida controleaza multiple functii in organism, fiind un reglator al corpului si mintii. Cand nivelurile de hormoni tiroidieni sunt prea scazute (glanda lenesa sau hipotiroidism) sau prea ridicate (hipertiroidism), poti experimenta o gama variata de semne si simptome. Afla in continuare care sunt acestea.

10 semne ca ai probleme cu tiroida

  • Luare sau scadere in greutate

O schimbare neasteptata in greutate este una dintre cele mai frecvente semne ale dereglarii glandei tiroide. Luarea in greutate poate fi un semn al nivelurilor scazute de hormoni tiroidieni, o afectiune numita hipotiroidism. In mod contrar, daca tiroida produce mai multi hormoni decat are corpul nevoie, s-ar putea sa pierzi inexplicabil in greutate. Aceasta afectiune este numita hipertiroidism.

  • Gusa sau umflatura la nivelul gatului

Umflarea la nivelul gatului sau gusa este un indiciu vizibil ca la nivelul tiroidei ceva nu functioneaza cum trebuie. Atat in caz de hipotiroidism sau hipertiroidism poate aparea gusa. Uneori umflarea la nivelul gatului poate fi cauzata de cancer tiroidian sau noduli cancerosi, ganglioni care cresc in interiorul tiroidei. Dar trebuie sa stii ca poate fi cauzata si de o boala care nu are legatura cu tiroida. De aceea, la aparitia acestui simptom trebuie sa consulti medicul.

  • Palpitatii

Hormonii tiroidieni afecteaza aproape fiecare organ al corpului si poate influenta viteza batailor inimii. Persoanele cu hipotiroidism pot observa cum ritmul lor cardiac este mai lent decat de obicei. Hipertiroidismul poate cauza inima sa bata mai tare. Poate declansa cresterea presiunii sanguine si bataile puternice ale inimii numite palpitatii.

  • Schimbari bruste ale dispozitiei

Tulburarile glandei tiroide pot avea un impact vizibil asupra nivelului de energie si dispozitiei. Hipotiroidismul se asociaza cu stare de oboseala, apatie si depresie. Hipertiroidismul poate cauza anxietate, probleme cu somnul, neliniste si iritabilitate.

  • Caderea parului

Pierderea parului este un alt semn ca hormonii tiroidieni sunt dezechilibrati. Atat hipotiroidismul, cat si hipertiroidismul pot cauza caderea parului. In majoritatea cazurilor, parul va creste la loc odata ce dereglarea glandei tiroidei este tratata.

  • Intoleranta la frig sau la caldura

Dereglarile glandei tirodiei pot intrerupe capacitatea de reglare a temperaturii corpului. Persoanele cu hipotiroidism pot simti o senzatie de frig mai des decat de obicei. Hipertiroidismul tinde sa aiba efectul opus, cauzand transpiratie excesiva si intoleranta fata de caldura.

  • Piele uscata si unghii casante

Atat persoanele cu hipotiroidism, cat si cele cu hipertiroidism au de obicei piele uscata, deshidratata, par uscat, unghii fragile, care se exfoliaza usor.

  • Constipatie

Metabolismul incetinit ca urmare a hipotiroidismului duce inclusiv la un tranzit intestinal lent. Constipatia cronica este un simptom frecvent in astfel de cazuri.

  • Diaree

In schimb, persoanele cu hipertiroidism sufera frecvent episoade de diaree ca o consecinta a accelerarii metabolismului.

  • Dereglari menstruale

Estrogenul influenteaza functionarea glandei tiroide, acesta fiind si motivul pentru care femeile sunt mai predispuse la boli tiroidiene comparativ cu barbatii. Asa ca dereglarile tiroidiene se afla in stransa legatura cu nivelul de estrogen. Tiroida influenteaza ciclul menstrual, asa ca orice dereglare a glandei tiroide, prea multi sau prea putini hormoni, poate face ca menstruatia sa fie mai usoara sau mai abundenta, neregulata. Pot exista si perioade in care mentruatia se opreste, situatie numita amenoree. Uneori, aceste simptome sunt confundate cu menopauza. Asadar, daca te confrunti cu aceste simptome, o simpla analiza de sange poate determina daca vinovatul este menopauza sau o dereglare a glandei tiroide, sau o combinatie a acestora.

Analize pentru glanda tiroida

Incepand cu varsta de 35 de ani, orice persoana ar trebui sa-si verifice functia glandei tiroide, cel putin o data la cinci ani. Persoanele cu simptome sau factori de risc trebuie testate mai des. Hipotiroidismul afecteaza mai des femeile cu varsta de peste 60 de ani. Antecedente similare in familie ridica riscul de dezvoltare a afectiunilor tiroidiene.

Autoexaminarea glandei tiroide

O observare atenta a gatului in oglinda te poate ajuta sa depistezi o tiroida marita care are nevoie de ingrijire medicala. Atinge ceafa, ia un pahar cu apa si in timp ce inghiti examineaza atent gatul, sub marul lui Adam si deasupra claviculei. Cauta umflaturi sau protuberante, apoi repeta acest proces de cateva ori. Mergi la medic daca simti o umflatura sau un ganglion.

Diagnosticarea bolilor tiroidiene

Daca medicul suspecteaza o dereglare a glandei tiroide, o analiza de sange poate ajuta la furnizarea unui raspuns. Aceasta analiza masoara nivelul de hormon de stimulare tiroidiana (TSH), un tip de hormon sef care regleaza munca glandei tiroide. Daca nivelul TSH-ului este ridicat inseamna ca functia tiroidiana este incetinita (hipotiroidie). Daca nivelul TSH-ului este scazut inseamna ca tiroida este hiperactiva (hipertiroidie). In plus, se vor verifica si nivelurile altor hormoni tiroidieni: T3 si T4. In unele cazuri, sunt folosite investigatii de imagistica medicala (ecografia tiroidei, tomografie computerizata, RMN) si pot fi realizate biopsii (punctie biopsie) pentru evaluarea tesutului tiroidian.

Boli tiroidiene frecvente

Boala Hashimoto

Cea mai frecventa cauza a hipotiroidismului este boala Hashimoto sau tiroidita autoimuna. In aceasta dereglare autoimuna, corpul ataca glanda tiroida. Rezultatul este o lezare a glandei tiroide, impiedicand-o sa produca o cantitate suficienta de hormoni. Boala Hashimoto tinde sa se transmita in familie.

Alte cauze ale hipotiroidismului

In unele cazuri, hipotiroidismul este cauzat de o problema cu glanda pituitara, care se afla la baza creierului. Aceasta glanda produce hormonul de stimulare tiroidiana (TSH), care regleaza activitatea tiroidei. Daca glanda pituitara nu produce suficient TSH, nivelurile de hormoni tiroidieni vor scadea. Alte cauze ale hipotiroidismului includ inflamarea temporara a tiroidei sau medicamente care afecteaza functia glandei tiroide.

Boala Graves

Cea mai frecventa cauza a hipertiroidismului este boala Graves. Aceasta este tot o dereglare autoimuna care ataca glanda tiroida si declanseaza eliberarea de niveluri ridicate de hormoni tiroidieni. Una dintre semnele distinctive ale bolii Graves este o umflatura vizibila si incomoda in spatele ochilor.

Noduli tiroidieni

Hipertiroidismul poate fi cauzat de nodulii tiroidieni. Acestia sunt umflaturi care se dezvolta in interiorul tiroidei si uneori incep sa produca hormoni tiroidieni. Umflaturile mari pot crea o gusa vizbila. Umflaturile mai mici pot fi detectate cu ajutorul ecografiei.

Cancerul tiroidian

Cancerul tiroidian este o alta afectiune a tiroidei. Vestea buna este ca apare rar si se numara printre cele mai putin mortale cancere. Doar 5% dintre nodulii tiroidieni se dovedesc a fi cancerosi. Principalul simptom este o umflatura la nivelul gatului sau umflarea gatului. Cand cancerul tirodian este diagnosticat, cel mai adesea se trateaza cu interventie chirurgicala, urmata de terapia cu iod radioactiv sau, in unele cazuri, cu terapia radiatiei externe.

Solutii de tratament in caz de probleme cu tiroida

Daca esti diagnosticat cu hipotiroidism, medicul iti va prescrie hormoni tiroidieni sub forma de pastile, care vor duce in cateva saptamani la imbunatatiri semnificative. Tratamentul pe termen lung poate duce la mai multa energie, niveluri scazute de colesterol si pierdere treptata in greutate. Majoritatea oamenilor cu hipotiroidism vor fi nevoiti sa ia hormoni tiroidieni pentru tot restul vietii.

Tratamentul pentru hipertiroidism consta in medicatie antitiroidiana, care urmareste sa scada cantitatea de hormoni produsi de glanda tiroida. Afectiunea se poate vindeca, insa multe persoane trebuie sa faca tratament pentru o perioada mai lunga. Medicul iti poate prescrie si alte medicamente pentru reducerea simptomelor, cum ar fi puls rapid si tremuraturi. O alta optiune este iodul radioactiv sau interventia chirurgicala. Odata ce glanda este eliminata sau indepartarta prin interventie chirurgicala, majoritatea pacientilor trebuie sa inceapa sa ia hormoni tiroidieni sub forma de pastile.

Operatie glanda tiroida

Indepartarea glandei tiroide prin operatie poate vindeca hipertiroidismul, insa procedura este recomandata doar in cazul in care medicamentele antitiroidiene nu functioneaza sau daca este vorba de o gusa mare. Interventia chirurgicala este recomandata si pacientilor cu noduli tiroidieni. Odata ce glanda tiroida este indepartata, majoritatea pacientilor necesita administrarea zilnica de suplimente cu hormoni tiroidieni pentru a evita  dezvoltarea hipotiroidismului.

Complicatii ale bolilor tiroidiene

Daca nu este tratat, hipotirodismul poate duce la cresterea nivelului de colesterol si predispune la riscul de a face atac de cord sau accident vascular cerebral. In cazurile severe, nivelurile foarte scazute de hormoni tiroidieni pot declansa pierderea constiintei si scaderea periculoasa a temperaturii corpului. Hipertiroidimul netratat poate cauza probleme serioase la inima si oase fragile (osteoporoza).

Adoptarea unui stil de viata sanatos, in care alimentatia echilibrata este o prioritate, reprezinta o masura importanta in prevenirea problemelor cu tiroida.

Citeste si despre Alimentatia in hipotiroidism si Alimentatia in hipertiroidism

Steluta Indrei

Licentiata in Jurnalism, are o experienta profesionala de 17 ani in presa de sanatate. A scris la Jurnalul National, din 2003 pana in 2011, perioada in care a contribuit la realizarea Jurnalului de Sanatate, primul supliment de sanatate al unui cotidian central. Pasionata de domeniul medical si de un stil de viata sanatos, si-a continuat cariera ca redactor-sef la publicatia Doctorul Meu, dupa care a activat in cadrul redactiilor Adevarul, Ziarul de Sanatate, DC News si DC Medical. In prezent isi desfasoara activitatea publicistica pe site-urile Sfaturi Medicale si Mami si Copilul.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma