Probleme cu rinichii – semne si remedii eficiente

Insuficienta renala si pietrele la rinichi se numara printre cele mai frecvente probleme cu rinichii. Aflati care sunt primele semne pe care le dau rinichii cand nu functioneaza asa cum ar trebui si ce masuri sunt indicate pentru tratarea si prevenirea problemelor cu rinichii.

Cuprins:

  1. Informatii generale
  2. Din ce cauze pot aparea probleme cu rinichii?
  3. Semne si simptome ale problemelor renale
  4. Diagnostic
  5. Sfaturi pentru tratarea si prevenirea problemelor cu rinichii

Informatii generale

Rinichii sunt unele dintre cele mai importante organe pereche ale corpului, fiind asezate de o parte si de alta a partii inferioare a spatelui. Rinichii au un rol crucial: acela de a filtra sangele si de a elimina deseurile din organism, ceea ce este esential pentru buna functionare a corpului. Odata cu varsta, rinichii incep sa functioneze mai incet si mai putin, insa uneori acest lucru se poate intampla si din cauza anumitor afectiuni. Singura modalitate de a afla daca rinichii functioneaza bine este prin testarea acestora. Dar pentru a ajunge la timpul potrivit la medic, exista mai multe semne fizice care pot dezvalui daca suferiti de probleme cu rinichii.

Din ce cauze pot aparea probleme cu rinichii?

Unele probleme renale pot fi semne precoce ale bolii renale cronice, aceasta manifestandu-se prin leziuni renale care se pot agrava in timp si care pot duce la insuficienta renala. Descoperirea si tratarea la timp a acestor probleme poate preveni ca boala renala cronica sa avanseze catre insuficienta renala. De asemenea, exista si alte probleme renale care pot duce la aparitia simptomelor de boala renala cronica daca nu sunt tratate. Pentru a preveni problemele mai mari pe viitor, este important sa fiti atenti la semnele corpului si sa luati legatura la timp cu medicul.

Sange in urina

Prezenta sangelui in urina poate arata ca exista probleme cu rinichii sau cu o alta parte a tractului urinar. Daca observati sange in urina nu inseamna neaparat ca aveti boli renale, dar, deoarece problemele cu rinichii pot duce la boli renale, este important sa tratati problema cat mai curand posibil. Tratamentul pentru sangele din urina este acordat in functie de cauza problemei.

Proteine ​​in urina

Prezenta proteinelor ​​in urina este unul dintre primele semne ale unei boli renale. Proteinele se gasesc ​​in sangele fiecarui om. Rinichii sanatosi filtreaza deseurile si fluidele din sange si pastreaza in sange nutrientii de care organismul are nevoie, cum ar fi proteinele. Cu toate acestea, daca micile filtre din rinichi sunt deteriorate, ele permit unei proteine ​​numite albumina sa ajunga din sange in urina. Tratarea la timp a acestei probleme poate ajuta la prevenirea agravarii acesteia.

Pietre la rinichi

Pietrele la rinichi sunt una dintre cele mai frecvente probleme renale. Acestea sunt de obicei cauzate de acumularea anumitor minerale in interiorul rinichilor. Pietrele renale mari provoaca dureri mari atunci cand se deplaseaza prin tractul urinar. Cel mai probabil, o persoana nu simte nimic daca are doar o mica piatra renala care se misca usor prin tractul urinar. Uneori, insa, o piatra renala se deplaseaza prin tractul urinar si este eliminata prin urina.

Leziuni renale acute

Exista riscul ca rinichii sa inceteze sa functioneze timp de cateva ore sau zile, iar acest lucru poarta denumirea de leziune renala acuta. Aceasta este o problema foarte grava care poate pune viata in pericol daca nu este tratata imediat. De cele mai multe ori, leziunea renala acuta apare la persoanele care sunt deja foarte bolnave si se afla in spital. Cu toate acestea, poate aparea si ca urmare a unei accidentari, infectii sau chiar a administrarii unor medicamente.

Infectie la rinichi

Infectiile renale sunt de obicei cauzate de bacterii care se raspandesc la rinichi dintr-o alta parte a tractului urinar. Printre simptomele frecvente ale infectiilor renale se numara febra, varsaturile sau durerile de spate, in partile laterale ale trunchiului sau in zona inghinala. Femeile sunt mai predispuse la infectii renale decat barbatii din cauza felului in care sunt concepute corpurile lor. Tratarea imediata a infectiilor renale poate ajuta la prevenirea leziunilor renale permanente.

Dureri de rinichi

Durerea renala poate fi resimtita in mijloc spre partea superioara a spatelui si / sau in partile laterale ale acestuia. Durerea in spate sau in partile laterale, insa, nu inseamna neaparat ca exista probleme cu rinichii.

Hepatita C si bolile renale

Hepatita C este o boala virala care afecteaza ficatul. Ficatul este un organ care transforma tot ceea ce mancam sau bem in nutrienti si, in plus, scapa organismul de toxine. Exista o legatura intre hepatita C si boala renala. Hepatita C poate provoca boli de rinichi, iar, uneori, pacientii cu probleme renale pot lua virusul hepatitei C in urma hemodializei, un tratament pentru insuficienta renala. Aceasta situatie nefericita poate avea loc daca o unitate medicala nu respecta cu atentie orientarile pentru controlarea infectiilor.

Semne si simptome ale problemelor renale

Stari de oboseala, lipsa de energie sau probleme de concentrare

Daca exista grave probleme cu rinichii, toxinele si impuritatile se pot acumula in sange. Din cauza acestui lucru, oamenii incep sa se simta obositi, slabiti si ajung sa se concentreze mai greu. O alta complicatie a bolilor renale este anemia, afectiune care poate provoca slabiciune si oboseala.

Probleme cu somnul

Daca rinichii nu filtreaza corect toxinele, acestea raman in sange, in loc sa fie eliminate din organism prin urina. Acest lucru poate ingreuna somnul. Exista, de asemenea, o legatura intre obezitate si bolile renale cronice, iar apneea in somn este mai frecventa la cei cu boli renale cronice, in comparatie cu populatia generala.

Piele uscata si mancarime

Rinichii sanatosi au multe roluri-cheie. Ei elimina deseurile si lichidele suplimentare din corp, ajuta la crearea globulelor rosii, ajuta la mentinerea oaselor puternice si mentin cantitatea potrivita de minerale din sange. Pielea uscata si mancarimile pot fi un semn al bolilor osoase care insotesc de multe ori boala renala avansata, cand rinichii nu mai sunt capabili sa pastreze echilibrul corect de minerale si nutrienti in sange.

Urinare frecventa

Daca simtiti nevoia sa urinati mai des, mai ales noaptea, acesta poate fi un semn al bolilor renale. Daca filtrele rinichilor sunt afectate, pacientul simte o nevoie frecventa de a urina. Uneori, acest lucru poate fi, de asemenea, un semn al unei infectii urinare sau al prostatei marite la barbati.

Sange in urina

Rinichii sanatosi mentin de obicei celulele sanguine din corp atunci cand filtreaza deseurile din sange pentru a crea urina. In schimb, daca filtrele renale au fost afectate, aceste celule sanguine incep sa ajunga in urina. Pe langa faptul ca reprezinta un semn al bolilor renale, prezenta sangelui in urina poate indica tumori, pietre la rinichi sau o infectie.

Urina este spumoasa

Daca observati ca urina produce mai multa spuma ca de obicei – mai ales daca trebuie sa trageti apa de mai multe ori pentru a disparea – inseamna ca proteinele ​​din urina sunt la un nivel ridicat. Aceasta spuma arata exact ca spuma produsa in timp ce amestecati ouale pe care urmeaza sa le gatiti, deoarece proteina comuna care se gaseste in urina, albumina, este aceeasi proteina care se gaseste si in oua.

Umflaturi persistente in jurul ochilor

Prezenta proteinelor in urina arata din timp ca filtrele rinichilor au fost deteriorate, permitand proteinelor sa se scurga in urina. Umflaturile din jurul ochilor pot fi cauzate de faptul ca rinichii scurg o cantitate mare de proteine ​​in urina in loc sa o pastreze in corp.

Glezne si picioare umflate

Scaderea functiei renale poate duce la retentia de sodiu, iar acest lucru provoaca umflarea picioarelor si a gleznelor. De asemenea, umflarea extremitatilor inferioare poate fi un semn al bolilor de inima, al bolilor hepatice si al problemelor cronice ale venelor picioarelor.

Lipsa poftei de mancare

Acesta este un simptom foarte general, insa una dintre cauze poate fi acumularea de toxine care apare in urma reducerii functiei renale.

Crampe musculare

De asemenea, afectarea functiei renale poate fi cauzata si de dezechilibrele electrolitice. De exemplu, nivelul scazut de calciu si nivelul slab controlat al fosforului pot produce crampe musculare.

Diagnostic

Ca prim pas in diagnosticarea unei boli renale, medicul pune intrebari despre istoricul personal si familial al pacientului. Medicul ar putea intreba daca ati fost diagnosticat cu hipertensiune arteriala, daca ati luat vreun medicament care ar putea afecta functia renala, daca ati observat modificari in privinta urinarii si daca aveti membrii familiei care au boli renale.

In continuare, doctorul va efectua un examen fizic, verificand si daca exista semne ale unor probleme cardiovasculare. De asemenea, ar putea realiza si un examen neurologic.

Pentru a diagnostica eventualele probleme cu rinichii, poate fi nevoie si de anumite teste si proceduri, cum ar fi:

Analize de sange

In cadrul testarii functiei rinichilor, medicii verifica nivelul reziduurilor din sange, cum ar fi creatinina si ureea.

Analize de urina

Analizarea unei probe de urina poate arata prezenta unor anomalii care indica insuficienta renala cronica. In plus, poate ajuta la identificarea cauzei bolii renale cronice.

Teste de imagistica

Medicul poate utiliza ecografia pentru a evalua structura si dimensiunile rinichilor. In functie de situatie, pot fi efectuate si alte teste imagistice.

Biopsia

Specialistul poate recomanda o biopsie renala, in cadrul careia extrage o proba de tesut renal. Biopsia renala se face adesea sub anestezie locala, folosind un ac lung si subtire care este introdus prin piele, catre rinichi. Proba este trimisa catre un laborator pentru a fi testata, cu scopul de a determina cauza problemelor renale.

Sfaturi pentru tratarea si prevenirea problemelor cu rinichii

In functie de cauza de baza, unele probleme cu rinichii pot fi tratate. De multe ori insa, boala renala cronica nu are leac.

Tratament pentru anemie

Hemoglobina este substanta din globulele rosii care transporta oxigenul vital in tot organismul. Daca nivelul hemoglobinei este scazut, pacientul sufera de anemie. Unii pacienti cu anemie renala trebuie sa primeasca transfuzii de sange. Un pacient cu boala renala va trebui sa ia suplimente de fier, fie zilnic sub forma de tablete, fie ocazional sub forma de injectii.

Echilibrarea nivelului de fosfati

De obicei, persoanele cu probleme cu rinichii nu pot elimina fosfatul din corp. De aceea, acestea trebuie sa-si reduca aportul de fosfati din alimentatie. Pentru a face acest lucru, trebuie sa scada consumul de produse lactate, carne rosie, oua si peste.

Tratarea hipertensiunii arteriale

Hipertensiunea arteriala este o problema frecventa pentru pacientii cu boli renale cronice. In aceasta situatie, este important ca tensiunea arteriala sa fie redusa pentru a proteja rinichii si, ulterior, pentru a incetini evolutia bolii.

Combaterea mancarimilor pielii

Antihistaminicele, cum ar fi clorfenamina, pot ameliora mancarimile.

Medicamente anti-greata

Din cauza acumularii toxinelor in organism, pacientii pot avea stari de greata. Aceasta senzatie poate fi ameliorata cu ajutorul medicamentelor ciclizina sau metaclopramid.

AINS (antiinflamatoare nonsteroidiene)

AINS, cum ar fi aspirina sau ibuprofenul, trebuie evitate si luate numai daca sunt recomandate de medic.

Tratamentul acordat in stadiu final al bolii renale

Pacientii se afla in stadiul final al unei boli renale in momentul in care rinichii functioneaza la mai putin de 10-15% din capacitatea normala. In aceasta situatie, masurile utilizate pana atunci – dieta, medicamentele si tratamentele care combat cauzele de baza – nu mai sunt suficiente. Rinichii pacientilor cu boala renala in stadiu final nu pot tine pasul cu procesul de eliminare a deseurilor si a lichidelor. Din aceasta cauza, pacientul va avea nevoie de dializa sau de un transplant de rinichi pentru a supravietui.

Majoritatea medicilor incearca sa intarzie necesitatea dializei sau a unui transplant de rinichi cat mai mult timp posibil, deoarece acestea prezinta riscul de complicatii potential grave.

Dializa

Exista doua tipuri principale de dializa renala:

  • Hemodializa: sangele este extras din corpul pacientului si trecut printr-un aparat special (un rinichi artificial). Pacientul este supus hemodializei de aproximativ trei ori pe saptamana. Fiecare sedinta dureaza cel putin 3 ore.
  • Dializa peritoneala: sangele este filtrat in abdomenul pacientului, in cavitatea peritoneala care contine o retea vasta de vase mici de sange. Un cateter este implantat in abdomen, apoi este injectata o solutie speciala. Aceasta este evacuata apoi dupa ce deseurile si excesul de lichid au fost eliminate.

Transplant de rinichi

Donatorul si destinatarul ar trebui sa aiba grupa de sange, proteinele ​​de pe suprafata celulelor si anticorpii identici, pentru a reduce riscul de respingere a noului rinichi. Cei mai buni donatori sunt, de obicei, fratii sau rudele foarte apropiate. Daca un donator viu nu este disponibil, se va incepe cautarea unui donator decedat.

Cum pot fi prevenite problemele renale

Beti apă

Apa este incomparabil mai sanatoasa pentru rinichi decat bauturile bogate in calorii. Cercetarile arata ca persoanele bine hidratate au mai putine riscuri sa dezvolte pietre la rinichi si infectii urinare.

Apa ajuta rinichii sa elimine reziduurile din sange prin urina. De asemenea, apa mentine deschise vasele de sange pentru ca sangele sa poata calatori liber catre rinichi si sa-i ofere substantele nutritive esentiale.

Deshidratarea poate afecta rinichii. Deshidratarea severa poate provoca leziuni renale, de aceea este important sa beti suficienta apa cand faceti miscare fizica intensa, mai ales pe vreme calda si umeda.

Gestionarea afectiunilor cronice

Pacientii cu anumite afectiuni (cum ar fi diabetul) au un risc mai mare de a dezvolta boli renale cronice. Pentru a reduce semnificativ riscul de insuficienta renala, este importanta gestionarea acelor boli. De aceea, persoanele trebuie sa urmeze instructiunile, sfaturile si recomandarile medicilor.

Alimentatia

O dieta sanatoasa, care cuprinde multe fructe si legume, cereale integrale si carne slaba sau carne de peste va ajuta la mentinerea sanatatii rinichilor.

Activitate fizica

Exercitiile fizice regulate mentin tensiunea arteriala la un nivel sanatos. De asemenea, tin departe afectiunile cronice, cum ar fi diabetul si bolile cardiace.

Evitarea anumitor substante

Aici sunt incluse abuzul de alcool si consumul de droguri. Evitati expunerea pe termen lung la metale grele, cum ar fi plumbul. Evitati expunerea pe termen lung la combustibili, solventi si alte substante chimice toxice.

 

Referinte:

  1. https://www.kidneyfund.org/kidney-disease/kidney-problems/
  2. https://www.webmd.com/a-to-z-guides/ss/slideshow-kidney-warning-signs
  3. https://www.kidney.org/news/ekidney/august14/10_Signs_You_May_Have_Kidney_Disease
  4. https://timesofindia.indiatimes.com/life-style/health-fitness/health-news/7-signs-that-secretly-indicate-your-kidneys-are-suffering/photostory/71329107.cms
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma