Prea mult timp la calculator – consecinte si sfaturi

Stai prea mult timp la calculator – iata o situatie cu care multi dintre noi se confrunta in societatea actuala. Afla ce se intampla daca faci exces de calculator, care sunt riscurile la care te expui si ce masuri poti lua cand lucrezi la calculator pentru a-ti proteja sanatatea.

Cuprins:

  1. Informatii generale
  2. Cum te afecteaza prea mult timp la calculator?
  3. Cate ore trebuie sa stai la calculator?
  4. 10 reguli de respectat cand stai la calculator

Informatii generale

Prea mult timp la calculator a devenit un obicei constant in viata multora dintre noi. Majoritatea domeniilor de activitate presupun munca pe calculator. Mai nou, in contextul pandemiei Covid-19, chiar si invatamantul se desfasoara prin intermediul calculatorului. Pentru multi copii, scoala online inseamna petrecerea a catorva ore pe zi in fata unui ecran: laptop, tableta, telefon. Iar pentru multi adulti, biroul s-a mutat acasa. Telemunca, scoala online si telemedicina nu mai sunt exceptii, ci fac parte din normalitatea cotidiana. Toate acestea au dus insa la inmultirea orelor petrecute in fata unui ecran.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, in ultimii 30 de ani, excesul de calculator este implicat in aparitia a numeroase tulburari si probleme de sanatate: de la ameteli, dureri de cap, oboseala cronica pana la scaderea acuitatii vizuale, dureri de spate, obezitate s.a. Cu toate acestea, nu avem cum sa evitam utilizarea calculatorului/laptopului. Dispozitivele IT fac parte dintre mijloacele vietii moderne si tot ce putem face este sa ne informam si sa ne adaptam obiceiurile astfel incat sa limitam consecintele negative.

Cum te afecteaza prea mult timp la calculator?

Computerele au devenit omniprezente in viata de zi cu zi. Acest lucru a contribuit, printre altele, la cresterea productivitatii si eficientei muncii, la usurarea sarcinilor zilnice. Cu toate acestea, exista si reversul medaliei. Folosirea in exces a computerului poate aduce prejudicii sanatatii noastre. Oboseala oculara, ameteli, dureri de cap, dureri de spate, tulburari musculo-scheletice, insuficienta venoasa cronica, exces ponderal, insomnii, imunitate scazuta… Acestea sunt printre cele mai frecvente consecinte care apar daca petrecem prea mult timp la calculator. Sa detaliem.

Sindromul de ochi uscati si obositi

Unii dintre noi stau cu ochii in ecranul calculatorului 8 ore pe zi, la locul de munca. Daca la acestea se adauga si utilizarea telefonului, atunci timpul de privit intr-un ecran poate creste pana la 12 ore pe zi. Evident ca in aceste conditii, ochii sunt suprasolicitati. Privitul pe o perioada lunga de timp a ecranului determina un efort mai mare de acomodare din partea muschilor oculari. In plus, atenti la ecran, uitam sa clipim. Consecintele nu intarzie sa apara: vedere incetosata, vedere dubla (diplopie), senzatia de ochi uscat, oboseala oculara, ochi inrositi, prurit, senzatia de nisip in ochi. Toate acestea caracterizeaza sindromul de ochi uscat.

Dureri de cap si ameteli de la prea mult timp la calculator

Excesul de calculator se asociaza si cu suprasolicitare nervoasa. Astfel nu este de mirare sa repeti frecvent „ma doare capul de la calculator”. Durerile de cap, ametelile, problemele de vedere fac parte din asa-numitul sindrom al privitului la calculator.

Dureri de spate si alte tulburari musculo-scheletice

Statul pe scaun timp indelungat in fata monitorului este adesea incriminat in aparitia durerilor de spate. Pot aparea dureri atat la nivelul coloanei cervicale, cat si la nivelul coloanei lombare. Este important ca atunci cand apar astfel de dureri sa te prezinti la un medic de specialitate pentru consult. Desi in majoritatea cazurilor, durerile de spate au la baza suprasolicitarea musculaturii paravertebrale, unele pot ascunde suferinte ale discurilor intervertebrale. Acestea au mai multe sanse de a fi tinute sub control daca sunt tratate la timp.

Insa nu doar spatele are de suferit din cauza a prea mult timp la calculator. Pot aparea dureri la nivelul umerilor, la nivelul coatelor (sindromul de tunel ulnar), la nivelul pumnului (sindromul de tunel carpian). Daca postura inadecvata se mentine, pot aparea inclusiv dureri de genunchi si gleznei.

Mult timp la calculator, multe kilograme in plus

Prea mult timp la calculator inseamna de fapt sedentarism. Or, statul pe scaun ore in sir, fara pauza, reprezinta un factor de risc al dezvoltarii obezitatii. Oamenii de stiinta trag un semnal de alarma ca aceste efecte nu se anuleaza chiar daca mai faci miscare din cand in cand. Desi unele persoane, dupa ore intregi petrecute la birou, fac activitati fizice precum o plimbare in parc sau merg la sala, acestea nu anuleaza efectul orelor petrecute pe scaun. Motivul: imobilitatea prelungita diminueaza metabolismul. Daca in plus, esti tentat de alimente cu multe calorii, atunci kilogramele in plus incep sa se acumuleze.

Insomnii

Petrecerea unui timp indelungat in fata unui ecran, fie de laptop, fie de telefon, mai ales inainte de culcare se asociaza cu aparitia insomniilor si a tulburarilor de somn. Studiile arata ca expunerea la lumina albastra, emisa de ecranele telefoanelor, tabletelor, laptopurilor, poate avea efecte negative asupra somnului.

Scaderea imunitatii

O alta consecinta a utilizarii excesive a computerului este scaderea imunitatii, ceea ce predispune la dezvoltarea unor infectii: de la raceli repetate pana la infectii digestive sau boli de piele. Potrivit unor studii la care au participat adulti de toate varstele, dintre care jumatate petreceau in medie 6 ore sau mai mult pe internet, in fiecare zi, persoanele dependente de internet prezinta un risc cu 30% mai mare sa sufere o infectie, indeosebi raceala sau gripa, decat cele care folosesc computerul/telefonul cu moderatie.

Cercetatorii pun aceasta sensibilitate pe seama unui mod de viata mai putin sanatos, asociat cu dependenta de internet. Impactul asupra imunitatii se explica prin alterarea somnului, consumul unor alimente nesanatoase in fata calculatorului, dublate de sedentarism.

Cate ore trebuie sa stai la calculator?

In cazul adultilor, nu exista reglementari clare cu privire la timpul total petrecut la calculator. Din moment ce munca ta presupune lucrul la computer, evident, o mare parte din programul de lucru va fi dedicat acestuia. Dar exista recomandarea de a face pauze de 5-10 minute in fiecare ora. Nu trebuie neaparat sa te ridici de la birou, desi bine ar fi sa faci si miscare, ci pur si simplu sa-ti iei ochii de la ecran si sa privesti undeva la distanta.

Cat timp ar trebui sa stea un copil la calculator?

Timpul petrecut de copii la calculator reprezinta un subiect intens dezbatut in randul parintilor, educatorilor, psihologilor. Toti fac acelasi avertisment: copiii petrec din ce in ce mai mult timp la calculator. Este important de evaluat timpul in care copilul sta in fata calculatorului, insa trebuie sa tii cont si de utilitatea acestui tip de activitate. Spre exemplu, in conditiile in care foloseste computerul sau tableta pentru teme, activitati scolare, asa cum s-a intamplat in timpul pandemiei de coronavirus, acest lucru vine in ajutorul copilului.

Insa, chiar si aceste conditii, specialistii sustin ca un copil pana la varsta de 10 ani nu ar trebui sa petreaca mai mult de 2 ore pe zi, cumulate, in fata monitorului. In cazul preadolescentilor si adolescentilor, timpul de stat la calculator poate ajunge la 3-4 ore, daca este folosit in scop educativ. Indiferent de varsta, specialistii atrag atentia parintilor sa limiteze timpul consumat cu jocuri video, retele de socializare, aplicatii interactive. Foarte important este ca intotdeauna sa verificati si sa supravegheati activitatea copilului pe internet.

10 reguli de respectat cand stai la calculator

  1. Pozitioneaza corect calculatorul

In primul rand este esential sa amplasezi corect computerul pe birou. Acest lucru iti va permite sa limitezi problemele de vedere si cele cu spatele si bratele. Ideal ar fi ca ecranul sa fie usor inclinat spre spate si plasat la o distanta de 50-70 cm de ochi. De fapt, distanta optima pentru fiecare persoana corespunde lungimii bratelor pana la ecran. Intinde bratele in fata si pozitioneaza monitorul acolo unde il atingi cu varfurile degetelor. In ceea ce priveste inaltimea ecranului, acesta trebuie sa fie la nivelul ochilor.

  1. Opteaza pentru un ecran de calitate

Vederea este extrem de solicitata. Alegeti un ecran de calitate, antireflex si reglati luminozitatea in timpul lucrului. Adaptati si lumina din incapere si evitati asezarea computerului cu monitorul in fata unei ferestre.

  1. Utilizeaza un scaun ergonomic

Statul pe scaun ore intregi poate conduce la contracturi ale muschilor cefei, umerilor si in zona lombara. Poti reduce aceste riscuri daca ai grija sa-ti alegi un scaun confortabil, pe care sa stai corect. Utilizeaza un sustinator pentru picioare pentru a facilita circulatia periferica.

  1. Protejeaza-ti incheietura mainii

Favorizate de munca repetitiva pe calculator, tulburarile musculo-scheletice la nivelul membrelor superioare sunt din ce in ce mai frecvente. Incheietura mainii este vizata in mod particular, inclusiv mainile si umerii. Pentru a preveni sindromul de tunel carpian, asaza tastatura la o distanta de 10-15 cm fata de marginea biroului, astfel incat antebratele sa se sprijine pe masa.

  1. Nu neglija pauzele de lucru

Oboseala oculara, ameteala si durerile de cap pot fi prevenite daca respecti pauzele de lucru. Medicii spun ca nu trebuie sa stai mai mult de doua ore pe scaun fara intrerupere. O data pe ora sau cel mult la doua ore ridica-te de pe scaun si fa miscare 5 minute. Din cauza statului prelungit pe scaun, mai ales in pozitie picior peste picior, se pot agrava varicele sau chiar pot aparea cheaguri de sange (tromboflebita) la nivelul membrelor inferioare. Pentru a evita astfel de probleme te poate ajuta sa descarci pe computer sau pe telefon o aplicatie care-ti aminteste cand trebuie sa iei si sa inchei pauzele de lucru. Aceasta aplicatie este utila pentru a controla mai bine cat timp stai la calculator in fiecare zi.

  1. Hidrateaza-te suficient

Aerul uscat din spatiul de lucru sau prea cald contribuie la agravarea uscaciunii oculare. Nu uita sa bei cel putin 6 pahare de apa in timpul programului de lucru la calculator. In schimb, limiteaza consumul de cafea sau de alte bauturi nesanatoase, care nu fac decat sa inrautateasca consecintele activitatii excesive pe calculator.

  1. Incearca sa gestionezi factorii de stres

Stresul merge mana in mana cu statul prea mult timp la calculator. Din pacate, pare a fi cel mai greu de controlat. Daca mediul de lucru poate fi amenajat astfel incat sa devina confortabil, combaterea stresului tine de particularitatile psihologice ale fiecarui angajat. Incearca pe cat posibil sa-ti pastrezi calmul si sa eviti situatiile tensionate. S-a demonstrat ca tensiunea nervoasa creste probabilitatea de a suferi dureri de spate si alte tulburari musculo-scheletice. Un pas important este managementul timpului – sa inveti cum sa-ti gestionezi timpul eficient.

  1. Exercitii fizice la birou

In pauzele de calculator efectueaza cateva exercitii fizice pentru relaxarea gatului, degetelor si mainilor. Iti pot fi de ajutor miscarile de rotire a capului, rotirea pumnilor, umerilor, extensii de brate, aplecari si extensii ale trunchiului.

Citeste si despre Postura corporala

  1. Si exercitii pentru ochi

Si musculatura oculara poate fi antrenata cu ajutorul unor exercitii. Fara sa misti capul, priveste 10 secunde in jos, apoi 10 secunde in sus. Repeta de cateva ori. Procedeaza la fel privind in departare, 10 secunde spre dreapta, 10 secunde spre stanga. Aceste exercitii previn oboseala oculara.

  1. Mergi la medic daca problemele persista

Munca pe calculator poate nu reprezinta cauza directa a unor probleme precum scaderea acuitatii vizuale (prezbitismul), spondiloza cervicala sau hernia de disc, dar reprezinta un factor care scoate la iveala anumite boli. Daca te confrunti cu simptome care se acutizeaza dupa prea mult timp la calculator, programeaza o consultatie medicala (medicina de familie, medicina muncii, oftalmologie, ortopedie, neurologie).

Referinte:

https://www.doctissimo.fr/html/sante/mag_2003/sem01/mag0509/dossier/maux_ordinateur_niv2.htm

https://www.doctissimo.fr/html/sante/mag_2003/sem01/mag0509/dossier/sa_6514_ordinateur_regles.htm

Steluta Indrei

Licentiata in Jurnalism, are o experienta profesionala de 17 ani in presa de sanatate. A scris la Jurnalul National, din 2003 pana in 2011, perioada in care a contribuit la realizarea Jurnalului de Sanatate, primul supliment de sanatate al unui cotidian central. Pasionata de domeniul medical si de un stil de viata sanatos, si-a continuat cariera ca redactor-sef la publicatia Doctorul Meu, dupa care a activat in cadrul redactiilor Adevarul, Ziarul de Sanatate, DC News si DC Medical. In prezent isi desfasoara activitatea publicistica pe site-urile Sfaturi Medicale si Mami si Copilul.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma