Pecinginea este o afectiune comuna fungica a pielii, cunoscuta si sub denumirile de ”tinea” sau tricofitie. Este cauzata de ciuperci care pot trai pe piele. Aflati mai multe despre pecingine din materialul urmator.
Pecinginea (sau tinea) este o denumirea unui grup de infectii fungice contagioase care se dezvolta in stratul superior al pielii, scalpului si unghiilor.
Eczema pecingine
Pecinginea mai poarta si denumirea de tricofitie si provoaca eruptii rosii in forma de cerc sau inel. Poate afecta diferite parti ale corpului.
Tricofitia este cauzata de un tip de ciuperci (fungi) care consuma cheratina. Acestea se numesc dermatofiti. Dermatofitii ataca pielea, scalpul, parul si unghiile, deoarece acestea sunt singurele parti ale corpului cu suficienta cheratina pentru a le atrage.
Dermatofitii sunt spori microscopici care pot supravietui luni intregi pe suprafata pielii. De asemenea, ei pot supravietui pe prosoape, piepteni, sol si alte obiecte de uz casnic. Sunt foarte rezistenti. Sporii dermatofitelor se raspandesc in urmatoarele moduri: de la om la om, de la animal la om, de la obiecte la om.
Daca o persoana sau un animal are aceasta infectie, sporii ciupercilor se depun pe obiecte si pe suprafete atunci cand sunt atinse de acestea. Orice persoana care intra in contact cu acele obiecte se poate infecta.
De obicei, copiii sunt cei care prezinta simptome atunci cand se infecteaza, spre deosebire de multi adulti care nu sunt afectati. Cu cat individul este mai in varsta, cu atat sansele ca organismul sa fie protejat de sistemul imunitar sunt mai mari. Cu toate acestea, aceste persoane pot da mai departe sporii.
Urmatorii factori cresc riscurile de a dezvolta pecingine sau pot inrautati simptomele:
Exista mai multe tipuri de pecingine si sunt clasificate in functie de zona corpului afectata.
Fiecare tip are simptome diferite.
Persoana poate avea temperatura si ganglionii limfatici umflati, insa acest lucru se intampla destul de rar.
Printre simptome se numara:
Persoana se poate confrunta cu:
Aceasta infectie poate produce:
Etapele in care se dezvolta tricofitia depind de tipul de dermatofit care creeaza probleme. Pe corp, leziunile cresc lent in dimensiuni si pot aparea mai multe pete in alte parti ale corpului. Centrul leziunii poate disparea dupa un timp, lasand in urma sa un cerc. Daca exista mai multe astfel de cercuri, acestea se pot contopi.
Simptomele piciorului atletului tind sa apara prima oara intre degetele de la picioare inainte de a se raspandi pe partea inferioara sau laterala a picioarelor sau ambele. Pielea dintre degetele de la picioare poate deveni alba si moale.
Pe unghii, onicomicoza provoaca o ingrosare a pielii de sub unghie, urmata de o decolorare a unghiilor. Cu timpul, unghiile se vor ridica, se vor sfarama si vor disparea.
In zona inghinala, primul semn este, de obicei, o eruptie cu mancarime aparuta la nivelul cutei in care piciorul intalneste corpul. Aceasta se poate raspandi in zona inghinala, a coapsei, a taliei si a feselor.
In mod normal, medicul poate diagnostica pecinginea sau o infectie inghinala dupa ce verifica zona afectata si dupa ce afla istoricul medical al pacientului. Medicul poate prelua prin razuire, o mica proba de piele, fara sa-i provoace dureri pacientului, pe care o va examina la microscop pentru a cauta caracteristicile ciupercilor.
Specialistul va determina daca problema de piele este cauzata de o alta tulburare, cum ar fi psoriazisul. De obicei, nu este nevoie de alte teste decat daca simptomele sunt deosebit de grave.
Daca simptomele nu se imbunatatesc dupa tratament, medicul poate indeparta o bucata mica de piele infectata si o poate trimite la laborator pentru a fi analizata.
Tratamentul este prescris in functie de tipul de pecingine.
Cele mai frecvente tratamente pentru micoza scalpului sunt antifungicele orale (tablete). Cu toate acestea, medicii aleg medicamentele in functie de tipul de ciuperci care provoaca infectia.
Terbinafina. Efectele secundare sunt in mod normal usoare si nu dureaza mult. Printre acestea se numara diareea si greata. Persoanele care au avut boli hepatice nu ar trebui sa ia acest medicament.
Griseofulvin. Si acest medicament provoaca efecte secundare, fiind rezervat exclusiv prescriptiei medicale.
Sampoane anti-fungice. Acestea ajuta la prevenirea raspandirii infectiei si pot accelera recuperarea, insa nu vindeca boala.
Majoritatea cazurilor sunt tratate cu creme antifungice pentru pecingine. Utilizatorii trebuie sa citeasca cu atentie instructiunile, mai ales ca nu toate cremele antifungice au aceleasi instructiuni.
Daca simptomele sunt grave sau daca acopera o suprafata mare a corpului si nu raspund la medicamentele fara reteta, doctorul poate prescrie creme sau unguente mai puternice pe baza de reteta.
Medicul poate sa prescrie si medicamente orale. Acestea pot produce unele reactii adverse, cum ar fi deranjament stomacal, eruptii cutanate sau probleme hepatice.
Ingrijirea corecta a pielii poate ajuta la recuperarea rapida. Puteti urma aceste sfaturi:
Uleiul esential de oregano poate fi un antifungic mai puternic decat celelalte produse comerciale disponibile si poate inhiba si trata infectiile fungice ale pielii, cum ar fi piciorul atletului. Utilizare: Amestecati cateva picaturi de ulei de oregano cu ulei de masline sau de cocos si aplicati pe zona afectata de trei ori pe zi.
Extractul de ulei de lemongrass si, intr-o masura putin mai mica, ceaiul de lemongrass, au proprietati antifungice care pot fi de ajutor in tratarea infectiilor fungice ale pielii, cum ar fi pecinginea. Utilizare: Amestecati cateva picaturi de ulei de lemongrass cu ulei de masline sau de cocos. Aplicati-l direct pe piele de doua ori pe zi. Puteti aplica, de asemenea, o punga de ceai preparata direct pe zona afectata.
Lemnul dulce are proprietati antimicrobiene puternice, iar cercetarile au descoperit ca extractele de lemn dulce pot trata infectiile fungice. Utilizare: Se amesteca opt lingurite de pudra de lemn dulce cu o cana de apa si se pun la fiert. Dupa ce se atinge punctul de fierbere, reduceti focul si mai fierbeti timp de zece minute. Amestecati pana cand se produce o pasta. Lasati amestecul sa se raceasca, apoi aplicati pasta pe zona afectata de doua ori pe zi. Lasati-o sa-si faca efectul cel putin zece minute.
Usturoiul este de multe ori folosit pentru a trata infectiile. Desi nu exista studii care sa confirme efectele usturoiului in tratarea pecinginei, acesta s-a dovedit eficient pentru alte tipuri de ciuperci, inclusiv Candida, Torulopsis, Trichophyton si Cryptococcus.
Pentru a utiliza usturoiul ca tratament, faceti o pasta din catei de usturoi zdrobiti amestecandu-i cu putin ulei de masline sau de cocos. Aplicati un strat subtire de pasta pe pielea afectata si acoperiti-o cu tifon. Lasati pasta timp de 2 ore inainte sa o clatiti. Repetati de doua ori pe zi pana cand dispar simptomele. Daca pasta de usturoi provoaca intepaturi, umflare sau roseata, clatiti imediat si nu reaplicati.
Infectiile fungice se raspandesc doar pe suprafata pielii. Rareori ajung in circulatia sangvina, iar riscul de aparitie a oricaror boli grave este foarte mic. Cu toate acestea, fara tratament, tricofitia se poate raspandi de la o parte la alta a corpului. Daca pielea este crapata, bacteriile pot patrunde prin fisura si pot provoca o infectie.
Riscul de raspandire a bolii este mai mare in randul persoanelor cu HIV si alte afectiuni care slabesc sistemul imunitar. Le este mai greu sa scape de infectie celor cu sistemul imunitar slabit.
Urmati aceste sfaturi pentru a va feri de pecingine:
Referinte:
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…