Parodontoza e o boala care afecteaza atat gingia, cat si tesutul de sustinere a dintelui si dintele. Cand nu e tratata, poate duce la pierderea dintilor, prin urmare, e foarte important sa cunosti simptomele, dar si sa stii cum sa previi aparitia ei.

Cuprins:

  1. Simptomele parodontozei
  2. Stadiile parodontozei
  3. Cauzele parodontozei
  4. Cum se pune diagnosticul
  5. Cum poti evita parodontoza
  6. Cum tratezi parodontoza

Bolile parodontale sunt cauzate, in general, de un dezechilibru al florei microbiene din cavitatea bucala, care e rezultatul unei igiene orale precare. Pe langa asta, la aparitia parodontozei mai pot contribui si factori genetici, endocrini, de mediu, precum si un stil alimentar necorespunzator. Prin urmare, daca incerci sa ai obiceiuri alimentare sanatoase, sa te speli pe dinti de cel putin doua sau trei ori pe zi si sa mergi constant la controale de rutina la medicul tau stomatolog, poti sa reduci riscul aparitiei acestei afectiuni.

Simptomele parodontozei

Lista de mai jos include principalele simptome ale acestei afectiuni. In prima faza a bolii, acestea sunt mai greu de observat si usor de neglijat, deci trebuie sa mergi la un control daca observi vreuna dintre manifestarile din lista de mai jos:

  • Umflarea sau/si inrosirea gingiilor (nuanta lor poate ajunge pana la violaceu inchis);
  • Sangerari gingivale la periaj si sensibilitate la atingere;
  • Desprinderea gingiilor de pe dinti, care par mai lungi si confera danturii un aspect anormal;
  • Spatieri interdentare;
  • Clatinarea dintilor;
  • Respiratie urat mirositoare;
  • Gust neplacut in gura.

Boala parodontala are mai multe forme clinice, dupa cum urmeaza:

  1. Parodontoza cronica. E cea mai intalnita forma si afecteaza mai ales adultii. Copiii pot face si ei boala, insa intr-un procentaj mult mai mic. Printre cauzele parodontozei cronice se numara acumularea de placa bacteriana, inflamatia din tesuturile de sustinere a dintilor, pierderea osului si a ligamentelor dentare. Cand ramane netratata, parodontoza cronica duce la pierderea dintilor.
  2. Parodontoza agresiva. Aceasta forma de parodontoza debuteaza, de obicei, in copilarie sau in preadolescenta si afecteaza un procent foarte mic din populatie. Progresul afectiunii e foarte rapid si, la fel ca parodontoza cronica, poate duce la pierderea dintilor daca nu este tratata. E caracterizata de pierderea ligamentelor dentare si de distrugerea intr-un ritm accelerat a osului mandibular.
  3. Parodontoza necrotizanta. Aceasta forma e caracterizata de necroza tesutului gingival, a osului alveolar si a ligamentelor dentare. Apare cel mai des la persoanele cu imunitatea foarte scazuta, la cele care au fost depistate cu HIV, cancer, precum si la cele care au suferit sau sufera de malnutritie.

Citeste si: Bolile gingiilor – cauze, tratament si preventie

Stadiile parodontozei

Stadiile parodontozei sunt stabilite de medic dupa aproximarea cantitatii de fibre din ligamentele parodontale care a fost pierduta. In functie de aceasta, parodontoza evolueaza astfel:

  • Parodontoza usoara;
  • Parodontoza moderata;
  • Parodontoza severa.

Cauzele parodontozei

Placa bacteriana, tartrul, frica de medicul stomatolog si fumatul sunt cauzele principale care duc la aparitia parodontozei.

  • Placa bacteriana si tartrul

Placa bacteriana si tartrul reprezinta principalele cauze ale declansarii parodontozei. Aceastea se formeaza pe dinti sub forma unei pelicule, atunci cand zaharurile si amidonul din mancare ajung in contact cu bacteriile din cavitatea bucala. Placa dentara care nu e curatata si ramane pe dinti cateva zile la rand formeaza, ulterior, tartrul. Solutia, in acest caz, ar fi detartrajul dentar, care trebuie facut, de regula, o data la sase luni.

  • Fumatul

Persoanele cu un stil de viata nesanatos pot dezvolta mai usor parodontoza. La fel stau lucrurile si in cazul fumatorilor. Nicotina afecteaza vasele de sange din cavitatea bucala, astfel ca orice leziune aparuta la nivelul gingiei unui fumator va disparea mai greu, deoarece tesuturile sunt subrezite si nu se mai pot reface corespunzator.

  • Frica de stomatolog

Printre cauzele aparitiei bolii parodontale se numara si frica de stomatolog. Pacientii se programeaza la medic, de obicei, doar in momentul in care observa simptomele mai grave ale afectiunii, cand aceasta este mai greu de tratat. In plus, costurile vor fi mai mari pentru pacient. De aceea, medicii recomanda sa mergi la un consult de rutina cel putin de doua ori pe an.

Factori de risc

  • Varsta inaintata;
  • Schimbarile hormonale, precum cele cauzate de sarcina sau menopauza;
  • Obezitatea;
  • Lipsa vitaminei C din organism;
  • Anumite medicamente;
  • Prezenta unor boli care subrezesc imunitatea: leucemie, HIV, cancer sau boala Crohn;
  • Diversi factori genetici.

Citeste si: Dinti sensibili – cauze si remedii

Complicatii ale parodontozei

Pe termen lung, parodontoza netratata poate duce la caderea dintilor. Pe langa asta, bacteriile care sunt responsabile de aparitia parodontozei pot ajunge in sange si pot afecta, ulterior, inima, plamanii si alte organe sau parti ale corpului.

Cum se pune diagnosticul

Medicul va pune diagnosticul in urma unui examen stomatologic. Initial, el va verifica starea de sanatate a tesutului tau gingival. Cu ajutorul unei sonde din metal, medicul va masura adancimea santului gingival, a canalului dintre gingii si dinti. Aceasta sonda e introdusa sub linia gingiei, chiar langa dinte, in mai multe locuri. In urma rezultatelor, medicul va stabili stadiul parodontozei si masurile care pot fi luate.

Alte metode de diagnostic pe care medicul le poate folosi:

  • O radiografie dentara

Radiografia dentara e utila pentru a evalua cantitatea de os ramas intact, latimea spatiului interdentar, masurarea lungimii radacinilor, dar si pentru evaluarea altor factori care ar putea influenta evolutia bolii, precum: carii, inflamatii apicale sau resorbtii radiculare.

  • Un examen histopatologic

Parodontoza poate fi diagnosticata si in functie de caracteristicile histopatologice si structurale ale gingiei. Un examen histopatologic va permite observarea aspectelor patologice ale bolii si a leziunilor induse de placa, impartite, de regula, in patru tipuri:

  • Leziunea initiala, care apare in primele doua sau patru zile de la aparitia placii si care poate sa nu fie deloc evidenta la un control de rutina.
  • Leziunea precoce cuprinde totalitatea modificarilor inflamatorii care apar din zilele 4-7 de la formarea placii. In acest stadiu se pierde foarte mult colagen gingival si se formeaza microabcesele.
  • Leziunea stabilita debuteaza la aproximativ trei saptamani de la formarea placii. In acest stadiu continua pierderea de colagen si, in timp ce unele dintre aceste leziuni stabilite conduc la leziuni avansate, majoritatea raman in aceasta forma pentru foarte multi ani. Cauza acestui fenomen nu e pe deplin inteleasa de specialisti.
  • Leziunea avansata. In acest stadiu, ligamentele si osul alveolar incep sa se distruga, iar dintii incep sa se clatine si sa cada.

Citeste si: 8 sfaturi pentru o alimentatie sanatoasa

Cum poti evita parodontoza

Poti evita parodontoza daca respecti doua reguli simple:

  • Pastreaza o buna igiena dentara (pe langa periaj, ai grija sa folosesti apa de gura si ata dentara);
  • Mergi la controale de rutina cel putin o data la sase luni.

Cum tratezi parodontoza

Tratamentul timpuriu e foarte important si vizeaza incetinirea distrugerii tesuturilor, a caderii dintilor si, in general, controlul cat mai eficient al infectiei. In plus, medicul va incerca sa indeparteze cat mai repede si cat mai eficient placa bacteriana si va stabili, succesiv, un program de tratament de lunga durata pe care va trebui sa-l urmezi cu strictete.

  • Tratamentul timpuriu

Scopul tratamentului prescris de medicul stomatolog are ca scop indepartarea bacteriilor si revenirea santului gingival la dimensiuni normale. Dupa acest tratament, medicul va reevalua starea gingiei si va indeparta eventualele depozite bacteriene care s-ar putea depune in locul celor care au fost deja indepartate. De asemenea, daca va constata ca structura osoasa a dintelui a avut de suferit, va efectua o procedura de aditie de os, care ajuta dintele sa se refaca mai repede.

Pe langa asta, medicul ar mai putea recomanda si o netezire radiculara (practic, o nivelare a suprafetelor radacinilor dintilor, care are rolul de a reduce depuneri ulterioare de placa).

O parte din tratament va consta si in recomandarea unor substante antibiotice si a unor geluri pe care va trebui sa le introduci in spatiul dintre gingii si dinti.

  • Tratamenul in stadiile mai avansate

In stadiile mai avansate ale bolii parodontale, medicul va recomanda tratamente protetice, dar si tratament chirurgical (gingivectomie, operatii cu lambou, chiuretaj subgingival etc.).

Operatia cu lambou presupune efectuarea unor incizii mici in gingie si ridicarea tesutului gingival pentru a putea curata mai bine radacinile dintilor. Tot acum medicul mai poate decide si reconturarea osului alveolar, in cazul in care parodontoza a cauzat o pierdere masiva a masei osoase.

In stadiile avansate se mai recomanda grefa de tesut moale si grefa de os. In cazul grefei de tesut moale iti va fi prelevata o mica zona de tesut din bolta palatina, care va fi atasata in zonele afectate de parodontoza. De cealalta parte, grefa de os e compusa din mici fragmente de os prelevate chiar de la pacient sau din os sintetic. Grefa de os ajuta la regenerarea osului natural al dintelui si il fixeaza mai bine in gingie.

Parodonotoza poate fi prevenita si evitata daca te speli pe dinti de cel putin doua ori in fiecare zi si daca mergi la un control stomatologic de rutina de cel putin doua ori pe an. Ca in cazul tuturor bolilor, e mereu mai bine sa incerci sa previi, decat sa ajungi in punctul in care sa fii nevoit sa tratezi.

Steluta Indrei

Licentiata in Jurnalism, are o experienta profesionala de 17 ani in presa de sanatate. A scris la Jurnalul National, din 2003 pana in 2011, perioada in care a contribuit la realizarea Jurnalului de Sanatate, primul supliment de sanatate al unui cotidian central. Pasionata de domeniul medical si de un stil de viata sanatos, si-a continuat cariera ca redactor-sef la publicatia Doctorul Meu, dupa care a activat in cadrul redactiilor Adevarul, Ziarul de Sanatate, DC News si DC Medical. In prezent isi desfasoara activitatea publicistica pe site-urile Sfaturi Medicale si Mami si Copilul.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma