Pandemie – tot ce trebuie sa stii despre pandemii

Organizatia Mondiala a Sanatatii a declarat COVID-19 pandemie din cauza ratei neobisnuit de rapide cu care virusul se raspandeste. Pandemiile – iata ce inseamna termenul de „pandemie”, ce efecte are o pandemie si ce trebuie sa stii. 

Cuprins:

1. Pandemie vs Epidemie
2. De ce apar pandemiile?
3. Fazele de alerta pandemica
4. Pandemia de COVID-19
5. Impactul pandemiilor
6. Pandemii din istorie
7. Reducerea raspandirii SARS-CoV-2

In prezent, lumea se confrunta cu un focar global de COVID-19. Pe 11 martie, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a declarat ca aceasta boala are caracteristicile unei pandemii. Multe guverne au restrictionat acum libera circulatie pentru a limita raspandirea virusului.

Pandemie vs Epidemie

Pandemie si epidemie sunt notiuni diferite. Ce este o epidemie? O epidemie este un focar de boala care se raspandeste rapid si afecteaza multi indivizi in acelasi timp. Un focar apare atunci cand exista o crestere brusca a numarului de cazuri de boala. Poate aparea intr-o comunitate, zona geografica sau in mai multe tari. In timpul unei epidemii, boala se raspandeste activ.

O pandemie este un tip de epidemie care se refera la raspandirea geografica si descrie o boala care afecteaza o tara intreaga sau intreaga lume. O epidemie devine pandemie atunci cand se raspandeste pe zone geografice semnificative si afecteaza un procent mare de populatie. Pe scurt, o pandemie este o epidemie la nivel national sau global.

Fata de epidemii, pandemiile afecteaza o zona geografica mai larga, adesea la nivel mondial. Deseori sunt cauzate de un virus nou sau de o noua tulpina de virus – oamenii nu au imunitate fata de virus si se raspandeste rapid, provocand mai multe decese. Deseori creeaza probleme sociale si pierderi economice.

Termenii de „pandemie” si „epidemie” nu sunt folositi pentru a indica severitatea bolii, ci gradul cu care boala se raspandeste.

Definitii

  • Sporadic se refera la o boala care apare rar sau neregulat. Agenti patogeni alimentari, cum ar fi Salmonella sau E. coli, pot provoca adesea focare de boala sporadica.
  • Endemia se refera la prezenta constanta sau prevalenta obisnuita a unei boli intr-o populatie geografica.
  • Hiperendemia se refera la niveluri persistente ridicate de boala, mult peste cele observate la alte populatii. De exemplu, HIV este hiperendemica in anumite parti ale Africii.
  • Epidemia se refera la o crestere brusca a numarului de cazuri de boala peste numarul asteptat in mod normal.
  • Focarul poarta aceeasi definitie ca o epidemie, dar este adesea folosit pentru a descrie un eveniment geografic mai limitat.
  • Pandemia se refera la o epidemie care s-a raspandit pe mai multe tari sau continente, afectand de obicei un numar mare de oameni.

De ce apar pandemiile?

O noua tulpina sau subtip de virus care se transmite cu usurinta intre oameni poate provoca o pandemie. Bacteriile care devin rezistente la tratamentul cu antibiotice (rezistenta la antibiotice) pot fi, de asemenea, in spatele raspandirii rapide. Uneori, pandemiile apar atunci cand bolile noi dezvolta capacitatea de a se raspandi rapid, precum ciuma bubonica sau Moartea neagra.

Oamenii pot avea imunitate slaba sau deloc impotriva unui virus nou. Adesea, un virus nou nu se poate raspandi intre animale si oameni. Cu toate acestea, daca virusul sufera mutatii, poate incepe sa se raspandeasca cu usurinta si poate rezulta o pandemie.

Numarul de decese dintr-o pandemie depinde de:

  • cate persoane sunt infectate;
  • cat de grava este o boala cauzata de virus (virulenta);
  • cat de vulnerabile sunt anumite grupuri de oameni;
  • eforturile de prevenire si cat de eficiente sunt acestea.

Pandemiile au aparut de-a lungul istoriei si par sa creasca in frecventa, in special din cauza aparitiei crescande a bolii virale transmise de la animale. Riscul pandemic este determinat de efectele combinate ale riscului de aparitie (unde este probabil sa apara o pandemie) si riscul de raspandire (cat de probabil este sa se transmita pe scara larga la populatiile umane). Modelele probabilistice si instrumentele analitice, cum ar fi curbele de evolutie, sunt valoroase pentru evaluarea riscului pandemic.

Bolile zoonotice

Animalele poarta unele virusuri care se raspandesc foarte rar la oameni. Uneori, aceste virusuri pot suferi mutatii si devin transmisibile catre si intre oameni. Cand un virus animal trece mai intai la oameni, autoritatile medicale se concentreaza asupra acestuia ca o potentiala pandemie. Aceasta transmitere indica faptul ca un virus a suferit o mutatie si ar putea deveni extrem de contagios si daunator.

In ultimii ani, a existat, de asemenea, ingrijorarea cu privire la virusurile pe care expertii le-au legat de camile (Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu sau MERS-CoV) si maimute (Ebola).

Fazele de alerta pandemica

Desi exista masuri procedurale luate pentru a evalua si clasifica un eveniment de boala, stadializarea efectiva a unei epidemii poate varia in functie de patogeneza unei boli si numerosi alti factori epidemiologici. Unul model de stadializare utilizat pentru a directiona raspunsul asupra sanatatii publice implica in mod special gripa. In 1999, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a lansat primul plan de pregatire pentru pandemie de gripa in care a prezentat raspunsul adecvat pe baza a 6 faze clar conturate.

Sistemul de alerta pandemic al OMS variaza de la faza 1 (cu risc scazut) pana la faza 6 (o pandemie completa):

  • Faza 1: Perioada in care nu se raporteaza virusuri animale care sa provoace infectii la om.
  • Faza 2: Un virus animal a provocat infectii la om. Primul nivel de amenintare in care se confirma ca un virus a fost transmis de la un animal la oameni.
  • Faza 3: La oameni exista cazuri imprastiate sau mici grupuri de boli. Daca boala se raspandeste de la om la om, nu este suficient de larga pentru a provoca focare la nivelul comunitatii.
  • Faza 4: Boala se raspandeste de la o persoana la alta cu focare confirmate la nivelul comunitatii.
  • Faza 5: Boala se raspandeste la oameni in mai multe tari din una dintre regiunile OMS – cel putin doua tari.
  • Faza 6: Cel putin inca o tara, intr-o regiune diferita de faza 5, are focare comunitare. Este punctul in care boala este declarata pandemie raspandita in cel putin o alta tara.
  • Perioada post-varf: Nivelurile de boala pandemica in majoritatea tarilor cu supraveghere adecvata au scazut sub nivelul maxim. Posibilitate de recurenta.
  • Perioada post-pandemie: Cazurile de boala la nivel sezonier.

Fazele 1 – 3 sunt concepute pentru a ajuta oficialii de sanatate publica sa stie ca este timpul sa dezvolte instrumentele si planurile de actiune pentru a raspunde unei amenintari iminente. Fazele 4 – 6 inseamna ca planurile de actiune sunt puse in aplicare in coordonare cu OMS.

Pandemia de COVID-19

Coronavirusurile sunt o familie numeroasa de virusuri, care sunt de fapt comune in intreaga lume si pot provoca boli respiratorii la oameni si animale. Exista mai multe coronavirusuri cunoscute care infecteaza oamenii si cauzeaza de obicei boli respiratorii usoare, cum ar fi raceala comuna. Cu toate acestea, cel putin doua coronavirusuri identificate anterior au cauzat boli grave – coronavirusul responsabil de Sindromul Respirator Acut Sever (SARS) si coronavirusul responsabil de Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu (MERS).

In timp ce coronavirusurile sunt comune, noul coronavirus (responsabil de COVID-19) este o noua tulpina de coronavirus care nu a fost identificata anterior la om. Caracteristicile cheie ale COVID-19 sunt simptomele respiratorii cu febra si tuse. Ca toate infectiile noi, intelegerea COVID-19 este importanta si se schimba rapid.

Cum se raspandesc coronavirusurile?

Similar cu raceala si gripa, o persoana se imbolnaveste prin contactul strans cu o persoana infectata. Virusul este raspandit prin picaturi respiratorii produse de o persoana infectata prin tuse si stranut sau prin atingerea suprafetelor contaminate.

Virusul se poate raspandi de la persoana la persoana prin:

  • contact strans cu o persoana infectata (inclusiv in cele 24 de ore inainte de a avea simptome) – virusul se poate transmite si de persoane pre-simptomatice sau chiar asimptomatice;
  • contactul cu picaturile de la tuse sau stranut ale unei persoane infectate;
  • atingerea obiectelor sau a suprafetelor contaminate, si apoi atingerea gurii sau a fetei.

Care sunt semnele si simptomele?

In cazurile confirmate de infectii cu COVID-19, simptomele includ febra, tuse seaca si dificultati de respiratie, iar severitatea variaza de la cazuri usoare la cazuri foarte grave. Virusul responsabil de COVID-19 pare sa se raspandeasca usor si durabil in comunitate („raspandirea comunitara”) in unele zone geografice afectate.

Impactul pandemiilor

O pandemie poate creste presiunea asupra sistemelor de asistenta medicala prin cresterea cererii pentru anumite tratamente, numar de paturi de spital, numar personal medical etc.

Pandemiile pot provoca cresteri semnificative, raspandite ale morbiditatii si mortalitatii. Pot provoca pagube economice prin mai multe canale, inclusiv socuri fiscale pe termen scurt si socuri negative pe termen lung pentru starea economica – probleme economice. Oamenii din multe tari isi pot pierde locul de munca ca urmare a inchiderii unor firme pentru a restrictiona raspandirea virusului. Schimbarile comportamentale individuale, cum ar fi aversiunea indusa de frica in ceea ce priveste locurile de munca si alte locuri publice, sunt o cauza principala a socurilor negative ale starii economice in timpul pandemiilor.

Unele masuri de atenuare a pandemiei pot cauza perturbari sociale si economice semnificative. In tarile cu instabilitati politice, pandemiile pot creste tensiunile politice.  De asemenea, pandemiile au impact psihologic asupra tuturor oamenilor, ca urmare a stresului, izolarii etc.

Izolare vs Carantina

Desi izolarea are acelasi scop ca si carantina, este rezervata celor care sunt deja bolnavi. Mentine persoanele infectate departe de persoanele sanatoase pentru a preveni raspandirea bolii. Se poate folosi izolarea si carantina pentru a proteja oamenii de boli contagioase. Distantarea sociala presupune evitarea adunarilor mari si a mediilor publice unde distanta e mai mica de 2 metri.

Pandemii din istorie

Pe langa HIV, care a ucis peste 39 de milioane de oameni din 1982, au existat si alte pandemii la fel de grave in istorie:

  • Ciuma lui Iustinian din 541 a fost atribuita ciumei bubonice si a ucis 25-50 de milioane de oameni intr-un singur an.
  • Ciuma Neagra a ucis peste 75 de milioane de oameni din 1347 pana in 1351, daca numarul ii include pe cei care au murit in tarile Orientului Mijlociu, China si India, pe langa Europa.
  • Pandemia de gripa spaniola din 1918 a ucis peste 50 de milioane de oameni intr-un an.
  • Pandemia de variola din secolul XX a luat intre 300 -500 de milioane de vieti. In 1959, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a lansat o campanie uriasa pentru eradicarea variolei la nivel global. In 1980, variola a fost declarata eradicata – singura boala umana care a fost eradicata pana in prezent.
  • 1957-1958 – Gripa asiatica
  • 1968-1969 – Gripa Hong Kong
  • 2009-2010 – Gripa porcina (H1N1)
  • Pandemia de tuberculoza continua sa ucida peste 1,5 milioane de oameni anual. In ciuda disponibilitatii tratamentului eficient, rezistenta la medicamente a intrerupt eforturile de a inversa evolutia pandemiei.

Incetinirea raspandirii SARS-CoV-2

Nu exista nicio modalitate garantata de a preveni raspandirea bolii in timpul unui focar, epidemie sau pandemie. S-ar putea sa dureze mult timp pentru a face un vaccin. Dar este mai usor acum sa se dezvolte vaccinuri specifice mai repede decat a fost acum cativa ani.

Intre timp, masurile recomandate in cazul COVID-19 sunt:

  • Spalati-va des pe maini cu apa si sapun. Daca aceasta nu este o optiune, utilizati un produs de dezinfectare a mainilor sau un produs de igienizare gel.
  • Nu va atingeti gura, nasul si ochii, decat daca aveti mainile igienizate.
  • Cand tusiti sau stranutati, acoperiti gura si nasul cu servetel sau batista sau duceti cotul la nas – tusiti in cot.
  • Distantarea sociala este foarte importanta. Evitati locurile aglomerate.
  • Cand iesiti din casa purtati masca de fata pentru a preveni transmiterea virusului.
  • Curatati si dezinfectati suprafetele atinse frecvent, in fiecare zi.

In cazul in care ati intrat in contact cu o persoana bolnava, aveti simptome sau credeti ca puteti fi bolnav, stati acasa si evitati contactul cu alte persoane. Sunati medicul pentru a discuta despre starea voastra si pentru a vedea ce e de facut. Dar daca aveti simptome severe precum probleme cu respiratia, sunati la 112.

Luarea acestor masuri pentru atenuarea pandemiei va ajuta, de asemenea, la „aplatizarea curbei”. Prin reducerea raspandirii bolii protejam sistemul medical sa faca fata situatiei, iar pandemia poate deveni mai usor de gestionat.

Referinte:
(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/32191675
(2) https://www.cdc.gov/flu/pandemic-resources/basics/past-pandemics.html
(3) https://www.verywellhealth.com/difference-between-epidemic-and-pandemic-2615168
(4) https://www.verywellhealth.com/understanding-a-pandemic-2615488
(5) https://www.sciencealert.com/pandemic

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma