Pancreatita ste o afectiune caracterizata de inflamatia pancreasului. Aflati din materialul urmator care sunt cauzele, simptomele, tratamentul si prevenirea pancreatitei.

Cuprins:

  1. Ce este pancreatita?
  2. Forme clinice
  3. Cauze
  4. Simptome
  5. Diagnostic
  6. Tratament
  7. Evolutie si complicatii
  8. Prevenire

Ce este pancreatita?

Pancreatita este o inflamatie a pancreasului, in care este dereglata functia secretoare a acestuia (secretia din intestin a sucului pancreatic care contine enzimele digestive de baza: tripsina, lipaza, amilaza).

Ca urmare, apar tulburari in digestie si in asimilarea celor mai importante substante nutritive. In unele cazuri, glanda se poate inflama din cauza cresterii sau scaderii productiei de insulina.

Ce este pancreasul?

Pancreasul este o glanda plana si lunga, situata in spatele stomacului, in abdomenul superior. Produce enzime digestive si hormoni care regleaza felul in care organismul proceseaza glucoza. Cel mai bun exemplu este insulina.

Principalele simptome ale pancreatitei sunt durerea abdominala, aparuta brusc, ce dureaza cateva ore sau zile. Este suficient de intensa incat sa impiedice pacientul in activitatile curente, de fiecare zi. Consumul excesiv de alcool si mesele bogate in grasimi, pot provoca durerea. Un alt semn al pancreatitei este prezenta unor perioade de ingalbenire a tegumentelor (icter), aparute dupa criza de durere. Simptomele care apar mai tarziu sunt semne ale insuficientei pancreatice: malabsorbtie caracterizata prin diaree uleioasa, scadere in greutate progresiva si constanta si diabet.

Printre complicatiile care pot aparea se numara insuficienta pancreatica.

Forme clinice

In mod principal, pancreatita are doua forme: pancreatita acuta si pancreatita cronica.

Pancreatita acuta

Pancreatita acuta este o inflamatie a pancreasului. Este dureroasa, se dezvolta rapid si poate fi, in unele cazuri, fatala.

Unele cazuri usoare se rezolva fara tratament, insa pancreatita acuta severa poate declansa complicatii potential letale. Rata mortalitatii variaza de la mai putin de 5% pana la peste 30%, in functie de cat de severa este afectiunea si daca s-a raspandit si la alte organe.

Se estimeaza ca pancreatita acuta afecteaza anual intre 4,5 si 35 de persoane din 100.000. Cu toate acestea, in aceasta statistica este posibil sa nu fie incluse cazurile usoare care se rezolva fara evaluare medicala sau tratament. In fiecare an, exista 275.000 spitalizari cauzate de pancreatita acuta in Statele Unite.

Cea mai frecventa cauza a pancreatitei este reprezentata de calculii biliari, insa incidenta cazurilor este crescuta si de abuzul de alcool. Alcoolul reprezinta acum aproximativ 30% din cazuri.

Pancreatita acuta debuteaza brusc, in timp ce pancreatita cronica este recurenta sau persistenta.

Pancreatita cronica

Pancreatita cronica difera de pancreatita acuta prin faptul ca se instaleaza pe o perioada mai mare de timp (ani). O persoana cu pancreatita cronica poate avea atacuri recurente acute de durere si durere cronica persistenta. Atacurile acute pot fi insotite de greata, varsaturi si umflarea abdomenului (distensie). Multe persoane cu pancreatita cronica au istoric de abuz de alcool. Aceasta mai este cunoscuta si sub denumirea de pancreatita de la alcool, fiind cauzata de consumul excesiv de alcool (in jur de 50 de ml pe zi). In anumite cazuri, cauza este necunoscuta.

Pancreatita cronica este o boala inflamatorie progresiva pe termen lung a pancreasului, care duce la afectarea permanenta a structurii si functiei pancreasului.

In mod semnificativ, boala afecteaza mai multi barbati decat femei.

Cauze

Pancreatita apare cand enzimele digestive se activeaza in timp ce se afla inca in pancreas, iritand celulele pancreasului si provocand inflamatii.

In cazul recurentelor de pancreatita acuta, pot aparea leziuni ale pancreasului si pot duce la pancreatita cronica. Se pot forma cicatrici pe pancreas, cauzand pierderea functiei acestuia. Un pancreas care functioneaza prost poate provoca probleme de digestie si diabet.

Conditiile care pot duce la pancreatita includ:

  • Alcoolism
  • Calculii biliari
  • Operatie abdominala
  • Anumite medicamente
  • Fumatul
  • Fibroza chistica
  • Antecedente familiale de pancreatita
  • Nivelurile ridicate de calciu din sange (hipercalcemie), care pot fi cauzate de o glanda paratiroida hiperactiva (hiperparatiroidism)
  • Niveluri ridicate de trigliceride din sange (hipertrigliceridemie)
  • Infectie
  • Leziuni la nivelul abdomenului
  • Cancer pancreatic

In unele cazuri, medicii nu descopera niciodata cauza dezvoltarii acestei boli.

Simptome

Semne si simptome pancreatita acuta

In mod obisnuit, pacientul acuza o durere aparuta brusc in mijlocul abdomenului superior, sub stern.

In rare cazuri, durerea este resimtita mai intai in abdomenul inferior. Aceasta se intensifica pana cand devine constanta.

Boala poate sa se intensifice si sa devina severa. Se poate extinde si catre spate in aproximativ jumatate din cazuri. Mancatul poate accentua durerea. Pancreatita cauzata de calculi biliari se dezvolta, de cele mai multe ori, foarte rapid. Cand este cauzata de alcool, simptomele se dezvolta mai lent, pe parcursul mai multor zile.

Durerea poate fi ameliorata in momentul in care pacientul se apleaca in fata sau se aseaza intr-o pozitie fetala. Cei care acuza dureri constante trebuie sa solicite asistenta medicala.

Urmatoarele simptome pot fi de asemenea prezente:

  • varsaturi
  • greata
  • diaree
  • pierderea poftei de mancare
  • puls accelerat
  • durere in timpul tusei, a miscarilor energice si a respiratiei profunde
  • abdomen sensibil la atingere
  • febra si o temperatura de cel putin 38° C
  • icter, in care pielea si albul ochilor capata o nuanta galbuie
  • durerea nu poate fi ameliorata nici cu analgezice puternice
  • tensiunea arteriala poate sa scada sau sa creasca, dar poate scadea atunci cand pacientul sta in picioare, cauzand uneori lesin

Semne si simptome pancreatita cronica

  • durere abdominala recurenta sau persistenta, posibil intensa, iradiind in spate si in piept
  • materii fecale in cantitate mare, extrem de urat mirositoare
  • scadere in greutate
  • debut de diabet

Daca aveti pancreatita cronica, pancreasul este din ce in ce mai incapabil sa secrete enzimele necesare pentru o digestie adecvata si pentru absorbtia grasimilor din dieta. Aceasta stare se numeste insuficienta pancreatica exocrina. La adulti, alcoolismul este cea mai comuna cauza a acestei insuficiente. La copii, fibroza chistica este cauza cea mai frecventa.

Spre deosebire de durerea persistenta din pancreatita acuta, durerea din pancreatita cronica poate varia – poate fi constanta, ocazionala, intermitenta sau absenta. Insuficienta pancreatica poate determina, de asemenea, scaderea ponderala si emisia unor fecale abundente si palide, cu miros foarte urat si continand grasimi (steatoree). Cicatricele severe ale pancreasului dupa o pancreatita cronica pot duce la diabet.

Alte simptome ale pancreatitei cronice

Alt semn de pancreatita cronica sunt depozitele mici si dense care se formeaza in duetul pancreatic sau in tesutul pancreatic. Aceasta situatie, denumita calcificare pancreatica, poate fi vizualizata cu ajutorul unei radiografii sau a unei tomografii computerizate abdominale. Pancreatita produsa de consumul de alcool este o cauza frecventa a calcificarilor de acest tip. Chiar si consumul moderat, dar persistent, de bauturi alcoolice poate produce in timp calcificari pancreatice semnificative. Fumatul poate creste rata de calcificare.

Diagnostic

Medicul va dori sa afle care sunt simptomele pacientului, apoi ii va examina abdomenul. Daca anumite zone ale abdomenului sunt sensibile la atingere, acest lucru ar putea indica o pancreatita acuta.

La pacientii cu pancreatita acuta, muschii abdominali sunt, in majoritatea cazurilor, rigizi. In timpul ascultarii abdomenului cu un stetoscop, pacientul are foarte putine sau deloc sunete intestinale.

In schimb, nu exista teste concludente care sa diagnosticheze forma cronica a maladiei. Medicul suspecteaza boala in urma simptomelor pacientului, episoadelor repetate de pancreatita acuta sau a abuzului de alcool.

Pacientii cu pancreatita cronica prezinta un risc mare de dezvoltare a cancerului pancreatic. Daca simptomele se agraveaza, medicii pot suspecta prezenta unei tumori maligne. In acest caz, doctorii pot recomanda efectuarea unui CT, a unui RMN sau a unei endoscopii.

Analize de sange

Daca nivelurile de amilaza si lipaza din sange sunt mai mari decat in ​​mod normal, pacientul va fi cel mai probabil trimis la spital. Pancreasul produce niveluri ridicate ale ambelor substante chimice in cazul unei pancreatite acute.

Cu toate acestea, analizele de sange pot sa nu fie corecte daca nu sunt recoltate in prima sau a doua zi de boala. Acest lucru este cauzat de faptul ca nivelurile de lipaza si amilaza sunt cele mai ridicate in primele cateva ore si revin la normal dupa cateva zile.

Amilaza revine la normal in decurs de 3-7 zile si lipaza revine la normal in 8-14 zile.

Teste suplimentare efectuate in spital

Pentru a determina riscul complicatiilor, medicul va dori sa afle cat de inflamat este pancreasul. De aceea, pot fi efectuate urmatoarele teste:

  • ERCP (colangiopancreatografia retrograda endoscopica): Medicul introduce in sistemul digestiv un endoscop (un tub subtire, flexibil, cu o camera de luat vederi la capat). Un ERCP poate localiza in mod exact un calcul biliar.
  • Scanare cu ultrasunete (ecografia): Undele de sunet de inalta frecventa creeaza o imagine a pancreasului, a vezicii biliare si a imprejurimilor lor. Aceasta imagine este proiectata pe un monitor.
  • Scanarea CECT (tomografia computerizata cu solutie de contrast): Aceasta este folosita pentru a reda imagini din mai multe unghiuri ale aceleiasi arii. Acestea sunt apoi combinate pentru a produce o imagine 3D. Acest test poate ajuta la identificarea inflamatiei pancreasului, a acumularii de lichid si a oricaror modificari ale densitatii glandei.
  • Radiografia toracica: Medicul poate sa comande o radiografie toracica pentru a verifica zonele de tesut pulmonar colabate sau acumularea de lichid in cavitatea toracica.

Tratament

Tratamentul se acorda in cadrul unui spital. Se asociaza cu regim alimentar special, lipsit de alimente fermentabile (mazarea, varza alba, bauturile gazoase, ridichile) si cele cu continut ridicat in lipide. Se recomanda: painea veche de una-doua zile, supele de legume (in afara de varza), macaroane, carne de vita, de gaina, curcan, peste fara grasime.

Tratamentul in spital poate presupune:

Post

Nu veti putea manca timp de cateva zile in spital, pentru ca pancreasul sa poata sa se recupereze. Odata ce inflamatia este tinuta sub control, puteti incepe sa beti lichide si sa mancati alimente usoare. Cu timpul, va puteti intoarce la dieta normala.

Daca pancreatita persista si simtiti dureri atunci cand mancati, medicul va poate recomanda hranirea prin intermediul unui tub special.

Medicamente pentru durere

Pancreatita poate provoca dureri severe. De aceea, asistentele administreaza medicamente care amelioreaza durerea.

Lichide intravenoase

Organismul poate sa se deshidrateze pentru ca toata energia si fluidele sunt consumate in incercarea de a repara functia pancreasului. Din acest motiv, pacientului ii sunt administrate lichide intravenos.

Dupa ce boala a fost pusa sub control, medicii pot trece la pasul urmator: tratarea cauzei de baza a pancreatitei.

Eliminarea obstructiilor conductelor biliare

Daca pancreatita este cauzata de o conducta biliara ingustata sau blocata, medicii pot largi aceasta conducta prin intermediul unor proceduri.

Colangiopancreatografia retrograda endoscopica (ERCP) este folosita pentru a examina pancreasul si conductele biliare. Tubul este introdus pe gat, iar camera atasata proiecteaza imagini cu sistemul digestiv pe un monitor.

Indepartarea vezicii biliare

In cazul in care pancreatita a fost provocata de calculi biliari, medicul poate recomanda interventia chirurgicala de indepartare a vezicii biliare (colecistectomie).

Operatia la pancreas

Chirurgia poate fi necesara pentru a scurge lichidul din pancreas sau pentru a indeparta tesutul bolnav.

Tratarea dependentei de alcool

Pancreatita poate fi provocata de consumul a mai multor bauturi pe zi timp de mai multi ani. Daca aceasta este cauza pancreatitei, medicul poate recomanda includerea intr-un program de tratare a dependentei de alcool. Consumul de alcool trebuie oprit de urgenta pentru a nu agrava boala si pentru a preveni complicatiile grave.

Tratament naturist

Luati suplimente cu probiotice de înaltă calitate pentru a reduce inflamația intestinală, disfuncția organelor și simptomele de pancreatită. Administrarea de probiotice ajuta, de asemenea, la recapatarea funcției intestinale după un tratament cu antibiotice.

Ceaiuri pentru pancreatita

Potrivit unui studiu recent, consumul regulat de ceai verde inhibă dezvoltarea și progresia cancerului pancreatic. Cercetatorii au observat ca, in cazul femeilor, acest lucru are ca rezultat o reducere de 32% a riscului de cancer pancreatic.

Pancreatita acuta sanse de supravietuire

Pacientii care depasesc perioada critica a maladiei, cuprins intre prima si a treia saptamana de boala, au sanse mari de supravietuire.

Evolutie si complicatii

Pancreatita poate provoca complicatii grave, cum ar fi:

Pseudochistul

Pancreatita acuta poate determina o acumulare de lichid in chistul pancreasului. Un pseudochist mare care se rupe poate provoca complicatii, cum ar fi sangerari interne si infectii.

Infectie

Pancreatita acuta poate face ca pancreasul sa fie vulnerabil la bacterii si infectii. Infectiile pancreatice sunt grave si necesita tratament intensiv, cum ar fi operatia de indepartare a tesuturilor infectate.

Insuficienta renala

Pancreatita acuta poate provoca insuficienta renala, care poate fi tratata cu dializa daca este severa si persistenta.

Probleme de respiratie

De asemenea, pancreatita acuta poate provoca modificari chimice in organism care afecteaza functia pulmonara. Astfel, nivelul de oxigen din sange scade pana la niveluri periculoase.

Diabet

Deteriorarea celulelor producatoare de insulina din pancreas poate duce la diabet.

Malnutritie

Atat pancreatita acuta, cat si cea cronica, pot determina pancreasul sa produca mai putine enzime necesare pentru descompunerea si procesarea substantelor nutritive din alimente. Acest lucru poate duce la malnutritie, diaree si scadere in greutate.

Cancer pancreatic

Inflamatia de lunga durata a pancreasului cauzata de pancreatita cronica este un factor de risc pentru dezvoltarea cancerului pancreatic.

Prevenire

Printre masurile de prevenire care pot fi luate se numara:

  • scaderea ratiei de zahar in regimul alimentar
  • limitarea sarii de bucatarie
  • folosirea produselor lactate degresate
  • principiul alimentatiei fractionate (portii reduse la intervale mai scurte de timp).

 

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/pancreatitis/symptoms-causes/syc-20360227
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/160427.php
  3. https://www.medicalnewstoday.com/articles/160459.php
  4. https://www.webmd.com/digestive-disorders/digestive-diseases-pancreatitis#1
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma