Otita este o inflamatie a urechii medii, cauzata de obicei de bacterii, care apare de obicei ca urmare a unei infectii respiratorii. Aflati mai multe despre otita la copii, dar si despre cauzele, simptomele si tratamentul acestei afectiuni din materialul urmator.

Cuprins:

  1. Ce este otita la copii?
  2. Clasificare
  3. Cauze
  4. Simptome
  5. Diagnostic
  6. Tratament pentru otita la copii
  7. Cum poate fi prevenita otita?

Ce este otita la copii?

Otita medie acuta reprezinta inflamatia acuta bacteriana a urechii medii, a carei evolutie este spre supuratie si perforare a timpanului. Apare frecvent la copii astfel incat 1 copil din 6 face aceasta boala in primul an de viata si doar 1 din 10 copii intre 1 si 6 ani, apoi incidenta scade semnificativ.

Otita medie este o complicatie frecventa a rinofaringitei acute si atunci cauza este virala. Aceasta boala poate avea si etiologie bacteriana.

Copiii cu otita medie acuta se vindeca destul de rapid, cu analgezice si masuri de ingrijire. Uneori sunt necesare si antibiotice. Copiii care dezvolta asa-numitul clei sau alte complicatii pot necesita tratamente suplimentare.

Clasificare

Otita la copii poate fi clasificata in mai multe tipuri, cum ar fi:

  • otita acuta
  • otita recurenta
  • otita cronica
  • otita medie seroasa
  • otita supurata

Cauze

De la ce se face otita la copii?

O infectie a urechii este de obicei provocata de bacterii si de multe ori incepe dupa ce un copil are o durere in gat, o raceala sau o alta infectie respiratorie. Daca infectia superioara a cailor respiratorii este bacteriana, aceleasi bacterii se pot raspandi in urechea mijlocie. Daca infectia cailor respiratorii superioare este cauzata de un virus, cum ar fi o raceala, bacteriile pot fi atrase de mediul favorizant pentru microbi si se pot muta in urechea medie ca o infectie secundara. Din cauza infectiei, lichidul se acumuleaza in spatele timpanului.

Urechea are trei parti componente majore:

  • urechea exterioara
  • urechea medie
  • urechea interna

Urechea externa

Urechea externa, numita si pinna, include tot ceea ce vedem la exterior – pavilionul urechii care duce la lobul urechii – dar include si canalul auditiv extern al urechii, care incepe la deschizatura urechii si se extinde la timpan. Timpanul este o membrana care separa urechea exterioara de urechea mijlocie.

Urechea medie

Urechea medie, unde se produc infectii ale urechii, se afla intre timpan si urechea interna. In urechea medie sunt trei oase mici numite ciocanul (malleus), (nicovala) incus si (scarita) stapes, care transmit vibratii sonore de la timpan la urechea interna. Oasele urechii medii sunt inconjurate de aer.

Urechea interna

Urechea interna contine labirintul osos, care ne ajuta sa ne pastram echilibrul. Cohleea, o parte a labirintului, este un organ in forma de melc care transforma vibratiile sonore de la urechea mijlocie in semnale electrice. Nervul auditiv poarta aceste semnale de la cohlee la creier.

Alte parti apropiate ale urechii pot suferi infectii ale urechii. Trompa lui Eustachio este un pasaj mic care conecteaza partea superioara a gatului la urechea mijlocie. Misiunea sa este de a furniza aer proaspat urechii medii, de a scurge lichidul si de a mentine presiunea aerului la un nivel constant intre nas si ureche.

Adenoizii (polipii) sunt placute mici de tesut situate in spatele nasului, deasupra gatului si in apropierea trompei lui Eustachio. Adenoizii sunt in mare parte alcatuiti din celule ale sistemului imunitar. Acestia lupta impotriva infectiei blocand bacteriile care intra prin gura.

De ce sunt copiii mai predispusi decat adultii sa dezvolte otita?

Exista mai multe motive pentru care copiii sunt mai predispusi decat adultii la infectii ale urechii.

Trompa lui Eustachio este mai mica la copii decat la adulti. Acest lucru face dificila scurgerea lichidului din ureche, chiar si in conditii normale. Daca trompa lui Eustachio este umflata sau blocata de mucus din cauza unei raceli sau a altei afectiuni respiratorii, este posibil ca fluidul sa nu poata fi golit.

Sistemul imunitar al unui copil nu este la fel de eficace ca al unui adult pentru ca este inca in curs de dezvoltare. Din cauza acestui lucru, este mai dificil ca organismul unui copil sa lupte impotriva infectiilor.

Ca parte a sistemului imunitar, polipii lupta impotriva bacteriilor care trec prin nas si gura. Uneori, bacteriile raman blocate in polipi, provocand o infectie cronica. Aceasta se poate raspandi apoi la trompele lui Eustachio si la urechea medie.

Factori de risc

Factorii de risc pentru otita medie sunt reprezentati de:

  • sexul masculin
  • frecventarea cresei
  • absenta alimentatiei naturale
  • expunere pasiva la fumat
  • frati cu otita recurenta

S-a demonstrat o scadere a incidentei bolii la copiii vaccinati cu vaccin antipneumococic conjugat.

Simptome

Durerile de ureche care apar in special in perioada rece, ca afectare de sine statatoare sau ca si complicatie in cadrul altei infectii atractului respirator superior reprezinta simptome deranjante pentru micii pacienti si destul de stresante pentru parintii lor. De cele mai multe ori, acest tip de simptome apare la sfarsit de saptamana, cu debut frecvent in jurul miezului noptii, facand extrem de dificila atat o evaluare obiectiva, cat si un tratament judicios al problemei.

Oboseala si implicarea emotionala a momentului determina cel mai frecvent prezentarea la sectia de urgenta si inceperea de multe ori, fara prea multa ezitare, a tratamentului cu antibiotice.

Manifestari clinice

Principalele semne clinice ale bolii sunt:

  • dureri ale urechii
  • febra
  • diminuarea auzului (acuzata de copiii mai mari)

La sugar semnele sunt nespecifice. Durerile urechii sunt insotite de:

  • agitatie
  • tipat
  • refuzul alimentatiei
  • deseori varsaturi
  • diaree

Uneori poate aparea secretie purulenta in conductul auditiv extern (otoree purulenta).

Orice sugar sau copil mic cu febra de origine nedeterminata trebuie examinat pentru infectia urechii medii.

Aceste simptome sunt adesea asociate cu semne de infectie respiratorie superioara, cum ar fi nasul infundat sau infundat sau o tuse.

Potrivit unor specialisti, exista trei tipuri principale de infectii ale urechii. Fiecare are o combinatie diferita de simptome.

Otita medie acuta

Otita medie acuta este cea mai comuna infectie a urechii. Partile din urechea medie sunt infectate si umflate, iar lichidul este prins in spatele timpanului. Acest lucru provoaca durere in ureche. Cel mic ar putea avea, de asemenea, febra.

Otita medie cu efuziune

Otita media cu efuziune se dezvolta uneori dupa ce o infectie a urechii si-a desfasurat cursul si fluidul ramane prins in spatele timpanului. Un copil cu otita medie cu infuziune poate sa nu aiba simptome, dar un medic va putea vedea fluidul din spatele timpanului cu un instrument special.

Otita medie cronica cu efuziune

Otita medie cronica cu efuziune apare atunci cand fluidul ramane in urechea medie pentru o perioada lunga de timp sau revine din nou si din nou, chiar daca nu exista o infectie. Otita medie cronica cu efuziune ingreuneaza lupta organismului copiilor impotriva noilor infectii. De asemenea, aceasta forma a bolii poate afecta si auzul.

Diagnostic

Primul lucru pe care un medic il va face este sa va intrebe despre sanatatea copilului dumneavoastra:

  • S-a plans recent copilul dumneavoastra de raceala sau de dureri in gat?
  • Are probleme cu somnul?
  • Copilul se trage de ureche?

Testul cu otoscopul

Daca o infectie a urechii pare probabila, cea mai simpla modalitate prin care un medic isi poate da seama este folosirea unui instrument cu lumina, numit otoscop, prin care se poate uita la timpan. Un timpan rosu si infundat indica o infectie.

Otoscopul penumatic

De asemenea, specialistul poate folosi un otoscop pneumatic, cu care sufla un puf de aer in canalul urechii pentru a verifica lichidul din spatele timpanului. Un timpan normal se va deplasa mai usor inainte si inapoi decat un timpan care are lichid in spate lui.

Timpanometria

Timpanometria, care foloseste tonuri de sunet si presiune a aerului, este un test pe care un medic il poate folosi daca diagnosticul nu este inca clar. Timpanometrul este un dop mic, moale, care contine un mic microfon si un difuzor, precum si un dispozitiv care variaza presiunea aerului in ureche. Acesta masoara gradul de flexibilitate al timpanului la presiuni diferite.

Tratament

Tratamentul cu antibiotice

Multi medici vor prescrie un antibiotic, cum ar fi amoxicilina, care sa fie luat peste 7 pana la 10 zile. De asemenea, medicul va poate recomanda analgezice, cum ar fi acetaminofenul sau ibuprofenul, sau picaturi pentru otita la copii, pentru a ameliora febra si durerea. Deoarece aspirina este considerata un factor de risc important pentru sindromul Reye, un copil care are febra sau alte simptome asemanatoare gripei nu trebuie sa primeasca aspirina decat daca este prescrisa de medic.

Daca medicul prescrie un antibiotic, este important sa va asigurati ca micutul il va lua exact asa cum este prescris si pentru intreaga perioada de timp. Chiar daca cel mic se poate simti mai bine peste cateva zile, infectia inca nu a fost complet eliminata. Oprirea precoce a medicatiei ar putea sa permita revenirea infectiei. De asemenea, este important sa reveniti la control, astfel incat medicul sa poata verifica daca infectia a disparut.

Tratament homeopat

Parintii copiilor susceptibili sa aiba acest tip de simptome ar putea cunoaste cateva remedii homeopatice extrem de utile in situatiile tip otita. De asemenea, medicii de familie ar putea prescrie cu usurinta aceste remedii in fazele initiale ale otitelor.

Astfel, in otita congestiva, adica doar o inflamatie a timpanului, insotita de durere, mai ales daca episodul debuteaza progresiv, cu febra moderata, in timpul unui episod de rinofaringita la debut, este indicat remediul Ferrum phosphoricum CH5 (7), 3 granule de 3 ori pe zi, cateva zile. Daca durerea de ureche este moderata spre intensa si se amelioreaza net la caldura (un fes cald, aplicatii calde, caldura patului), apare in episoade cu debut spre miezul noptii si trezeste copilul din somn, iar acesta vrea sa bea lichide, dar in cantitati mici (cate o gura odata), remediul indicat este Arsenicum album CH7(9), 3 granule de 3 ori pe zi, 5-7 zile. Acesta poate fi administrat impreuna cu o solutie otica calmanta locala (varianta homeopatica se numeste Mullein Oli, este un ulei de Verbascum, cu efect anti-algic si anti-inflamator local, la nivelul timpanului).

Tratament homeopat in caz de dureri severe

In caz de dureri intense, ca niste junghiuri, cu iradiere frecvent spre mastoida, ne gandim la remediul homeopatic Capsicum CH7(9), 3 granule de 3 ori pe zi, pe care il putem asocia, in functie de debutul episodului, cu Belladona CH9. Aceasta este ideala daca debutul este brusc, cu febra mare si transpiratii, fata copilului este congestionata, obrajii sunt rosii, capul si trunchiul fierbinti iar mainile si picioarele reci. Copilul are o idee de fotofobie si dureri de cap.

De asemenea, se poate asocia cu Aconit CH9, daca debutul a fost brutal, cu febra mare, piele uscata si sete foarte intensa, iar episodul se petrece in apropierea miezului noptii. O alta asociere a remediului poate fi facuta cu Chamomilla CH9, daca micutul este extrem de iritabil, plangacios, nimic nu-l alina si vrea incontinuu sa fie tinut in brate. Cand se combina cele doua remedii, ele pot fi administrate fie alternativ, la o ora interval (3 granule dintr-un remediu, apoi peste o ora, 3 granule din celalalt remediu) sau pot fi administrate simultan.

Solutii pentru un efect foarte rapid

Daca se doreste un efect foarte rapid, se dizolva cate 3 granule din fiecare remediu in 20-30 ml apa, se dizolva bine granulele si apoi se administreaza cate o gura din 10 in 10 minute, de 3-4 ori, pana se obtine o ameliorare a simptomelor.

Sunt multe alte remedii homeopatice indicate in tratamentul otitei, precum Bryonia, Dulcamara, Arsenicum iodatum etc, dar ele trebuie identificate in functie de simptomatologia principala a persoanei afectate.

Posibile complicatii

Complicatiile principale ale otitei acute sunt otita cronica si otomastoidita care pot duce la afectarea auzului si intarzierea dezvoltarii vorbirii.

Cum poate fi prevenita otita?

In prezent, cea mai buna modalitate de a preveni infectiile urechilor este reducerea factorilor de risc asociati cu acestea. Iata cateva lucruri pe care le puteti face pentru a reduce riscurile dezvoltarii infectiilor urechii:

  • Hraniti sugarii la san timp de cel putin 6 luni pentru a ajuta la prevenirea dezvoltarii episoadelor precoce ale infectiilor urechii. Daca un copil este hranit cu biberonul, tineti copilul la un unghi in loc sa-l culcati.
  • Impiedicati expunerea la fumatul pasiv, care poate creste numarul si severitatea infectiilor urechii.
  • Parintii si copiii ar trebui sa se spele bine pe maini si de multe ori. Aceasta este una dintre cele mai importante modalitati de a opri raspandirea germenilor care pot cauza raceli si, prin urmare, infectii ale urechii.
  • Pastrati imunizarea copiilor, deoarece anumite vaccinuri pot ajuta la prevenirea infectiilor urechii.

 

Referinte:

https://www.nidcd.nih.gov/health/ear-infections-children#6

https://www.mydr.com.au/kids-teens-health/otitis-media-in-children

https://www.medicinenet.com/ear_infection/article.htm#signs_and_symptoms_of_middle_ear_infections_in_adults

https://kidshealth.org/en/parents/otitis-media.html

https://www.uptodate.com/contents/ear-infections-otitis-media-in-children-beyond-the-basics

Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

2 ani in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

2 ani in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

2 ani in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

2 ani in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

2 ani in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

2 ani in urma