Osteoporoza – cauze, simptome, tratament si preventie

Osteoporoza este o afectiune in care oasele devin fragile si se pot rupe usor, avand astfel un risc mai mare de fracturi decat osul normal. Mai multe despre aceasta maladie puteti afla din materialul care urmeaza.

Cuprins:

  1. Ce este osteoporoza?
  2. Cauze
  3. Cum se manifesta osteoporoza?
  4. Diagnostic
  5. Tratarea osteoporozei
  6. Masuri de preventie

Ce este osteoporoza?

Osteoporoza este o afecțiune caracterizată printr-o scădere a densității oaselor, reducând puterea acestora, astfel oasele devenind fragile. Osteoporoza face in asa fel incat un os sa devina anormal poros si compresibil, ca un burete. Această tulburare a scheletului slăbește osul, ducand la fracturi frecvente ale oaselor. Osteopenia, prin definiție, este o condiție a osului in care acesta este mai puțin dens decât unul normal. In acest caz, insa, situatia nu este atat de grava ca în cazul osteoporozei.

Oasele normale sunt compuse din proteine, colagen și calciu, acestea fiind elementele care conferă oaselor rezistența. Oasele afectate de osteoporoză se pot rupe (fractura) la orice leziune relativ minora, care în mod normal nu ar cauza ruperea unui os. Fractura poate fi fie sub formă de crăpare (ca și în cazul unei fracturi de șold) sau colaps (ca în cazul unei fracturi de compresie a vertebrelor coloanei vertebrale). Coloana vertebrala, șoldurile, coastele și încheieturile sunt zonele comune in care se produc fracturile osoase cauzate de osteoporoză, deși fracturile legate de osteoporoză pot apărea a nivelul aproape oricarui os.

Tipuri de osteoporoza

Osteoporoza poate fi primara si secundara. Osteoporoza primara – deteriorarea masei osoase care nu este asociata cu alte boli cronice – este data de imbatranirea si scaderea functiei gonadelor. De aceea, menopauza si premenopauza pot grabi dezvoltarea osteoporozei primare.

Factori de risc

Factorii de risc sunt aportul inadecvat de calciu, stilul de viata sedentar, fumatul si consumul de alcool. Osteoporoza secundara rezulta din afectiuni cronice care contribuie la pierderea accelerata a tesutului osos. Aceste afectiuni cronice includ:

  • excesul de tiroxina
  • hiperparatiroidismul
  • afectiunile maligne
  • bolile gastrointestinale
  • unele medicamente
  • insuficienta renala
  • bolile tesutului conjunctiv

Cauze

Osteoporoza este produsa de pierderea si afectarea densitatii osoase cauzata de dezechilibre metabolice si alti factori de risc. Deoarece osteoporoza este de obicei asimptomatica pana la aparitia unei fracturi, este esential sa se cunoasca riscul personal de a dezvolta boala. Iata care sunt principalii factori de risc pentru osteoporoza:

Genul feminin

Femeile sunt mai susceptibile la osteoporoza decat barbatii. Cu toate acestea, osteoporoza la barbati este acum recunoscuta ca o problema importanta de sanatate. Aproximativ 30% dintre fracturile de sold la persoanele trecute de 65 de ani apar la barbati. Fracturile osteoporotice la barbatii in varsta sunt asociate cu densitatea minerala osoasa redusa la nivelul femurului, slabiciune musculara etc.

Varsta

Osteoporoza este mult mai frecventa la persoanele in varsta.

Istoricul familial

Istoricul familial de osteoporoza si fracturi  este un factor de risc, deoarece rezistenta osoasa este mostenita.

Anumite boli si tratamente administrate pot avea un impact asupra sanatatii osoase. De exemplu, corticosteroizii utilizati in mod obisnuit pentru astm, poliartrita reumatoida si alte afectiuni inflamatorii influenteaza riscul de a dezvolta osteoporoza. In aceasta categorie intra si

  • dezechilibrul hormonal
  • pubertatea intarziata
  • menopauza precoce la femei
  • nivelul redus de testosteron la barbati

Unele afectiuni care duc la malabsorbtie, de exemplu boala celiaca sau boala inflamatorie intestinala pot creste riscul de osteoporoza. Alte afectiuni includ bolile tiroidiene, unele boli cronice, de exemplu artrita reumatoida sau bolile renale. Unele medicamente pentru epilepsie, cancer de san, cancer de prostata si unele antipsihotice pot influenta, de asemenea, riscul de osteoporoza.

Cauze genetice

Un exemplu de osteoporoza determinata genetic este observata la pacientii cu sindrom Turner (disgenie gonadala 45XO). Femeile cu acest sindrom prezinta niveluri scazute de estradiol in plasma si concentratie crescuta de gonadotropina. O alta boala genetica in care apare osteoporoza este osteogenesis imperfecta.

Stilul alimentar

Aportul insuficient de calciu, mai ales din lactate, duce la scaderea densitatii osoase. Calciul este dependent si de alte elemente nutritive, ca vitamina D, proteine sau fosfor. Bolile de nutritie afecteaza si densitatea minerala osoasa.

Sedentarismul si alti factori comportamentali

Stilul de viata sedentar sau imobilitatea cresc riscul de dezvoltare a osteoporozei. Greutatea corporala scazuta si fumatul influenteaza negativ masa osoasa. Consumul excesiv de alcool scade functia osteoblastelor si, prin urmare, diminueaza formarea osoasa.

Cum se manifesta osteoporoza?

De obicei, osteoporoza nu prezinta simptome, pierderea densitatii osoase nefiind dureroasa. Primul semn poate fi, insa, o fractura osoasa in urma unui incident minor. Fracturile pot fi foarte dureroase si pot duce la dizabilitati si la pierderea independentei.

In timp, se poate observa o scadere treptata in inaltime din cauza afectarii vertebrelor si din cauza comprimarii coloanei vertebrale, precum si o afectare a posturii. Fracturile la nivelul vertebrelor sunt cele mai grave.

Pacientii cu osteoporoza severa nu trebuie sa se angajeze in efectuarea exercitiilor fizice fara consultarea si supravegherea unui fiziokinetoterapeut, deoarece anumite miscari pot agrava statusul coloanei lombare.

Fracturile osteoporotice

Dupa o fractura osteoporotica, riscul de a suferi o alta fractura se dubleaza. Este esential ca osteoporoza sa fie diagnosticata si tratata pentru a preveni fracturile ulterioare. Fracturile de sold sunt probabil cele mai grave fracturi osteoporotice.

Impact

La nivel global, osteoporoza este cauza a peste 8,9 milioane fracturi osteoporotice anual. Statisticile arata ca osteoporoza afecteaza 200 de milioane de femei din intreaga lume – aproximativ o zecime dintre femeile in varsta de 60 de ani, o cincime dintre femeile in varsta de 70 de ani, doua cincimi dintre femeile in varsta de 80 de ani si doua treimi dintre femeile in varsta de 90 de ani.

In Europa, dizabilitatea asociata osteoporozei este mai mare decat cea cauzata de cancere (cu exceptia cancerului pulmonar).

Diagnostic

Istoricul medical si examenul fizic nu sunt suficiente pentru diagnosticarea osteoporozei primare. Cu toate acestea, sunt importante in screening-ul pentru formele secundare de osteoporoza si in  evaluare. Un istoric medical ofera informatii privind prezenta unor afectiuni cronice, privind stilul de viata al pacientului, aptitudinile fizice si tratamentele administrate care ar putea influenta densitatea osoasa.

In general, din nefericire, osteoporoza se depisteaza dupa o fractura. Fracturile osteoporotice sunt o manifestare fizica tarzie.

Se vor efectua analize de laborator, ce includ testarea unor markeri biochimici specifici (osteocalcina, fosfataza alcalina osoasa etc.) care reflecta rata formarii osoase si a resorbtiei osoase. Osteoporoza poate si sugerata de o crestere a nivelului de creatinina, de cresterea nivelului transaminazelor hepatice, de scaderea nivelului de calciu etc.

Testarea densitatii osoase pentru diagnosticarea osteoporozei

Radiografiile simple nu sunt suficient de precise pentru a diagnostica osteoporoza pana cand densitatea osoasa totala a scazut cu 50%, dar densitometria osoasa este utila pentru masurarea densitatii osoase si pentru monitorizarea cursului terapiei. Tehnicile cele mai utilizate pe scara larga pentru evaluarea densitatii minerale osoase sunt absorbtiometria duala cu raze X (DEXA) si tomografia computerizata (CT). CT este mai precisa, dar implica o expunere mult mai mare la radiatii decat DEXA.

Rapoartele privind densitometria osoasa ofera un scor T sau un scor Z. Rezultatul testarii densitatii minerale osoase permite clasificarea pacientilor in trei categorii: cu densoitate minerala osoasa normala, osteopenie sau osteoporoza. Osteoporoza este clasificarea dupa un scor T mai mare de 2,5.

Se recomanda o scanare DEXA in urmatoarele cazuri:

  • femeile trecute 65 de ani si barbati trecuti 70 de ani, mai ales cu anumiti factori de risc
  • fractura dupa un incident minor
  • inainte de initierea tratamentului de substitutie hormonala
  • in cazul adminitrarii pe termen lung de steroizi, medicamente anticonvulsive sau hormoni tiroidieni
  • diagnosticul de hiperparatiroidism primar
  • monitorizarea tratamentului osteoporozei
  • multipli factori de risc pentru osteoporoza

Organizatia Mondiala a Sanatatii a clasificat scorurile T in urmatoarele tipuri de diagnostic:

  • densitate ososasa normala: scor T de – 1 sau mai mare
  • osteopenie: Scorul T intre -1 si – 2,5
  • osteoporoza: scor T sub -2,5
  • osteoporoza severa: Scorul T mai mic de – 2,5 plus o fractura dupa traumatism minor

Tratarea osteoporozei

Pe langa suplimentele de calciu si vitamina D, se mai pot recomanda o serie de medicamente. Medicamentele pentru prevenirea sau tratarea osteoporozei includ urmatoarele:

Estrogenul

Desi utilizarea estrogenului este destul de controversata, tratamentele cu estrogen la menopauza pot preveni adesea pierderea rapida de tesut osos si poate creste densitatea osoasa.

 

Raloxifen

Acest medicament este un modulator selectiv al receptorilor de estrogen, o clasa de medicamente ce actioneaza ca estrogenul in anumite parti ale corpului, dar ca un blocant al estrogenului in alte regiuni. Are capacitatea de a favoriza dezvoltarea masei osoase si reduce riscul de fracturi ale coloanei vertebrale.

Calcitonina

Este un hormon natural produs de celulele glandei tiroide. Poate stabiliza masa osoasa si poate ameliora durerea cauzata de fracturi.

Alendronatul

Este un medicament non-hormonal utilizat pentru a preveni si trata osteoporoza. Reactiile adverse pot include iritarea esofagului si alte simptome ale tractului gastrointestinal.

Tratament injectabil

Medicamente cum ar fi denosumab, teriparatid si abaloparatid pot fi folosite de oricine care sufera de osteoporoza, dar sunt mai susceptibile in a fi recomandate persoanelor cu circumstante unice, inclusiv osteoporoza severa cu densitate osoasa foarte scazuta, fracturi multiple si consum de steroizi.

Desi multi specialisti sustin ca osteoporoza nu se poate vindeca, exista o serie de tratamente pentru aceasta boala. Un factor cheie in lupta cu aceasta maladie este calciul. Calciul este o componenta importanta a osului, iar sistemul scheletic stocheaza 99% din calciul din intregul organism. Aportul de calciu din alimentatie este cel mai important pentru o functionare sanatoasa a oaselor si a muschilor. Consumati 2-3 portii pe zi de alimente bogate in calciu, cum ar fi produse lactate, legume bogate in calciu, conserve de sardine / somon, nuci si alimente fortificate.

Activitatea fizica

Sedentarismul este un factor important de risc in aparitia osteoporozei. De aceea, exercitiile regulate pot preveni reducerea densitatii osoase. Cateva exemple de antrenamente pentru prevenirea osteoporozei si chiar pentru ameliorarea simptomelor si prevenirea progresului bolii sunt mersul pe jos, jogging-ul, aerobicul de intensitate redusa etc. In plus, antrenamentele de intarire a muschilor pot contribui la imbunatatirea coordonarii si a echilibrului, mentinerea mobilitatii si reducerea riscului caderilor si fracturilor.

Expertii recomanda 45-60 de minute de exercitii fizice de 3 ori pe saptamana, pentru a creste rezistenta oaselor. Se pot efectua antrenamente cu greutati usoare, cu mingi de fitness, thai chi, antrenamente de echilibru sau yoga.

Sfaturi pentru antrenamente:

  • inainte de efectuarea antrenamentului este esential sa efectuati exercitii de intindere a musculaturii pentru a preveni accidentarile
  • respirati regulat si corect pe durata efectuarii exercitiilor
  • daca apar dureri, intrerupeti antrenamentul
  • la finalul antrenamentului efectuati aceleasi miscari de intindere a musculaturii de la inceput
  • incepeti cu antrenamente usoare si cresteti treptat intensitatea si durata lor

Tratament naturist

Consumul de spanac, soia si otet de mere reprezinta alte modalitati de a va mentine oasele puternice.

Masuri de preventie

Vitamina D

Vitamina D este esentiala pentru absorbtia calciului din dieta, pentru dezvoltarea osoasa, controlul cresterii celulare si functionarea imunitatii. Cea mai buna sursa de vitamina D este lumina soarelui, aceasta vitamina fiind in mod natural produsa de organism in urma expunerii la lumina soarelui. Nu e nevoie de o expunere prelungita, ci de 5-15 minute pe zi. In timpul verii este important sa se limiteze expunerea la soare intre orele 10:00 – 16:00, deoarece poate creste riscul de aparitie a cancerului de piele. Vitamina D poate fi gasita si in peste uleios si in unele alimente fortificate – cum ar fi laptele, iaurtul, laptele de soia etc.

Calciul

Daca organismul foloseste mai mult calciu decat depoziteaza, pe o perioada lunga de timp, densitatea osoasa va scadea treptat. Cel mai mare necesar de calciu este pentru adolescenti (o perioada de crestere rapida a oaselor), pentru femeile trecute de 50 de ani si barbati cu varsta peste 70 de ani. La varsta de 20 de ani  oasele au cea mai mare densitate minerala. Aproape 40% din masa noastra osoasa este dobandita in timpul pubertatii. O densitate osoasa mare in timpul acestor ani poate contribui la mentinerea unei sanatati osoase bune pe tot parcursul vietii. Prin urmare, un aport adecvat de calciu este esential pentru copii si adolescenti.

Iata care este necesarul de calciu in functie de varsta:

  • sugarii mai mici de 6 luni – 210 mg Ca
  • – 6 luni – 1 an – 270 mg Ca
  • 1-3 ani – 500 mg Ca
  • 4-8 ani – 800 mg Ca
  • 9-18 ani -1300 mg Ca
  • 19-50 de ani – 1000 mg Ca
  • persoane trecute de 50 ani – 1200 mg Ca
  • femei aflate la menopauza – 1300 mg Ca
  • gravide si femei care alapteaza – 1000 mg Ca

Uneori, la recomandarea medicului, se poate apela la un supliment de calciu. Tipul de supliment pe care il puteti lua variaza. Carbonatul de calciu si citratul de calciu sunt cele mai intalnite tipuri. Suplimentele de calciu trebuie administrate concomitent cu alimentele bogate in calciu, pentru o absorbtie mai buna.

De retinut! Produsele lactate cu un continut scazut de grasimi au la fel de mult calciu (si uneori chiar mai mult) decat lactatele cu un continut mai mare de grasimi.

Cele mai importante surse de calciu:

  • Iaurt
  • Branzeturi
  • Lapte
  • Crucifere: broccoli, kale, varza
  • Verdeturi
  • Peste si crustacee (sardine, somon)
  • Leguminoase
  • Fructe oleaginoase

Alte masuri de preventie

  • adoptati un stil de viata activ, stabiliti-va un program de antrenamente pentru a imbunatati rezistenta si tonusul muscular si pentru articulatii flexibile.
  • efectuati anual teste de laborator si investigatii imagistice pentru a monitoriza progresul bolii.
  • limitati consumul de alcool si renuntati la fumat.
  • nu faceti miscari bruste, nu va ridicati rapid si nu va schimbati brusc pozitia corpului.
  • aveti grija cand mergeti pe suprafete neuniforme, pe suprafete umede sau pe trotuare inghetate.
  • purtati incaltaminte din material moale, dar care sa ofere stabilitate.
  • coborati scarile cu grija.
  • evitati spatiile aglomerate, neiluminate.
  • in casa, asigurati-va un mediu sigur, covoarele trebuie sa fie fixate, sa fie dure si nederapante, inclusiv la baie, in cabina de dus si in cada, unde riscul de alunecare este mai mare.

 

Referinte:

https://www.everydayhealth.com/osteoporosis/guide/ 

https://www.medicinenet.com/osteoporosis/article.htm

https://www.healthline.com/health/osteoporosis

Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma