Osteopenia este caracterizata de densitatea minerala osoasa scazuta, dar nu atat de redusa pentru a fi clasificata drept osteoporoza.
1. Ce este osteopenia?
2. Simptome
3. Incidenta
4. Cauze
5. Diagnostic
6. Tratament
7. Preventie si stil de viata
Oasele contin minerale, inclusiv fosfat si calciu, care le fac puternice si dense, cu un risc mai redus de fracturi. De-a lungul vietii, celulele osoase trec prin mai multe etape, unele sunt resorbite, apar altele noi, iar altele sunt distruse. Pe masura ce o persoana imbatraneste, corpul reabsoarbe celulele osoase mai repede decat poate forma altele noi, ceea ce duce la o scadere a densitatii osoase.
Pentru a fi absorbit eficient de organism, calciul are nevoie de vitamina D. In unele cazuri, receptorii vitaminei D sunt blocati, si este astfel afectat nivelul de estrogen si matricea osoasa. Matricea osoasa este dependenta de homeostazia estrogenului (estrogenul este important pentru a stimula activitatea osteoblastelor). Osteblastele sunt implicate in formarea tesutului osos, iar osteoclastele duc la absorbtia tesutului osos. Osteoclastele stimuleaza dizolvarea matricei osoase, determinand resorbtia acesteia in sange. Acest lucru duce la pierderea osoasa, precum si la depunerea de calciu in tesuturile moi ale corpului, inclusiv in plamani, tesutul mamar si rinichi (unde formeaza, de exemplu, pietre la rinichi).
Densitatea minerala osoasa masoara cantitatea de minerale din oase. Aceasta ajuta la estimarea riscului de fracturi osoase.
Osteopenia este caracterizata de reducerea densitatii osoase, nu este o boala in adevaratul sens al cuvantului, dar poate creste riscul de aparitie a osteoporozei, care cauzeaza fracturi, afecteaza postura si poate cauza dureri severe.
Osteopenia nu produce simptome. Pierderea masei osoase nu este dureroasa. Pot aparea fracturi osoase, dar aceste probleme au tendinta de a aparea dupa aparitia osteoporozei. Multe persoane au aceasta problema fara a sti de existenta ei. De obicei, problemele de densitate osoasa sunt depistate tocmai cand apare osteoporoza si eventual dupa o fractura dupa un incident minor. De aceea, este important sa va protejati sanatatea osoasa si sa discutati cu medicul despre riscul de a dezvolta aceste tipuri de boli.
Osteopenia este uneori confundata cu osteoporoza. Desi ambele probleme sunt legate de densitatea osoasa, ele nu sunt acelasi lucru. Osteoporoza este mai grava decat osteopenia, deoarece gradul pierderii osoase este mai sever.
Atat osteoporoza, cat si osteopenia, sunt foarte frecvente.
Conform rezultatelor unui studiu, publicate in jurnalul Gineologia y obstetricia de Mexico (2003), osteopenia afecteaza in general femeile aflate in perioada post-menopauza, deoarece apar anumiti factori de risc suplimentari.
Pe baza criteriilor de diagnosticare ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii (scor T mai mic sau egal cu -2,5 SD), aproximativ 22 de milioane de femei si 5,5 milioane de barbati cu varste intre 50-84 de ani din Uniunea Europeana se estimeaza ca au probleme cu densitatea osoasa (conform datelor din 2010), si se estimeaza ca numarul va creste cu 23% pana in 2025.
Conform Fundatiei Internationale a Osteoporozei, in Romania, prevalenta osteoporozei postmenopauzale este estimata la 11,5%, ceea ce inseamna ca 1 din 3 femei din Romania se confrunta cu osteopenia sau osteoporoza dupa varsta de 55 de ani.
Imbatranirea este cel mai frecvent factor de risc pentru osteopenie. Dupa o anumita varsta, organismul nu mai produce la fel de eficient celule osoase noi, iar gradul de resorbtie creste, producandu-se astfel un deficit de celule osoase noi. Asta inseamna ca se reduce densitatea osoasa.
Factorii de risc pentru osteopenie sunt:
Anumite boli pot creste riscul de aparitie a osteopeniei:
Unele persoane se nasc cu o densitate osoasa mai mica. Femeile au mult mai multe riscuri de a dezvolta osteopenie si osteoporoza decat barbatii, din cauza faptului ca in cazul lor apare o afectare brusca a densitatii osoase, pe masura ce au loc schimbari hormonale in perioada menopauzei.
Testarea densitatii osoase este recomandata mai ales pentru:
Medicul poate prescrie teste pentru masurarea densitatii osoase si din alte motive, inclusiv barbatilor.
Osteodensitometria DEXA este principalul mod pentru masurarea densitatii osoase. Numita si absorbtiometrie duala cu raze X, DEXA sau DXA, este cea mai comuna metoda de masurare a densitatii minerale osoase. Foloseste raze X de energie redusa, este o investigatie nedureroasa si masoara, de obicei, nivelurile densitatii osoase la nivelul coloanei vertebrale, soldului, incheieturii, degetelor, tibiei sau calcaiului. DEXA compara densitatea osului cu densitatea considerata normala. Rezultatul unui DEXA este un scor T, pe care medicul il poate folosi pentru a stabili diagnosticul.
Criteriile Organizatiei Mondiale a Sanatatii pentru osteoporoza si osteopenie:
Daca scorul T arata ca aveti osteopenie, raportul DEXA poate include scorul FRAX de identificare a riscului de fracturi. Scorul FRAX foloseste datele despre densitatea osoasa si alti factori de risc pentru a estima riscul de fractura in urmatorii 10 ani. Medicul poate utiliza scorul FRAX pentru a stabili tratamentul osteopeniei.
Scopul tratamentului este acela de a preveni ca osteopenia sa progreseze spre osteoporoza.
Prima parte a tratamentului implica modificari ale alimentatiei si stilului de viata. Riscul de rupere a osului atunci cand aveti osteopenie este destul de mic, deci de obicei nu se prescriu medicamente decat daca nivelul densitatii osose este foarte aproape de nivelul osteoporozei.
Pana in momentul de fata nu exista un consens clar asupra modului in care pacientii cu densitate minerala osoasa scazuta ar trebui tratati. Modificarile stilului de viata pot ajuta la reducerea pierderii osoase care duce la osteopenie si osteoporoza.
Calciul este cel mai important mineral pentru sanatatea osului. Cele mai bune surse de calciu sunt laptele si alte produse lactate, legumele verzi si produsele fortificate cu calciu. Medicul va poate prescrie suplimente de calciu, adesea combinate cu vitamina D. Vitamina D ajuta organismul sa absoarba calciul si alte minerale. Vitamina D se gaseste in oua, somon, sardine si unele uleiuri de peste. In plus fata de sursele alimentare, corpul sintetizeaza vitamina D ca raspuns la expunerea la lumina soarelui.
De obicei, se recomanda un supliment de nu mai mult de 500-600mg de calciu pe zi. Daca aveti alti factori care va cresc riscul de fracturi (de exemplu, varsta sau afectarea echilibrului), medicul va poate prescrie medicamente pentru osteoporoza ca tratament preventiv. Tratamentul cu osteoporoza poate fi, de asemenea, prescris pentru a ajuta la prevenirea slabiciunii osoase daca aveti un tratament pe termen lung cu steroizi sau daca aveti tratament pentru cancer de san sau cancer de prostata.
Pentru a beneficia de necesarul de calciu si vitamina D, consumati produse lactate fara grasimi sau cu un continut scazut de grasimi, inclusiv branzeturi, lapte si iaurt. Unele tipuri de sucuri de portocale, produse de panificatie si cereale sunt fortificate cu calciu si vitamina D.
Necesarul de calciu si vitamina D pentru persoanele cu probleme ale densitatii osoase, cum e osteoporoza, este de 1200 miligrame de calciu pe zi si 800 de unitati internationale (UI) de vitamina D. Pentru osteopenie nu se cunoaste necesarul exact.
Cel mai bun mod de a preveni osteopenia este de a evita factorii de risc ce o provoaca. Renuntati la fumat, limitati consumul de alcool la maximum o bautura pe zi (o bautura este echivalentul a 30 ml tarie, 300 ml bere sau 150 ml vin) si limitarea consumului de produse pe baza de cofeina.
Daca aveti osteopenie sau sunteti expus riscului de a o dezvolta, mersul pe jos, exercitiile usoare aerobe sau de rezistenta sunt indicate cel putin 30 de minute pe zi pentru a va intari oasele. Astfel de exercitii ajuta la cresterea densitatii osoase. Chiar si cresterile mici ale densitatii minerale osoase pot reduce semnificativ riscul de fracturi mai tarziu in viata.
Odata cu inaintarea in varsta, mai ales, trebuie sa se puna accentul pe intarirea musculaturii si pe exercitiile de echilibru. In plus fata de mersul pe jos sau alt exercitiu care presupune mersul (ca alergarea usoara), incercati si astfel de exercitii (Atentie! Inainte de ORICE TIP DE ANTRENAMENT este esential sa se efectueze exercitii de incalzire a musculaturii!):
EVITATI antrenamentele care presupun indoirea repetata a taliei inainte si in fata sau miscarile repetate ale genunchiului, exercitiile care suprasolicita spatele si coloana, ridicarea grutatilor mari si activitatile intense cu miscari bruste, ca tenisul sau sariturile, aerobicul intens sau dansul intens.
Preveniti caderile! Daca sunteti expus riscului de caderi, luati o serie de masuri pentru minimizarea riscului prin securizarea casei:
Referinte:
(1) Osteopenia: a diagnostic and therapeutic challenge, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3149119/
(2) Prevalence of osteopenia and osteoporosis assessed by densitometry in postmenopausal women, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12908337
(3) Osteoporosis and osteopenia, link: https://mpkb.org/home/diseases/osteoporosis_osteopenia
(4) Osteopenia, link: https://www.osteoporosis.org.au/sites/default/files/files/Osteopenia%20Factsheet.pdf
(5) Managing osteopenia or osteoporosis, link: https://www.mskcc.org/cancer-care/patient-education/managing-osteopenia-osteoporosis
(6) Osteopenia, link: https://www.uofmhealth.org/health-library/tp23004spec
(7) What is osteopenia, link: https://www.healthline.com/health/osteopenia#causes-and-risk-factors
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…