Nomofobia se refera la anxietatea sau frica extrema produsa de situatia in care persoana nu are telefonul la indemana sau nu il poate folosi (nu are semnal sau baterie). Ce efecte are nomofobia, cum o poti recunoaste si ce masuri poti lua pentru a reduce impactul folosirii excesive a telefonului?

Cuprins:

(1) Ce este nomofobia?
(2) Cauzele nomofobiei
(3) Cum recunosti nomofobia?
(4) Cand trebuie sa te adresezi unui specialist?
(5) Metode de tratament pentru nomofobie
(6) Prevenirea nomofobiei

Ce este nomofobia?

Termenul de “nomofobie” este o prescurtare de la “NOMObile-PHOne-phoBIA”. Desi majoritatea persoanelor pot resimti un oarecare nivel de anxietate atunci cand isi uita telefonul acasa, nomofobia se refera la o frica atat de severa, incat poate afecta mai multe aspecte si domenii ale vietii.

Frica de a ramane fara telefonul mobil nu se refera doar la a pierde telefonul sau a-l uita acasa, ci si la imposibilitatea de a folosi telefonul ori de a fi conectat la mediul on-line (lipsa semnalului, terminarea bateriei). Pentru a evita sa ramana fara telefon si implicit pentru a evita manifestarile neplacute ale nomofobiei, persoana face de obicei tot ce poate pentru a avea in permanenta telefonul aproape. De asemenea, isi verifica permanent telefonul, se asigura ca are tot timpul telefonul incarcat, ia telefonul peste tot, petrece multe ore pe zi la telefon, il verifica compulsiv (apeluri, mesaje, notificari).
Nomofobia este mult mai frecventa la adolescenti si tineri decat la celelalte categorii de varsta.

Nomofobia definitie – dezbateri

Nomofobia si dependenta de telefon sunt deseori discutate impreuna, atunci cand se face referire la folosirea excesiva a dispozitivelor mobile. Nomofobia este un concept controversat, care suscita dezbateri in randul specialistilor in sanatate mintala. Unii specialisti o considera o fobie moderna, care a aparut ca urmare a dezvoltarii comunicarii virtuale. Altii fac referire la nomofobie ca fiind o dependenta de telefonul mobil.

Nomofobia nu este inclusa in ultima editie a DSM V (Manualul de diagnostic și clasificare statistica a tulburarilor mintale). Acest lucru inseamna ca, cel putin deocamdata, aceasta problema nu este recunoscuta oficial ca fiind o tulburare psihica. Nu inseamna insa ca nu este o problema de sanatate mintala, care devine tot mai prezenta, mai ales in randul populatiei tinere.

Statistici

Studiile arata o crestere tot mai mare a nomofobiei, cu atat mai mult cu cat si statisticile arata o crestere foarte mare a numarului de utilizatori de telefoane mobine, respectiv smartphone. Conform Statista, la inceputul lui 2020 sunt 4, 48 bilioane de utilizatori de telefoane mobile, respectiv 61, 62% din populatia lumii foloseste un telefon mobil. Dintre acestia, sunt 3.5 bilioane de utilizatori de smartphone, ceea ce inseamna ca 45, 12% din populatia lumii foloseste un smartphone.

Din 2016 pana in 2020 s-a inregistrat o crestere de 40% a numarului de utilizatori de smarphone, iar pentru anul urmator se estimeaza o crestere si mai mare.

Cauzele nomofobiei

Mai multe posibile cauze pot contribui la nomofobie.

Telefonul mobil indeplineste astazi numeroase functii: relationarea cu ceilalti, cautarea de informatii pe internet, organizarea programului, relaxarea etc. Acest lucru care poate explica partial de ce unele persoane resimt frica si disconfortul de a fi separati de telefon.

De asemenea, telefonul mobil, cu aplicatiile, accesul la internet si retelele de socializare, stimuleaza o crestere a nivelului de dopamina in creier (neurotransmitator implicat in controlul placerii si recompensei). Procesul este similar consumului (dependentei) de droguri si de alcool. In scurt timp poate aparea toleranta, ceea ce inseamna ca ai nevoie de tot mai mult timp in fata ecranului pentru a obtine aceeasi satisfactie.

Deseori, utilizarea excesiva a telefonului mobil apare in cadrul altor probleme de natura psihica, precum anxietatea, stresul, depresia, singuratatea. Desi petrecerea timpului pe telefon poate parea o solutie, de cele mai multe ori nu face decat sa agraveze problemele de baza.

Cum recunosti nomofobia?

La nivel emotional, nomofobia se manifesta prin anxietate, neliniste, disconfort, panica sau sentimentul de neajutorare atunci cand persoanele:

  • nu au telefonul mobil la indemana, nu il gasesc sau stiu ca nu il vor putea folosi pentru o perioada;
  • nu au semnal sau baterie la telefon sau anticipeaza ca nu vor avea semnal sau baterie;
  • sunt nevoite de circumstante sa inchida telefonul sau nu pot fi conectate la internet;

Simptomele emotionale ale nomofobiei sunt insotite si de manifestari fizice:

  • accelerarea batailor inimii;
  • tremur;
  • transpiratie;
  • tahicardie;
  • agitatie;
  • dificultati in a respira normal;

Comportamentul lor, de altfel, poate sugera o dependenta de telefon:

  • iau telefonul peste tot, inclusiv la masa, la baie (chiar si la dus);
  • verifica frecvent telefonul pentru a se asigura ca nu au pierdut niciun mesaj, email, notificare;
  • se asigura ca telefonul este la vedere si nu pot rata niciun mesaj sau notificare, chiar si atunci cand nu il au in mana sau la indemana.

Cand trebuie sa te adresezi unui specialist?

Daca folosirea telefonului mobil iti afecteaza productivitatea, performanta la scoala sau la serviciu, relatiile importante, starea de sanatate, calitatea vietii, iar in ciuda masurilor luate, nu reusesti sa gestionezi aceasta dependenta, poti apela la ajutorul unui psihoterapeut.

Cand ar trebui sa te ingrijorezi despre obiceiurile privind telefonul mobil:

  • preferi interactiunea online intalnirilor cu prietenii din viata reala, iar timpul petrecut pe telefon depaseste cu mult timpul pentru socializarea fata in fata;
  • cand simti nevoia de a avea tot timpul telefonul cu tine (dormi cu el sub perna, te trezesti noaptea pentru a verifica notificarile);
  • verifici telefonul chiar si atunci cand stii ca nu a sunat sau nu a vibrat;
  • de cele mai multe ori pierzi notiunea timpului cand stai pe telefon; desi iti propui doar sa verifici ceva, cand lasi telefonul observi ca a trecut mult mai mult decat ti-ai fi dorit;
  • ti se reproseaza de catre ceilalti ca ii neglijezi, nu esti atent, pentru ca folosesti telefonul atunci cand petreci timpul cu ei;
  • simti o puternica anxietate atunci cand nu ai telefonul aproape, cand nu ai semnal sau bateria e pe sfarsite.

Metode de tratament pentru nomofobie

Desi nu exista inca un diagnostic oficial pentru nomofobie, un specialist in sanatatea mintala te poate ajuta sa gestionezi mai usor anxietatea, fobia sau dependenta de telefonul mobil, in functie de particularitatile fiecarui caz in parte.

Prin natura lor, adictiile sunt dificil de controlat, chiar daca rational persoana stie ca comportamentul sau nu e in regula. De exemplu, ea poate folosi telefonul chiar si atunci cand nu e legal (la volan) sau nu e indicat (in timpul discutiilor cu partenerul de viata, cand se joaca cu copiii etc).

In cazul telefonului mobil, spre deosebire de alte obiecte sau activitati care provoaca dependenta, abstinenta totala este imposibila. Cu ajutorul terapiei, persoana poate invata cum sa limiteze folosirea telefonului, cum sa gestioneze impulsurile si nevoia compulsiva de a-l utiliza si cum sa regaseasca echilibrul intre activitatea pe telefon si activitatile offline.

Prevenirea nomofobiei

Telefonul mobil si dispozitivele electronice au numeroase beneficii, atat timp cat sunt utilizate cu masura. Folosite compulsiv, pot avea efecte negative asupra relatiilor, performantei la scoala sau la serviciu, sanatatii.

Ce poti face pentru a evita nomofobia, dependenta de telefonul mobil si a reduce posibilele efecte ale utilizarii lui excesive:

Monitorizeaza timpul petrecut in fata telefonului

Observa care sunt obiceiurile tale legate de utilizarea telefonului mobil. Poti incepe prin a monitoriza timpul petrecut pe telefon. Uneori s-ar putea sa fii surprins de timpul total pe zi cumulat din simplele „verificari” pe retelele de socializare. Observa care sunt perioadele din zi cand esti mai predispus la folosirea compulsiva a telefonului. Cu cat intelegi mai bine unde si ce anume ai de schimbat, cu atat poti lua masuri mai usor.

Redu timpul petrecut online

Petrece cat mai mult timp din zi “neconectat”. Daca aloci prea mult din timpul tau telefonului, redu treptat aceasta perioada, alegand in schimb activitati placute, socializarea fata in fata, plimbari in aer liber etc. De asemenea, iti poti stabili limite, pe care sa le modifici treptat. (De exemplu, sa nu verifici telefonul mai devreme de 15 minute de la ultima verificare.)

Daca in anumite situatii ai tendinta de a verifica sau folosi mai mult telefonul decat de obicei (cand te plicitisesti, cand astepti undeva – in trafic, la o intalnire, cand mananci singur etc). Gandeste-te la activitati alternative pe care sa le faci in loc de a folosi telefonul.

Telefonul mobil si somnul

Ideal este ca inainte de culcare, sa nu petreci timp in fata unui ecran (telefon, laptop, televizor). Lumina albastra pe care aceste ecrane o emit pot afecta adormirea si calitatea somnului. Daca ai obiceiul de a verifica si noaptea telefonul, evita sa il tii aproape de pat. Daca totusi ai nevoie de alarma, asigura-te ca il asezi cat mai departe de pat.

Productivitatea si telefonul mobil

Productivitatea poate fi afectata de folosirea compulsiva a telefonului. De aceea, daca atunci cand lucrezi, te opresti deseori din ce faci pentru a verifica telefonul, poti lua cateva masuri pentru a te asigura ca termini la timp. De exemplu, stabileste un interval de timp (10, 15, 20 de minute) in care sa te dedici activitatii de lucru, dupa care poti face o pauza scurta (2, 3, 5 minute) pentru telefon. Apoi creste gradual timpul acordat activitatii. Cand exista o dependenta de telefon, tentatia de a-l folosi („craving-ul” specific adictiilor) va fi mare. De aceea, stabileste de la inceput un timp de lucru realist, pe care simti ca il poti respecta, pentru ca reusita iti va da incredere si te va motiva sa continui si apoi sa cresti progresiv timpul fara telefon.

Referinte:

(1) Nomophobia: NO MObile PHone PhoBIA – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6510111/
(2) Smartphone Addiction – https://www.helpguide.org/articles/addictions/smartphone-addiction.htm
(3) Number of Mobile Phone & Smartphone Users – https://www.bankmycell.com/blog/how-many-phones-are-in-the-world)
(4) Nomophobia: A Rising Trend in Students – https://www.psychologytoday.com/us/blog/artificial-maturity/201409/nomophobia-rising-trend-in-students
(5) Afraid of Losing Your Phone? There’s a Name for That: Nomophobia – https://www.healthline.com/health/anxiety/nomophobia

Costin Oana

Oana Costin a absolvit Facultatea de Psihologie din Iasi si a urmat apoi un master in domeniul Psihologiei organizationale. In prezent este psihoterapeut in supervizare in Psihoterapie cognitiv-comportamentala. Este preocupata de sanatatea mentala, de starea de bine si de sanatate in general. Considera ca informarea corecta, din surse credibile si bazate pe dovezi stiintifice, este esentiala in luarea deciziilor in aceste arii. A inceput sa scrie articole de informare medicala colaborand cu Romedic.ro, iar acum continua aceasta activitate cu SfaturiMedicale.ro si mamisicopilul.ro.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma