Nevralgia este o durere care poate fi severa si care se manifesta prin junghiuri si senzatii de arsura, aparuta in urma iritarii sau afectarii unui nerv. Orice nerv al corpului poate fi afectat, iar deteriorarea poate fi cauzata de mai multe lucruri. Aflati mai multe despre nevralgie din materialul care urmeaza.

Cuprins:

  1. Ce este nevralgia?
  2. Tipuri de nevralgie
  3. Cauze
  4. Simptome
  5. Diagnostic
  6. Tratament
  7. Sfaturi pentru prevenirea nevralgiilor

Ce este nevralgia?

Nevralgia este o durere care apare de-a lungul unui nerv. In general, nevralgia nu este o boala in sine, ci un simptom al unei leziuni sau al unei anumite tulburari. In multe cazuri, cauza durerii nu este cunoscuta. Persoanele in varsta sunt cele mai predispuse, insa nevralgia poate afecta orice persoana, indiferent de varsta.

Aproape toata lumea s-a confruntat sau se va confrunta cu o nevralgie usoara la un moment dat. Aceste atacuri sunt de obicei temporare si tind sa se amelioreze singure in cateva zile. Unele tipuri de nevralgii sunt mai durabile, debilitante si agonizante, afectand astfel calitatea vietii persoanei suferinde.

Tipuri de nevralgie

  1. Nevralgia de trigemen

Nevralgia trigeminala este o conditie care afecteaza de obicei doar o parte a fetei. Se considera a fi una dintre cele mai dureroase afectiuni medicale.

Nevralgia de trigemen afecteaza nervul trigemen, senzatia fiind transmisa de la fata catre creier. In cazul celor care sufera de nevralgie trigeminala, simpla stimulare a fetei, cum ar fi periajul dintilor sau machiajul, poate declansa o senzatie de durere ciudata.

Este posibil sa simtiti la inceput dureri usoare si scurte. Dar nevralgia de trigemen poate sa progreseze si sa provoace dureri mai mari si mai frecvente. Nevralgia trigeminala afecteaza femeile mai des decat barbatii si este mai probabil sa apara la persoanele trecute de 50 de ani.

Vestile sunt, insa, bune pentru cei care sufera de aceasta afectiune. Datorita varietatii optiunilor de tratament disponibile, nevralgia de trigemen nu inseamna neaparat o condamnare la o viata cu dureri. Medicii pot gestiona eficient aceast tip de nevralgie cu medicamente, injectii sau interventii chirurgicale.

  1. Nevralgia occipitala

Nevralgia occipitala este o afectiune in care nervii care strabat partea superioara a coloanei vertebrale pana la scalp, numiti nervi occipitali, sunt inflamati sau afectati. Durerile pot aparea in spatele capului sau la baza craniului.

Oamenii pot confunda aceasta afectiune cu o migrena sau cu alte tipuri de cefalee, deoarece simptomele pot fi similare. Tratamentele pentru aceste conditii sunt, insa, foarte diferite. De aceea este important sa mergeti la medic pentru a obtine diagnosticul potrivit.

nevralgia

Simptome

Nevralgia occipitala poate determina o durere intensa care se simte ca un soc electric ascutit in partea din spate a capului si a gatului. Alte simptome includ:

  • Senzatii de arsuri si durerile trepidante, care de obicei incep la baza capului si se indreapta catre scalp
  • Dureri la una sau ambele parti ale capului
  • Dureri in spatele ochilor
  • Sensibilitate la lumina
  • Scalp sensibil si dureros
  • Dureri la miscarea gatului
  1. Nevralgia cervicala

Nevralgia cervicala se dezvolta ca urmare a afectarii nervilor coloanei cervicale, cauzata de un fel de leziune sau de comprimare a nervilor, precum si de inflamatie. Exista anumite afectiuni medicale care pot cauza nevralgia cervicala:

  • Orice fel de trauma la nivelul cefei sau gatului
  • Tensiune la nivelul muschilor gatului
  • Osteoartrita
  • Tumorile coloanei vertebrale cervicale
  • Hernie de disc cervical
  • Guta
  • Diabetul zaharat
  1. Nevralgia postherpetica

Acest tip de nevralgie apare ca o complicatie a afectiunii zona zoster si poate aparea oriunde pe corp. Zona zoster este o infectie virala caracterizata prin o eruptii dureroase si basici. Nevralgia postherpetica poate aparea ori de cate ori se dezvolta zona zoster. Durerea poate fi usoara sau severa si persistenta sau intermitenta. Se poate intinde pe luni sau chiar ani de zile. In unele cazuri, durerea poate aparea inainte de eruptie cutanata. Aceasta apare intotdeauna de-a lungul unui nerv, de aceea se dezvolta doar intr-o anumita parte a corpului.

  1. Nevralgia glosofaringiana

Durerea care apare la nivelul nervului glosofaringian, aflat in gat, nu este foarte frecventa. Acest tip de nevralgie produce dureri de si in gat.

Cauze

Cauza anumitor tipuri de dureri care apar la nivelul nervilor nu este complet inteleasa. Unii oameni pot simti aceste dureri din cauza deteriorarii sau afectarii unui nerv, a presiunii asupra unui nerv sau a modificarilor in modul in care functioneaza nervii. Cauza poate fi, de asemenea, necunoscuta.

Infectie

O infectie poate afecta nervii. De exemplu, cauza nevralgiei postherpetice este zona zoster, o infectie provocata de virusul varicelei. Probabilitatea de a capata aceasta infectie creste odata cu varsta. O infectie intr-o anumita parte a corpului poate afecta, de asemenea, un nerv aflat in apropiere. De exemplu, o infectie aparuta la nivelul unui dinte poate afecta nervul acestuia si poate cauza durere.

Scleroza multipla

Scleroza multipla este o boala provocata de deteriorarea mielinei, membrana care acopera nervii. Nevralgia trigeminala poate fi dezvoltata de o persoana care sufera de scleroza multipla.

Presiune asupra nervilor

Presarea sau comprimarea nervilor pot provoca nevralgie. Presiunea poate proveni de la:

  • un os
  • un ligament
  • un vas de sange
  • o tumora

Presiunea aplicata de un vas de sange umflat este o cauza des intalnita a nevralgiei trigeminale.

Diabet

Multe persoane care sufera de diabet au probleme cu nervii lor, printre care si nevralgie. Excesul de glucoza din sange poate deteriora nervii, ducand la neuropatie diabetica. Cele mai afectate sunt mainile, bratele si picioarele.

Cauze mai putin frecvente

Daca niciuna dintre cauzele enumerate mai sus nu sta la baza dezvoltarii bolii, aceasta poate aparea in urma unor factori mai putin frecventi. Printre acestia se numara:

  • boala cronica de rinichi
  • medicamente prescrise pentru cancer
  • antibiotice fluorochinolone, utilizate pentru tratarea unor infectii
  • traumatisme, cum ar fi cele aparute in urma unor interventii chirurgicale
  • iritatii de natura chimica

Simptome

In functie de tipul de nevralgie, simptomele pot dura de la cateva secunde, la cateva minute sau chiar ore.

Oamenii pot intampina dificultati in a face diferenta intre nevralgie sau un alt tip de durere, in urma aparitiei simptomelor. Cu toate acestea, nevralgia este de obicei mai severa si prezinta unele simptome distincte:

  • Sensibilitate crescuta: pielea de-a lungul nervului deteriorat este foarte sensibila si orice atingere sau presiune, chiar si blanda, este dureroasa.
  • Durere ascutita: Durerea se produce de-a lungul nervului deteriorat si va fi resimtita in acelasi loc de fiecare data. De multe ori apare si dispare, dar poate fi, de asemenea, constanta si intensa si poate fi resimtita mai puternic atunci cand este miscata zona afectata.
  • Slabiciune: Muschii alimentati de nervul deteriorat pot fi extrem de slabiti sau, mai grav, pot deveni complet paralizati.

Diagnostic

Nu exista teste specifice pentru nevralgie. Diagnosticul se bazeaza mai mult pe excluderea altor cauze posibile ale durerii. Testele pot include:

  • Examenul neurologic – pentru a determina zonele specifice ale durerii
  • Examenul dentar – pentru a verifica abcesele care pot irita nervii din apropiere
  • Analize de sange – pentru a afla daca este vorba de vreo infectie
  • Radiografie – pentru a vedea daca nervii afectati sunt comprimati

La ce sa va asteptati cand va intalniti cu medicul

Medicul va poate pune o serie de intrebari pentru a afla mai multe despre simptomele pe care le aveti. In primul rand, specialistul va dori sa-i descrieti durerea si durata acesteia. De asemenea, trebuie sa-l informati pe medic cu privire la medicamentele pe care le luati, dar si cu privire la orice alte probleme medicale pe care le aveti. Acest lucruri sunt esentiale pentru ca nevralgia poate fi un simptom al unei alte tulburari, cum ar fi diabetul zaharat, scleroza multipla sau zona zoster.

nevralgia

Ce alte teste mai pot fi efectuate

Medicul va efectua, de asemenea, o examinare fizica pentru a localiza durerea si nervul care o provoaca, daca este posibil. De asemenea, poate fi recomandat si o examinare stomatologica. De exemplu, in cazul in care durerea este la nivelul fatei, medicul va dori sa excluda alte posibile cauze stomatologice, cum ar fi un abces.

Pentru a gasi o cauza care sta la baza durerii, specialistul poate comanda efectuarea anumitor teste. Este posibil sa vi se ia probe de sange pentru a fi verificate nivelul glicemiei si functia renala. Un test de imagistica prin rezonanta magnetica (RMN) il poate ajuta pe medic sa determine daca pacientul are scleroza multipla. Un test al vitezei de conducere nervoasa poate detecta anumite leziuni ale nervilor. Acest test arata cat de repede se misca semnalele prin nervi.

Tratament

Daca medicul a identificat cauza nevralgiei, tratamentul se va concentra pe vindecarea cauzei care sta la baza acesteia. In cazul in care cauza nu a fost descoperita, tratamentul se va concentra pe calmarea durerii.

Optiunile de tratament includ:

  • Tratamentul pentru cauza principala – cum ar fi tratamentul stomatologic si antibioticele administrate in cazul unui abces dentar sau o interventie chirurgicala pentru indepartarea presiunii osului asupra nervului
  • Medicamente de ameliorare a durerii data de nevralgie – cum ar fi aspirina sau codeina
  • Medicamente anticonvulsivante – pentru a trata durerile si spasmele musculare asociate cu nevralgia trigeminala
  • Antidepresive – pentru a ajuta la ameliorarea durerii in unele cazuri
  • Operatii pentru nevralgie – pentru desensibilizarea nervului si blocarea mesajelor de durere
  • Terapia fizica – cum ar fi fizioterapia si osteopatia
  • Terapii alternative – cum ar fi acupunctura, hipnoza si meditatia

Tratamente homeopate

Dar medicamentele nu functioneaza intotdeauna, asa ca unii dintre suferinzi s-au intors la interventii chirurgicale, care pot sau nu pot ajuta. In aceste cazuri, homeopatia poate reprezenta o alternativa.

Homeopatia poate ajuta atat in cazul nevralgiei cronice, cat si in cazul celei acute.

Tratamente naturiste

Aconitum este de ajutor in primele faze ale multor boli acute pentru a reduce durata acestora. O modalitate de practicare a homeopatiei prevede ca o singura cale de vindecare ar trebui sa fie utila pentru fiecare individ, indiferent de boala. De exemplu, daca stiti ca Natrum muriaticum (sarea de mare) este remediul care va ajuta intotdeauna, ar trebui sa il folositi in tratarea formelor acute ale bolilor.

Daca pacientul prezinta neliniste, anxietate, epuizare si agravare a simptomelor intre miezul noptii si ora 2 noaptea, atunci Arsenicum album poate fi un real ajutor.

Ranunculus bulbosus este adesea indicat in cazul durerilor severe la nivelul nervilor, cand cea mai mica atingere sau miscare face ca durerea sa se inrautateasca. Este, de asemenea, deosebit de util in cazul eruptiilor.

In cazul unei eruptii care prezinta si o senzatie de arsura, Cantharis ar putea fi o alegere buna.

Sfaturi pentru prevenirea nevralgiilor

Nevralgia nu poate fi complet prevenita, insa exista pasi care pot reduce riscul de aparitie a acestei afectiuni. Nevralgia se manifesta prin dureri care apar de-a lungul unui nerv. Acesta difera de durerea nociceptiva, care apare in urma unei leziuni care stimuleaza receptorii de durere. Mai degraba, nevralgia se dezvolta in urma comprimarii interne sau a deteriorarii unui nerv local sau a unei radacini nervoase.

Nevralgia poate aparea in orice regiune a corpului, desi una dintre cele mai frecvente forme de nevralgie este sciatica, care afecteaza coloana lombara si provoaca durere, amorteala si furnicaturi. Acestea pot radia in solduri, fese sau picioare.

Modalitati de reducere a riscului de aparitie a nevralgiei

Nevralgia sub forma de sciatica este cel mai adesea cauzata de degenerarea coloanei vertebrale care insoteste procesul natural de imbatranire. Pe masura ce componentele coloanei vertebrale incep sa se deterioreze, pot aparea afectiuni cum ar fi hernia de disc, spondiloza si spurturile osoase.

In primul rand, mentinerea vertebrelor, articulatiilor fatetelor vertebrale si a discurilor vertebrale cat mai sanatoase poate fi o modalitate excelenta de a reduce riscul de nevralgii legate de comprimarea nervilor spatelui.

Medicii recomanda adesea urmatoarele masuri pentru a promova sanatatea pe termen lung a coloanei vertebrale:

  • Nu fumati
  • Adoptati o dieta bogata in nutrienti si proteine, antioxidanti si acizi grasi omega-3
  • Mentineti o postura adecvata
  • Nu participati la operatiuni de ridicare a unor greutati sau la alte activitati care pun presiune nejustificata pe gat sau spate
  • Ramaneti activ fizic, efectuand exercitii cu impact redus care imbunatatesc sanatatea cardiovasculara in timp ce va intariti muschii

 

Referinte:

https://www.webmd.com/migraines-headaches/occipital-neuralgia-symptoms-causes-treatments#1

https://www.epainassist.com/back-pain/upper-back-pain/cervical-neuralgia

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/trigeminal-neuralgia/symptoms-causes/syc-20353344

https://www.medicinenet.com/occipital_neuralgia/article.htm

https://www.verywellhealth.com/chronic-pelvic-nerve-pain-2564568

https://www.britishhomeopathic.org/charity/how-we-can-help/articles/conditions/s/shingles-and-post-herpetic-neuralgia/

https://www.healthline.com/health/neuralgia

https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/ConditionsAndTreatments/neuralgia

https://www.verywellhealth.com/what-is-neuralgia-2564684

https://www.laserspineinstitute.com/back_problems/neuralgia/prevent/

Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Vezi comentariile

  • Am de cateva zile o nevralgie la nivelul mandibulei inferioare. Cu un an in urma am efectuat o l;ucrare dentara, in partea de jos unde au fost scosii nervii la dinti. timp de un an am tolerat foarte bine luicrarea. Am fost la stomatolog si mia solicitat radiografie, care este fara probleme la partea de lucrare efectuata si nu numai.
    Am varsta de 77 ani, nu am diabet si am o conditie fizica relativ buna. Durerea pe care o am la nivelul maxilarului inferior este destul de mare. Ce ma sfatuiti sa fac, ce tratament sa urmez? Va multumesc.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma