Nevralgia occipitala – iata cum se manifesta nevralgiile de acest tip, care sunt cauzele, ce metode de diagnostic se folosesc si ce implica tratamentul.
1. Ce este nevralgia occipitala?
2. Care sunt simptomele nevralgiei occipitale?
3. Cauze
4. Metode de diagnostic
5. Tratament
Nevralgia occipitala este o afectiune in care nervii occipitali, care strabat scalpul, sunt afectati sau inflamati. Asta poate cauza dureri de cap destul de severe la nivelul gatului, in partea din spate a capului sau in spatele urechilor. Nevralgia de acest tip apare atunci cand durerea provine din regiunea occipitala si se extinde prin nervii occipitali. Spre deosebire de durerile de cap clasice sau migrene, nevralgia occipitala poate fi declansata rapid, chiar si la o simpla atingere, cum ar fi pieptanatul parului.
Citeste aici mai multe despre nevralgii.
Simptomul principal al nevralgiei occipitale este durerea brusca si severa pe care multi o asociaza cu migrenele. Aceasta durere este descrisa ca fiind intensa si ascutita. Episoadele de durere intensa pot dura doar cateva minute sau secunde, dar sensibilitatea in jurul nervilor poate persista mai mult. La fel ca migrenele, durerea poate sa apara mai mult pe o parte a capului decat pe cealalta.
Unele persoane vor experimenta, de asemenea, dureri la nivelul scalpului, fruntii si in spatele ochilor. Scalpul poate fi, de asemenea, sensibil la atingere, iar ochii pot fi sensibili la lumina. Miscarile pot declansa sau agrava durerea – de exemplu, daca intoarceti capul intr-o parte, cand puneti capul pe perna, cand periati parul sau va spalat pe par.
Durerea este cauzata de iritatii sau leziuni ale nervilor, care pot fi rezultatul traumatismului in partea din spate a capului, ca o leziune a capului sau gatului. Nevralgia occipitala poate fi primara sau secundara. Forma secundara este asociata cu o problema de baza. De asemenea, poate fi data de comprimarea nervului din cauza osteoartritei sau a altor probleme la nivelul gatului. Inflamatia sau infectia localizata, guta, diabetul, inflamatia vaselor de sange si perioadele lungi de mentinere a capului intr-o anumita pozitie sunt, de asemenea, asociate cu nevralgia occipitala. Cu toate acestea, in multe cazuri, nu se poate gasi nicio cauza.
De obicei, in prima etapa se va face un examen fizic urmat de un examen neurologic. Medicul va analiza istoricul medical si va adresa intrebari privind simptomele. In timpul examenului fizic, daca se suspecteaza nevralgie occipitala in loc de dureri de cap clasice sau migrene, medicul va apasa pe regiunile occipitale pentru a vedea daca apar semne de durere. Pentru a exclude alte afectiuni si pentru a cauta cauza principala a nevralgiei occipitale, medicul poate recomanda o serie de teste imagistice suplimentare, cum ar fi un RMN sau o scanare CT. Acest lucru il va ajuta sa examineze coloana vertebrala si sa caute diferite cauze ale durerii.
Nevralgia occipitala poate fi dificil de diagnosticat la inceput, deoarece are simptome similare cu cele pentru alte tipuri de dureri de cap, cum ar fi migrena, dureri de cap de tensiune si o afectiune cronica numita nevralgie de trigemen. Diagnosticul poate fi confirmat cu un bloc nervos occipital prin injectarea unui anestezic langa nerv. Daca durerea este ameliorata in cateva minute de la injectare, este probabil ca nervul sa fie cauza problemei.
O varietate de optiuni de tratament diferite sunt disponibile pentru nevralgia occipitala. Medicul va poate recomanda mai intai sa incercati tratamentul la domiciliu, care include aplicarea de comprese calde in zona afectata, masajul usor si administrarea de medicamente ca ibuprofen. Medicamentele antiinflamatoare si relaxantele musculare, cum ar fi flexerilul, pot ajuta la ameliorarea simptomelor. Medicamentele antiepileptice (cum ar fi gabapentina si pregabalina) si antidepresivele triciclice sunt adesea utilizate ca medicamente preventive in efortul de a reduce frecventa si severitatea crizelor de durere.
Medicul va poate recomanda, de asemenea, kinetoterapie si masaj, ce pot ajuta la tratarea nervilor lezati. Pot fi utile si o serie exercitii specifice pentru a ajuta la gestionarea durerii sau pentru a preveni recidiva episoadelor de durere.
Daca metodele de mai sus nu functioneaza, medicul poate apela la alte tehnici. De exemplu, poate injecta un anestezic local in zona occipitala. Acest lucru poate oferi o ameliorare imediata a durerii si poate dura pana la 12 saptamani. Este vorba despre o injectie cu un anestezic local si un steroid in jurul nervilor occipitali. Steroidul injectat reduce inflamatia si umflarea tesuturilor din jurul nervilor occipitali. La randul sau, asta poate reduce durerea si alte simptome cauzate de inflamatia sau iritarea nervilor si a structurilor inconjuratoare.
De obicei, durerile de cap in partea din spate a capului, inclusiv anumite tipuri de dureri de cap de tensiune si dureri de cap tip migrena, pot raspunde la acest tratament injectabil. Retineti ca injectarea medicamentelor este o procedura relativ invaziva. Un medic va recomanda de obicei acest tratament numai daca altele nu au functionat. De asemenea, aceste injectii nu vor vindeca nevralgia complet, iar durerea poate reveni cateva luni mai tarziu.
In functie de cauza, medicul va poate recomanda o interventie chirurgicala pentru a reduce presiunea asupra nervilor. De exemplu, compresia nervoasa din cauza osteoartritei sau artritei reumatoide a coloanei cervicale poate fi redusa uneori printr-o procedura chirurgicala. Interventiile pot fi de mai multe tipuri. Pot implica electrozi plasati sub piele, langa nervii occipitali – procedura minim invaziva ce nu afecteaza nervii. Functioneaza folosind impulsuri electrice pentru a bloca semnalele dureroase. O alta procedura poate fi stimularea maduvei spinarii – chirurgul va plasa electrozii intre maduva spinarii si vertebre. Se poate face uneori si o operatie de eliberare occipitala – chirurgul va face o mica incizie in partea din spate a gatului si se vor elibera nervii din tesuturile care ii comprima. In cazurile severe care nu au raspuns la alte tratamente, se poate taia nervul occipital mai mare. Cu toate acestea, acest lucru va duce la amortirea scalpului.
Referinte:
(1) https://www.aans.org/en/Patients/Neurosurgical-Conditions-and-Treatments/Occipital-Neuralgia
(2) https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/occipital-neuralgia
(3) https://www.healthline.com/health/occipital-neuralgia
(4) https://www.spine-health.com/blog/occipital-neuralgia-what-it-and-how-treat-it
(5) https://www.ninds.nih.gov/Disorders/All-Disorders/Occipital-Neuralgia-Information-Page
(6) https://americanmigrainefoundation.org/resource-library/occipital-neuralgia/
Sursa foto: Pexels
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…