Neutrofile: rol, valori normale, teste de specialitate

Neutrofilele sunt prima linie de aparare a organismului impotriva agentilor patogeni. Iata ce inseamna valorile neutrofilelor si care sunt cauzele pentru niveluri prea mari sau prea mici.

Cuprins:

1. Informatii generale
2. Rolul neutrofilelor
3. Valori normale ale neutrofilelor
4. Motivele nivelurilor crescute de neutrofile
5. Motivele nivelurilor scazute de neutrofile
6. Testarea numarului de neutrofile
7. Cum se poate creste nivelul neutrofilelor

Informatii generale

Ce sunt neutrofilele? Neutrofilele sunt globule albe, importante pentru protectia impotriva infectiilor. Un risc crescut de infectie poate aparea atunci cand organismul nu are suficiente neutrofile in fluxul sangvin, cand neutrofilele nu pot circula catre locul infectiei sau cand nu sunt capabile sa produca oxidanti, cum ar fi peroxidul de hidrogen, pentru a distruge microbii. Granulocitele neutrofile, denumite in general neutrofile, sunt cel mai abundent tip de celule sangvine albe. Fac parte din familia celulelor polimorfonucleare (PMN) impreuna cu bazofilele si eozinofile.

Sunt produse in maduva osoasa si eliberate in fluxul sangvin pentru a se deplasa oriunde e nevoie de ele. Neutrofilia reprezinta o crestere a numarului absolut de neutrofile ca raspuns la organisme invadatoare si celule tumorale. Neutropenia apare atunci cand sunt prea putine neutrofile.

Neutrofilele au o durata de viata foarte scurta, traind in medie doar 8 ore, dar corpurile noastre produc aproximativ 100 de miliarde de celule in fiecare zi. Dupa eliberarea din maduva osoasa, aproximativ jumatate dintre aceste celule sunt prezente de-a lungul mucoasei vaselor de sange, iar cealalta jumatate se gaseste in tesuturile corpului.

Rolul neutrofilelor

Neutrofilele sunt importante, deoarece, spre deosebire de alte celule albe, nu sunt limitate la o anumita zona de circulatie. Se pot deplasa liber prin peretii venelor si in tesuturile corpului pentru a ataca antigenele. Distrug organismele invadatoare prin fagocitoza sau endocitoza. Odata ce organismele straine se afla in interiorul neutrofilelor, sunt „tratate” cu enzime care duc la distrugerea organismelor. Neutrofilele ajuta, de asemenea, la reglarea raspunsului imunitar, in general.

Fagozitoza inseamna ca sunt capabile de a ingera microorganisme sau particule. Neutrofilele elibereaza, de asemenea, un tip de proteine ​​in trei tipuri de granule printr-un proces numit degranulare.

Valori normale neutrofile

Numarul de neutrofile este testat ca parte a unei hemoleucograme. Numarul de neutrofile absolut e de 2000-8000 neutrofile/µL sange. Neutrofilele sunt produse in maduva osoasa – repezinta 55-70% din totalul de globule albe.

Nivelurile de neutrofile mai mici de 2000 sunt denumite neutropenie, desi gradul de scadere este important. Nivelul mai mic de 1000 este cel mai grav, si poate predispune la infectii.

Motivele nivelurilor crescute de neutrofile

Un nivel ridicat de neutrofile in sange se numeste neutrofilie. Este un semn ca organismul are o infectie.

Neutrofilia este o crestere a neutrofilelor circulante peste valoarea normala la un individ sanatos de aceeasi varsta, sex, rasa si statut fiziologic. Neutrofilia poate aparea ca un proces fiziologic normal. Nou-nascutii sanatosi au un numar mai mare de neutrofile. Femeile de varsta fertila au un numar mai mare de neutrofile decat barbatii, iar numarul neutrofilelor variaza in timpul ciclului menstrual. Sarcina determina o crestere semnificativa a numarului de neutrofile, care creste si mai mult in timpul travaliului si dupa. Exercitiul intens poate dubla numarul de neutrofile prin modificarea distributiei celulelor albe in circulatie.

Neutrofilia in conditii patologice e de obicei din cauza unei cresteri a productiei din maduva osoasa. Neutrofilia este o tulburare asimptomatica, ceea ce inseamna ca simptomele se bazeaza pe starea de baza. Pot fi observate simptome precum scurtarea respiratiei, oboseala, palpitatii, dureri in articulatiile toracice, febra si constipatie in functie de starea de baza.

Afectiuni legate de neutrofilie

Neutrofilia poate indica o serie de conditii si factori de baza, inclusiv:

  • infectie, cel mai probabil bacteriana, dar poate fi si virala sau de alt tip;
  • inflamatie neinfectioasa;
  • fumatul;
  • sarcina;
  • sportul intens:
  • leziuni;
  • interventie chirurgicala;
  • arsuri;
  • nivel ridicat de stres;
  • hemoragie acuta;
  • consum de steroizi;
  • tulburari autoimune ca artrita reumatoida.

In cazuri rare, cauzele pot fi date de:

  • boala mieloproliferativa;
  • neoplasme maligne.

Unele afectiuni inflamatorii pot creste nivelul neutrofilelor, inclusiv artrita reumatoida, boala inflamatorie intestinala, hepatita etc.

Motivele nivelurilor scazute de neutrofile

Care sunt cauzele posibile pentru neutrofile scazute? Persoanele cu neutropenie au un numar neobisnuit de mic de neutrofile. Neutropenia este termenul pentru concentratii scazute de neutrofile – neutrofile mici.

Neutropenia se caracterizeaza printr-o reducere semnificativa a numarului de neutrofile. Principala complicatie a neutropeniei este un risc crescut de infectie. Neutropenia poate fi temporara (acuta) sau de lunga durata (cronica). Starea este de asemenea impartita in congenitala (prezenta de la nastere) si neutropenie dobandita (se dezvolta mai tarziu in viata). Cel mai frecvent, neutropenia este cauzata de chimioterapia pentru cancer. De fapt, aproximativ jumatate dintre pacientii cu cancer care beneficiaza de chimioterapie experimenteaza un anumit nivel de neutropenie.

Neutropenia in sine nu prezinta niciun simptom. Adesea este depistata in timpul analizelor de sange de rutina sau testelor pentru o alta afectiune. Din acest motiv, pacientii supusi chimioterapiei – care prezinta cel mai mare risc de neutropenie – vor face teste de sange periodic. Cea mai serioasa preocupare in ceea ce priveste neutropenia este contractarea unei infectii, care se poate raspandi cu usurinta in tot corpul.

Afectiuni legate de neutropenie

Cele mai frecvente tipuri de infectii observate la pacientii cu neutropenie sunt cauzate de bacterii care se gasesc in mod normal pe piele (cum ar fi Staphylococcus aureus) sau in tractul gastro-intestinal si urinar. Infectiile fungice sunt de asemenea mai frecvente la pacientii cu neutropenie. Infectiile pot fi limitate la anumite zone ale corpului (in mod obisnuit cavitatea bucala, zona genitala si pielea) sau se pot raspandi prin fluxul sangvin catre plamani si alte organe –  neutropenie severa si prelungita.

Numarul scazut de neutrofile este cel mai adesea asociat cu medicamente, dar pot fi si un semn al altor factori sau boli, inclusiv:

  • infectii virale, cum ar fi gripa;
  • infectii bacteriene;
  • deficit de vitamina B-12;
  • radioterapie care implica maduva osoasa;
  • unele medicamente, inclusiv cele utilizate in chimioterapie;
  • sistemul imunitar suprimat;
  • tulburari congenitale, cum ar fi sindromul Kostmann si neutropenia ciclica;
  • hepatita A, B sau C;
  • HIV / SIDA;
  • septicemie;
  • boli autoimune, inclusiv artrita reumatoida etc.

Poate aparea un numar scazut de neutrofile prin urmatoarele mecanisme:

  • productie scazuta sau absenta in maduva osoasa;
  • infiltrarea maduvei osoase – maduva osoasa este „preluata” de celule precum celulele canceroase;
  • cerere pentru mai multe neutrofile – mai multe neutrofile pot fi necesare, de exemplu, pentru a lupta impotriva unei infectii sau ca raspuns la un traumatism;
  • durata scurta de viata a neutrofilelor – unele infectii severe pot duce la scaderea supravietuirii neutrofilelor si un numar scazut;
  • distrugerea neutrofilelor.

Simptomele asociate cu neutrofilele scazute

Neutropenia in sine nu are simptome specifice, deci este de obicei diagnosticata atunci cand apare o infectie. Oamenii pot dezvolta febra si ulceratii in jurul gurii si anusului. Pot aparea pneumonii bacteriene si alte infectii severe. Cand neutropenia este cauzata de medicamente, oamenii pot prezenta febra, eruptii cutanate si ganglioni limfatici umflati. Infectiile pot aparea ca o complicatie a neutropeniei.

Testarea numarului de neutrofile

Neutropenia este diagnosticata printr-o hemoleucograma – analiza neutrofile. Ulterior se separa neutrofilele in doua categorii. Acestea sunt neutrofilele segmentate sau mature si neutrofilele imature – acestea sunt cunoscute sub numele de benzi.  Atunci cand oamenii au infectii frecvente sau neobisnuite sau daca foloseste medicamente legate de riscul de neutropenie, medicii pot recomanda un test de sange – hemoleucograma completa –  pentru a face diagnosticul. Un numar scazut de neutrofile indica neutropenie.

Deoarece persoanele cu neutropenie s-ar putea sa nu aiba toate simptomele tipice si rezultatele examinarii unei infectii, medicii adreseaza si intrebari detaliate despre simptomele lor si se efectueaza o examinare completa a intregului corp.

Cum se poate creste nivelul neutrofilelor

Pacientii diagnosticati cu neutropenie trebuie monitorizati indeaproape pentru febra. Pacientii care dezvolta febra mare cu crestere rapida trebuie sa se adreseze imediat medicului. Tratamentul neutropeniei in sine depinde de cauza si gravitate – neutropenie tratament. Medicamentele care pot provoca neutropenie sunt oprite ori de cate ori este posibil si sunt evitate expunerile la toxinele suspectate. Corticosteroizii pot ajuta daca neutropenia este cauzata de o tulburare autoimuna.

Una dintre cauzele nivelului scazut de neutrofile din sange este deficitul de vitamina B-12. Consumul de alimente bogate in B-12 poate ajuta la cresterea neutrofilelor. Exemple de alimente bogate in vitamina B-12 sunt ouale, lactatele, carnea, pestele, cerealele fortificate etc.

Pentru a ajuta la reducerea riscului de niveluri ridicate sau scazute de neutrofile, se recomanda:

  • Adoptati un stil de viata activ, dar fara a exagera cu intensitatea antrenamentelor.
  • Reduceti nivelul de stres si tratati stresul cronic sau sever.
  • Solicitati asistenta medicala pentru semne de infectie, cum ar fi febra, slabiciune, oboseala sau durere.
  • Adoptati o dieta sanatoasa, echilibrata, cu suficiente proteine.
  • Tratati afectiunile cronice, cum ar fi afectiunile genetice sau inflamatorii.

Sursa foto: Pixabay.com

Referinte:
(1) https://www.verywellhealth.com/what-are-neutrophils-p2-2249134
(2) https://www.britannica.com/science/neutrophil
(3) https://www.aaaai.org/conditions-and-treatments/conditions-dictionary/neutrophils
(4) https://medlineplus.gov/ency/imagepages/19864.htm
(5) https://www.webmd.com/a-to-z-guides/neutropenia-causes-symptoms-treatment#1

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma