Mucozitati – cauze si solutii pentru mucusul in exces

Mucozitati nazale – iata ce este mucusul, ce rol are, cand indica anumite probleme medicale si afectiuni, precum si ce solutii exista pentru mucusul in exces.

Cuprins:

1. Ce este mucusul?
2. Culoarea mucusului
3. Productia excesiva de mucus
4. Solutii pentru eliminarea mucusului in exces

Ce este mucusul?

Mucusul este lichidul gelatinos si apos, produs de membranele mucoase din corp. Mucusul este format mai ales din apa, saruri anorganice si proteine. Celulele din mucoasele din nas si sinusuri produc mucus si il folosesc ca strat protector, hidratant. Mucusul este observat adesea atunci cand va suflati nasul in timpul racelii. Mucusul, de asemenea, actioneaza ca un filtru pentru iritanti, cum ar fi praful, bacteriile, fumul si alergenii. Acesta contine anticorpi si enzime naturale ce ajuta la combaterea bacteriilor si a infectiilor. Protejeaza plamanii prin captarea toxinelor agentilor straini inhalati.

Cand curge nasul, e practic o combinatie de mucus si secretii apoase din sinusuri. Organismul nostru produce aproximativ 1 – 1,5 litri de mucus pe zi. Mucusul este produs in multe regiuni ale corpului de catre glandele din tesuturile mucoase ale mai multor organe, inclusiv: plamani, sinusuri, gura, gat, nas si tractul gastrointestinal.

Mucus versus Flegma

Care este diferenta dintre mucus si flegma? Flegma este termenul care se foloseste pentru a face referite la mucusul produs de sistemul respirator, in special atunci cand se produce exces de mucus. In timpul unei infectii, mucusul contine virusuri sau bacterii responsabile pentru infectie, precum si celule ale sistemului imunitar al organismului.

Flegma in sine nu este periculoasa, dar atunci cand este prezenta in cantitati mari, poate infunda caile respiratorii. Flegma este de obicei expulzata prin tuse si acest lucru este in mod tipic insotit de simptome precum congestie nazala, secretii nazale si dureri in gat.

Tusea cu mucus

Tusea este o expulzare rapida a aerului din plamani, normala, pentru a curata caile respiratorii pulmonare de fluide, mucus sau alte elemente. Tusea poate fi clasificata ca acuta (dureaza de mai putin de trei saptamani) sau cronica (mai mult de trei saptamani).

Infectiile respiratorii precum racelile, gripa si sinuzita sunt cauze comune ale cresterii productiei de mucus si tuse cu expectoratii sau eliminare de mucus. Reactiile alergice sunt un alt motiv pentru care productia de mucus poate creste. Chiar si consumul de alimente picante poate provoca excesul de mucus in pasajele nazale. In caz de boala, mucusul poate sa fie de culoare galben-verzui.

Culoarea mucusului

Mucusul ingrosat care insoteste multe boli este deseori mai inchis la culoare si galben in comparatie cu mucusul normal, care e limpede si subtire. Mucusul maroniu este, de asemenea, comun in infectiile respiratorii superioare, mai ales daca interiorul nasului a devenit iritat.

Mucus limpede in exces

Corpul produce mucus limpede si flegma zilnic. Este format in cea mai mare parte din apa, proteine, anticorpi si cateva saruri dizolvate pentru a ajuta la lubrifierea si hidratarea sistemului respirator. O crestere a productiei de mucus limpede poate insemna ca organismul incearca sa elimine un iritant, precum polenul sau un tip de virus. Mucusul sau flegma limpede poate fi cauzat  si de rinita alergica, bronsita virala, pneumonii etc.

Mucus verzui

Flegma sau mucusul verde este de obicei semn ca organismul lupta impotriva unei infectii. Culoarea provine de la globulele albe. La inceput, puteti observa flegma galbena, care apoi progreseaza spre verde. Schimbarea are loc odata cu severitatea si lungimea bolii potentiale. Mucusul verzui inseamna ca acesta contine globule albe care combat infectia. Celulele albe din sange contin neutrofile, care pot face mucusul sa aiba o culoare galbena sau verzuie. Mucusul poate parea de asemenea verde atunci cand se ingroasa.

Flegma verde sau galbena este adesea cauzata de:

  • bronsita – incepe de obicei cu o tuse uscata si, eventual, cu flegma clara sau albicioasa, care treptat devine galbena sau verzuie, fiind adesea semn ca boala poate progresa de la viral la bacterian;
  • pneumonia – este de obicei o complicatie a unei alte probleme respiratorii si simptomele vor varia in functie de tipul de pneumonie;
  • sinuzita – atunci cand este cauzata de bacterii, puteti observa flegma galbena sau verde, congestie nazala si presiune in cavitatile sinusale;
  • fibroza chistica – este o boala pulmonara cronica in care mucusul se acumuleaza in plamani.

Mucus maroniu

Culoarea maro inseamna adesea sange vechi. Flegma bruna poate fi uneori cauzata de:

  • pneumonie bacteriana – aceasta forma de pneumonie poate produce flegmea de culoare verde-maro sau de culoare ruginie;
  • bronsita bacteriana – aceasta afectiune poate produce sputa maronie ruginie pe masura ce progreseaza;
  • fibroza chistica – aceasta boala pulmonara cronica poate provoca sputa de culoare ruginei.

Mucus alb

Mucusul sau flegma alba poate fi cauzata de:

  • bronsita virala – aceasta afectiune poate incepe cu flegma alba si daca progreseaza intr-o infectie bacteriana, poate duce la flegma galbena si verde;
  • boala de reflux gastroesofagian – poate cauza tuse cu sputa groasa, albicioasa;
  • BPOC – aceasta afectiune face caile respiratorii sa se ingusteze si plamanii sa produca mucus in exces.

Mucus negricios

Ce inseamna flegma neagra? Flegma sau sputa neagra poate insemna ca ai inhalat o cantitate mare de particule negre, cum ar fi praful de carbune. Poate insemna, de asemenea, ca aveti o infectie fungica ce are nevoie de ingrijiri medicale.

Flegma neagra este cauzata adesea si de:

  • fumat;
  • pneumoconioza – un tip de boala pulmonara care poate provoca sputa neagra, si afecteaza mai ales lucratorii in mine sau pe cei cu expunere frecventa la praful de carbune;
  • infectie fungica – o drojdie numita Exophiala dermatitidis poate provoca aceasta infectie.

Mucus rosu sau roz

De asemenea, puteti observa o culoare rosie sau maronie a mucusului dupa ce va suflati nasul. Acesta este adesea un semn ca exista sange in mucus. Desi o cantitate mica de sange in mucus nu este motiv de ingrijorare de obicei, consultati medicul daca apare sangerare excesiva. Mucus rosu inseamna de obicei ca e vorba de o cantitate de sange in acesta. Poate fi cauzata de pneumonii (insotite de febra, frisoane, tuse, dureri in piept), tuberculoza (simptomele majore includ tuse timp de mai mult de trei saptamani, tuse cu sange si flegma rosie, febra si transpiratii nocturne), insuficienta cardiaca congestiva etc.

Textura mucusului

Textura mucusului sau a flegmei se poate schimba din multe motive. Scara variaza de la textura spumoasa la aspect mucopurulent pana la purulent (gros si lipicios). Flegma poate deveni mai groasa si mai inchisa la culoarea pe masura ce infectia progreseaza. De asemenea, poate fi mai groasa dimineata sau daca sunteti deshidratat. Flegma limpede care este asociata cu alergiile nu este, in general, la fel de groasa sau lipicioasa precum sputa verde din caz de bronsita bacteriana sau flegma negricioasa dintr-o infectie fungica.

Productia excesiva de mucus

Mucusul in exces este rareori o problema medicala grava, dar este incomod si devine problematic atunci cand blocheaza sinusurile sau provoaca tuse. Cresterea productiei de mucus si ingrosarea lui provoaca multe simptome neplacute, printre care:

  • secretii nazale – curge nasul;
  • congestie nazala;
  • durere in gat;
  • dureri sinusale de cap;
  • tuse.

Secretiile nazale in raceala sau gripa

Raceala este cauzata de un virus in nas si gat. Multe tipuri diferite de virusuri pot provoca raceala. Gripa este cauzata de un virus care afecteaza nasul, gatul si plamanii. Tulpinile de virus gripal sunt in continua schimbare. Secretiile nazale sunt un simptom frecvent atat pentru raceala, cat si pentru gripa. Cand racim sau avem gripa, corpul produce mucus suplimentar pentru a capta virusul inainte sa poata ajunge la plamani si in alte parti ale corpului. O parte din acest mucus este eliminat prin nas.

Alergiile si productia de mucus

Este posibil sa va confruntati cu secretii nazale daca inhalati, mancati sau atingeti anumite substante la care sunteti alergic. Elementele care provoaca o reactie alergica se numesc alergeni. Alergenii obisnuiti includ praful, parul de animale si iarba. Corpul reactioneaza la alergeni intr-o maniera similara, de parca ar fi fost bacterii daunatoare, ducand la secretii nazale.

Daca aveti alergii, luati masuri pentru a evita alergenii. Acest lucru poate ajuta la prevenirea simptomelor unei reactii alergice, inclusiv secretii nazale. Daca nu stiti cauza simptomelor alergice, tineti un jurnal zilnic privind activitatile si simptomele. Acest lucru va poate ajuta sa identificati alergenii. De asemenea, medicul va poate recomanda testarea alergologica.

Productia de mucus si sinuzita

Sinuzita apare atunci cand sinusurile sau pasajele nazale se inflameaza. Se pot ingusta pasajele nazale, provocand dificultati de respiratie si acumularea de mucus. In caz de sinuzita, mucusul se poate scurge din nas. Mucusul asociat cu sinuzita este de obicei gros. Poate avea si o nuanta galbena sau verde.

Excesul de mucus in gat

Mucusul protejeaza sistemul respirator prin lubrifiere si filtrare. De fiecare data cand inspirati, alergeni, virusuri, praf si alte resturi se lipesc de mucus, care este eliminat din corp. Insa, uneori, corpul poate produce prea mult mucus, ceea ce necesita o curatare frecventa a gatului. Ce provoaca supraproductia de mucus in gat? Exista o serie de probleme de sanatate care pot declansa productia de mucus in exces, cum ar fi:

  • reflux de acid;
  • alergii;
  • astm;
  • infectii, ca raceala;
  • boli pulmonare, cum ar fi bronsita cronica, pneumonia, fibroza chistica si BPOC (boala pulmonara obstructiva cronica).

Productia in exces de mucus poate rezulta, de asemenea, din anumiti factori de viata si de mediu, cum ar fi:

  • aer din interior uscat;
  • consum redus de apa si alte lichide;
  • consumul ridicat de lichide care pot duce la pierderea de lichide de fapt, cum ar fi cafea, ceai si alcool;
  • anumite medicamente;
  • fumatul.

Solutii pentru eliminarea mucusului in exces

Cum scapi de mucusul in exces? Mucusul gros si lipicios poate cauza probleme cu respiratia. De asemenea, va poate expune unui risc mai mare de complicatii, cum ar fi infectiile urechii. Iata cateva sfaturi pentru subtierea mucusului:

  • beti multe lichide;
  • folositi un spray nazal cu solutie salina;
  • folositi un umidificator pentru a creste umiditatea;
  • inhalatii cu aburi.

In multe cazuri, puteti lua masuri pentru ameliorarea simptomelor folosind remedii simple la domiciliu. In unele cazuri, medicul va poate recomanda medicamente sau alte tratamente. Daca o raceala sau gripa provoaca secretia nazala, optiunile de tratament pot fi limitate. In cele mai multe cazuri, corpul se va recupera singur. Ar trebui sa va asigurati ca va odihniti mult si ca beti multe lichide.

Pot fi recomandate, in functie de cauza, produse expectorante, cum ar fi guaifenesina ce pot slabi si subtia mucusul, astfel incat sa fie eliminat mai usor. Mucoliticele sunt diluanti de mucus pe care ii inhalati printr-un nebulizator. Daca excesul de mucus este declansat de o infectie bacteriana, medicul va poate prescrie antibiotice. Poate fi utila si gargara cu apa calda cu sare. Acest remediu la domiciliu poate ajuta la curatarea mucusului din zona gatului si poate ajuta la distrugerea germenilor.

Spray-uri pentru mucus

Spray-urile pentru mucus se pot pulveriza in nas sau in gat, in functie de tip. Pot fi mai multe tipuri de spray-uri pentru mucus. Spray-urile decongestionante ingusteaza vasele de sange din mucoasa nasului si micsoreaza tesuturile umflate. Nu trebuie folosite mai mult de 3 zile sau simptomele de raceala se pot agrava. Spray-urile cu apa sarata se mai numesc spray-uri nazale „saline” si le puteti cumpara fara reteta. Slabesc mucusul si il impiedica sa se ingroase. Acestea nu dau dependenta. Spray-uri nazale cu steroizi se obtin pe baza de reteta. Sunt aprobate pentru ameliorarea simptomelor de alergie, dar sunt uneori folosite pentru a ajuta la eliminarea excesului de mucus.

Produsele decongestionante, inclusiv spray-urile nazale, pot creste tensiunea arteriala si ritmul cardiac. Unele decongestionante pot interfera cu alte medicamente pe care le luati. Consultati medicul inainte de a le utiliza. Nu folositi un spray nazal decongestionant mai mult de 3 zile la rand, cu exceptia cazului in care medicul va recomanda asa.

Medicamentele pentru reducerea productiei de mucus

O serie de medicamente fara prescriptie medicala pot ajuta la reducerea productiei de mucus sau ajuta la eliminarea mucusului. Decongestionantele si antihistaminicele sunt doua tipuri de medicamente care pot ajuta la ameliorarea simptomelor de raceala sau gripa.

Decongestionantele

Decongestionantele scad fluxul de sange catre tesuturile mucoase ale nasului si gatului, astfel incat corpul produce mai putin mucus. Acestea va pot ajuta sa respirati mai usor atunci cand aveti nasul infundat. Insa, deoarece se usuca, pot avea efectul nedorit de ingrosare a mucusului prezent.

Antihistaminicele

Antihistaminicele blocheaza sau limiteaza actiunea histaminelor, substante produse in timpul reactiilor alergice care fac ca tesuturile mucoase din nas sa produca mai mult mucus.

Un alt tip de medicament care pot ajuta la subtiarea mucusului este guaifenesina. Guaifenesina este un tip de medicament numit expectorant. Produsele expectorante fac mucusul mai subtire, astfel incat este mai usor de eliminat prin tuse.

Referinte:
(1) https://www.medicinenet.com/what_is_mucus/article.htm
(2) https://www.medicalnewstoday.com/articles/321134
(3) https://www.healthline.com/health/cold-flu/how-to-get-rid-of-phlegm
(4) https://www.healthline.com/health/nasal-discharge
(5) https://www.healthline.com/health/overproduction-of-mucus-in-throat

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma