Infectia cu ureaplasma este un tip de infectie urinara care poate fi contractata prin contact sexual. Aflati care sunt cauzele infectiei cu ureaplasma, cum se manifesta si cum se trateaza aceasta afectiune.

Cuprins:

  1. Ce este infectia cu ureaplasma?
  2. Simptome
  3. Factori de risc si transmitere
  4. Diagnostic
  5. Tratament pentru ureaplasma
  6. Evolutie si complicatii
  7. Masuri de prevenire

Ce este infectia cu ureaplasma?

Ureaplasma este o bacterie care se gaseste in mod obisnuit in tractul urinar sau genital al oamenilor. Bacteriile din specia ureaplasma fac parte din populatia de bacterii a organismului si, in majoritatea cazurilor, traiesc in echilibru, fara a provoca vreo problema. Uneori, insa, se pot inmulti, cauzand infectii si probleme de sanatate.

Ureaplasma apartine unei specii de bacterii cunoscute sub numele de Mycoplasma. Speciile Mycoplasma sunt cele mai mici organisme cunoscute de acest tip care pot produce o copie a lor pentru a se reproduce.

Ureaplasma nu are un perete celular, ceea ce o face unica in randul bacteriilor. Lipsa unui perete celular o face rezistenta la unele antibiotice comune, printre care penicilina. Cu toate acestea, poate fi tratata cu alte tipuri de antibiotice.

Riscurile infectarii cu ureaplasma

Majoritatea oamenilor au ureaplasma in organism fara sa afle vreodata acest lucru. Cu toate acestea, bacteria poate provoca boli care afecteaza sistemele de reproducere masculine si feminine. De asemenea, poate infecta nou-nascutii din cauza faptului ca mama transmite bacteriile copilului in timpul sarcinii.

Simptome

Ureaplasma nu provoaca simptome daca traieste in echilibru cu alte bacterii. Un sistem imunitar sanatos poate tine bacteriile sub control, impiedicandu-le sa provoace infectii. In schimb, daca bacteriile ureaplasma incep sa se inmulteasca, pot aparea anumite probleme de sanatate si pot cauza simptome.

Urmatoarele simptome sunt semne posibile ale infectiei cu ureaplasma si trebuie verificate de un medic. De asemenea, oamenii trebuie sa stie ca ureaplasma poate sa nu fie singura cauza a acestor probleme.

Probleme in a ramane insarcinata

Bacteriile ureaplasma au fost descoperite atat la barbati, cat si la femei cu probleme de infertilitate. Persoanele declarate infertile sunt cele care incearca sa conceapa un copil timp de 12 luni fara a avea succes.

Cum afecteaza infectia cu ureaplasma fertilitatea

In cazul barbatilor, bacteriile pot afecta numarul de spermatozoizi si capacitatea lor de a se deplasa. In schimb, la femei, poate provoca o infectie care face sarcina mai dificil de realizat.

Un studiu a descoperit ca un anumit tip de ureaplasma, cunoscut sub numele de ureaplasma urealyticum, a fost detectat mai des la femeile cu infertilitate inexplicabila. Drept urmare, autorii sugereaza ca femeile cu infertilitate inexplicabila trebuie testate bacteriologic.

O infectie genitala poate provoca pana la 15 la suta dintre toate cazurile de infertilitate masculina, cu toate ca nu toate acestea sunt cauzate de infectia cu ureaplasma. Multe dintre ele sunt rezultatul infectiilor cu transmitere sexuala, cum ar fi chlamydia si gonoreea.

In urma unor cercetari s-a descoperit ca U. urealyticum a fost asociata cu un risc mai mare de infertilitate la barbati. Un alt tip, ureaplasma parvum, nu provoaca infertilitate masculina.

Durere, secretie si mancarime in zona genitala

Infectia cu ureaplasma poate provoca unele afectiuni care produc durere si disconfort in zona genitala. Printre aceste boli se numara:

Uretrita

Uretrita reprezinta inflamatia uretrei, canalul care transporta urina in afara corpului. Uretrita poate provoca dureri sau arsuri in timpul urinarii, mancarime in jurul uretrei si scurgerea unui lichid neobisnuit sau cu miros neplacut.

Vaginoza bacteriana (VB)

Aceasta este o infectie care se dezvolta in vagin. Vaginoza bacteriana poate provoca secretii vaginale cu miros neplacut sau neobisnuit, mancarime in si in jurul vaginului si senzatie de arsura in timpul urinarii.

Durere pelvina sau abdominala

Infectia cu ureaplasma poate provoca mai multe probleme de sanatate diferite care pot produce dureri in zona pelvina, abdominala sau inghinala. Acestea sunt:

Prostatita

Prostatita este inflamatia prostatei. Prostatita poate provoca dureri in timpul urinarii, urina tulbure sau cu sange, urinare dificila, durere in zona genitala si o nevoie urgenta de a urina.

Endometrita

Aceasta este inflamatia mucoasei uterului. Endometrita poate provoca dureri pelvine, sangerare sau scurgere vaginala anormala si febra. Endometrita poate fi cauzata de diferite bacterii, insa, in trecut, aceasta afectiune a fost provocata de infectia cu ureaplasma.

Pietre la rinichi

Infectia cu ureaplasma poate contribui la formarea pietrelor la rinichi in cazul unor persoane. Pietrele la rinichi pot provoca dureri severe in zona pelvina, zona lombara, abdomen, febra, probleme la urinare si urina tulbure, sangeroasa sau urat mirositoare.

Ureaplasma la gravide si la nou-nascuti

Printre cele mai predispuse persoane la infectia cu ureaplasma sunt bebelusii nascuti prematur, in special cei care cantaresc 1.000 de grame sau mai putin la nastere. Din aceasta cauza, nou-nascutii pot dezvolta:

De asemenea, un fat se poate infecta cu ureaplasma inainte de nastere, ceea ce poate duce la:

  • ruperea prematura a membranelor (ruperea prematura a apei),
  • avort,
  • nastere prematura,
  • nasterea unui copil mort.

Din fericire, femeile insarcinate pot fi tratate pentru infectia cu ureaplasma, ceea ce reduce considerabil riscurile acestor complicatii.

Factori de risc si transmitere

Ureaplasma poate fi transmisa in timpul contactului sexual. Un studiu a descoperit ca numarul de infectii vaginale cu ureaplasma era mai mare in randul femeilor care aveau mai multi parteneri sexuali.

Aceste bacterii pot fi transmise si la fat sau nou-nascut daca mama are infectie cu Ureaplasma in timpul sarcinii.

Potrivit unui alt studiu, au existat cazuri in care infectia cu ureaplasma a fost intalnita si la femeile care nu au intretinut niciodata relatii sexuale. Drept urmare, cauza prezentei infectiei cu Ureaplasma poate sa nu fie cunoscuta in unele cazuri.

Diagnostic

Majoritatea medicilor nu efectueaza in mod normal analize pentru ureaplasma. Din cauza dimensiunilor mici, ureaplasma este aproape imposibil de vazut la microscop. Identificarea infectiei cu ureaplasma necesita realizarea unor teste si folosirea unor echipamente specializate in laborator.

Test ureaplasma

Daca aveti simptome de infectie cu ureaplasma si toate celelalte probleme au fost excluse, medicii pot recolta o proba pentru a o trimite la laborator. Acestia pot utiliza oricare dintre urmatoarele teste pentru a ajuta la diagnosticarea infectiei cu ureaplasma:

  • recoltarea unei probe de lichid din colul uterin,
  • proba de urina,
  • recoltarea unei probe de lichid din endometru,
  • biopsie endometriala,
  • analize anticorpi ureaplasma.

Tratament pentru ureaplasma

Pentru a combate infectia cu ureaplasma este nevoie de tratament cu antibiotice. Cu toate acestea, numai anumite antibiotice dau randament impotriva acestor bacterii. Medicul alege tipul de antibiotic eficient in functie de problema de sanatate care trebuie abordata si de persoana care trebuie tratata. Anumite antibiotice nu pot fi administrate femeilor insarcinate sau nou-nascutilor.

Infectiile tractului urinar sau infectiile genitale cauzate de ureaplasma pot fi tratate cu azitromicina sau doxiciclina.

Daca toate aceste medicamente nu par a fi eficiente, medicul poate utiliza eritromicina sau fluorochinolona.

Nou-nascutii cu probleme pulmonare cauzate de infectia cu ureaplasma pot fi tratati cu eritromicina.

Femeile insarcinate care se confrunta cu o ruptura prematura a membranelor pot fi tratate cu macrolide. Printre aceste medicamente se numara claritromicina, azitromicina si eritromicina.

Tratamentul cu un antibiotic poate reduce riscul de infectare cu ureaplasma a nou-nascutilor.

Evolutie si complicatii

Poti ramane insarcinata cu ureaplasma?

Unii medicii au studiat prezenta bacteriilor ureaplasma la cuplurile infertile de-a lungul anilor ’70 -’80, insa rezultatele au fost in mare parte neconcludente. De atunci s-au facut putine cercetari.

Infectia cu ureaplasma pare sa contribuie la riscul de nastere prematura. Cu toate acestea, este important sa intelegem ca ureaplasma nu provoaca in mod direct nastere prematura. Este doar o parte a unei serii complexe de evenimente.

Inflamarea tesuturilor reproducatoare reprezinta o cauza frecventa a nasterilor premature. Inflamatiile pot fi provocate de o multime de lucruri, cum ar fi infectiile bacteriene aparute in sacul amniotic, colul uterin si vagin. Medicii verifica daca infectia cu ureaplasma poate fi un posibil factor care contribuie la inflamatie.

Speciile de ureaplasma pot contribui la dezvoltarea urmatoarelor complicatii ale sarcinii:

  • ruptura prematura a membranei fetale,
  • travaliu prematur,
  • infectie intra-amniotica,
  • corioamniotita,
  • funizita (inflamatia tesutului conjunctiv al cordonului ombilical),
  • invazia placentara,
  • greutate mica la nastere.

Alte complicatii

Prezenta bacteriilor ureaplasma a fost asociata si cu un risc crescut de endometrita postpartum, care este inflamatia uterului. Cu toate acestea, nu a fost stabilita o legatura clara intre cele doua.

Recidiva ureaplasma

Pentru evitarea recidivelor, specialistii le recomanda oamenilor sa foloseasca mijloace de protectie in timpul actelor sexuale.

Masuri de prevenire

Doar abtinerea de la contactul sexual poate preveni transmiterea bacteriilor ureaplasma. Cu toate acestea, unele persoane pot avea aceste bacterii fara a face sex.

Ureaplasma este considerata o bacterie oportunista, ceea ce inseamna ca se gaseste atat la persoanele sanatoase, cat si la cele care sufera de anumite boli. Bacteriile oportuniste ii pot imbolnavi pe cei cu sistemul imunitar afectat de alte boli si/sau stres. In acest fel, ureaplasma reuseste sa se inmulteasca si sa invadeze si mai departe organismul.

Tratarea afectiunilor medicale si efectuarea de controale periodice de catre un medic pot ajuta la prevenirea aparitiei acestor oportunitati de vindecare.

 

Referinte:

  1. https://www.medicalnewstoday.com/articles/321636
  2. https://www.healthline.com/health/ureaplasma
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma