Miopia inseamna probleme cu vederea la distanta – obiectele la distanta sunt vazute neclar. Iata care sunt cauzele, cum se manifesta si ce solutii exista la aceasta problema.

Cuprins:

1. Ce este miopia?
2. Cauzele miopiei
3. Simptome miopie
4. Tipuri de miopie – severitatea miopiei
5. Tratament miopie
6. Complicatii si efectele miopiei
7. Protejeaza-ti vederea!

Ce este miopia?

Miopia este un viciu de refractie, in care dintr-o problema fizica din interiorul ochiului, lumina care patrunde se refracta anormal. Aceasta refractie anormala afecteaza vederea la departare. Miopie inseamna ca vezi obiectele apropiate in mod clar, dar obiectele indepartate neclar. Acest lucru se intampla atunci cand globul ocular se alungeste sau cand stratul exterior al ochiului, numit cornee, este prea curbat. Asta face ca razele de lumina sa se concentreze intr-un punct din fata tesutului sensibil la lumina din partea din spate a ochiului (retina), nu direct asupra lui.

De obicei, poate fi corectata cu ochelari, lentile de contact sau interventii chirurgicale.

Miopia de noapte se manifesta cand e intuneric – apare vedere incetosata la distanta doar noaptea. Atunci cand este intuneric, ochiul poate sa nu primeasca suficienta lumina pentru a se concentra, sau prea multa lumina din lateral poate intra in ochiul dilatat natural, ceea ce face dificila focalizarea. Unii oameni nu pot focaliza departe dupa perioade lungi de sarcini cu vedere de aproape – miopie falsa.

Simptomele miopiei ar putea fi, de asemenea, un semn al variatiilor nivelului de zahar din sange la persoanele cu diabet zaharat sau o indicatie timpurie a unei cataracte.

Ce este un viciu de refractie?

Un viciu de refractie este o problema de vedere. Erorile de refractie sunt un motiv comun pentru reducerea nivelului de vedere (acuitatea vizuala). Un viciu de refractie inseamna ca ochiul nu poate focaliza corect, fie din cauza anomaliilor in forma globului ocular, fie din cauza faptului ca varsta a afectat functionarea partilor de focalizare ale ochiului.

Exista patru tipuri de vicii de refractie:

  • probleme cu vederea la distanta (miopie);
  • probleme cu vederea de aproape (hipermetropie);
  • probleme cu vederea de aproape legata de varsta (prezbitism);
  • astigmatism (o eroare de refractie din cauza corneei curbate inegal).

Cauzele miopiei

Miopia este partial mostenita si partial din cauza factorilor de mediu. De ce apare miopia? Cand globul ocular este prea alungit sau corneea prea curbata, lumina care intra in ochi nu este focalizata corect pe retina din interiorul ochiului. Obiectele se concentreaza in fata retinei, nu pe retina, provocand o estompare a acesteia.

Miopia poate fi ereditara sau poate aparea spontan.

Factori de risc

Cercetarile despre miopie sustin doi factori de risc cheie:

  • istoric familial – Daca unul sau ambii parinti sufera de miopie, riscul copiilor este mai mare de a dezvolta si ei miopie.
  • suprasolicitarea ochilor (lucrul de aproape) – lucrul prelungit suprasolicitand ochii, precum cititul, cusutul, lucrul la calculator pot creste riscul pentru dezvoltarea miopiei.

Simptome miopie

O persoana cu miopie are probleme atunci cand incearca sa vizualizeze obiecte indepartate. De asemenea, poate sta foarte aproape de televizor sau poate duce cartile foarte aproape de ochi atunci cand citeste. Simptomele miopiei pot include:

  • vedere incetosata si vedere neclara la distanta;
  • disconfort ocular;
  • ochi obositi;
  • clipit excesiv.

Miopia se poate dezvolta lent in timp, iar simptomele sunt greu de observat initial. Miopia incepe sa se dezvolte adesea la copii (care nu isi dau seama ca e ceva in neregula cu vederea lor). Din aceasta cauza, se recomanda examene oculare regulate (si in special pentru copii).

Simptomele non-vizuale ale miopiei includ:

  • incordare si incruntare cand privesti obiecte indepartate;
  • dureri de cap (rezultatul unei incordari constante a ochilor);
  • dureri la gat, umeri si partea superioara a spatelui.

In general, simptomele miopiei apar in copilarie in jurul varstei intre 6 si 12. In timpul adolescentei, pe masura ce globul ocular continua sa creasca, se poate dezvolta sau se poate agrava rapid. Adolescentii pot avea nevoie de lentile noi la fiecare 12 luni sau chiar mai des. De obicei, miopia nu se agraveaza de la varsta de 20 de ani. Majoritatea cazurilor se stabilizeaza la un nivel usor pana la moderat.

Un control oftalmologic permite diagnostiarea miopiei. Examinarea ochilor include intrebari despre vedere si o examinare a ochilor.

Afectiuni oculare asociate

Unii adulti cu miopie severa si copiii mici cu miopie netratata au risc mai mare sa dezvolte alte probleme de ochi. Acestea pot include:

  • strabism – privire incrucisata;
  • ochi lenes;
  • glaucom;
  • cataracta;
  • detasare de retina.

Tipuri de miopie – severitatea miopiei

Exista doua tipuri de miopie. Prima dintre ele este miopia simpla (care nu este considerata o boala vizuala) care este mai mica de 6 dioptrii. A doua este miopia mare, cand depaseste 6 dioptrii, si este o boala a ochilor.

Miopia ridicata este clasificata ca orice nivel care masoara mai mult de -6,00 D. Persoanele cu miopie ridicata pot fi expuse altor complicatii legate de sanatatea ochilor, cum ar fi cataracta, glaucomul sau dezlipire de retina.

Ce sunt dioptriile? Dioptrele sunt unitatile de masura utilizate la descrierea nivelului de depreciere. Daca porti lentile cu prescriptie, corectia necesara masurata in dioptrii este cu minus (-), ceea ce inseamna ca ai probleme cu vederea la distanta, si cu plus (+) inseamna ca ai probleme cu vederea de aproape.

Tratament miopie

Miopia este de obicei corectata cu ochelari. Lentilele de contact sunt de asemenea o optiune, dar in general nu sunt destinate copiilor. Chirurgia refractiva cu laser este frecventa, dar este indicata doar pentru adulti.

Lentile corective

Ochelarii sau lentilele de contact pot ajuta globul ocular sa focalizeze corect razele de lumina asupra retinei. Ambele au avantaje si dezavantaje. Oamenii pot alege lentile de contact pentru confort si aspect. Lentilele de contact pot permite, de asemenea, o vedere laterala mai buna, mai ales daca aveti nevoie de lentile care ofera multa corectie. Sunt disponibile multe tipuri diferite de lentile de contact, pot fi moi sau rigide.

Ochelari de vedere pentru miopie

Pentru majoritatea persoanelor cu miopie, ochelarii sunt alegerea principala pentru corectarea miopiei. In functie de gradul de miopie, este posibil sa fie nevoie sa purtati ochelari doar pentru anumite activitati, cum ar fi vizionarea unui film sau condusul unei masini. In alte cazuri, este posibil sa fie nevoie sa ii purtati tot timpul.

Lentilele de prescriptie concave (numite lentile cu minus) sunt utilizate pentru a modifica razele de lumina usor spre exterior pentru a contracara tendinta de focalizare excesiva. Drept urmare, razele de lumina se concentreaza mai departe in ochi pe retina. Exista o gama enorma de rame de ochelari disponibile, care sa se potriveasca tuturor.

Lentile de contact pentru miopie

Pentru unii pacienti, lentilele de contact ofera o vedere mai clara si un camp vizual mai larg decat ochelarii. Cu toate acestea, deoarece lentilele de contact sunt purtate direct pe ochi, acestea necesita o ingrijire adecvata pentru a proteja sanatatea ochilor.

Lentilele corecteaza, NU vindeca!

Purtarea ochelarilor va face mai clara vederea, dar nu poate ajuta la vindecarea miopiei. Dimpotriva, daca nu porti ochelari prescrisi corespunzator, asta iti poate afecta in continuare capacitatea de a vedea.

Chirurgie refractiva laser

Chirurgia cu laser este costisitoare, dar ofera sansa de a restabili permanent vederea. Procedura este in general nedureroasa. Procedurile cu laser cum ar fi LASIK sau PRK (keratectomie fotorefractiva) sunt posibile optiuni de tratament pentru miopia la adulti. Un fascicul laser actioneaza asupra corneei, eliminand o cantitate mica de tesut ocular.  In PRK (keratectomie fotorefractiva), un laser indeparteaza tesutul de pe suprafata corneei. In caz de interventie LASIK, un laser indeparteaza tesutul dintr-un strat interior al corneei dupa ce stratul exterior este taiat si dat deoparte. Aceasta este procedura cea mai frecventa.

Terapia vederii pentru persoanele cu miopie provocata de stres

Terapia vederii este o optiune pentru persoanele a caror vedere incetosata la distanta este cauzata de un spasm al muschilor care controleaza focalizarea ochilor. Diverse exercitii oculare pot imbunatati capacitatea slaba de focalizare a ochilor si pot imbunatati vederea la distanta.

Complicatii si efectele miopiei

Problemele cu vederea la distanta pot fi asociate cu o varietate de complicatii de la usoare pana la severe, cum ar fi:

  • Calitate redusa a vietii – Faptul ca nu vezi bine poate afecta calitatea vietii. S-ar putea sa nu poti indeplini o sarcina atat de bine cum vrei, si te poate distrage de la placerea activitatilor cotidiene.
  • Oboseala ochilor – Problemele de vedere te pot face sa iti contracti ochii pentru a mentine concentrarea. Acest lucru poate duce la dureri de ochi si dureri de cap.
  • Probleme de siguranta – Siguranta proprie si a altora pot fi periclitate daca ai o problema de vedere necorectata. Acest lucru poate fi deosebit de grav cand conduci o masina sau manevrezi echipamente grele.
  • Dificultati financiare – Costurile lentilelor corective, examenelor oculare si tratamentelor medicale pot fi destul de mari. Afectarea vederii poate afecta, de asemenea, sursa de venit in unele cazuri.
  • Alte probleme ale ochilor – Miopia severa poate creste riscul de dezlipire de retina, glaucom, cataracta.

Protejeaza-ti vederea!

Desi miopia este partial mostenita, ingrijirea ochilor poate ajuta la mentinerea vederii bune.

Sfaturi pentru a va mentine sanatatea vederii:

  • Redu tensiunea oculara –  Pastreaza o distanta de cel putin 30 cm intre ochi si carti. Nu citi intins in pat, deoarece poti aduce cartea din ce in ce mai aproape de ochi, fara sa iti dai seama.
  • Foloseste iluminare corecta – Nu citi fara iluminare ambientala adecvata. Iluminarea ar trebui sa fie uniforma, fara stralucire excesiva. Pentru copiii dreptaci, lumina de la o lampa de birou ar trebui sa provina din coltul superior stang atunci cand scriu, si din coltul superior drept pentru stangaci. Nu trebuie sa fie indreptata direct in ochi.
  • Odihneste-ti ochii! Odihneste ochii timp de 20-30 de secunde dupa fiecare 20-30 de minute de utilizare a ecranelor. Schimba pozitia, clipeste si efectueaza exercitii de relaxare a ochilor.
  • Stil de viata sanatos – Adopta o dieta echilibrata: cereale integrale, fructe si legume, proteine si grasimi sanatoase. Consuma alimente bogate in vitamina A (de ex. rosii si morcovi) si vitamina C. Adopta un stil de viata activ si asigura-te ca dormi suficient.
  • Protejeaza ochii de soare –  Poarta ochelari de soare care blocheaza radiatiile ultraviolete (UV).
  • Protejeaza ochii de raniri. Poarta ochelari de protectie atunci cand faci anumite lucruri, cum ar fi jocuri sportive, tunzi gazonul, vopsesti sau folosesti produse cu vapori toxici.

Controale oftalmologice periodice

Intrucat este posibil sa nu fie intotdeauna usor evident ca aveti probleme cu vederea, se recomanda controale oftalmologice anual sau o data la 2 ani. Daca exista anumite probleme oftalmologice sau risc de boli oculare, controalele pot fi facute mai des. La copii in general se recomanda control oftalmologic la varsta de 6 luni, la 3 ani, inainte de clasa I si la fiecare 2 ani in timpul anilor de scoala.

Foloseste lentile corective corecte!

Lentilele corecta iti optimizeaza vederea. Exista dovezi ca purtarea unor ochelari cu dioptrii incorecte poate afecta mai mult vederea. Pentru a corecta miopia, aceasta trebuie mai intai sa fie diagnosticata de catre un oftalmolog, iar apoi, pacientul trebuie sa poarte ochelari si lentile de contact cu prescriptie. NU folositi ochelari de vedere cumparati din magazine nespecializate, gata facuti sau de pe diferite site-uri. Lentilele de contact si lentilele pentru ochelari se prescriu DOAR de catre medic!

Referinte:
(1) Nearsightedness , link: https://ghr.nlm.nih.gov/condition/nearsightedness
(2) Nearsightedness (Myopia), link: https://www.health.harvard.edu/a_to_z/nearsightedness-myopia-a-to-z
(3) Normal, nearsightedness, and farsightedness, link: https://medlineplus.gov/ency/imagepages/19511.htm
(4) Myopia (nearsightedness): causes, treatment, link: https://www.allaboutvision.com/conditions/myopia.htm
(5) Myopia (Nearsightedness), link: https://www.aoa.org/patients-and-public/eye-and-vision-problems/glossary-of-eye-and-vision-conditions/myopia
(6) What Is Myopia (Nearsightedness)?, link: https://www.webmd.com/eye-health/nearsightedness-myopia#1

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma