Prezbitismul este o afectiune oculara care se manifesta prin dificultati de vedere la distanta si vedere incetosata de aproape. Potrivit datelor oficiale, 5-10% din populatie este afectata de prezbitism. Mai jos puteti afla de ce apare aceasta boala, cum poate fi diagnosticata si care este tratamentul.
In general, prezbitismul apare mai ales ca urmare a degradarii firesti a ochilor odata cu trecerea timpului. Desi nu se stie cu certitudine care este cauza, doctorii cred ca apare pe fondul pierderii elasticitatii cristalinului, al modificarii curburii acestuia si al eliminarii elasticitatii muschilor ciliari, cei care ajuta la curbarea si indreptarea cristalinului. Spre deosebire de alte afectiuni ale vederii, prezbitismul se manifesta rareori ereditar si nu este afectat de mediul inconjurator.
Unele persoane au un risc mai mare de a dezvolta prezbitism. Mai jos sunt principalii factori de risc in aparitia prezbitismului:
Prezbitismul se manifesta prin urmatoarele simptome:
Potrivit specialistilor din domeniul oftalmologic, exista cinci tipuri principale de prezbitism:
De regula, medicul oftalmolog diagnosticheaza prezbitismul pe baza unui examen ocular. Medicul foloseste un retinoscop pentru a examina ochiul, apoi testeaza vederea la distanta si de aproape, rugandu-va sa cititi litere sau cifre de dimensiuni diferite.
Exista si posibilitatea de a realiza teste ancilare pentru a vedea daca exista anomalii structurale sau fiziologice ale muschilor care sustin cristalinul. Acest lucru se realizeaza sub o lampa medicala, dupa ce v-a pus 1-2 picaturi dilatatoare, care ajuta la examinarea corneei, a irisului, a conjunctivei si camerei anterioare, cuprinse intre cornee si iris.
Prezbitismul nu poate fi vindecat, tratamentul constand, de cele mai multe ori, in purtarea ochelarilor de vedere sau a lentilelor de contact. Pentru corectarea prezbitismului, sunt recomandate mai ales lentilele convexe.
Desi majoritatea interventiilor oculare sunt realizate pentru a corecta miopia, pot fi aplicate si pentru a trata cazurile moderate de prezbitism. In general, operatia presupune modificarea curburii corneei pentru a permite vederea clara atat de aproape, cat si de la distanta. Pe lista interventiilor chirurgicale pentru a trata prezbitismul intra:
Inainte de a apela la o astfel de interventie, este recomandat sa discutati cu doctorul care este cea mai buna solutie, deoarece rezultatele operatiilor operatiile nu sunt intotdeauna permanente, iar in unele cazuri prezbitismul poate reveni.
Prezbitismul nu poate fi prevenit. Tot ceea ce puteti face este sa va protejati ochii pentru a evita aparitia complicatiilor. In acest sens, puteti urma recomandarile de mai jos:
Prezbitismul nu este o afectiune grava, daca este detectat din timp si luati masurile adecvate: purtarea unor ochelari pe baza recomandarilor specialistului sau apelarea la una dintre operatiile de corectare a vederii. Desi nu poate fi prevenita, un stil de viata sanatos, precum si consultul periodic asigura impiedicarea avansarii bolii.
Sursa foto: Pexels, Unsplash