Mastita este o inflamatie a tesutului mamar care apare de cele mai multe ori in cursul alaptarii. Aflati mai multe despre cauzele si simptomele mastitei, ce tratamente pot fi luate de femeile care alapteaza si mai ales cum poate fi prevenita mastita.

Cuprins:

  1. Ce este mastita?
  2. Cum se manifesta mastita?
  3. Cauze si factori de risc
  4. Diagnostic
  5. Cum se trateaza?
  6. Complicatii
  7. Metode de prevenire

Ce este mastita?

Mastita este o infectie aparuta in tesutul uneia sau a ambelor glande mamare aflate in interiorul sanilor. De cele mai multe ori, tulburarea afecteaza femeile care produc lapte si alapteaza.

Exista cazuri in care anumite femei dezvolta zone tari si dureroase in interiorul sanului. Aceasta problema apare in urma blocarii unei conducte de lapte sau din cauza faptului ca bacteriile patrund in san printr-o fisura produsa in piele. Mastita care apare in timpul alaptarii este cunoscuta si sub denumirea de mastita de lactatie.

Incidenta mastitei

Se estimeaza ca mastita afecteaza aproximativ 10 la suta dintre toate mamele care alapteaza. Cu toate acestea, rezultatele studiilor variaza semnificativ, de la un procent foarte mic de cazuri pana la 33 la suta.

Se dezvolta adesea in primele 3 luni de dupa nastere, dar poate aparea chiar si dupa 2 ani. In mod eronat, unele mame isi intarca pruncii atunci cand dezvolta mastita. In cele mai multe cazuri, alaptarea trebuie sa continue in timpul mastitei. Problema afecteaza de obicei un singur san.

Exista cazuri in care chiar si femeile care nu alapteaza dezvolta mastita, insa sunt extrem de rare. De asemenea, in cazuri foarte rare, problema poate afecta si barbatii.

Cum se manifesta mastita?

Semnele sau simptomele se pot dezvolta rapid. Acestea pot fi:

  • san rosu in timpul alaptarii;
  • zona afectata a sanului doare la atingere;
  • zona afectata este fierbinte la atingere;
  • intarirea sanilor in timpul alaptarii;
  • senzatie de arsura la nivelul sanului, care poate fi permanenta sau numai in timpul alaptarii;
  • simptome asemanatoare gripei;
  • angorjarea sanilor (sanii mamei devin intariti si durerosi din cauza acumularii de lapte).

Mastita simptome suplimentare

  • stari de anxietate si stres;
  • frisoane si tremuraturi;
  • temperatura ridicata a corpului;
  • oboseala;
  • dureri generale;
  • stare de rau.

Cauze si factori de risc

Mastita alaptare

De obicei, in cazul femeilor care alapteaza, mastita este cauzata de blocarea sau infundarea unui duct (canal). Blocajul provoaca staza laptelui. Mai exact, laptele produs nu iese in timpul hranirii si ramane in san.

Acest lucru se poate intampla daca sugarul:

  • nu este atasat la san in mod corespunzator;
  • intampina probleme in a suge laptele din san;
  • este rareori alaptat.

De asemenea, canalele de lapte se pot bloca din cauza unei presiuni puse pe san cauzata de imbracamintea mulata, de exemplu. Orice lucru care impiedica eliminarea corecta a laptelui va avea ca rezultat, de obicei, staza laptelui si acest lucru duce de multe ori la blocarea conductelor de lapte.

De multe ori, mamele isi sustin sanul cu degetele, apasand in acelasi loc, in fiecare zi, pentru ca bebelusul sa poata respira in timpul alaptarii. Din aceasta cauza, ductul se poate bloca dupa un anumit timp.

Mastita provocata de acumularea bacteriilor

In general, bacteriile nu prolifereaza in laptele uman proaspat. Cu toate acestea, infectia poate aparea in cazul in care canalele de lapte se blocheaza si laptele stagneaza. Bacteriile de pe suprafata pielii pot patrunde in san prin mici crapaturi sau fisuri.

Mastita in cazul femeilor care nu alapteaza

Chiar si femeile care nu au lactatie, cu alte cuvinte, care nu produc lapte si nu alapteaza, pot dezvolta mastita. Aceasta forma nu este intalnita frecvent si este denumita mastita periductala (sau non-lactationala). Femeile care dezvolta mastita non-lactationala infectioasa sunt de cele mai multe ori fumatoare si au aproximativ 30 de ani. Expertii considera ca fumatul poate deteriora conductele de lapte, facandu-le mai sensibile la infectii.

Mastita dupa intarcare

Mastita apare mult mai frecvent la femeile care alapteaza decat la cele care nu mai alapteaza. Cu toate acestea, o femeie poate sa dezvolte aceasta afectiune chiar si dupa ce si-a intarcat bebelusul sau in orice moment, chiar si in timpul sarcinii.

Mastita dupa un piercing in mamelon

Daca un piercing in mamelon este facut intr-un salon nonprofesional, neacreditat, acest lucru poate creste riscul de dezvoltare a mastitei.

Mastita carcinomatoasa

Aceasta maladie este una dintre cele mai agresive forme de cancer mamar care afecteaza femeile de orice varsta si rar barbatii. In cazul acestei tulburari grave, vasele limfatice de la nivelul sanului sunt blocate de celulele canceroase, lucru care duce la inflamarea sanului.

Factori de risc

O femeie poate fi afectata de mastita daca:

  • a mai avut in trecut o astfel de afectiune in timpul alaptarii;
  • are mameloane dureroase sau crapate – cu toate ca afectiunea se poate dezvolta fara ca pielea sa fie crapata sau fisurata;
  • poarta sutiene mulate pe piele sau isi pune presiune pe san atunci cand foloseste centura de siguranta sau transporta o punga grea, ceea ce poate restrictiona fluxul de lapte;
  • isi alapteaza bebelusul in mod necorespunzator;
  • devine excesiv de obosita sau stresata;
  • are o alimentatie precara;
  • fumeaza.

Diagnostic

Mastita este o afectiune destul de usor de diagnosticat. Doctorul efectueaza, de obicei, o examinare fizica si pune intrebari despre simptome. Daca semnele sunt grave sau daca tulburarea nu este ameliorata dupa administrarea tratamentului, medicul poate decide preluarea unei probe mici de lapte matern pentru testare. In acest fel, specialistul va determina daca exista o infectie bacteriana si identifica tipul de bacterii pentru a stabili cel mai bun tratament.

Daca banuieste ca afectiunea este provocata de o problema de alaptare, femeia poate fi rugata sa arate cum alapteaza. Este important ca proaspata mamica sa nu simta ca este invinovatita sau judecata. Alaptarea trebuie practicata in mod constant pentru a fi perfectionata.

Diagnosticarea cancerului mamar inflamator

O forma rara de cancer de san – cancerul mamar inflamator (mastita carcinomatoasa) – poate provoca, de asemenea, roseata si umflaturi care ar putea fi confundate initial cu o mastita normala. Doctorul poate recomanda o mamografie, o ecografie sau ambele. Daca semnele si simptomele persista chiar si dupa terminarea unui tratament cu antibiotice, este posibil ca femeia sa fie supusa unei biopsii pentru ca specialistii sa se asigure ca nu este vorba de un cancer de san.

Cum se trateaza?

Tratamentul mastitei poate implica:

Antibiotice mastita

Daca aveti o infectie, este nevoie de obicei de un tratament de 10 zile cu antibiotice. Este important sa luati toate medicamentele, conform prescriptiei, pentru a reduce riscul de reaparitie a bolii. Daca mastita nu dispare dupa tratamentul cu antibiotice, luati legatura cu medicul. Exista antibiotice care pot fi luate si in timpul alaptarii, fara ca aceasta sa fie intrerupta.

Mastita tratament cu analgezice/calmante

Specialistul poate recomanda, de asemenea, un calmant fara reteta, cum ar fi acetaminofenul sau ibuprofenul.

Unguent pentru mastita

Daca mameloanele sunt dureroase si crapate, medicul poate recomanda folosirea unei creme cu lanolina pentru a vindeca problema si pentru a reduce riscurile de infectie.

Operatie mastita

Daca femeia a dezvoltat un abces, lichidul acumulat trebuie eliminat. Dupa injectarea unui anestezic local, medicul poate scurge un abces aflat la suprafata pielii, fie prin aspiratie cu un ac si cu o seringa, fie prin efectuarea unei mici incizii. Acest lucru se poate face in cabinetul medicului sau in sectia de urgenta.

Daca abcesul este adanc in san, drenajul chirurgical trebuie facut de cele mai multe ori in sala de operatie. Aceasta procedura se face de obicei sub anestezie generala pentru a minimiza durerea si pentru a elimina complet abcesul.

Continuati alaptarea

Puteti continua in siguranta alaptarea chiar daca aveti mastita. Alaptarea ajuta de fapt la eliminarea infectiei. Intarcarea brusca a copilului poate agrava semnele si simptomele bolii.

Doctorul va poate trimite la un specialist in alaptare pentru a va oferi ajutor si asistenta continua. Acest specialist va poate oferi sugestii pentru a va adapta tehnicile de alaptare.

Sfaturi in timpul alaptarii

  • Evitati supraincarcarea prelungita a sanului cu lapte inainte de alaptare.
  • Incercati sa va asigurati ca bebelusul se ataseaza corect – ceea ce poate fi dificil atunci cand sanul este angorjat. Eliminarea unei cantitati mici de lapte prin presare inainte de alaptare ar putea ajuta.
  • Masati sanul in timp ce alaptati, dinspre zona afectata catre mamelon.
  • Asigurati-va ca sanul este golit complet in timpul alaptarii.
  • Alaptati mai intai cu sanul afectat, cand bebelusul este infometat.
  • Variati pozitiile de alaptare.

Stil de viata si remedii la domiciliu

Pentru a va ameliora disconfortul:

  • Aplicati comprese reci sau pungi cu gheata pe san dupa alaptare.
  • Purtati un sutien de sustinere.
  • Odihniti-va cat mai mult.

Complicatii

Daca nu este tratata, afectiunea poate provoca in unele cazuri complicatii. Acestea sunt:

  • Recidiva: Daca a aparut o data, riscul ca aceasta problema sa se intample din nou este mare. Recurentele apar deseori din cauza faptului ca tratamentul a fost acordat prea tarziu sau inadecvat.
  • Abces: Fara tratament corespunzator, la nivelul sanului se poate dezvolta o acumulare de puroi sau abces. De obicei, acesta trebuie drenat chirurgical.
  • Septicemie sau sepsis: Aceste doua afectiuni pot pune viata pacientei in pericol. Cele doua pot aparea daca o infectie nu este tratata.

Durerea, febra, inflamatia si orice dificultate persistenta de alaptare trebuie prezentate unui medic.

Metode de prevenire

Femeile trebuie sa-si verifice constant canalele de alaptare dupa vindecarea mastitei, deoarece problema poate sa reapara. In plus, mamele pot lua anumite masuri pentru a preveni aparitia mastitei dupa blocarea unui canal.

Recomandari

  • Alaptati des, mai ales cand sanii sunt plini.
  • Daca este posibil, hraniti sugarul numai prin alaptare timp de 6 luni.
  • Aflati din timp daca sugarul se ataseaza corect.
  • Nu detasati copilul in timpul hranirii, ci asteptati ca acesta sa se relaxeze.
  • Evitati sutienele si alte haine mulate.
  • Variati pozitiile de alaptare.
  • Cand vine vremea de intarcare, reduceti treptat alaptarea, nu brusc.
  • Verificati, in fiecare zi, la dus, daca exista umflaturi care se dezvolta in spatele mameloanelor.
  • Faceti dusuri cu apa fierbinte si lasati apa sa curga peste sanul afectat.
  • Aplicati presiune usoara pe san daca aveti dureri.
  • Folositi pompa dupa alaptare pentru a reduce angorjarile pana la vindecarea mastitei.
  • Discutati cu doctorul despre suplimentele cu lecitina, deoarece acestea pot preveni reaparitia simptomelor.

Alte sfaturi pentru prevenirea mastitei

Dupa eliberarea ductului, laptele poate curge in siroaie, insa ameliorarea va fi imediata. Daca o conducta a fost blocata pentru o anumita perioada, laptele eliberat poate fi mai gros si poate avea un aspect mai branzos.

Laptele in sine nu va fi contaminat. Nu trebuie sa intrerupeti alaptarea atunci cand exista o conducta blocata, deoarece acest lucru poate duce la angorjare, precum si la mastita.

Odihna este importanta deoarece ajuta la imbunatatirea sistemului imunitar. In acest fel, o eventuala infectie poate fi combatuta mai bine.

Este important sa discutati cat mai curand posibil cu medicul despre problemele legate de alaptare, pentru a preveni aparitia complicatiilor.

 

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/mastitis/symptoms-causes/syc-20374829
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/163876
  3. https://www.verywellfamily.com/mastitis-treating-and-preventing-a-breast-infection-431583
  4. https://www.webmd.com/women/guide/breast-infection#1
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma