Mastita este o inflamatie a tesutului mamar care apare de cele mai multe ori in cursul alaptarii. Aflati mai multe despre cauzele si simptomele mastitei, ce tratamente pot fi luate de femeile care alapteaza si mai ales cum poate fi prevenita mastita.
Mastita este o infectie aparuta in tesutul uneia sau a ambelor glande mamare aflate in interiorul sanilor. De cele mai multe ori, tulburarea afecteaza femeile care produc lapte si alapteaza.
Exista cazuri in care anumite femei dezvolta zone tari si dureroase in interiorul sanului. Aceasta problema apare in urma blocarii unei conducte de lapte sau din cauza faptului ca bacteriile patrund in san printr-o fisura produsa in piele. Mastita care apare in timpul alaptarii este cunoscuta si sub denumirea de mastita de lactatie.
Se estimeaza ca mastita afecteaza aproximativ 10 la suta dintre toate mamele care alapteaza. Cu toate acestea, rezultatele studiilor variaza semnificativ, de la un procent foarte mic de cazuri pana la 33 la suta.
Se dezvolta adesea in primele 3 luni de dupa nastere, dar poate aparea chiar si dupa 2 ani. In mod eronat, unele mame isi intarca pruncii atunci cand dezvolta mastita. In cele mai multe cazuri, alaptarea trebuie sa continue in timpul mastitei. Problema afecteaza de obicei un singur san.
Exista cazuri in care chiar si femeile care nu alapteaza dezvolta mastita, insa sunt extrem de rare. De asemenea, in cazuri foarte rare, problema poate afecta si barbatii.
Semnele sau simptomele se pot dezvolta rapid. Acestea pot fi:
De obicei, in cazul femeilor care alapteaza, mastita este cauzata de blocarea sau infundarea unui duct (canal). Blocajul provoaca staza laptelui. Mai exact, laptele produs nu iese in timpul hranirii si ramane in san.
Acest lucru se poate intampla daca sugarul:
De asemenea, canalele de lapte se pot bloca din cauza unei presiuni puse pe san cauzata de imbracamintea mulata, de exemplu. Orice lucru care impiedica eliminarea corecta a laptelui va avea ca rezultat, de obicei, staza laptelui si acest lucru duce de multe ori la blocarea conductelor de lapte.
De multe ori, mamele isi sustin sanul cu degetele, apasand in acelasi loc, in fiecare zi, pentru ca bebelusul sa poata respira in timpul alaptarii. Din aceasta cauza, ductul se poate bloca dupa un anumit timp.
In general, bacteriile nu prolifereaza in laptele uman proaspat. Cu toate acestea, infectia poate aparea in cazul in care canalele de lapte se blocheaza si laptele stagneaza. Bacteriile de pe suprafata pielii pot patrunde in san prin mici crapaturi sau fisuri.
Chiar si femeile care nu au lactatie, cu alte cuvinte, care nu produc lapte si nu alapteaza, pot dezvolta mastita. Aceasta forma nu este intalnita frecvent si este denumita mastita periductala (sau non-lactationala). Femeile care dezvolta mastita non-lactationala infectioasa sunt de cele mai multe ori fumatoare si au aproximativ 30 de ani. Expertii considera ca fumatul poate deteriora conductele de lapte, facandu-le mai sensibile la infectii.
Mastita apare mult mai frecvent la femeile care alapteaza decat la cele care nu mai alapteaza. Cu toate acestea, o femeie poate sa dezvolte aceasta afectiune chiar si dupa ce si-a intarcat bebelusul sau in orice moment, chiar si in timpul sarcinii.
Daca un piercing in mamelon este facut intr-un salon nonprofesional, neacreditat, acest lucru poate creste riscul de dezvoltare a mastitei.
Aceasta maladie este una dintre cele mai agresive forme de cancer mamar care afecteaza femeile de orice varsta si rar barbatii. In cazul acestei tulburari grave, vasele limfatice de la nivelul sanului sunt blocate de celulele canceroase, lucru care duce la inflamarea sanului.
O femeie poate fi afectata de mastita daca:
Mastita este o afectiune destul de usor de diagnosticat. Doctorul efectueaza, de obicei, o examinare fizica si pune intrebari despre simptome. Daca semnele sunt grave sau daca tulburarea nu este ameliorata dupa administrarea tratamentului, medicul poate decide preluarea unei probe mici de lapte matern pentru testare. In acest fel, specialistul va determina daca exista o infectie bacteriana si identifica tipul de bacterii pentru a stabili cel mai bun tratament.
Daca banuieste ca afectiunea este provocata de o problema de alaptare, femeia poate fi rugata sa arate cum alapteaza. Este important ca proaspata mamica sa nu simta ca este invinovatita sau judecata. Alaptarea trebuie practicata in mod constant pentru a fi perfectionata.
O forma rara de cancer de san – cancerul mamar inflamator (mastita carcinomatoasa) – poate provoca, de asemenea, roseata si umflaturi care ar putea fi confundate initial cu o mastita normala. Doctorul poate recomanda o mamografie, o ecografie sau ambele. Daca semnele si simptomele persista chiar si dupa terminarea unui tratament cu antibiotice, este posibil ca femeia sa fie supusa unei biopsii pentru ca specialistii sa se asigure ca nu este vorba de un cancer de san.
Tratamentul mastitei poate implica:
Daca aveti o infectie, este nevoie de obicei de un tratament de 10 zile cu antibiotice. Este important sa luati toate medicamentele, conform prescriptiei, pentru a reduce riscul de reaparitie a bolii. Daca mastita nu dispare dupa tratamentul cu antibiotice, luati legatura cu medicul. Exista antibiotice care pot fi luate si in timpul alaptarii, fara ca aceasta sa fie intrerupta.
Specialistul poate recomanda, de asemenea, un calmant fara reteta, cum ar fi acetaminofenul sau ibuprofenul.
Daca mameloanele sunt dureroase si crapate, medicul poate recomanda folosirea unei creme cu lanolina pentru a vindeca problema si pentru a reduce riscurile de infectie.
Daca femeia a dezvoltat un abces, lichidul acumulat trebuie eliminat. Dupa injectarea unui anestezic local, medicul poate scurge un abces aflat la suprafata pielii, fie prin aspiratie cu un ac si cu o seringa, fie prin efectuarea unei mici incizii. Acest lucru se poate face in cabinetul medicului sau in sectia de urgenta.
Daca abcesul este adanc in san, drenajul chirurgical trebuie facut de cele mai multe ori in sala de operatie. Aceasta procedura se face de obicei sub anestezie generala pentru a minimiza durerea si pentru a elimina complet abcesul.
Puteti continua in siguranta alaptarea chiar daca aveti mastita. Alaptarea ajuta de fapt la eliminarea infectiei. Intarcarea brusca a copilului poate agrava semnele si simptomele bolii.
Doctorul va poate trimite la un specialist in alaptare pentru a va oferi ajutor si asistenta continua. Acest specialist va poate oferi sugestii pentru a va adapta tehnicile de alaptare.
Pentru a va ameliora disconfortul:
Daca nu este tratata, afectiunea poate provoca in unele cazuri complicatii. Acestea sunt:
Durerea, febra, inflamatia si orice dificultate persistenta de alaptare trebuie prezentate unui medic.
Femeile trebuie sa-si verifice constant canalele de alaptare dupa vindecarea mastitei, deoarece problema poate sa reapara. In plus, mamele pot lua anumite masuri pentru a preveni aparitia mastitei dupa blocarea unui canal.
Dupa eliberarea ductului, laptele poate curge in siroaie, insa ameliorarea va fi imediata. Daca o conducta a fost blocata pentru o anumita perioada, laptele eliberat poate fi mai gros si poate avea un aspect mai branzos.
Laptele in sine nu va fi contaminat. Nu trebuie sa intrerupeti alaptarea atunci cand exista o conducta blocata, deoarece acest lucru poate duce la angorjare, precum si la mastita.
Odihna este importanta deoarece ajuta la imbunatatirea sistemului imunitar. In acest fel, o eventuala infectie poate fi combatuta mai bine.
Este important sa discutati cat mai curand posibil cu medicul despre problemele legate de alaptare, pentru a preveni aparitia complicatiilor.
Referinte:
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…