Categori: Stomatologie

Maseaua de minte – tot ce trebuie sa stii

Maselele de minte reprezinta al treilea si ultimul set de molari. Acestia apar in adolescenta sau imediat dupa impliniera varstei de 20 de ani. Afla din materialul urmator tot ce trebuie sa stii despre maseaua de minte.

Cuprins:

  1. Ce este maseaua de minte?
  2. Cand ies maselele de minte?
  3. Rolul molarului de minte
  4. Maseaua de minte tratament
  5. Cand trebuie scoasa maseaua de minte si de ce?
  6. Operatia de extractie a molarului de minte
  7. Recuperarea dupa extractie
  8. Complicatii

Ce este maseaua de minte?

Odata cu varsta apare si mintea. Mai exact, maseaua de minte.

Gura trece printr-o multime de schimbari in decursul vietii. Una dintre bornele dentare majore care se desfasoara de obicei intre 17 si 21 de ani este aparitia celui de-al treilea molar, cunoscut si sub denumirea de molarul de minte. Istoric, acesti dinti au fost numiti masele de minte, deoarece au aparut la o varsta mai matura.

Cate masele de minte sunt?

Un om poate avea patru masele de minte, trei, doua sau niciuna. Uneori, acesti dinti pot fi un atu valoros pentru gura daca sunt sanatosi si aliniati in mod corespunzator. Cu toate acestea, in unele cazuri sunt aliniati incorect si necesita indepartarea.

Cand maselele de minte, fie ca este vorba despre maseaua de minte de jos, fie ca este vorba de cea de sus, sunt aliniate necorespunzator, se pot pozitiona orizontal, pot fi indreptate prea aproape sau prea departe de molarii aflati langa ele sau pot fi inclinate spre interior sau spre exterior. Alinierea necorespunzatoare a maselelor de minte poate aglomera sau deteriora ceilalti dinti, maxilarul sau nervii.

Imi creste maseaua de minte si ma doare

Cand sunt perfect aliniate, maselele de minte va pot ajuta sa mestecati mai bine. Este normal sa simtiti un mic disconfort atunci cand maseaua de minte isi face aparitia, insa daca aveti dureri, consultati imediat medicul stomatolog.

Maseaua de minte localizare

Maseaua de minte apare in spatele gurii, fiind practic ultimii dinti care apar.

Cand ies maselele de minte?

Maseaua de minte crestere

Oamenilor le apar, de obicei, patru masele de minte, fiecare facandu-si aparitia in spatele molarilor de pe ambele parti ale maxilarului superior si inferior.

Maseaua de minte cand iese?

Potrivit Asociatiei Dentare Americane (ADA), acestea apar de obicei intre varsta de 17 si 21 de ani. Felul in care erup difera de la individ la individ. Cu toate acestea, Fred Quarnstrom, de la American Dental Board of Anesthesiology, mentioneaza ca maseaua de minte poate erupe partial doar sau poate chiar sa ramana ”ingropata” in tesutul gingiilor. Dintii care nu erup si raman acoperiti de acest tesut sau os sunt numiti „impactati”.

Masea de minte eruptie

Deoarece maseaua de minte provoaca atat de multe probleme si nu este cu adevarat necesara pentru masticatie, medicii speculeaza pe marginea functiei lor. Maselele de minte incep sa creasca in maxilar in jurul varstei de sapte ani si nu inainte sau la nastere ca alti dinti.

Rolul molarului de minte

Dintii sunt clasificati dupa localizarea si functia lor. Dintii mai ascutiti pot sfasia alimentele in bucati mai mici, iar dintii mai mari macina mancarea. Maselele de minte fac parte din a doua categorie si se numesc molari. Molarii se gasesc peste tot in spatele gurii. Adultii dezvolta trei seturi de molari in partea de sus si de jos si pe ambele parti ale gurii.

Etapele aparitie dintilor

Din copilarie pana la adolescenta, oamenii dezvolta primul set de dinti, apoi ii pierd si apare un set cu totul nou de dinti. Urmeaza o scurta pauza si apoi din nou, la varsta adulta, apare setul final de dinti (permanenti).

De-a lungul celei mai lungi perioade a istoriei umane, dieta normala a fost dura pentru dinti. In aceste conditii, maselele de minte erau utile in trecut pentru ca inlocuiau molarii care se uzau. Acum, ca alimentatia s-a schimbat si este mai moale, dintii nu se mai deterioreaza la fel de repede si nu exista gauri pe care maselele de minte sa le umple. Dr. Quarnstrom afirma ca exista si unele dovezi conform carora falcile oamenilor de acum sunt mai mici decat cele ale oamenilor preistorici.

Cat de des apar maselele de minte?

Toti dintii pe care ii va avea vreodata o persoana sunt prezenti inca de la nastere, sus in structura craniului. In prima faza, 20 de dinti de lapte apar si apoi cad. Dupa aceasta perioada cresc 32 de dinti permanenti. Primul set de molari devine de obicei vizibil la varsta de 6 ani, al doilea set in jurul varstei de 12 ani, iar setul final (maselele de minte) candva inainte de 21 de ani.

Odata esentiale pentru a mesteca alimentele de tipul radacinilor, frunzelor, carnii si nucilor, maselele de minte nu mai sunt necesare in momentul de fata. Astazi, oamenii gatesc mancarea pentru a o inmuia. In plus, o putem taia si marunti cu ajutorul ustensilelor.

Ce prevad specialistii

Antropologii cred ca oamenii au evoluat atat de mult incat nu mai au nevoie de masele de minte. De aceea este posibil ca unor persoane, in viitor, sa nu le mai creasca aceste masele. Maseaua de minte poate ajunge in situatia apendicelui si poate deveni complet inutila. Nu ar fi surprinzator pentru unii cercetatori daca intr-o zi nimeni nu va mai avea masele de minte.

Cu toate acestea, genetica face ca majoritatea adultilor sa dezvolte masele de minte. Potrivit unui studiu, cel putin 53 la suta dintre oameni aveau cel putin o masea de minte. Barbatii aveau mai multe sanse sa le creasca aceste masele decat femeile.

Maseaua de minte tratament

Oamenii decid adesea sa-si scoata maseaua de minte, deoarece se confrunta cu dureri de gingii. Cum pot fi ameliorate durerile acasa inainte de indepartarea maselei de minte?

Durerea data de maseaua de minte poate trece de la sine, insa in unele cazuri, oamenii trebuie sa recurga la anumite remedii la domiciliu sau, in unele cazuri, intr-un spital sau o clinica de chirurgie dentara.

Remedii naturale

Maseaua de minte afectata poate provoca dureri si sensibilitate. In cele din urma, indepartarea maselelor de minte poate ajuta la rezolvarea acestor probleme. Pana atunci, maseaua de minte se trateaza fara reteta, cu ajutorul unor remedii naturiste la domiciliu.

Gel de amortire

Un gel dentar de amortire poate ajuta la reducerea sensibilitatii la nivelul gingiilor si la ameliorarea durerii. Aceste geluri sunt disponibile fara prescriptie medicala sau online si contin un ingredient activ numit benzocaina.

Majoritatea gelurilor dentare pot fi aplicate direct pe gingiile afectate pe tot parcursul zilei. Cu toate acestea, este important ca o persoana sa urmeze instructiunile de pe prospect. De asemenea, trebuie sa va asigurati ca nu sunteti alergici la benzocaina.

Ibuprofen

Ibuprofenul este un medicament de ameliorare a durerii eliberat fara reteta medicala. Acesta ajuta la reducerea inflamatiei. Pentru a ameliora disconfortul, ibuprofenul trebuie luat in doza recomandata pe prospect sau cutie. De asemenea, poate reduce inflamatia gingiilor care apare in timpul eruptiei maselelor de minte.

Ibuprofenul sau alte AINS (antiinflamatoare nesteroidiene) pot fi un tratament eficient anti-durere pana cand persoana afectata poate merge la dentist pentru tratament.

Pungi cu gheata

Inflamatia si, implicit, durerea, pot fi reduse si prin aplicarea unei pungi cu gheata pe maxilar. In plus, gheata poate amorti zona respectiva, ameliorand simptomele. Puteti incerca sa tineti si un pachetel de ceai langa punga cu gheata. Acestea trebuie tinute pe maxilar maximum 15 minute.

Punga cu gheata poate fi aplicata in reprize de 15 minute pana cand durerea se amelioreaza.

Pliculete de ceai

Un studiu din 2016 a descoperit ca taninurile care se regasesc in pungile cu ceai au proprietati antibacteriene si antiinflamatorii. Acest lucru inseamna ca pungile de ceai pot ajuta la reducerea umflaturii si la combaterea infectiilor bacteriene.

Pentru a folosi pungile de ceai ca remediu casnic, trebuie sa fierbeti o cana de ceai si sa o lasati la frigider cu tot cu pliculetul de ceai ramas in ea. Dupa ce s-a racit, pliculetul de ceai poate fi scos si plasat in interiorul gurii unde se afla durerea.

Nu trebuie sa adaugati lapte, frisca sau zahar in ceai. Pliculetele de ceai simplu pot fi cumparate din magazine sau online.

Maseaua de minte cariata

Maseaua de minte cariata se trateaza cu operatie. Medicii recomanda extractia maselei de minte.

Cand trebuie scoasa maseaua de minte si de ce?

In unele cazuri, durerea de masea de minte nu dispare nici dupa administrarea remediilor mai sus mentionate.

Maselele de minte trebuie scoase?

In acest caz, medicul recomanda extractia molarilor de minte, procedura efectuata in majoritatea cazurilor intr-un cabinet stomatologic.

Operatia de extractie a molarului de minte

In acest caz, o masea de minte poate fi indepartata printr-o interventie chirurgicala dentara efectuata de catre un dentist in cabinet sau intr-un spital de catre un chirurg stomatolog. Anestezicul local este injectat in zona afectata pentru a amortiza locul si pentru ca durerea din timpul interventiei chirurgicale sa nu fie simtita. Specialistul aplica, de obicei, o presiune pe dinte pentru a-l scoate din cavitatea sa.

Maseaua de minte extractie

Apoi, in jurul dintelui se fac mici incizii, iar maseaua de minte poate fi taiata in bucati mai mici inainte de a fi indepartata. Procedura este una de scurta. In mod normal, dureaza doar cateva minute, insa, in unele cazuri, poate dura pana la 20 de minute si uneori chiar mai mult.

De cele mai multe ori, durerea de gingie tine din momentul in care dispare efectul anestezicului pana la aproximativ trei zile mai tarziu. In anumite cazuri, durerea poate dura si doua saptamani.

Semnal de alarma tras de specialisti

Doua masele de minte din trei ar fi extrase fara un motiv stiintific dovedit, au scris cei de la saptamanalul francez Le Point, consultat de Rompres.

Or, desi ele constituie, adesea, o sursa de probleme in adolescenta ori la tinerii adulti, pot deveni extrem de utile si chiar indispensabile. Astfel, maselele de minte pot compensa lipsa unor molari / scosi in cazul in care sunt cariati si ii pot permite pacientului sa continue sa mestece bine alimentele. De asemenea, la persoanele varstnice, aceste masele favorizeaza stabilitatea unui aparat dentar.

Acesta este mesajul transmis de dr. Pierre Jacquemart, chirurg stomatolog la Montpellier, oras din sudul Frantei.

In opinia medicului mentionat, practicienii trebuie sa se bazeze pe noile tehnici de imagistica medicala si pe rezultatele celor mai recente studii stiintifice inainte de a decide o extractie a unei masele de minte.

Recuperarea dupa extractie

Unii oameni ar putea avea nevoie de cusaturi pentru ca rana sa se inchida. Medicul indeparteaza de obicei cusaturile dupa aproximativ o saptamana. Uneori, interventia chirurgicala provoaca vanatai, umflaturi si durere, care vor trece dupa un anumit timp.

Recuperarea se va face treptat, insa pacientii vor putea observa imbunatatiri in fiecare zi.

Ce puteti face imediat dupa operatie?

Un stomatolog sau un chirurg poate sugera utilizarea unei pungi de gheata in primele ore dupa operatie. Punga cu gheata trebuie tinuta timp de 15 minute, cu pauza tot de 15 minute, pentru ameliorarea disconfortului si a umflaturii. Oamenii pot lua medicamente de calmare a durerii, cum ar fi ibuprofenul, pentru a combate durerea si disconfortul de dupa interventia chirurgicala.

Sfaturi pentru ingrijirea la domiciliu

Este esential sa pastrati rana curata in timpul procesului de vindecare. Deoarece oamenii trebuie sa manance si sa bea, mancarea se poate bloca usor in zona in care dintele a fost indepartat. Acest lucru poate provoca anumite probleme.

De aceea, urmati aceste sfaturi pentru a mentine rana curata:

  • Folositi o apa de gura antiseptica pentru a preveni infectia.
  • Faceti gargara cu apa calda si sare pentru a reduce inflamatia si pentru a calma durerea de gingie
  • Tineti-va capul ridicat cand dormiti pentru mai mult confort

Complicatii

Pericoronita apare atunci cand maseaua de minte nu are suficient spatiu pentru a erupe prin gingii. Drept urmare, acestea pot iesi doar partial prin gingie, ceea ce poate duce la inflamarea si infectarea tesutului moale din jurul maselei.

Extractie masea de minte complicatii

Osteita alveolara

Dupa indepartarea unui dinte, un cheag de sange se formeaza in locul de extractie ca parte normala a procesului de vindecare. Osteita alveolara se poate dezvolta daca acest cheag de sange este dislocat. Un studiu a raportat 3,3% dintre pacientii cu varste cuprinse intre 11 si 80 de ani au suferit aceasta complicatie.

Deschidere limitata a gurii

Dupa o operatie dentara indelungata, cum ar fi o extractie, puteti prezenta trismus sau o capacitate limitata de a deschide gura.

Sangerare excesiva

Un studiu a descoperit ca 30,7% dintre pacienti au prezentat sangerare excesiva in prima zi dupa extractia maselei de minte. Cantitatea de sange scurs a depins de anatomia dintelui indepartat.

 

Referinte:

  1. https://www.webmd.com/oral-health/wisdom-teeth#1
  2. https://www.mouthhealthy.org/en/az-topics/w/wisdom-teeth
  3. https://www.colgate.com/en-us/oral-health/conditions/wisdom-teeth/what-is-a-wisdom-tooth-0415
  4. https://www.healthline.com/health/why-do-we-have-wisdom-teeth#1
  5. https://www.medicalnewstoday.com/articles/319461.php
  6. https://www.medicalnewstoday.com/articles/321657.php
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

2 ani in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

2 ani in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

2 ani in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

2 ani in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

2 ani in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

2 ani in urma