Curatarea interdentara – ce importanta are?

Curatarea interdentara este un pas esential cand vine vorba despre igiena orala corecta. Iata ce rol are curatarea spatiilor dintre dinti si ce metode sunt disponibile.

Cuprins:

1. Ce rol are curatarea interdentara?
2. Metode de curatare interdentara
3. Intrebari frecvente

Ce rol are curatarea interdentara?

Curatarea interdentara este procesul de curatare a zonelor dintre dinti (si dintre dinti si gingii) si este o parte importanta a igienei orale. Placa bacteriana se acumuleaza in aceste zone greu accesibile si poate provoca inflamatii, ceea ce duce la probleme mai grave, cum ar fi boli ale gingiilor si carii dentare.

Pentru a mentine dintii si gingiile sanatoase, un regim de periaj de doua ori pe zi trebuie combinat cu o curatare interdentara, curatarea limbii si folosirea apei de gura. Exista diferite mijloace de curatare a spatiilor dintre dinti, inclusiv ata dentara, periute interdentare sau irigator dentar. Placa dentara este o pelicula lipicioasa bacteriana care se formeaza in mod constant pe dinti si intre ei. Trebuie indepartata in mod regulat, pentru ca poate provoca inflamarea gingiilor, carii si respiratie urat mirositoare. Zona dintre dinti este greu accesibila cu o periuta de dinti si se recomanda utilizarea unui produs interdentar in aceste zone.

🦷 Citeste ghidul nostru complet de igiena orala.

Metode de curatare interdentara

O periuta de dinti, fie ca este o periuta manuala obisnuita sau o periuta electrica, poate ajunge doar la trei din cele cinci suprafete ale dintelui. Exista diferite dispozitive de curatare interdentara. Pentru a alege cea mai potrivita metoda de curatare interdentara pentru tine, cere sfatul medicului stomatolog.

Ata dentara

Periajul dintilor este o modalitate eficienta de indepartare a placii bacteriene de pe suprafata dintilor. Cu toate acestea, nu este o modalitate eficienta de a scapa de resturile alimentare care raman intre dinti sau sub linia gingiei. Utilizarea atei dentare este o modalitate accesibila si rapida de a indeparta particulele de alimente la care o periuta de dinti nu poate atinge. Ata dentara poate fi mai subtire sau mai groasa – firul mai subtire se foloseste pentru spatii interdentare mai mici, iar ata mai groasa pentru spatii interdentare mai mari. Pentru dintii mai inghesuiti se foloseste ata mai subtire, pentru a nu forta – fortarea poate duce la spatierea dintilor in timp. Ata poate fi cerata sau necerata, fluorurata sau nefluorurata. Medicii dentisti recomanda in general ata dentara cerata si fluorurata.

Cum se foloseste ata dentara?

Se infasoara ata dentara pe fiecare deget mijlociu, astfel incat sa prindeti ata cu degetul mare si aratatorul de la fiecare mana. Ata dentara se misca usor in sus si in jos in spatiile dintre dinti pentru a indeparta placa si particulele de alimente de pe dinte si de sub gingii. Se fac miscari usoare sus-jos si in zig-zag pana se ajunge la linia gingivala. Repetati pentru fiecare suprafata a fiecarui dinte.

Exista si ata dentara pe suport, mai usor de folosit – filamente subtiri de polietilena de obicei, atasate la un suport special. Ata dentara este o metoda foarte eficienta de a indeparta resturile alimentare dintre dinti. Insa, uneori apar dificultati in a ajunge la anumite zone din gura – mai ales molarii din spate. De asemenea, poate cauza uneori sangerari usoare, poate agrava sensibilitatea si poate fi dificil de folosit de catre unele persoane.

Periuta interdentara

Periutele interdentara ajuta, de asemenea, la indepartarea resturilor de alimente dintre dinti. Vin in mai multe dimensiuni, in functie de spatiile interdentare. O astfel de periuta arata oarecum ca o perie de rimel. Are un maner din plastic si un fir prelungit cu peri flexibili. Retineti ca dimensiunea periutelor interdentare trebuie sa corespunda cu dimensiunea spatiilor dintre dinti.

Cum se foloseste periuta interdentara?

Periuta se introduce in spatiul dintre dinti, miscand usor inainte-inapoi. Nu fortati periuta interdentara intre dinti. Peria trebuie sa aiba o potrivire perfecta, dar firul, desi acoperit cu plastic, nu trebuie sa atinga partile laterale ale dintilor sau gingiile. Periile interdentare ajuta la prevenirea bolilor gingivale, eliminand resturile de mancare si placa dentara dintre dinti. Unele sunt concepute special pentru aparatul ortodontic.

O perie interdentara poate fi utila pentru pacientii cu spatii mai mari intre dinti. Aceste goluri fac dificila utilizarea corecta a atei dentare, iar peria este mai eficienta. Aceasta perie este buna si pentru pacientii cu mobilitate limitata sau cu aparat dentar, deoarece instrumentul este mai usor de manevrat. Un dezavantaj fara de ata dentara este ca dupa o singura utilizare, peria nu va mai fi niciodata complet sterila. Aceste perii sunt, de asemenea, mai predispuse sa provoace iritatii ale gingiilor daca nu sunt folosite corect.

Dusul bucal

Dusul sau irigatorul bucal este o alternativa la periutele interdentare si ata dentara. Este un dispozitiv ce foloseste jeturi de apa sub presiune pentru a indeparta placa bacteriana si particulele de alimente dintre dinti si din zona gingivala. Cercetarile sugereaza ca dusul bucal poate fi cu 29% mai eficient in curatarea spatiilor interdentare decat ata dentara. Ata dentara traditionala este, de asemenea, mai greu de folosit pentru unele persoane si daca nu este folosita corect poate irita cu usurinta gingiile. Acest lucru poate duce la sangerare si, mai tarziu, la gingii sensibile.

Cum se foloseste dusul bucal?

Se umple rezervorul cu apa calduta (poate fi folosita in combinatie cu apa de gura). Se regleaza presiunea si modul de curatare – este bine sa incepeti cu o presiune scazuta. Aplecati-va deasupra chiuvetei, pozitionati varful dispozitivului in dreptul spatiului interdentar, cu buzele inchise si porniti aparatul. Incepeti cu dintii din spate, indreptand varful chiar deasupra liniei gingiilor si treptat avansati spre mijlocul gurii.

Dusul bucal este usor de folosit, in special pentru persoanele cu aparat dentar sau unele tipuri de lucrari dentare. Unii medici stomatologi considera ca dusul bucal nu inlocuieste ata dentara traditionala, ci o completeaza. Medicii stomatologi recomanda adesea acest dispozitiv pacientilor cu mai multe lucrari dentare majore, aparate ortodontice sau celor care nu reusesc sa foloseasca eficient ata dentara. De asemenea, poate fi o varianta mai buna pentru cei cu probleme ale gingiilor sau sensibilitate gingivala.

INTREBARI FRECVENTE

1. Este suficient doar periajul dintilor pentru a curata dintii?

NU. Periuta poate ajunge doar pe trei dintre cele cinci suprafete dentare, astfel ca este necesara folosirea dispozitivelor de curatare interdentara. De asemenea, o igiena dentara corecta implica si curatarea limbii si folosirea apei de gura.

2. Ce se intampla daca nu curat spatiile dintre dinti?

Placa bacteriana persistenta este legata de tartru, carii dentare, afectiuni gingivale, halitoza si multe altele.

3. Trebuie sa fortez ata dentara intre dinti?

Nu. Ata dentara sau periuta interdentara trebuie sa corespunda ca dimensiune cu spatiile interdentare.

4. Ata dentara – o folosim inainte sau dupa periaj?

Este bine sa folositi ata dentara inainte de periaj. Folosirea atei dentare inainte de periaj indeparteaza mai multa placa bacteriana decat daca ar fi folosita dupa.

5. Cum aleg dusul bucal?

Dusul bucal poate fi portabil sau stationar. Cel portabil poate fi util mai ales in calatorii, insa rezervorul este mai mic si poate avea uneori putere mai redusa decat cel stationar. Tineti cont de durata de viata a bateriei, caracteristici si setari de presiune, nivel de zgomot, daca este cu sau fara fir etc. Este important sa aiba capete interschimbabile. Tine cont de costul pentru inlocuirea capetelor si cate tipuri de capete are – capat standard, capat ortodontic, capat pentru curatarea limbii etc.

Referinte:
(1) https://www.ada.org/en/member-center/oral-health-topics/floss
(2) https://www.dentalhealth.org/blog/cleaning-between-teeth-the-secret-behind-a-truly-healthy-smile
(3) https://www.healthline.com/health/dental-and-oral-health/waterpik-vs-flossing#flossing
(4) https://www.medicalnewstoday.com/articles/315992#oral-health-best-practices

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma