Lecitina este o substanta grasa, utilizata de obicei sub forma de supliment alimentar sau ca ingredient atat in industria alimentara, cat si in industria cosmetica. Afla ce proprietati are lecitina, beneficiile lecitinei si cum se utilizeaza produsele cu lecitina.
Lecitina este un tip de grasime care se gaseste in anumite tesuturi ale corpului, in special in creier si maduva osoasa, ficat, inima. Din punct de vedere chimic, face parte din categoria fosfolipidelor, fiind alcatuita din fosfolipide cu acid fosforic, colina, glicerol si unul sau doi acizi grasi. Principalul sau rol este de a interveni in formarea si rezistenta membranelor celulare.
Desi organismul uman este capabil sa produca lecitina in urma proceselor digestive, aceasta substanta trebuie sa fie asigurata si prin alimentatie si, cand este cazul, prin suplimente alimentare. De altfel, atunci cand spunem lecitina, imediat ne ducem cu gandul la suplimente pentru memorie.
Lecitina a fost izolata pentru prima data in 1850, din galbenus de ou. Denumirea provine din limba greaca – „lekythos”, care inseamna galbenus. In prezent, lecitinele sunt utilizate in industria alimentara, industria farmaceutica si cosmetica si se obtin cu precadere din soia.
Una dintre cele mai cunoscute utilizari ale lecitinei este cea de supliment alimentar. Este disponibila sub forma de pudra, granule, capsule uleioase, tablete. Cea mai frecventa este lecitina obtinuta din soia, dar poate fi si din seminte de floarea-soarelui sau din galbenus de ou.
Lecitinele, indiferent de sursele din care provin, poseda proprietati emulsifiante. Mai exact, sunt capabile sa lege doua lichide care nu se amesteca bine. De exemplu, lecitinele leaga uleiul cu apa. De aceea, lecitina este considerata emulsifiant/emulgator si a fost aprobata de Uniunea Europeana ca aditiv alimentar, cu denumirea E322. Produsele alimentare care contin E322 au un aspect omogen, uniform si o textura lejera. E322 este folosit si pe post de conservant, prelungind termenul de valabilitate al alimentelor.
Lecitina ca emulgator este inclusa frecvent in compozitia unor alimente precum:
Proprietatea emulsifianta a lecitinei este de asemenea exploatata in industria cosmetica, fiind un ingredient folosit in numeroase creme si lotiuni. Ea permite obtinerea unei texturi fine si omogene. Pe de alta parte, lecitina este bogata in antioxidanti, fosfor, vitaminele A si E. Din acest motiv este ideala pentru a mentine pielea hidratata si supla.
In perioadele de stres, de oboseala cronica, de suprasolicitare fizica si psihica, in perioadele de pregatire pentru examene, in care se depune efort de invatare si concentrare, lecitina poate fi de mare ajutor pentru imbunatatirea naturala a memoriei.
Datorita beneficiilor aduse sistemului nervos, lecitina este recomandata de medici ca adjuvant in boala Alzheimer, boala Parkinson, dupa accidente vasculare cerebrale pentru incetinirea declinului cognitiv. De asemenea, persoanele care sufera de anxietate, depresie pot lua suplimente cu diverse forme de lecitine, la recomandarea medicului, pentru ameliorarea starilor anxioase si depresive.
Cura cu lecitina este utila si pentru sustinerea sistemului imunitar, a sistemului cardiovascular sau a ficatului. De asemenea, in cazul femeilor care alapteaza, acest fosfolipid ajuta la prevenirea mastitei.
Lecitina poate fi sintetizata de organism in cursul digestiei si poate proveni din alimente care contin lecitina. Din aceasta categorie fac parte: ouale, carnea, organele, in special ficatul, produsele lactate, crevetii, leguminoasele, in special soia si fasolea, germenii de grau, arahidele, semintele de floarea-soarelui.
Nu exista o doza zilnica recomandata de lecitina. Insa atunci cand provine din suplimente alimentare, doza lecitinei nu trebuie sa depaseasca 5 g (5 000 mg) pe zi. Oricum, daca doriti sa faceti o cura cu lecitine, este indicat sa va adresati medicului pentru prescrierea dozelor si modului de administrare in functie de afectiunile sau problemele de sanatate pentru care este luata. In plus, este bine sa cititi prospectul suplimentelor inainte de administrare.
Lecitina este recomandata, in cele mai multe cazuri, pentru memorie si protejarea functiei cognitive, sustinerea aparatului cardiovascular, sustinerea imunitatii, imbunatatirea digestiei. Beneficiile lecitinei sunt remarcabile indiferent de varsta. Poate fi administrata atat copiilor (lecitina copii), adolescentilor, cat si adultilor si varstnicilor.
Rolul lecitinei in imbunatatirea memoriei este esential datorita colinei din compozitia sa. Ea joaca un rol important in dezvoltarea normala a celulelor cerebrale si activarea zonelor responsabile cu atentia, concentrarea si memoria. Alaturi de un stil de viata sanatos, lecitina devine un partener de nadejde celor care se pregatesc pentru un examen. De asemenea, daca va aflati intr-o perioada de stres, deadline-uri si surmenaj la locul de munca, aceasta substanta va poate ajuta sa depasiti cu bine provocarile.
Suplimentele cu lecitina sunt intens studiate ca remedii pentru intarzierea evolutiei bolilor neurodegenerative, cum ar fi dementa senila, boala Alzheimer, boala Parkinson. Desi nu se pot pune pe seama lecitinei afirmatii ca ar preveni aceste boli, totusi se constata ca persoanele varstnice tratare cu astfel de suplimente prezinta un ritm mai lent de deteriorare a functiilor cognitive.
Printre beneficiile lecitinei se numara si capacitatea de a regla nivelul colesterolului, hipertensiunea arteriala si ritmul cardiac. Este inclusa in categoria grasimilor bune, cu rol cardioprotector si vasoprotector. Mentine flexibilitatea vaselor de sange si impiedica aparitia aterosclerozei. De subliniat este si proprietatea lecitinei de a imbunatati circulatia sangelui atat la nivel periferic, cat si cerebral.
Utilizarea lecitinei in cazul pacientilor cu colita ulcerativa (o forma grava a bolilor inflamatorii intestinale) a demonstrat ca este capabila sa imbunatateasca functia mucoasei intestinale. Acest lucru se datoreaza proprietatilor de emulsificare ale lecitinei, in special a componentei fosfatidilcolina. Aceasta se gaseste si in mod normal in mucoasa intestinala.
Deoarece imbunatateste digestia si absorbtia eficienta a vitaminelor si mineralelor, lecitina este utila si in procesul de slabit. Ajuta la dizolvarea si eliminarea grasimilor si impiedica zaharurile sa se transforme de depozite de grasime.
Se stie ca peste 70% din sistemul imunitar se afla la nivelul florei care captuseste mucoasa intestinala. O flora intestinala sanatoasa se afla la originea imunitatii puternice. Or, rolul lecitinei in refacerea florei intestinale este clar, asa ca e lesne de inteles de ce contribuie si la sustinerea imunitatii.
Tot datorita imbunatatirii digestiei, un alt beneficiu al lecitinei se refera la impiedicarea grasimilor de a se depune la nivelul ficatului. Pe de alta parte, fosfatilcolina protejeaza celulele hepatice, intervenind in regenerarea ficatului si prevenirea steatozei hepatice.
Administrarea lecitinei este sigura si chiar recomandata in timpul alaptarii ca masura preventiva pentru mastita. Aceasta afectiune dureroasa, care adesea conduce la intreruperea alaptarii, apare din cauza infundarii canalelor de lapte. Medicii de la Fundatia Canadiana pentru Sprijinirea Alaptarii afirma ca femeile care iau lecitine in timpul alaptarii prezinta mai putine riscuri de mastita.
Potrivit unui studiu recent, publicat in Nutition Journal, administrarea lecitinei in cazul femeilor aflate la menopauza se asociaza cu reducerea oboselii cronice si a disconfortului generat de fluctuatiile hormonale.
In general, consumul lecitinei este sigur si nu produce efecte secundare, mai ales atunci cand provine din alimente sau cand este administrata la recomandarea medicului.
Insa in cazul in care se depasesc dozele recomandate (supradozare), administrarea lecitinei poate provoca reactii adverse: diaree, greata, varsaturi, dureri de stomac, senzatie de prea plin, hipersalivatie, stari de agitatie, insomnii.
Persoanele care iau medicamente anticolesterol (statine), anticoagulante, antidepresive, antipsihotice, anxiolitice, hipnotice trebuie sa discute cu medicul despre posibile interactiuni medicamentoase ale lecitinei.
Principala contraindicatie a lecitinei se adreseaza persoanelor care prezinta alergie la ou sau la soia. Daca va aflati in aceasta situatie, cititi cu atentie eticheta suplimentelor pentru a verifica provenienta lecitinei. Informati-va de asemenea cu privire la ingredientele din alimentele sau produsele cosmetice pe care le cumparati.
Atentie! Avand in vedere ca lecitina actioneaza ca psihostimulant, inducand organismului motivatie si cresterea tonusului, nu se recomanda a se administra cu cel putin 4 ore inainte de culcare.
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…