Laxativele si purgativele au rolul de a accelera tranzitul intestinal prin diferite mecanisme. Afla tot ce trebuie sa stii despre laxative si purgative din materialul care urmeaza.

Cuprins:

  1. Definitie
  2. Tipuri de laxative si purgative
  3. Ceaiuri laxative de slabit
  4. Ceaiuri laxative pentru constipatie
  5. Indicatii
  6. Contraindicatii
  7. Efecte ale abuzului de laxative

Definitie

Laxativele si purgativele sunt medicamente care produc evacuarea alimentelor din intestine. Sunt utilizate in cazul constipatiei si dischineziei.

Ce sunt laxativele?

Laxativele sunt medicamente care va fac sa evacuati materia fecala fara efort. Nu provoaca scaune apoase. Unele laxative in doze mai mari pot actiona ca purgative.

Ce sunt purgativele?

Purgativele sunt suficient de puternice incat provoaca evacuarea mai mult decat o singura data si cauzeaza deseori scaune apoase.

Efectul apare in urma:

  • stimularii directe a motilitatii intestinale
  • cresterii difuziunii si secretiei active a apei si electrolitilor in lumenul intestinal
  • retinerii apei in intestin prin forte hidrofile sau osmotice
  • inmuierii directe a scaunului

Pentru anumite molecule este posibila si interventia unor hormoni ai tractului digestiv, de exemplu colecistokinina.

Termenul de laxativ se refera la substantele care inmoaie scaunul, cel de purgativ, la cele ce provoaca eliminarea de scaune lichide. Efectul este in functie de substanta activa si, uneori, de doza. Pentru dozele uzuale, fibrele nedigerabile si coloizii vegetali, ca si substantele tensoactive, de felul docusatului, provoaca inmuierea scaunului in cateva zile. Substantele iritante ale mucoasei intestinale – fenolftalinei, produse vegetale antrachinonice – determina  eliminarea unui scaun moale sau semilichid in 6-8 ore. Sarurile care actioneaza osmotic, de exemplu sulfatul de magneziu si uleiul de ricin, provoaca eliminarea de scaune apoase dupa 1-3 ore.

Tipuri de laxative si purgative

Plante laxative

Cascara sagrada (catina)

Acesta este un laxativ cunoscut pe baza de extract de coaja dintr-o specie de arbore de catina. Acest extract irita colonul suficient pentru a promova miscarile intestinului. Utilizarea pe termen scurt este de obicei bine tolerata, dar poate provoca dureri abdominale sau dezechilibru electrolitic. Utilizarea pe termen lung poate provoca vatamari hepatice, de la insuficienta hepatica usoara pana la acuta.

Psyllium

Psyllium este un laxativ natural din fibre care ajuta la evacuarea scaunelor. Psyllium este adesea utilizat pentru tratarea constipatiei cronice si poate fi combinat cu alte laxative, atat naturale, cat si sintetice. Poate provoca anumite efecte secundare, cum ar fi:

Rubarba

Cu toate ca aceasta este bine cunoscuta ca fiind un ingredient perfect pentru placinta, aceasta leguma este, de asemenea, utilizata pentru a trata constipatia. Rubarba are efect laxativ, dar un studiu publicat in ”Journal of Ethnopharmacology” a constatat ca are efecte antidiareice din cauza continutului de tanin. Ca rezultat, rubarba trebuie utilizat doar pe termen scurt pentru constipatie.

Ceaiul purgativ

Musetelul are proprietati antispasmodice, linistitoare si de tonifiere a stomacului. Musetelul este util in tratarea unei serii de afectiuni digestive, cum ar fi:

Atunci cand este folosit ca tratament alternativ pentru constipatie, ceaiul de musetel poate ajuta la relaxarea muschilor netezi in intestine, permitand scaunului sa treaca mai usor.

Pastile laxative

Bisacodil este un laxativ care stimuleaza miscarile intestinale. Bisacodilul este utilizat pentru tratarea constipatiei sau pentru golirea intestinelor inainte de operatie, colonoscopie, radiografii sau alte proceduri medicale intestinale.

Nu trebuie sa luati bisacodil daca sunteti alergic la acesta sau daca aveti:

  • dureri de stomac
  • greata
  • varsaturi

Adresati-va unui medic sau farmacistului pentru a afla daca puteti lua acest medicament in cazul in care aveti alte afectiuni medicale, in special:

  • schimbare brusca a obiceiurilor intestinale cu durata de doua saptamani sau mai mult
  • hemoroizi sau fisuri anale
  • colita ulcerativa, boala inflamatorie intestinala sau alta tulburare intestinala
  • tulburari de alimentatie (anorexie sau bulimie) sau (pentru comprimate cu bisacodil) daca nu puteti inghiti fara sa mestecati

Contraindicatii in cazul bisacodilului

Adultii mai in varsta nu trebuie sa utilizeze bisacodil rectal fara sfatul medicului. Nu este cunoscut daca bisacodilul dauneaza copilului nenascut. De aceea, este bine sa nu utilizati acest medicament fara sfatul unui medic daca sunteti gravida.

De asemenea, nu se stie daca bisacodilul trece in laptele matern sau daca poate dauna unui copil care este alaptat. Nu utilizati acest medicament fara sfatul unui medic daca alaptati un copil.

In plus, nu administrati acest medicament unui copil cu varsta mai mica de 2 ani fara recomandarea unui medic.

Laxative de volum

In aceasta grupa sunt cuprinse fibre vegetale nedigerabile si coloizi hidrofili cu structura polizaharidica, care cresc volumul continutului colonului, stimuland consecutiv peristaltismul. La actiunea laxativa contribuie si metabolitii acizi, activi osmotic, formati sub influenta florei intestinale. Inmuierea scaunului se produce dupa 1-5 zile de tratament.

Laxativele de volum sunt recomandate pentru combaterea constipatiei functionale. Acestea pot fi o solutie buna pentru bolnavii cu anorexie si cei la care obiceiurile sau restrictiile alimentare nu permit realizarea unui continut intestinal care sa sustina peristaltismul fiziologic.

Laxativele de volum sunt lipsite de toxicitate locala sau sistemica (nu se absorb). Dozele mari pot provoca flatulenta. In prezenta ulceratiilor intestinale sau a unor obstacole organice se pot produce accidente obstructive. Ingestia de preparate uscate, fara apa, poate fi cauza de obstructie esofagiana acuta, mai ales cand bolnavii prezinta tulburari de deglutitie.

Alimente cu efect laxativ de volum

O serie de alimente – painea integrala, mamaliga cu malai necernut, legumele frunze, fructele (indeosebi prunele, smochinele si curmalele) au efect laxativ de volum.

Taratele constau din straturile externe fibroase ale boabelor de grau si alte cereale. Contin fibre dietetice in proportie de 40%, actionand ca laxativ de volum prin celulozele si polizaharidele cuprinse. Se administreaza cate 4-6 linguri/zi.

Semintele de Psyllium, seminte de Plantago si semintele de in contin polizaharide mucilaginoase, care se umfla cu apa. Se folosesc sub forma bruta, macinate sau ca mucilagii obtinute din seminte.

Metilceluloza si carboximetilceluloza sodica

Metilceluloza si carboximetilceluloza sodica sunt polizaharide simple obtinute prin  semisinteza, similare fibrelor vegetale, care actioneaza ca laxative de volum. Se folosesc polimerii cu vascozitate medie sau mare. Doza recomandata este de 0,5-2 g de 2-3 ori/zi (impreuna cu apa).

Agarul sau geloza, o polizaharida obtinuta din diferite specii de Gelidium si alte alge marine, formeaza cu apa un mucilagiu care mareste continutul intestinal. Se administreaza in doza de 4-16 g/zi.

Ceaiuri laxative de slabit

Laxativele sunt o combinatie de stimulente si ierburi destinate sa promoveze miscarile intestinului si sa combata constipatia. Mai mult, atunci cand aceste ingrediente sunt structurate intr-o punga de ceai si sunt ingerate fie sub supraveghere medicala, fie dupa cum este necesar, se elimina materii fecale in exces, ceea ce duce la o usoara scadere a greutatii corporale. Totusi, atunci cand sunt utilizate frecvent pe o perioada lunga de timp, rezultatele se diminueaza pana la efect minim sau efect zero.

Functie

Ingredientele frecvent intalnite in ceaiurile laxative includ:

  • aloe
  • radacina de rubarba
  • catina
  • cascara
  • radacina de lemn dulce
  • fructe de fenicul amar
  • coaja de portocala dulce
  • ulei de ricin

Puterea fiecarui ingredient va influenta foarte mult modul in care organismul va raspunde si ceea ce poate fi digerat in conditii de siguranta fara efecte secundare severe. Ceaiurile laxative pot fi facute cu cate cinci stimulente din plante – cu o aroma amara distincta – sau pana la 20. Unele tipuri organice incorporeaza in retetele lor plante mai gustoase si atragatoare, cum ar fi menta si ghimbirul. Intotdeauna discutati cu un medic inainte de a utiliza ierburi pentru a trata constipatia sau orice alta afectiune.

Unele ceaiuri de slabire contin senna, un laxativ natural. Senna este recunoscuta ca fiind un ingredient care provoaca iritatii intestinale mari si poate fi utilizat ca un laxativ usor.

Ce probleme au fost asociate cu ceaiurile laxative de slabit?

”Food and Drug Administration” (FDA) sustine ca au fost raportate probleme asociate cu ceaiurile laxative de slabit care contin senna.

FDA indica faptul ca utilizatorii au raportat simptome similare cu cele observate la persoanele cu tulburari de abuz laxativ. Printre aceste simptome se numara:

  • crampe
  • greata
  • diaree
  • constipatie agravata
  • dependenta
  • colon slabit
  • niveluri scazute de potasiu, care sunt periculoase pentru persoanele cu probleme cardiace

Ceaiuri laxative pentru constipatie

Senna

Ceaiul Senna actioneaza la nivelul intestinelor ca un laxativ stimulant. Ceaiul Senna tinde sa aiba un gust amar, insa poate fi adaugata miere sau o alta aroma pentru a-l face mai placut.

Ceai de papadie

Unii oameni folosesc ceai de papadie pentru a scadea retentia de apa, dar poate actiona si ca un laxativ usor.

Cascara

Ceaiul Cascara poate avea un efect laxativ puternic. Cascara este disponibil in capsule laxative, precum si ceaiuri.

Ceaiul de menta

Ceaiul de menta poate ajuta la tratarea si prevenirea cazurilor de constipatie. Menta se presupune ca este buna pentru sanatatea sistemului digestiv.

Ceaiul verde

Ceaiul verde, de asemenea, pare sa aiba efecte pozitive asupra sanatatii digestive. Acesta a fost folosit pentru a ajuta la tratarea gretei, diareei si constipatiei.

Ceaiul negru

Ceaiul negru cald sau rece poate avea un efect laxativ suficient de bland incat poate ajuta la prevenirea constipatiei. Acesta poate fi consumat zilnic fara riscuri asupra sanatatii pe termen lung. Adaugarea de miere sau melasa in ceai poate imbunatati proprietatile sale laxative.

Ceaiul de ghimbir

Cand constipatia apare din cauza digestiei precare, radacina de ghimbir poate fi de ajutor. Multi oameni folosesc ceaiul de ghimbir pentru a calma iritarea sistemului digestiv si a imbunatati digestia. Ceaiul de ghimbir poate ajuta digestia dupa o masa grea. 1 sau 2 cesti consumate in fiecare zi, dupa mese, pot ajuta organismul sa proceseze alimentele si sa produca miscari intestinale.

Ceaiul de patrunjel

Patrunjelul este o planta cunoscuta care poate ajuta in cazul tulburarilor digestive. Un ceai care contine frunzele sau semintele plantei poate ajuta la scaderea constipatiei usoare.

Indicatii

Laxativele si purgativele au indicatii limitate. Ele pot fi folosite in constipatia functionala, dar numai ca o suplimentare a recomandarilor igieno-dietetice (exercitii fizice, dieta bogata in lichide, fibre si alimente laxative), atunci cand acestea singure nu sunt eficiente. Ele sunt uneori necesare, pentru a evita efortul de defecatie, si la bolnavii cu hernie, la cei cu boli cardiovasculare, in prezenta hemoroizilor, fisurilor si altor afectiuni anorectale.

Golirea colonului sau a intregului intestin printr-un purgativ se recomanda inaintea unor interventii chirurgicale la acest nivel, ca si pentru pregatirea examenului radiologic al tubului digestiv sau a altor organe abdominale si a examenelor proctologice. De asemenea, administrarea purgativelor poate fi utila in unele intoxicatii alimentare sau medicamentoase, ca si dupa unele antihelmintice (pentru a usura eliminarea viermilor intestinali). Folosirea diferitelor tipuri de purgative se face diferentiat pentru una sau alta din aceste indicatii.

Contraindicatii

Purgativele sunt intrebuintate mult si abuziv, in afara recomandarilor medicale, din cauza opiniei gresite ca scaunul zilnic este obligatoriu. Autoadministrarea repetata, fara discernamant, poate accentua constipatia, deoarece golirea colonului nu mai permite stimularea peristaltismului de catre continutul intestinal. Acestea favorizeaza in continuare abuzul de purgative.

Utilizarea indelungata poate duce la pierderi de apa si electroliti sau de vitamine si poate provoca fenomene de colita, uneori severa (”boala laxativelor”). Purgativele sunt contraindicate la bolnavii cu apendicita si, in general, in prezenta durerilor abdominale, deoarece pot provoca accidente grave (de exemplu ruperea apendicelui). Obstacolele la nivelul intestinului reprezinta o alta contraindicatie importanta.

Efecte ale abuzului de laxative

Rareori cineva are nevoie de laxative zilnic, insa, cu toate acestea, multi oameni le utilizeaza regulat. Unii indivizi iau laxative pentru a combate constipatia. Altii le iau regulat ca masura preventiva, desi nu sunt in realitate constipati. Exista chiar si unele persoane care iau laxative pentru a pierde in greutate.

Tipuri de laxative

Unul din cele mai vechi tipuri de laxative este uleiul de ricin. La nivelul intestinului subtire acesta sufera o transformare chimica si devine un acid care stimuleaza activitatea intestinala si impiedica peretele intestinal sa absoarba apa. Utilizarea prelungita a uleiului de ricin poate afecta celulele mucoasei intestinale.

Unele laxative actioneaza prin inhibarea absorbtiei apei. Altele actioneaza prin cresterea continutului de apa din colon si sunt mai putin iritante pentru intestin. Acestea includ laptele de magneziu si preparatele de inmuiere a scaunului.

Agentii formatori ai scaunului, asa numitele laxative naturale (Psyllium si metilceluloza) nu va stimuleaza sistemul digestiv. In loc de acest lucru, ele se expandeaza atunci cand vin in contact cu apa la nivelul colonului. Acesti agenti sunt de obicei siguri pentru utilizarea pe termen lung si pot preveni formarea scaunelor tari.

Care sunt riscurile utilizarii excesive?

Atunci cand sunt luate in exces, laxativele pot indeparta vitaminele si nutrientii necesari inainte ca acestia sa fie absorbiti complet. Laxativele contribuie, de asemenea, la o eliminare excesiva de apa, sodiu si potasiu. Mai mult, utilizarea habituala a laxativelor tinde sa slabeasca muschii intestinali si sa ii faca mai putin capabili sa functioneze cum trebuie. Ca rezultat, odata ce incetati sa mai luati laxative in mod regulat, constipatia nu doar ca va reveni, ci chiar s-ar putea inrautati.

Utilizarea excesiva a laxativelor poate produce sindromul de intestin lenes. Aceasta este o afectiune in care intestinul nu mai functioneaza cum trebuie deoarece a inceput sa se bazeze pe faptul ca laxativele fac toata munca de eliminare a materiilor fecale. Laxativele pot de asemenea sa interfereze cu alte medicamente pe care medicul vi le-ar putea prescrie.

 

Referinte:

https://www.slideshare.net/indrajit18/laxative-and-purgatives

https://www.healthline.com/health/digestive-health/herbal-remedies-for-constipation#1

https://www.livestrong.com/article/430834-is-chamomile-tea-good-for-constipation/

https://www.webmd.com/drugs/2/drug-56061/laxative-pills-regular-oral/details

https://www.livestrong.com/article/277219-laxative-tea-to-lose-weight/

https://www.healthline.com/health/digestive-health/tea-for-constipation#tea

https://www.medicalnewstoday.com/articles/322624.php

Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

1 an in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

1 an in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

1 an in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

1 an in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

1 an in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

1 an in urma