Laringita la copii este o afectiune comuna in randul celor mici, care de cele mai multe ori nu duce la complicatii. Iata care sunt simptomele, cauzele si ce solutii exista.

Cuprins:

1. Ce este laringita?
2. Cauze laringita la copii
3. Simptome
4. Diagnostic
5. Laringita la copii – tratament
6. Prevenirea laringitei

Ce este laringita?

Laringita este umflarea si iritarea (inflamatia) laringelui. Problema este cel mai adesea asociata cu raguseala sau pierderea vocii. Cel mai adesea, laringita apare atunci cand un virus infecteaza zona din jurul corzilor vocale. La majoritatea adultilor si a copiilor mai mari, rezultatul este o voce ragusita si o durere in gat. Cu toate acestea, la sugari si copii mai mici, laringita ingusteaza uneori caile respiratorii care oricum sunt inguste, si duce la probleme de respiratie.

La bebelusi, poate aparea si laringotraheobronsita, cel mai probabil cand un virus care provoaca laringita se raspandeste in trahee si pasajele respiratorii mai mari.

Cauze laringita la copii

Laringele este localizat in partea de sus a cailor respiratorii. Laringele contine corzile vocale. Cand corzile vocale se inflameaza sau se infecteaza, se umfla. Acest lucru poate provoca raguseala. Uneori, caile aeriene pot fi blocate.

La copii, laringita provine adesea din suprasolicitarea corzilor vocale. De asemenea, acidul gastric poate duce la laringita. Uneori acidul stomacului care ajuta la descompunerea alimentelor vine inapoi in laringe si poate irita corzile vocale.  Aspiratia unui corp strain poate duce si la aparitia brusca a obstructiei cailor respiratorii.

Uneori, laringita provine de la o simpla iritare a cutiei vocale sau a corzilor vocale. De exemplu, cand un copil vorbeste, striga sau chiar canta prea tare sau prea mult timp. Copiii mai mari care consuma alcool sau fumeaza pot dezvolta, de asemenea, laringita.

Infectiile si laringita

Cea mai frecventa forma de laringita este o infectie cauzata de un virusMajoritatea cazurilor sunt cauzate de virusurile parainfluenza de tipul 1 si 2, iar virusurile gripale A sunt responsabile pentru 75% dintre cazuri. Epiglotita este un caz sever de laringita supraglotica ce e cauzata de Haemophilus influenzae, tip B. In cazuri foarte rare, laringita este cauzata de difterie, o infectie bacteriana (Corynebacterium diphtheriae) a laringelui.

Poate fi, de asemenea, cauzata de:

  • alergii;
  • infectii bacteriene;
  • bronsita;
  • boala de reflux gastroesofagian;
  • leziuni;
  • iritanti si substante chimice.

Simptome

Simptomele laringitei pot incepe brusc si de obicei se inrautatesc pe o perioada de 2-3 zile. Simptomele comune ale laringitei includ:

In cateva cazuri, laringele se poate umfla si poate provoca dificultati de respiratie. Acest lucru nu este obisnuit la adulti, dar poate aparea la copiii mici care au caile respiratorii mai mici si mai inguste.

Laringita este adesea legata de o alta boala, cum ar fi o raceala, gripa, infectie a gatului (faringita) sau amigdalita, deci puteti avea si alte simptome, cum ar fi:

  • durere de cap;
  • umflarea ganglionilor limfatici;
  • secretii nazale;
  • dureri la inghitire;
  • oboseala si stare generala de rau.

Simptome specifice la copii

Simptomele laringitei la copii pot sa difere de simptomele la adulti. Afectiunea este adesea caracterizata de o tuse seaca si febra. Este prezenta adesea laringotraheobronsita. Aceasta este o boala respiratorie contagioasa frecventa la copii. Desi este de obicei o boala usor de tratat, cazurile severe necesita ingrijiri medicale.

Ingrijirea medicala este recomandata copiilor care prezinta oricare dintre urmatoarele simptome:

  • dificultati respiratorii si probleme la inghitire;
  • febra crescuta;
  • sunete specifice date de respiratia dificila.

Aceste simptome pot indica si epiglotita. Aceasta este inflamatia tesutului care inconjoara traheea. Atat adultii, cat si copiii pot dezvolta epiglotita, iar afectiunea poate pune viata in pericol in anumite cazuri.

Simptome laringita acuta

Laringita acuta se caracterizeaza prin inflamatia brusca a laringelui, cauzata de o infectie virala, cum ar fi raceala. Utilizarea excesiva a vocii, de exemplu, strigarea, cantatul sau iritanti ca fumul de tigara pot, de asemenea, sa inflameze laringele.

Simptome laringita cronica

Raguseala persistenta este aproape intotdeauna cauzata fie de iritarea de la substante precum fumul de tigara, fie folosirea excesiva a corzilor vocale, cum ar fi strigatele frecvente. Expunerea prelungita la poluantii atmosferici, cum ar fi praful, poate irita laringele si poate provoca laringita cronica.

Laringotraheobronsita la copii

Laringotraheobronsita este o forma de laringita virala specifica celor mici, de obicei cu varsta cuprinsa intre 6 luni si 6 ani. Virusul produce inflamatia si umflarea laringelui si a structurilor asociate, cum ar fi traheea si caile respiratorii care duc la fiecare plaman.

Simptomele tipice includ:

  • tuse latratoare;
  • febra usoara;
  • respiratie zgomotoasa, mai ales noaptea;
  • dificultati respiratorii din cauza umflaturii.

In forma severa a bolii, anumite zone (cum ar fi gura sau varful degetelor) pot deveni albastre din lipsa de oxigen (cianoza). Uneori, o bacterie poate infecta laringele, cauzand o boala similara, dar care poate pune viata in pericol, numita epiglotita. De obicei, copilul va avea febra ridicata si va avea o stare generala de rau.

Diagnostic

Deoarece laringita virala dispare, de obicei, in cateva zile, probabil nu trebuie sa va adresati unui medic. Cand e necesar un control medical, este probabil sa fie efectuate urmatoarele:

  • examinarea gatului si prelevarea de probe pentru analiza in laborator – pentru a depista eventualele bacterii care provoaca laringita;
  • folosirea unui endoscop, un tub ingust, echipat cu o camera foto – se introduce in nas prin gat prin nas sau gura, pentru a se examina corzile vocale;
  • teste de alergie sau radiografii pentru a exclude alte probleme.

Un medic poate identifica laringita facand un examen fizic care va include, probabil, palparea gatului pentru zonele sensibile sau mase anormale si verificarea nasului, gurii si gatului.

Daca aveti probleme de voce si raguseala care nu au o cauza evidenta si care dureaza mai mult de 2 saptamani, medicul va poate trimite la un specialist (otorinolaringolog).

Laringita la copii – tratament

Un copil care prezinta simptome de laringita fara febra, frisoane sau alte semne de infectie grava sau dificultate de respiratie, poate fi tratat de obicei acasa. De asemenea, vocea trebuie sa fie odihnita si copilului sa i se administreze multe lichide. Daca un copil prezinta simptome de laringita si are dificultati de respiratie, febra, frisoane, greata sau varsaturi, probleme cu inghitirea alimentelor, lichidelor sau a salivei proprii, sau o voce ragusita care dureaza mai mult de o saptamana, trebuie contactat un medic.

Laringita la adulti nu este grava, dar ar trebui sa mergeti la medic daca raguseala persista, apare tuse cu sange, febra mare sau daca aveti probleme cu respiratia. Laringita poate fi foarte grava la copii. La copii, laringita poate duce la  ingustarea cailor respiratorii sau la epiglotita, o inflamatie a regiunii din partea superioara a laringelui – aceasta afectiune poate pune viata in pericol. Aveti grija la febra si apelati la medic daca:

  • copilul este mai mic de 3 luni si are febra sau este mai mare de 3 luni si are o febra mare;
  • copilul are probleme cu inghitirea sau respiratia sau scoate sunete specifice atunci cand inhaleaza aerul.

Urmati instructiunile medicului pentru a trata afectiunea care a dus la raguseala.

Repausul vocii

Copilul nu trebuie sa inceteze sa vorbeasca, ci ar trebui sa-si foloseasca vocea cat mai putin. Poate sa vorbeasca, sa vorbeasca usor, dar sa nu sopteasca. Asta pentru ca vorbitul in soapta poate afecta mai mult laringele decat vorbitul bland. Cel mic trebuie sa evite sa isi dreaga vocea.

Medicamente

Nu oferiti medicamente antitusive si anti-raceala copiilor mai mici de 6 ani, pentru ca nu sunt eficiente pentru acestia si pot fi chiar daunatoare. Pentru copiii cu varsta peste 6 ani, urmati intotdeauna toate instructiunile in ceea ce priveste administrarea medicamentelor cu atentie. Utilizati dispozitivul de dozare daca este inclus.

Daca cel mic are reflux gastric, incercati sa impiedicati acest lucru. Copilul trebuie sa evite sa manance chiar inainte de somn si trebuie limitate unele alimente, cum ar fi alimentele acide, mancarurile picante si produsele cu ciocolata. Medicul poate recomanda administrarea de medicamente antiacide.

Antibioticele

Daca medicul a prescris antibiotice, administrati tratamentul conform indicatiilor. Nu incetati sa le folositi doar pentru ca cel mic se simte mai bine – urmati tot cursul de antibiotice.

Alte sfaturi

  • copilul trebuie ferit de substante iritante, precum fumul de tigara;
  • folositi un umidificator pentru a creste nivelul de umiditate in dormitorul copilului;
  • cel mic trebuie sa consume cat mai multe lichide pentru a-si mentine gatul umed;
  • se pot folosi picaturi nazale daca cel mic are probleme cu respiratia – incurajati copilul sa sufle nasul daca exista secretii nazale.

Prevenirea laringitei

Deoarece laringita este adesea cauzata de o infectie virala comuna, cum ar fi o raceala sau gripa, nu este intotdeauna posibila prevenirea acesteia.

Cu toate acestea, puteti reduce riscul de a dezvolta afectiunea astfel:

  • asigurandu-va ca cel mic beneficiaza de vaccinul antigripal anual (daca este recomandat de medicul copilului);
  • practicarea unei igiene personale corecte – cum ar fi spalarea mainilor inainte si dupa masa si dupa folosirea toaletei;
  • evitarea contactului strans cu persoanele care au infectii respiratorii, cum ar fi o raceala sau gripa – in special daca cel mic e predispus la laringita;
  • evitarea iritantilor, cum ar fi fumul sau praful – in special daca cel mic are o raceala sau o alta infectie a tractului respirator;
  • copilul trebuie sa evite sa isi curete gatul sau sa isi dreaga vocea – deoarece acest lucru poate irita laringele;
  • e indicat sa doarma pe o perna mai inalta – pentru a proteja laringele de orice reflux acid din stomac in timpul somnului;
  • e indicat sa evite sa strige sau sa cante mult pentru perioade lungi de timp – este important pentru persoanele care isi folosesc in mod regulat vocea excesiv pentru a primi o pregatire corespunzatoare, astfel incat sa nu afecteze laringele.

Referinte:
(1) Laryngitis, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/laryngitis/symptoms-causes/syc-20374262
(2) Laryngitis, link: https://www.nhs.uk/conditions/laryngitis/
(3) What Is Laryngitis?, link: https://www.webmd.com/cold-and-flu/what-is-laryngitis#1
(4) Croup (laryngitis), link: https://www.caringforkids.cps.ca/handouts/croup
(5) Laryngitis in Children: Care Instructions, link: https://myhealth.alberta.ca/Health/aftercareinformation/pages/conditions.aspx?hwid=bu1297
(6) Should children go to the doctor for laryngitis?, link: https://www.webmd.com/cold-and-flu/qa/should-children-go-to-the-doctor-for-laryngitis

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma