Keratoza pilara (foliculara) sau keratosis pilaris este o boala care da acel aspect de „piele de gaina”, confundata adesea cu acneea corporala. Iata care sunt cauzele si ce solutii de tratament si ingrijire exista.

Cuprins:

1. Ce este keratoza pilara?
2. Cauze si factori de risc
3. Simptome
4. Cum se trateaza keratoza pilara?

Ce este keratoza pilara?

Keratoza pilara, numita si keratoza foliculara sau keratosis pilaris,  este o tulburare frecventa a pielii. Se caracterizeaza prin mici umflaturi, ca niste mici cosulete, pe suprafata pielii – aspect de „piele de gaina”. De obicei apar pe brate, coapse si fese, si uneori pe fata. Aceste mici umflaturi dau o textura aspra pielii. Starea se agraveaza in timpul iernii si, de obicei, se reduce in timpul verii. Keratoza pilara nu are nicio cauza cunoscuta, dar are tendinta de a fi transmisa ereditar. Aceasta tulburare nu se agraveaza in timp. Este inofensiva si deseori dispare odata cu varsta.

Aceste mici umflaturi sunt in jurul foliculilor de par si sunt acumulari de keratina, o proteina care se gaseste in celulele pielii. Adesea, in interiorul acestor mici umflaturi se afla un folicul de par.

Pana la 40% din populatia adulta are un anumit grad de keratoza pilara, iar in anii adolescentei procentajul este chiar mai mare. Umflaturile nu sunt inflamate si nu dau prurit – mancarimi. La copii si adolescenti, keratoza pilara este adesea localizata pe obraji si poate fi confundata cu acneea.

Keratosis” inseamna ca exista prea mult keratina, care formeaza stratul exterior al pielii, in timp ce „pilaris” vine din latinescul „pilus” care inseamna „par”.

Cauze si factori de risc

Cauzele pentru keratoza pilara nu sunt pe deplin intelese, dar sunt de natura genetica in mai mult de jumatate dintre cazuri. Keratoza pilara este inofensiva si nu este infectioasa, dar poate provoca disconfort emotional. De obicei apare inainte de varsta de 2 ani sau in anii adolescentei. Micile umflaturi pot sa se reduca pana la varsta adolescentei. Cu toate acestea, hormonii pot provoca o alta eruptie in jurul pubertatii. Atunci cand keratoza pilara se dezvolta in anii adolescentei, ea se reduce adesea pana in jurul varstei de 20 de ani.

Keratoza pilara este cauzata de acumularea de keratina, proteina ce protejeaza pielea de infectii si alti factori daunatori. Se formeaza un dop care blocheaza deschiderea unui folicul de par, dar nu se stie exact ce cauzeaza aceasta acumulare. Daca aveti piele uscata, aveti mai multe riscuri de a avea keratoza pilara. De obicei se agraveaza in lunile de iarna, cand este mai putina umiditate in aer si apoi poate fi mai redusa vara. Acesta afecteaza adesea persoanele cu anumite afectiuni ale pielii, inclusiv eczeme (numita si dermatita atopica).

Este keratoza pilara ereditara?

In caz de keratoza pilara, acesta se gaseste de obicei la mai mult de un membru al unei familii. Modul in care este mostenit variaza de la familie la familie, dar adesea se incadreaza intr-un model „autosomal dominant”. Acest lucru inseamna ca va exista un risc de 1 : 2 ca fiecare copil al unui parinte afectat sa mosteneasca aceasta afectiune.

Factorii de risc

Este mai probabil sa dezvoltati keratosis pilaris daca aveti unul sau mai multi dintre urmatorii factori de risc:

  • rude de sange care au keratoza pilara;
  • astm;
  • piele uscata;
  • eczema (dermatita atopica);
  • exces de greutate corporala;
  • febra fanului;
  • ichtiosis vulgaris (o afectiune a pielii care provoaca piele foarte uscata);
  • melanom tratat cu vemurafenib, un medicament destinat tratamentului terapeutic aprobat pentru a trata melanomul raspandit etc.

Simptome

Keratoza pilara provoaca foarte multe mici umflaturi de dimensiuni foarte mici. Acestea sunt dure si arata ca niste mici cosulete, dand pielii un aspect aspru. Umflaturile pot fi rosiatice sau maronii si cu un punct alb mic in mijloc. Afecteaza in general bratele, dar si coapsele, fata si fesele si, mai putin frecvent, antebratele si partea superioara a spatelui.

Pacientii cu keratoza pilara pot prezenta:

  • piele foarte uscata, in special pe spatele bratelor, picioarelor sau feselor;
  • iritarea acestor mici umflaturi care le face sa devina mai rosii si mai vizibile, cunoscuta sub numele de dermatita lichenoida de frictiune;
  • piele aspra si cu aspect grunjos unde sunt umflaturile – aspect de „piele de gaina”;
  • starea se agraveaaza cand aerul este uscat – cum ar fi iarna.

Cum se va diagnostica keratoza pilara?

Nu exista teste specifice pentru keratoza pilara; cu toate acestea, medicul o va recunoaste cu usurinta. O biopsie este rareori necesara si poate fi solicitata de dermatolog, mai ales daca este asociata cu acnee sau eczeme care nu se reduc cu tratamentul.

Cum se trateaza keratoza pilara?

In mod progresiv, keratoza pilaras se reduce, de obicei, de la sine. Intre timp, puteti utiliza oricare dintre produsele disponibile pentru a imbunatati aspectul pielii afectate. Daca masurile de hidratare si alte masuri de auto-ingrijire nu ajuta, medicul va poate prescrie creme medicinale.

Nu exista niciun remediu pentru keratoza pilara, dar poate fi controlata eficient. Multi oameni obtin imbunatatiri temporare foarte bune urmand un program regulat de ingrijire a pielii, dar tratamentul trebuie sa fie in curs de desfasurare si de obicei necesita o combinatie de terapii.

Creme pentru eliminarea celulelor moarte ale pielii  si hidratare

Cremele care contin alfa hidroxi acizi, acid lactic, acid salicilic sau uree ajuta la slabirea si inlaturarea celulelor moarte ale pielii. De asemenea, hidrateaza si inmoaie pielea uscata. In functie de puterea lor, aceste creme sunt disponibile pe baza de prescriptie sau fara prescriptie medicala. Acizii din aceste creme pot provoca roseata sau iritarea pielii, astfel incat acestea nu sunt recomandate copiilor mici si trebuie aplicate dupa cum recomanda medicul.

Cremele topice prescrise pot elimina, de asemenea, celulele moarte ale pielii sau pot preveni blocarea foliculilor pilosi. Doua ingrediente comune in tratamentele de hidratare sunt ureea si acidul lactic. Impreuna, aceste ingrediente ajuta la slabirea si indepartarea celulelor moarte ale pielii si la inmuierea pielii uscate.

Pentru a diminua umflaturile si pentru a imbunatati textura pielii, dermatologii recomanda deseori exfolierea (indepartarea celulelor moarte ale pielii de pe suprafata pielii). Dermatologul va poate recomanda sa indepartati cu usurinta pielea moarta cu un burete usor abraziv sau o lufa. Medicul va poate prescrie si un medicament care va elimina celulele moarte ale pielii. Medicamentele care pot ajuta adesea contin unul dintre urmatoarele ingrediente:

  • alfa hidrozi acizi;
  • acid glicolic;
  • acid lactic;
  • retinoizi  (adapalen, retinol, tazaroten, tretinoin);
  • acid salicilic;
  • uree.

Pentru cele mai bune rezultate, aplicati hidratantul:

  • dupa fiecare dus sau baie;
  • la 5 minute de la iesirea din baie sau din dus, in timp ce pielea este inca umeda;
  • de cel putin 2 – 3 ori pe zi, masandu-l usor in piele.

Creme pentru a preveni blocarea foliculilor

Cremele derivate din vitamina A (retinoizii topici) actioneaza prin favorizarea reducerii celulelor si prevenirea blocarii foliculilor de par. Tretinoin (Retin-A) si tazaroten sunt exemple de retinoizi topici. Aceste produse pot irita si usca pielea. De asemenea, daca sunteti gravida sau alaptati, medicul va poate sugera intarzierea tratamentului cu retinoizi topici sau alegerea altui tratament

Utilizarea regulata a cremei medicate poate imbunatati aspectul pielii. In schimb, daca opriti tratamentul, problema reapare in general. Chiar si cu tratament, keratoza pilara tinde sa persiste de ani de zile.

Tratamente dermatologice

Un dermatolog poate recomanda un tratament de hidratare pentru a calma pielea uscata si pentru a imbunatati aspectul pielii. Alte metode de tratament pe care le poate prescrie dermatologul includ microdermabraziune (un tratament intens de exfoliere) si peeling chimic.

Tratamentele cu laser pot functiona atunci cand hidratantul si medicamentele nu dau rezultate. Tratamentul cu laser poate fi utilizat pentru a trata keratoza pilara. Dermatologul va poate recomanda un tip de tratament laser pentru a reduce umflarea si inrosirea. Un alt tip de tratament laser poate imbunatati textura pielii si poate reduce decolorarea, inclusiv petele maronii care pot aparea atunci cand umflaturile se reduc.

Ingrijirea pielii cu keratoza pilara

Desi nu este o afectiun e grava, aspectul pielii poate cauza disconfort emotional. Pentru a reduce aspectul neplacut, exista unele tehnici pe care le puteti incerca acasa. Desi problema nu poate fi vindecata, tratamentele de auto-ingrijire pot contribui la minimizarea umflaturilor si iritatiei.

Bai calde si scurte

Baile si dusurile trebuie sa fie scurte si calde – in niciun caz fierbinti. Baile scurte si calde pot ajuta la deblocarea si slabirea porilor. Se poate folosi un burete exfoliant usor pentru a elimina pielea uscata si celulele moarte. Timpul prelungit de spalare poate elimina uleiurile naturale ale pielii si nu e recomandat.

Exfolierea

Exfoliarea zilnica poate ajuta la imbunatatirea aspectului pielii. Dermatologii recomanda indepartarea delicata a pielii moarte cu un burete exfoliant usor.

Uleiul de cocos

Uleiul de cocos este cunoscut pentru proprietatile sale antiinflamatorii. Acesta poate fi folosit ca baza pentru un scrub impreuna cu zahar pentru a ajuta la exfolierea si calmarea pielii uscate.

Alte sfaturi

  • Evitati hainele stramte – Purtarea de haine stramte poate provoca frictiunea, ceea ce poate irita pielea.
  • Folositi umidificatoare – Umidificatoarele asigura uniditatea aerului intr-o incapere, ceea ce poate mentine la randul sau umezeala in piele si poate preveni aparitia de eruptii cutanate.
  • Limitati timpul de baie sau de dus la aproximativ 10 minute sau mai putin. Utilizati apa calda, nu fierbinte.
  • Evitati sapunurile dure, uscate. Indepartati cu grija pielea moarta. Indepartarea sau eliminarea puternica a celulelor moarte sau a acestor umflaturi mici poate irita pielea si poate agrava afectiunea. Dupa spalare sau baie, stergeti usor pielea cu un prosop – tamponati pielea, nu frecati – astfel incat sa ramana o anumita umiditate.
  • Indepartarea sau epilarea pielii cu keratoza pilara poate provoca mai multe umflaturi. Indepartarea parului cu laser  – epilarea definitiva – poate inlatura parul fara a provoca aparitia unei eruptii.

Referinte:
(1) Keratosis pilaris, link: https://www.southerncross.co.nz/group/medical-library/keratosis-pilaris-symptoms-treatment
(2) Keratosis pilaris, link: https://familydoctor.org/condition/keratosis-pilaris/
(3) Keratosis pilaris, link: https://www.aad.org/public/diseases/bumps-and-growths/keratosis-pilaris#overview
(4) Keratosis pilaris: diagnosis and tests, link: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17758-keratosis-pilaris/diagnosis-and-tests
(5) Keratosis pilaris, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/keratosis-pilaris/symptoms-causes/syc-20351149

Malina Mancas

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

11 luni in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

11 luni in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

11 luni in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

11 luni in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

11 luni in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

11 luni in urma