Kale – beneficii, recomandari, retete sanatoase

Kale sau Brassica oleracea este un tip de varza bogata in nutrienti benefici pentru sanatatea pielii, a parului si a sistemului osos.  Totodata, continutul crescut de fibre din varza kale ajuta la reglarea digestiei si contribuie la mentinerea sanatatii cardiovasculare. Aflati mai multe informatii despre varza kale din urmatorul articol!

Cuprins:

1. Ce este kale?

2. Ce contin frunzele de kale?

3. Beneficii kale

4. Cum se prepara varza kale?

5. Remedii pe baza de kale

6. Varza kale retete

7. Kale in alimentatia copilului

8. Cine nu trebuie sa consume kale?

Ce este kale?

Varza kale este una dintre cele mai sanatoase si nutritive alimente vegetale si care face parte din specia Brassica oleracea, care include broccoli, conopida, varza de bruxelles, varza alba si rosie. Acest tip de salata are frunze de culoare verde, fie violete si sunt incretite la varfuri, destul de dense si rigide, spre deosebire de alte soiuri care fac parte din specia Brassica oleracea.

Varza kale poseda numeroase beneficii nutritionale, care produc o serie de efecte benefice pentru buna functionare a organismului.

Ce contin frunzele de kale?

Varza kale contine:

Valori nutritionale kale

  • 100 de grame

Calorii: 42

Proteine: 2,8

Lipide: 0,6

Carbohidrati: 8,3

Fibre: 1,7

Frunze de kale unde se gasesc

Acestea se pot gasi in anumite magazine si supermaketuri, fie in stare proaspata, fie congelata. De asemenea, se poate comanda direct de pe internet sau de la diferiti producatori locali.

Beneficii kale

Exista numeroase beneficii impresionante pentru sanatate a frunzelor kale care includ capacitatea de a stimula sanatatea pielii, reduce pierderea parului, imbunatateste digestia, impiedica aparitia de boli cardiace, ajuta la scaderea in greutate, gestioneaza zaharul din sange, elimina inflamatiile, detoxifiaza organismul, stimuleaza sistemul imunitar, intareste oasele si ajuta la imbunatatirea vederii.

Ingrijirea parului

Cu o cantitate bogata de fier, vitamina C si vitamina A, aceasta leguma este excelenta pentru intarirea parului si stimularea cresterii acestuia. Nutrientii, precum sunt vitamina A sunt necesari pentru producerea parului, iar vitamina C este o parte esentiala care ajuta la producerea de colagen, care este, de asemenea, foarte importanta in structura firelor parului. In plus, nivelurile ridicate de fier din leguma sunt necesare pentru stimularea cresterii parului si apara impotriva pierderii nedorite.

Ingrijirea pielii corpului

Luteina si zeaxantina, impreuna cu diverse alte flavonoide, se gasesc in varza kale, iar acesti antioxidanti s-au dovedit a fi importanti pentru sanatatea pielii. Carotenoizii pot neutraliza radicalii liberi in organism si pot reduce nivelurile de stres oxidativ, inclusiv pe piele. Acest lucru va ajuta la reducerea ridurilor si a petelor de varsta, precum si pete si cicatrici. In plus, aceasta leguma mareste chiar si elasticitatea pielii ceea ce ajuta sa aveti un aspect mai tanar, radiant si luminos.

Pierderea in greutate

Cu ajutorul numarului de calorii scazute al acestor frunze, puteti sa pierdeti semnificativ de mult din numarul de kilograme in plus. Totodata, acestea ajuta la stimularea metabolismului, accelereaza producesul de ardere a grasimilor intr-un timp foarte scurt.

Reducerea inflamatiilor

Fiind un antiiinflamator natural, kale are in component sa niveluri ridicate de vitamina K, precum si de acizi grasi Omega-3. Vitamina K este un nutrient cheie in reglarea inflamatiilor din organism, in ce acizii grasi Omega-3 ajuta la reduerea nivelurile de inflamatii cronice in sistemul cardiovascular si intestine.

Reducerea de tensiunea arteriala

Frunzele de kale contin o cantitate semnificativ de mare de potasiu, ceea ce face ca aceasta legume sa fie o sursa excelenta care ajuta la scaderea tensiunii arteriale. Ca vasodilatator, potasiul poate reduce tensiunea din vasele sanguine si arterele, ceea ce reduce tensiunea arteriala si reduce riscul de infarct miocardic si de producere a unui accident vascular cerebral.

Imbunatateste digestia

Daca aveti probleme de constipatie, atunci adaugati aceste legume verzi in dieta zilnica, deoarece sunt bogate in fibre dietetice. Astfel, kale ajuta la stimularea miscarii peristaltice in intestin, reducand astfel semnele de constipatie, balonare, crampe si diaree.

Imbuntateste sanatatea oaselor

Cercetarile au aratat ca daca va confruntati cu o deficienta de vitamina K in organism, atunci veti fi mult mai sensibili si expusi la aparitia de osteoporoza si chiar de ruperea oaselor. Astfel, este foarte important sa adaugati varza kale in dieta alimentara, care este o sursa excelenta pentru cresterea densitatii minerale osoase.

Previne bolile cardiace

Aceasta legume populare are o cantitate buna de acizi grasi Omega-3, cum ar fi acidul alfa-linolenic, care a demonstrat ca scade nivelul colesterolului „rau” (LDL) si creste nivelul colesterolului „bun” (HDL). Acest lucru poate preveni depunerea placilor in artere si poate reduce riscul de aparitie a bolilor coronariene.

Potential anticancer

Cercetatorii care apartin de Institutul American impotriva Cancerului spune ca, varza kale unul dintre alimentele care lupta impotriva cancerului, in special din datorita continutului de fibre, acid folic si de carotenoide. Totodata, cercetatorii sugereaza ca legumele crucifere, cum ar fi varza creata ar putea fi de ajutor impotriva cancerigene, precum si pentru a induce apoptoza. S-a constatat ca aceste legume au un efect semnificativ in ceea ce priveste reducerea aparitiei de cancer de prostata, cancer colorectal, cancer mamar si cancer la plamani.

Imbunateste vederea

Prezenta carotenoidelor din kale ajuta la imbunatatirea vederii. In plus, cantitatea de luteina si de zeaxantina din legume au fost legate de nivelurile mai scazute ale degenerarii maculare si de progresia lenta a cataractei.

Regleaza diabetul zaharat

Unul dintre antioxidantii gasiti in acidul calfa, alfa-lipoic, a fost legat de nivelurile mai mici de zahar din sange si ajuta la imbunatatirea sensibilitatii la insulina de catre organism. Acest lucru ajuta la reglarea nivelului de glucoza si de insulina din organism, facilitand gestionarea normala diabetului zaharat in cazul persoanelor care au aceasta boala.

Cum se prepara varza kale?

Frunzele verzei kale se pot prepara in mai multe modalitati. Ceea ce aveti de facut este sa:

  • indepartati tulpina si venele centrale ale frunzelor, pliand fiecare dintre aceste in jumatate, apoi rupeti intreaga tulpina impreuna cu venele atasate.
  • Taiati frunzele in diverse modalitati, fie mai groase, mai subtiri sau chiar medii, in functie de preferinte si de preparatul pe care il veti face.
  • Spalati foarte bine frunzele verzei in apa rece de cateva ori pana cand sunt eliminate orice urma de reziduuri.

Iata cateva idei de preparare a frunzelor kale pe care le puteti incerca:

  • Sote: Incalziti 1 lingura de ulei intr-o tigaie care nu lipseste, la foc mediu. Adauga 450 de grame de frunze de kale sau alta leguma verde, fara tulpini dupa care se va adauga sare dupa gust. Se amesteca pana legumele se ofilesc. Acoperiti tigaia si gatiti-le pana cand se inmoaie, timp de 10-15 minute.
  • Inabusite: Pune 2 cani de bulion sau apa intr-o oala mare si lasati-le la fiert pentru cateva minute. Adaugati o ceapa tocata; 450 grame de frunze de kale sau alta leguma verde, fara tulpini; o frunza de dafin, iar apoi sare dupa gust. Se acopera si se fierbe intreaga compozitie pana cand totul devine moale. Dureaza aproximativ 30-45 de minute.
  • Fierbere: Puneti apa cu sare intr-o oala mare si lasati-o la fier. Adaugati apoi frunzele de kale sau alta leguma verde si gatiti-le neacoperite la un foc mediu pana cand acestea se vor inmuia, timp de aproximativ 10-15 minute. La final, scurgeti apa si aruncati la chiuveta de excesul de lichid.

Remedii pe baza de kale

Pudra de kale

Pudra de kale este un supliment alimentar 100% naturala, organica si este recomandata pentru buna functionare a sistemului imunitar, a sistemului cardiovascular, pentru sustinerea sanatatii ochilor, pentru stimularea proceselor de detoxifiere din organism. Aceasta pudra pulbere din kale este formata din frunzele deshidratate ale legume si nu contine coloranti, conservanti, alti aditivi chimici sau organisme modificate genetic.

Mod de administrare pudra kale

1-2 lingurite pe zi, adica in jur 3-6 g. Aceasta pudra se poate amesteca in apa plata, fie in bautura preferata (suc de portocale, ananas), in diverse smoothie-uri sau se poate presara direct pe salate. A nu se amesteca in lichide cu temperatura de peste 40 de grade, deoarece pudra isi va pierde din proprietati. Se recomanda administrarea pudrei kale nmai in timpul meselor.

Efecte secundare ale pudrei kale

Efecte secundare sunt foarte rare, insa se manifesta prin balonare, gaze, crampe stomacale, care pot fi evitate prin administrarea la inceput a unor doze mai mici de pudra. Apoi, in timp, veti putea sa incercati sa cresteti progresiv cantitatea suplimentului alimentar.

Suc de kale

Sucul din aceasta legume este o alta modalitate prin care puteti servi si benefia de toate substantele nutrivite esentiale pentru buna functionare a organismului. Iata care sunt beneficiile consumului de suc de kale:

  • Reduce ridurile
  • Ajuta la mentinerea sanatatii si aspectului pielii
  • Este un bun detoxifiant
  • Ajuta la mentinerea naturala a elasticitatii parului
  • Ajuta la cresterea parului
  • Face structura firelor de par sa fie mai groasa
  • Stimuleaza cresterea parului regland circulatia sanguina a scalpului
  • Hidrateaza intens scalpul parului, luptand impotriva aparitiei de matreata
  • Lupta si trateaza cancerul de san, cancerul de prostate, cancerul de vezica urinara, cancerul de colon
  • Ajuta la mentinerea sanatatii oaselor
  • Ajuta la reducerea colesterolului, prin urmare si a sistemului cardiovascular

Varza kale retete

Smoothie verde cu kale si spanac

Ingrediente:

  • legatura de kale
  • legatura de spanac
  • jumatate de mango
  • un kiwi
  • seminte de canepa
  • 20 ml suc de lamaie
  • 50 ml suc de portocale
  • apa plata
  • cuburi de gheata

Mod de preparare:

Se curata mango si kiwi de coaja si se taie apoi bucatele. Spalati foarte bine frunzele de kale si de spanac, apoi puneti in blender toate ingredientele (mai putin apa) si amestecati-le pana cand se omogenizeaza continul. Adaugati apoi apa pana la obtinerea consistentei dorite si apoi servesti smoothie-ul imediat. Dupa gust, poti adauga si cateva lingurite de miere.

Supa cu kale si broccoli

Ingrediente:

  • ceapa o telina mica
  • radacina de patrunjel
  • radacina de pastarnac
  • doua legaturi mari de kale
  • 200 g broccoli
  • 2 linguri ulei
  • 100 ml smantana
  • sare
  • piper

Mod de preparare:

Curatati ceapa dupa care toacati-o marunt, apoi se va cali intr-o oala cu uleiul incins. Dupa ce a devenit translucida ceapa, se va adauga telina, patrunjelul si pastarnacul taiate cubulete. Lasati toate ingredientele la inabusit pentru cateva minute, dupa care se va adauga 1,5 litri de apa. Dupa ce compozitia din oala va da in  cateva clocote, adaugati si buchetelele de broccoli si lasati-le sa mai fiarba pentru aproximativ 15 minute. La sfarsit, se vor pune frunzele de kale si se va stinge focul. Dupa ce s-a racit supa, strecurati-o si pastrati doar legumele preferate, apoi reamestecati lichidul si condimentat supa cu sare, piper si smantana dupa gust. Aceasta supa se va servi cu crutoane.

Salata cu quinoa, kale si pui

Ingrediente:

  • 100 g quinoa
  • 200 g kale
  • 20-30 stafide
  • 2 linguri ulei de maslin
  • jumatate de piept de pui
  • sare
  • piper

Mod de preparare:

Se spala foarte bine semintele de quinoa, apoi se vor pune la fiert timp de 15 minute intr-o cantitate mare de apa. Dupa ce au trecut cele 15 minute, puneti la fiert si stafidele. Dupa ce toata apa a fost absorbita, adaugati frunzele de kale tocate marunt sI condimentati intreaga compozitie dupa preferinta cu sare, piper, lamaie, menta, busuioc si chiar ardei iute. Separat, se va prepara puiul pe gratar si se va servi alaturi de salata proaspata.

Kale in alimentatia copilului

Frunzele de kale sunt o sursa bogata de nutrienti si antioxidanti in alimentatia copilului si se pot servi in diferite preparate culinare. Nu exista contraindicatii in ceea ce priveste o consumul acestei legume de catre copii, ba chiar este recomandat, deoarece:

  • contine mai mult fier decat alte legume, cum ar fi spanacul
  • contine calciu mai mult decat laptele
  • contine mai multa vitamina C decat citricele
  • stimuleaza celulele de crestere

Asadar, puteti sa preparati diverse retete pentru cei mici cu ajutorul frunzelor de kale. Puteti incerca:

  • sucuri
  • smoothie
  • mancare marinata
  • salate crude
  • salate la aburi
  • supe
  • ciorbe

Cine nu trebuie sa consume kale?

Kale contraindicatii

Desi contine o multime de valori nutritionale si benefice organismului, aceasta leguma influenteaza semnificativ de mult productia de hormone, ceea ce inseamna ca poate inhiba abilitatea glandei tiroide de a absorbi iod, iar acest lucru se poate intampla numai cand kale este consumata in cantitati mari sau in forma cruda. Asadar, kale este o leguma contraindicata persoanelor care au probleme cu glanda tiroida, respective cu hipotiroidismul.

In plus, mai este contraindicate daca aveti un risc crescut de ateroscleroza, daca ati facut infarct miocardic sau un accident vascular cerebral sau daca luati medicamente anticoagulante (consumarea acestei legume ar putea sa interfereze cu eficacitatea acesteia).

 

 

Referinte:

  1. https://www.organicfacts.net/kale.html
  2. https://www.healthline.com/nutrition/10-proven-benefits-of-kale#section2
  3. https://www.medicalnewstoday.com/articles/270435.php
  4. https://www.prevention.com/food-nutrition/healthy-eating/a20451418/kale-recipe-and-cooking-tips/
  5. https://www.stylecraze.com/articles/benefits-of-kale-juice-for-skin-hair-and-health/#gref
Andreea Enache

Absolventa a Facultatii de Comunicare si PR, si a Masteratului de Social Media & Marketing Online - Universitatea SNSPA din Bucuresti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

2 ani in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

2 ani in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

2 ani in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

2 ani in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

2 ani in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

2 ani in urma