Intinderea musculara nu este un termen foarte exact, nu este ca ruptura musculara sau ruptura fibrilara, pe care o evidentiezi ecografic. Vezi ca este o discontinuitate la nivelul fibrelor musculare. Vezi un hematom care este provenit din fibrele care au fost vascularizate si in momentul rupturii, sangele care a iesit din leziunea respectiva s-a organizat sub forma unui hematom. Atentie! Un hematom nu este neaparat vizibil si la piele. O ruptura fibrilara profunda sau o ruptura musculara profunda nu este vizualizata neaparat la nivelul tegumentului.
Daca rupturile musculare sunt niste entitati destul de clare si bine evidentiate, intinderea musculara sau elongatia este o alunecare a fibrelor musculare unele pe langa altele, care ecografic poate fi eventual evidentiata prin prezenta unui edem. Edemul este un lichid extrabazal (nu hematom, nu sange), care apare pe zona respectiva. De fapt, intotdeauna la examenul radiografic, medicul radiolog intreaba care este exact punctul dureros, ca sa stie unde cauta pe traiectul muscular respectiv.
In momentul in care facem ecografia, ca medic sportiv nu caut neaparat intinderea, ci mai degraba vreau sa fac diagnosticul diferential cu o posibila ruptura. La un moment dat, simptomatologia clinica este similara. Dar ruptura musculara necesita un management specific, cu etape si pasi de recuperare ce trebuie urmati. Ca atare, ruptura este foarte important de a fi diagnosticata precoce. De aceea, ecografia se face pentru a vedea daca in primul rand exista sau nu ruptura musculara.
Intinderea musculara presupune un interval scurt de repaus, nu presupune o schema complexa de recuperare. Este o patologie simpla, primul pas in patologia musculara. Si diagnosticul de intindere, fara examen ecografic, fara vizualizarea edemului, poate fi un diagnostic destul de simplu.
Interesant este insa de vazut cauzele din spatele intinderii musculare. Sa vedem daca nu cumva ar fi vorba despre deficite de minerale, deshidratare sau, cel mai frecvent, de o incalzire ineficienta. Ar putea fi vorba despre un efort care nu a fost precedat de stretching, de vasodilatatie, de pregatirea muschilor pentru efort asa cum ar fi trebuit.
Pe de alta parte, nu as lega intinderea musculara, indiferent de ce grupe musculare vizeaza ea, de efortul sportiv. Ea poate aparea si la efortul fizic sustinut pe care cineva il face, sa zicem, in gospodaria personala. Doar ca in gospodarie pot proteja 10-14 zile membrul respectiv si intinderea trece. Pe cand in sport, unde exista o succesiune sustinuta de antrenamente si competitii, trebuie sa stiu exact cat si cand trebuie sa pun respectivul sportiv in repaus.
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…
Vezi comentariile
Suspectez ca am intindere de muschi; ma doare in mijlocul bratului si la anumite miscari parca s-ar bloca muchiul si pina sa isi revina e o faza dureroasa(trebuie sa opresc ce fac in momentul acela ) si sa astept cala un circel....sa treaca. cupa citeva secunda isi revine la pozitia nedureroasa.Tendonul nu poate fii in mijlocul bratului...deci am concluzionat ca ar fi intindere daca nu ruptura de muschi. Nu am avut vinataii vizibile si nu ma doare osul.
PS. Nu am mers la dr. doar port un bandaj elastic cumparat din comert.