Intepatura de meduza – simptome si remedii eficiente

Intepatura de meduza este o problema frecventa pentru oamenii care inoata sau se scufunda in apa de mare. Aflati mai multe despre intepatura de meduza din materialul urmator.

Cuprins:

  1. Ce sunt meduzele?
  2. Cat de periculoasa este intepatura de meduza?
  3. Reactii si urmari dupa intepatura de meduza
  4. Cand trebuie sa mergi la medic?
  5. Tratamente si remedii eficiente
  6. Sfaturi pentru a te feri de meduze

Ce sunt meduzele?

Oricine le-a observat corpul in forma de cupola care pulseaza prin apa si tentaculele care plutesc la spate, poate spune ca meduzele au o infatisare pe cat de intimidanta, pe atat de intriganta. De aceaa, unii oameni ajung sa se intrebe: ce sunt meduzele?

Meduzele nu sunt de fapt pesti, desigur, pentru ca anatomia unui peste este centrata in jurul coloanei vertebrale, in timp ce meduza este o nevertebrata in forma de cupola. Credeti sau nu, aceste creaturi hoinare, in forma de umbrela si cu tentaculele atasate, sunt cel mai strans legate de corali, de anemonele marine si de hidrozoare.

Meduzele exista pe Pamant de milioane de ani, chiar inainte ca dinozaurii sa traiasca pe aceasta planeta. Pulsand de-a lungul curentilor marini sau oceanici, aceste creaturi asemanatoare cu gelatina se gasesc atat in ape reci, cat si calde, adanci sau mici si de-a lungul liniilor de coasta. Unele meduze sunt transparente, in timp ce altele au culori vibrante de roz, galben, albastru (meduza albastra) si violet. Ele pot fi si bioluminescente, ceea ce inseamna ca produc o lumina proprie!

Din ce sunt compuse meduzele?

Meduzele nu au creier, inima, oase sau ochi. Ele sunt alcatuite dintr-un corp neted, de tip sac si tentacule inarmate cu celule mici si intepatoare. Aceste nevertebrate incredibile isi folosesc tentaculele intepatoare pentru a-si ameti sau paraliza prada, inainte de a le infuleca.

Gura meduzei se gaseste in centrul corpului. Prin aceasta mica deschizatura mananca si elimina deseurile. Si mai are un scop – prin evacuarea unui jet de apa din gura, meduza, cunoscuta si sub denumirea de viespea de mare, se poate propulsa inainte! Interesant, nu-i asa?

Meduzele isi digera foarte repede mancarea, care consta in pesti, creveti, crabi si plante mici. Daca nu, nu ar fi capabile sa pluteasca, fiind trase spre fundul apei de incarcatura mare si nedigerata din corpul lor.

Meduze periculoase

Intepaturile de meduze pot fi dureroase pentru oameni si, pentru anumite specii, pot fi chiar mortale. Desi aceste creaturi marine magnifice nu ataca in mod intentionat oamenii, cele mai multe intepaturi se produc atunci cand oamenii ating o meduza in mod accidental.

Meduzele din Marea Neagra

Meduzele sunt o prezenta frecventa si pe litoralul romanesc. Cei care au fost la mare, s-au intalnit nu o data cu aceasta creaturi interesante in timp ce inotau. In Marea Neagra exista mai multe tipuri de meduze, insa doar doua pot fi vazute de catre oameni. Potrivit specialistilor, meduzele din Marea Neagra nu sunt veninoase, majoritatea fiind inofensive. Unele dintre ele, insa, pot elimina o anumita substanta care poate provoca reactii alergice. Cei care intra in contact cu acestea pot suferi soc anafilactic, insa cazurile au fost extrem de rare.

Tipuri de meduze

Desi multe tipuri de meduze sunt relativ inofensive pentru oameni, unele pot provoca dureri severe si sunt mai susceptibile de a provoca o reactie sistemica. Aceste meduze provoaca probleme mai grave la oameni:

Meduza cutie

Meduza cutie poate provoca dureri intense. Acestea sunt meduzele care pot provoca reactiile care pun viata in pericol, cu toate ca sunt rare. Aceasta specie se gaseste in apele calde ale oceanelor Pacific si Indian.

Meduza Portughezul Luptator

Aceste meduze arata ca un balon albastru, fiind cel mai des intalnite in marile mai calde.

Meduza coama leului

Acestea sunt cele mai mari meduze din lume, cu un diametru al corpului mai mare de 1 metru. Acestea sunt mai frecvente in regiunile nordice, mai reci ale oceanelor Pacificului si Atlanticului.

Ce semne pot aparea?

Reactiile organismului la intepaturile de  insecte si meduze, atat de frecvente vara, pot fi dintre cele mai grave. Sa intelegem impreuna cum putem preveni si trata aceste situatii!

Exista reactii diferite la intepaturi:

  • normala (localizata sau, in cazurile mai severe, extinsa) cu durere, inflamare si roseata in zona intepaturii
  • alergica, in care pot sa apara dificultati respiratorii, urticarie extinsa, edem (umflare) la nivelul fetei, gatului sau gurii, dificultate la inghitit, anxietate, hipertensiune, ameteala, diaree si deshidratare severa.

Cat de periculoasa este intepatura de meduza?

Cei mai multi oameni care sunt intepati de o meduza realizeaza ca au fost in apropierea unei meduze abia dupa ce au fost intepati. Din aceasta cauza, o intepatura poate aparea din senin.

Intepatura de meduza variaza foarte mult in severitate. Cel mai adesea, acestea provoaca dureri imediate si semne rosii pe piele, specifice iritatiilor. Unele intepaturi de meduze pot afecta mai mult organismul, provocand reactii sistemice. Cele mai multe intepaturi de meduze sunt dureroase, insa nu sunt periculoase. Unele dintre aceste fiinte elibereaza, totusi, un venin puternic in piele. Exista foarte putine cazuri in care intepatura de meduza, daca este lasata netratata, poate fi periculoasa sau chiar mortala.

Tratarea prompta a intepaturilor de meduze poate sa amelioreze rapid durerea si sa impiedice inrautatirea starii. Reactiile severe necesita asistenta medicala de urgenta.

Reactii si urmari dupa intepatura de meduza

Tentaculele de meduze contin mai multe ace microscopice ghimpate. Fiecare ac are un mic bulb care contine venin si un tub infasurat, cu un varf ascutit. Meduza foloseste veninul pentru a se proteja si pentru a-si ucide prada.

Cand atingeti un tentacul cu mana, acele aflate la suprafata acestuia elibereaza acele. Tubul penetreaza pielea si elibereaza veninul. Aceasta afecteaza zona imediata de contact si poate intra in sange.

Meduzele care au esuat pe plaja ar putea sa elibereze ace veninoase daca sunt atinse.

Semne si simptome frecvente ale intepaturii de meduza

  • Arsuri si durere intepatoare
  • Semne rosii, maro sau mov aparute pe piele – practic, acestea sunt o dovada a contactului tentaculelor cu pielea
  • Prurit
  • Umflaturi
  • Durere trepidanta care radiaza catre picior sau brat

Semnele intepaturilor de meduza severe pot afecta mai multe sisteme ale organismului. Aceste reactii pot aparea rapid sau la mai multe ore dupa producerea intepaturilor. Semnele si simptomele de intepaturi severe includ:

  • Dureri de stomac, greata si varsaturi
  • Durere de cap
  • Dureri musculare sau spasme
  • Slabiciune, somnolenta, lesin si confuzie
  • Respiratie dificila
  • Probleme cu inima

Cat de grava poate fi reactia

Gravitatea reactiei depinde de:

  • Tipul si marimea meduzei
  • Varsta, marimea si starea de sanatate a persoanei intepate, cu reactii severe mai frecvente la copii si la cei cu sanatate precara
  • Perioada de timp in care persoana a fost expusa la intepaturi
  • Cat de mult din piele este afectata

Cand trebuie sa mergi la medic?

Tentaculele de meduze contin venin care, in cel mai rau caz, poate distruge sistemul cardiovascular in doar cateva minute. Meduzele otravitoare sunt cele mai raspandite in apele de pe coasta Australiei, astfel incat inotatorii intepati de meduze in aceasta regiune ar trebui sa caute ajutor de urgenta intr-o astfel de situatie.

Persoanele cu alte alergii, in special la intepaturile de insecte, pot fi mai vulnerabile la o reactie alergica la intepatura de meduza. Persoanele care sufera de alergii ar trebui sa aiba intotdeauna un pix injector cu adrenalina si orice alte medicamente impotriva alergiilor prescrise de medic.

Daca victimele nu pot vedea meduzele, este imposibil de determinat pe loc daca intepatura a fost inofensiva sau potential mortala.

Este recomandat ca oamenii sa solicite asistenta medicala de urgenta daca:

  • au fost vazute sau inregistrate meduze foarte veninoase in zona
  • meduza a fost foarte mare
  • exista numeroase tentacule la locul intepaturii, deoarece acest lucru inseamna ca meduza ar fi putut pompa mai mult venin in zona afectata
  • intepatura s-a produs la nivelul ochiului sau gurii
  • exista semne de reactii severe, cum ar fi dificultati la respiratie, o frecventa cardiaca rapida, pierderea constientei sau spasme musculare
  • apare o eruptie cutanata pe orice zona a corpului, chiar daca nu se afla in apropierea locului de intepare

Tratamente si remedii eficiente

  • Indepartati acul in maxim 30 de secunde (razuiti locul cu unghia, nu stoarceti sau trageti), spalati cu apa si sapun si aplicati un antiseptic si/sau o punga cu gheata. Luati ibuprofen pentru durere.
  • Reactiile alergice: se trateaza de obicei cu epinefrina (adrenalina) injectabila. Necesita atentie medicala de urgenta!
  • Intepaturile de meduze: clatiti cu apa de mare (evitati apa proaspata!) si otet. Nu frecati locul, ci indepartati tentaculele cu penseta si acoperiti cu noroi sau spuma de ras. Imobilizati zona afectata si mergeti la medic. Dureaza 2-3 zile pana cand scade pruritul (cu crema pe baza de hidrocortizon). Pana la vindecare trebuie prevenita infectia locala.

Aplicare

  • nu aplicati peste rani si iritatii ale pielii
  • nu folositi pe sub haine
  • folositi doar atat cat este nevoie si reaplicati daca simtiti intepaturi de tantari
  • cand nu mai este nevoie de substanta spalati pielea si hainele

Repelente

Puteti preveni incidentele nedorite prin aplicarea unor substante repelente, care vor ”respinge” musafirii nedoriti. Principalele substante active sunt:

  • N,N-dietil-m-toluamida (DEET/DTT) in diverse concentratii (30-50% este o concentratie mare, care nu necesita aplicari repetate)
  • Picaridin (KBR3023), ulei de eucalipt de lamaie (pentru copii peste trei ani), p-menthane 3,8-diol

In cazuri de reactii alergice severe stopul cardio-respirator si coma se pot instala inca din primele 10 minute! Daca ati avut o reactie alergica la o intepatura, aveti 60% sanse sa suferiti o reactie similara sau chiar mai grava in viitor!

Alte recomandari

Cand un tentacul perforeaza pielea si trage sange, rana se poate infecta. Persoanele care nu sunt la zi cu vaccinarile lor pot fi nevoite sa-si faca o injectie cu tetanos. Este important sa mergeti la doctor in interval de cateva ore daca exista o rana deschisa.

Unele intepaturi de meduze provoaca dureri si mancarime timp de cateva zile. Situatia poate fi ameliorata cu ajutorul unor remedii la domiciliu. Printre acestea se numara:

  • Pungi cu gheata pentru a reduce umflarea si inflamatia.
  • Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, cum ar fi acetaminofen si ibuprofen.
  • Crema antibiotica locala, cum ar fi Neosporin, pentru a reduce riscul de infectie.

Daca zona devine foarte dureroasa si incepe sa se umfle, ar putea exista o infectie. In acest caz, pacientul ar trebui sa mearga la doctor in termen de 24 de ore.

Ce trebuie evitat dupa o intepatura de meduza

Un mit popular spune ca veninul de meduza poate fi neutralizat cu urina. De fapt, urina poate inrautati durerea. In unele cazuri, urina poate amplifica puterea veninului. Potrivit altor specialisti, remediile folclorice, cum ar fi sucul de lamaie si crema de ras, sunt, de asemenea, ineficiente.

Expertii au confirmat ca apa calda ar putea ameliora durerea. In urma anumitor studii, s-a constatat ca pungile cu gheata, sau pur si simplu reci, ar putea ajuta, de asemenea. Caldura a fost, insa, cea mai eficienta.

Nu clatiti zona cu apa rece, in timp ce acele sunt inca in piele, deoarece apa rece le poate determina sa elibereze si mai mult venin.

Cat de eficient este bicarbonatul de sodiu

Unii oameni folosesc bicarbonat de sodiu pentru a neutraliza veninul de meduza. Un studiu din 2007 nu a descoperit, insa, beneficiile acestui remediu. Nu exista dovezi ca bicarbonatul de sodiu este periculos, insa exista alte tratamente mult mai eficiente.

In cazul unor intepaturi severe, care produc simptome cardiovasculare, o injectie cu sulfat de magneziu poate fi administrata de un medic.

Sfaturi pentru a te feri de meduze

Cel mai simplu mod de a evita intepatura de meduza este sa nu stati in apa oceanelor.

Pe unele plaje cu astfel de probleme puteti gasi avertismente privind meduzele, in cele mai periculoase momente ale anului. Atunci cand ajung in zone in care pot sa traiasca meduze veninoase, oamenii ar trebui sa urmeze aceste avertismente si sa stea afara din apa.

Purtati un costum pentru a va proteja impotriva intepaturilor de meduze. De asemenea, puteti intra cu picioarele in apa de mica adancime pentru a speria meduzele si alte creaturi intepatoare.

Oamenii au la dispozitie, mai nou, o crema de prevenire a intepaturii de meduza. Denumita Safe Sea, produsul imita substantele chimice pe care le produce pestele-clovn. Aceste substante chimice impiedica intepatura de meduza.

Desi aceasta lotiune poate reduce riscul unei intepaturi de meduza, cea mai buna idee este sa evitati apa in care meduzele sunt vizibile sau in care au fost vazute meduze periculoase.

 

Referinte:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/jellyfish-stings/symptoms-causes/syc-20353284
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/319139.php
Andrei Radu

Andrei Radu este licentiat in jurnalism, iar din 2006 lucreaza cu spor in presa, marea lui pasiune. A debutat ca reporter la departamentul de Sport al Antenei 1, evoluand ulterior ca redactor la Antena 1 si GSP TV. A mai facut parte din echipa editoriala a celor de la 6TV si revista Zile si Nopti.

Articole recente

Turmeric latte – ce beneficii poate avea?

Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…

2 ani in urma

Sosul de mere – beneficii si utilizari

Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…

2 ani in urma

Dermatilomania – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…

2 ani in urma

Steatoree – cauze, simptome, tratament

Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…

2 ani in urma

8 Mituri despre sindromul de colon iritabil

Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…

2 ani in urma

8 Solutii pentru a ameliora disconfortul dat de hemoroizi

Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…

2 ani in urma