Insuficienta respiratorie este o afectiune care apare atunci cand sistemul respirator nu isi poate indeplini functia principala, adica aportul de oxigen si eliminarea dioxidului de carbon. Aflati mai multe despre cauzele insuficientei respiratorii si cum trebuie intervenit in cazul unui pacient cu insuficienta respiratorie.
Insuficienta respiratorie este o afectiune in care sangele nu contine suficient oxigen sau are prea mult dioxid de carbon. In unele cazuri, insuficienta respiratorie poate fi cauzata de ambele probleme.
Cand respirati, plamanii preiau oxigen. Oxigenul trece apoi in sange, care il transporta mai departe catre organe. Organele, cum ar fi inima si creierul, au nevoie de acest sange bogat in oxigen pentru a functiona bine.
O alta parte a respiratiei este eliminarea dioxidului de carbon din sange si expirarea acestuia. Daca dioxidul de carbon din sange este la un nivel prea ridicat, acest lucru poate afecta organele.
In cazul in care nivelul de oxigen din sange este insuficient, forma poarta denumirea de insuficienta respiratorie hipoxemica sau de tip 1. In schimb, daca este cauzata de prea mult dioxid de carbon in sange, poarta denumirea de insuficienta respiratorie hipercapnica sau de tip 2.
Insuficienta respiratorie acuta se produce rapid si reprezinta o urgenta medicala. Forma acuta apare atunci cand se acumuleaza lichid in sacii de aer din plamani. Din cauza acestui lucru, plamanii nu pot elibera oxigen in sange. In mod automat, nici organele nu vor primi suficient sange bogat in oxigen pentru a functiona. De asemenea, insuficienta respiratorie acuta poate aparea si daca plamanii nu pot elimina dioxidul de carbon din sange.
Insuficienta respiratorie poate fi, de asemenea, cronica, o problema pe termen lung care trebuie tratata pentru a fi tinuta sub control.
Respiratia poate parea un act simplu, insa exista o multime de piese care pun acest angrenaj in miscare. Insuficienta respiratorie apare daca oricare dintre aceste parti componente sufera o problema, cum ar fi:
Insuficienta respiratorie acuta se produce, de cele mai multe ori, in urma unei leziuni la nivelul creierului, pieptului sau plamanilor. Aceste probleme pot aparea in urma unor situatii grave, cum ar fi sufocarea, inecul sau un traumatism toracic. De asemenea, o boala brusca si grava, care afecteaza respiratia, cum ar fi sindromul de detresa respiratorie acuta (SDRA), poate provoca insuficienta respiratorie.
Sindromul de detresa respiratorie acuta (SDRA) este o afectiune grava care se manifesta prin scaderea nivelului de oxigen din sange. SDRA ii afecteaza pe cei care au deja o problema de sanatate de baza, cum ar fi:
Riscul de insuficienta respiratorie este mai mare daca o persoana:
Simptomele insuficientei respiratorii depind de cauza problemei si de nivelurile la care se afla oxigenul si dioxidul de carbon in sange. Un nivel scazut de oxigen in sange poate provoca respiratie grea si nevoie de aer (pacientul are senzatia ca nu poate trage suficient aer in plamani). De asemenea, pielea, buzele si unghiile pot capata o culoare albastruie (cianoza). In cazul in care insuficienta respiratorie este provocata de un nivel ridicat de dioxid de carbon, pacientul se confrunta cu respiratie rapida si stare de ameteala si confuzie.
Unele persoane care sufera de insuficienta respiratorie pot deveni foarte somnoroase sau isi pot pierde cunostinta. De asemenea, pot avea aritmie (batai neregulate ale inimii). Aceste simptome apar in cazul in care creierul si inima nu primesc suficient oxigen.
Este esential sa invatati care sunt semnele si simptomele unei probleme de respiratie pentru a sti cum sa actionati corect in situatii urgente. Primul ajutor poate fi aplicat in cazurile in care o persoana se confrunta cu probleme grave de respiratie.
Trebuie sa urmati acesti pasi pentru a salva o persoana care se confrunta cu tulburari respiratorii:
Pentru a pune diagnosticul de insuficienta respiratorie, doctorul efectueaza de cele mai multe ori un test pentru determinarea gazelor sanguine arteriale. Aceasta analiza ofera informatii despre nivelurile de oxigen si de dioxid de carbon din sange. Pentru acest test, medicul introduce un ac cu seringa in incheietura mainii direct in punctul in care poate fi simtit pulsul. Uneori, pulsul de la incheietura mainii este slab, asa ca medicul alege un alt loc, cum ar fi zona inghinala si, mai putin frecvent, cotul.
Dupa stabilirea diagnosticului, vor fi necesare investigatii suplimentare pentru a afla cauza de baza. Printre aceste analize se numara:
Tratamentul poate presupune:
Pacientului i se administreaza oxigen, fie printr-o masca, fie printr-un tub subtire introdus in interiorul nasului. De asemenea, poate fi conectat la un rezervor de oxigen portabil.
Medicul ar putea decide sa foloseasca ventilatorul daca oxigenoterapia nu este suficienta sau daca pacientul nu poate respira singur. Acest aparat pompeaza aer in plamani pentru ca pacientul sa primeasca oxigenul de care are nevoie. De asemenea, ajuta la scaderea nivelului de dioxid de carbon.
Exista cateva tipuri de ventilatoare. Cele mai mici si mai simple presupun aplicarea unei masti peste nas sau gura. Un alt exemplu este aparatul CPAP, folosit pentru apneea in somn.
In cazul problemelor mai grave poate fi nevoie de introducerea unui tub de respiratie pe gatul pacientului.
Aceasta este o interventie chirurgicala in care medicul efectueaza un orificiu in gat si introduce un tub mic. Tubul poarta denumirea de traheostoma si poate usura respiratia.
In alte situatii, doctorul trateaza afectiunea care a cauzat insuficienta respiratorie. Acest lucru ar putea presupune:
Tratamentul va depinde de cauza si de forma insuficientei respiratorii (cronica sau acuta). Cazurile acute si cronice nu sunt tratate la fel, insa abordarile sunt similare:
Pacientul este transportat la camera de garda a unui spital, insa daca tratamentul nu rezolva problema, poate fi necesar ca acesta sa ramana internat peste noapte. In cazul unor simptome grave, pacientul poate fi transportat in unitatea de terapie intensiva (UTI), unde i se administreaza oxigenoterapie. In plus, ar putea fi conectat la un ventilator pana cand poate respira de unul singur. De asemenea, va primi medicamente si lichide care sa amelioreze simptomele si care trateaza cauza insuficientei respiratorii.
Pacientul va primi ingrijire medicala continua la domiciliu, care presupune, de obicei, medicamente care trebuie administrate zilnic. Aceste medicamente fie sunt inhalate, fie sunt administrate pe cale orala. In cazuri grave, poate fi nevoie de oxigenoterapie.
Ca urmare a insuficientei respiratorii pot aparea diverse complicatii, de exemplu:
De exemplu, pot aparea un cheag de sange la plaman (embolie pulmonara), cicatrizarea ireversibila a plamanilor (fibroza pulmonara) sau o acumulare de aer intre peretele pulmonar si torace (pneumotorax). Aceste probleme pot afecta si mai mult respiratia si pot croniciza insuficienta respiratorie, pacientul ajungand ulterior sa fie dependent de ventilator.
Printre aceste complicatii se numara insuficienta cardiaca, acumularea de lichid in jurul inimii (pericardita) si atacul de cord acut.
Din cauza nivelului scazut de oxigen din sange poate creste nivelul de globule rosii. Acest lucru poate duce la formarea cheagurilor de sange, din cauza fluxului ingreunat in vasele de sange.
Daca nivelul de oxigen din sange ramane scazut pentru prea mult timp, acest lucru poate priva creierul de oxigen, problema care poate fi ireversibila. In aceasta situatie, pacientul poate intra in coma si chiar in moarte cerebrala sau poate avea convulsii.
Nu toate cauzele insuficientei respiratorii, cum ar fi traumatismele, pot fi prevenite. Cu toate acestea, pentru a evita pneumonia si alte boli legate de caile respiratorii, o persoana poate lua unele masuri pentru a-si proteja plamanii.
Printre acestea se numara:
Daca o persoana a mai avut probleme pulmonare si a mai fost spitalizata de-a lungul vietii, ar trebui sa discute cu medicul despre metodele de imbunatatire a starii generale de sanatate.
Referinte:
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…