Ingrijirea parului este importanta in rutina de ingrijire a femeilor.
Afla din articolul urmator, care sunt sfaturile cele mai importante pentru un par frumos, stralucitor si mai ales, sanatos!
1. Informatii generale despre sanatatea parului
2. Reguli si metode de ingrijirea parului
3. 10 sfaturi pentru un par sanatos
4. Stoparea albirii parului: cum e posibila?
Parul este probabil unul dintre primele lucruri pe care il observati la oameni cand va intalniti pentru prima data. Acest lucru este valabil mai ales pentru femei. Un parul frumos si stralucitor lasa intotdeauna o impresie buna, motiv pentru care ingrijirea acestuia este foarte importanta.
De asemenea, ingrijirea parului joaca un rol important ca parul sa fie sanatos si frumos. Spalarea regulata cu sampoane si balsamuri pe care le vedeti mereu promovate de catre celebritati nu este suficienta. Pentru a avea un par sanatos, puternic si stralucitor, trebuie sa stiti cum sa aveti grija de el zilnic.
Multi oameni vor parul puternic si sanatos, mai ales pe masura ce imbatranesc. Cat de rapid creste depinde de factori, precum: varsta, sanatatea, genetica si dieta.
Desi nu puteti schimba factori cum ar fi varsta si genetica, dieta este un lucru pe care il aveti de control. De fapt, consumarea unei diete care nu are nutrientii potriviti poate duce la pierderea parului.
Pe de alta parte, consumarea unei diete echilibrate si sanatoase cu substante nutritive corecte poate contribui la cresterea parului, mai ales daca va confruntati cu pierderea parului din cauza nutritiei necorespunzatoare.
Iata 6 cele mai bune alimente pe care le puteti manca pentru cresterea parului:
Ouale sunt o sursa importanta de proteine si biotina, doua substante nutritive care pot stimula cresterea parului.
Consumul de proteine este important pentru cresterea sanatoasa a parului, deoarece foliculii de par sunt in cea mai mare parte din proteine. Lipsa de proteine din dieta s-a dovedit a fi un factor de risc care duce la caderea parului.
Biotina este esentiala pentru producerea unei proteine de par numita keratina, de aceea, suplimentele de biotina sunt adesea comercializate pentru cresterea parului.
Ouale sunt, de asemenea, o sursa excelenta de zinc, seleniu si alti nutrienti sanatosi pentru ingrijirea parului.
Fructele de padure sunt bogate in vitamina C si au proprietati anti-inflamatoare puternice. De exemplu, 1 ceasca (144 de grame) de capsuni ofera contine din necesarul zilnic de vitamina C.
De asemenea, organismul utilizeaza vitamina C pentru a produce colagenul, o proteina care ajuta la intarirea parului pentru a-l preveni sa devina fragil si sa se rupa.
Mai mult, vitamina C ajuta organismul sa absoarba fierul in urma alimentelor consumate in dieta dumnevoastra. Nivelurile scazute de fier pot provoca anemie, care a fost asociata cu caderea parului.
Spanacul este o leguma bogata in substante nutritive benefice precum, folatul (acidul folic), fierul si vitaminele A si C, toate acestea contribuind la cresterea sanatoasa a parului.
Vitamina A ajuta glandele pielii sa produca sebum. Aceasta substanta uleioasa ajuta la hidratarea scalpului pentru a mentine parul sanatos.
O ceasca (30 grame) de spanac asigura pana la 54% din necesarul zilnic de vitamina A .
Spanacul este, de asemenea, o sursa bogata de fier pe baza de plante , care este esentiala pentru cresterea parului. Fierul ajuta celulele rosii din sange sa transporte oxigenul in intregul corp. Mai mult, deficientele de fier au fost legate de pierderea excesiva a parului.
Grasimile din peste, cum ar fi, somonul, heringul si macroul contin nutrienti care pot favoriza cresterea parului. Ele sunt surse excelente de acizi grasi Omega-3, care au fost asociati cu cresterea parului.
Un studiu efectuat pe 120 de femei a constatat ca administrarea unui supliment care contine acizi grasi Omega-3 si Omega-6 precum si antioxidanti, contribuie la cresterea densitatii parului.
Un alt studiu a constatat ca administrarea unui supliment pe baza de ulei de peste poate reduce semnificativ pierderea parului si favorizeaza cresterea parului la femeile cu par subtire. De asemenea, pestele este o sursa importanta de proteine, seleniu, vitamina D3 si vitamina B, nutrienti care contribuie la sanatatea unui par puternic si stralucitor.
Cartofii dulci sunt o sursa excelenta de beta-caroten. Organismul transforma acest compus in vitamina A, care este legat de sanatatea parului.
Un cartof mediu dulce (de aproximativ 114 grame) contine suficient beta-caroten pentru a oferi mai mult de 4 ori necesarul zilnic de vitamina A. Cercetarile au aratat ca vitamina A promoveaza productia de sebum, care ajuta la mentinerea sanatoasa a parului. Mai mult, vitamina A ar putea accelera rata de crestere a parului si ar putea incuraja cresterea unor fire de par mai groase.
Avocado este delicios, nutritiv si reprezinta o mare sursa de grasimi sanatoase.
Avocado este, de asemenea, o excelenta sursa de vitamina E, care poate stimula cresterea parului.
Un avocado mediu (de aproximativ 200 de grame) asigura 21% din necesarul zilnic de vitamina E ( 21 ). Ca si vitamina C, vitamina E este un antioxidant care ajuta la combaterea stresului oxidativ prin neutralizarea radicalilor liberi.
Intr-un studiu efectuat, persoanele care se confruntau cu o caderea a parului au inregistrat o crestere a parului cu 34,5% dupa administrarea unui supliment de vitamina E dupa ce le-a fost administrat timp de 8 luni.
Vitamina E protejeaza, de asemenea, anumite zone ale pielii, cum ar fi scalpul de stresul oxidativ si deteriorarea. Pielea deteriorata de pe scalp poate avea ca rezultat o calitate slaba a parului si contine mai putine foliculi de par. Mai mult, avocado este o mare sursa de acizi grasi esentiali. Aceste grasimi nu pot fi produse de organism, ci sunt elemente esentiale ale celulelor organismului. Un deficit de acizi grasi esentiali a fost asociat cu pierderea parului.
Cat de repede creste parul va depinde de dumnevoastra:
Parul creste in 3 etape si fiecare fir de par are propriul ritm de crestere. Aceste 3 etape sunt:
Scalpul are 90-95% din foliculii de par in faza anagena. Aceasta inseamna ca aproximativ 5-10% sunt in faza telogena, ceea ce reprezinta 100-150 fire de par care cad in fiecare zi.
Nu exista o metoda directa de a face parul sa creasca mai repede peste noapte, dar exista pasi pe care ii puteti urma pentru a va mentine parul sanatos si lung.
Discutati cu medicul inainte de a incerca suplimente cum ar fi, biotina, keratina sau alte suplimente nutritionale. Acestea pot interactiona cu medicamentele pe care probabil le luati in prezent si pot provoca efecte secundare nedorite.
Evitati utilizarea uleiurilor esentiale direct pe piele. Puteti dilua ulei de rozmarin sau de menta direct in sticla de sampon, apoi il puteti aplica normal pe parul umed si sa-l spalati. Tototdata, uleiurile esentiale puteti sa le aplicati in mastile facute in casa, precum:
Luati suplimente de keratina. Un studiu a analizat un produs de par pentru ingrijirea parului, care avea in componenta sa 500 miligrame de keratina si alte vitamine si minerale. Grupul care a luat suplimentul a aratat:
Exista cativa factori care pot afecta cresterea parului, inclusiv:
De asemenea, este important sa retineti ca, daca va confruntati cu pierderea inexplicabila si severa a parului, trebuie sa mergeti cat de repede posibil la un medic specialist, deoarece anumite afectiuni sau probleme de santate grave pot duce la pierderea parului.
Masajul scalpului poate ajuta la restabilirea cresterii parului si poate fi folosit in combinatie cu uleiuri de masaj si mastile. Masajul stimuleaza scalpul si poate imbunatati grosimea parului dumnevoastra.
Aloe vera este folosit de mult timp pentru a trata pierderea parului. De asemenea, calmeaza scalpul si conditioneaza parul. Poate reduce matreata si debloca foliculii de par care pot fi blocati de excesul de ulei. Puteti aplica gel aloe vera pur pe scalp si par de cateva ori pe saptamana. De asemenea, puteti utiliza sampon si balsam care contin aloe vera.
Uleiul de cocos poate fi folosit inainte sau dupa ce va spalati parul. Daca parul dumnevoastra are tendinta de a fi uleios / gras, atunci puteti sa faceti un tratament pe timpul noaptii sau cu cateva ore inainte sa-l spalati. Aplicati ulei de cocos pe toata lungimea parului, evitand radacina. Apoi, masati uleiul de nuca de cocos pe scalp si pe tot parul.
Uleiu de nuca de cocos este un promotor al cresterii parului, care s-a demonstrat ca imbunatateste aspectul si sanatatea acestuia.
V-ati dorit vreodata ca parul dumnevoastra sa fie asemanator cu ceea ce vedeti in reclamele pentru sampon?
Daca raspunsul este da … atunci trebuie sa urmati urmatoarele reguli pentru ingrijirea parului:
1. Periati-va parul usor de 2 ori pe zi
Totul depinde de tipul de par pe care-l aveti, dar, in general, de 2 ori pe zi ar trebui sa fie suficient. Daca parul este extrem de lung sau de fin, este posibil sa trebuiasca sa il periati poate de 3 ori pe zi pentru a preveni formarea nodurilor, in timp ce, persoanele care au parul scurt pot chiar sa-l perie mai putin, mai ales daca au bucle, deoarece acestea sunt mai fragile decat parul drept.
2. Nu spalati parul mai mult de 2-3 ori pe saptamana
Scalpul dumneavoastra produce uleiuri naturale, care sunt distribuite pe fiecare fir de par. Scopul acestor uleiuri este sa va hraneasca si sa va protejeze parul, dar, de fiecare data cand va spalati parul, aceste uleiuri sunt indepartate.
3. Evitati dusurile fierbinti
Apa fierbinte deterioreaza si usuca atat firele de par, cat si scalpul.
4. Periati bland parul umed
Parul umed este mult mai delicat si mai fragil decat parul uscat, ceea ce inseamna ca trebuie sa il tratati cu cea mai mare atentie.
5. Folositi corect samponul
Samponul trebuie aplicat doar pe scalp, si nu pe lungimea parului. Intregul par va fi curatat, pe masura ce samponul va cadea atunci cand il clatiti, deci nu trebuie sa-l spalati pentru a nu-l deteriora si chiar rupe.
6. Aplicati balsam dupa samponare
Balsamurile ofera parului cu un strat de protectie, care este importatnt pentru sanatatea si pentru mentinerea culorii si parului.
7. Folositi produse cu ingrediente de calitate
Aplicati sampon si balsam care contin ingrediente de calitate pentru a mentine parul frumos si sanatatos.
Evitati produsele care au in componenta: sulfati, parabeni si parfumuri.
8. Aplicati o masca de par o data pe saptamana
9. Caldura fierbinte a feonului va poate deteriora firele de par
10. Nu folositi in exces aparatele de coafat pe baza de caldura, tip placa sau ondular
Parul alb este mai vizibil in cazul persoanelor cu o culoare mai inchisa a parului. Desi parul alb este caracteristic imbatranirii, firele de par incolore pot aparea la orice varsta – chiar daca sunteti inca in liceu sau colegiu.
Daca sunteti ingrijorat deoarece ati vazut cateva fire de par albe, puteti face schimbari de stil de viata care va pot ajuta sa va mentineti culoarea originala a parului pentru mai mult timp. Iata cateva idei de ingrijirea parului:
Par blond: ceai de musetel, coaja de lamaie, sofran, floare de galbenele
Par roscat: suc de sfecla, suc de morcov, petale de trandafir
Par saten: cafea, scortisoara
Par brunet: ceai negru, salvie, urzica
Referinte:
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…