Infectiile digestive pot provoca diaree, greata, varsaturi si multe alte simptome neplacute. Aflati mai multe despre cauzele si tratamentele pentru infectii digestive din materialul urmator.
Infectiile digestive sunt afectiuni ale intestinului subtire si gros determinate de bacterii, virusuri, ciuperci, paraziti. In general se manifesta prin emisie de scaune numeroase, moi, insotite sau nu de greata, varsaturi, dureri abdominale, febra, frisoane, alterarea starii generale. Manifestarile generale sunt date fie de diseminarea agentului infectios ori a toxinelor acestuia in tot organismul, fie – cel mai frecvent – de pierderile importante de apa si minerale, consecinta a diareei si a varsaturilor.
Agentii infectiosi patrund in organism pe cale orala, prin intermediul apei, alimentelor sau mainilor murdare, contaminate. Unii vectori (muste, gandaci, rozatoare etc.) pot vehicula si imprastia microorganismele pe o distanta mare. Prin urmare, se pot imbolnavi intr-un anume moment toti cei care au consumat un anume aliment contaminat sau apa dintr-o sursa contaminata, precum si cei care au venit in contact direct cu acestia, nerespectand regulile de igiena elementare.
De asemenea, raspandirea infectiilor pe cale digestiva este favorizata de factori economico-sociali (nivelul de salubritate, lipsa apei, igiena precara).
Majoritatea infectiilor gastrointestinale au simptome similare, desi pot varia in gravitate. Printre simptomele de infectii digestive se numara:
Majoritatea bolilor gastrointestinale virale apar brusc si dureaza mai putin de o saptamana, desi se pot intinde pe o perioada mai lunga de timp.
Infectiile bacteriene pot avea semne si simptome similare cu ale infectiilor virale, insa unele au tendinta sa provoace febra mare sau diaree cu sange.
Infectiile gastrointestinale parazitare se manifesta de multe ori prin sange sau mucus in diaree si dispar abia dupa ce pacientul primeste tratament.
In cele mai multe cazuri, oamenii nu trebuie sa mearga la doctor daca au simptome ale unei infectii digestive. Cu toate acestea, specialistii le recomanda oamenilor sa se deplaseze la medic daca prezinta oricare dintre urmatoarele semne:
Adultii trebuie, de asemenea, sa solicite sfaturi medicale daca au infectii digestive, daca elimina rapid lichidele sau prezinta semne de deshidratare, cum ar fi:
Unele persoane ar trebui sa consulte intotdeauna un medic daca au infectii digestive, deoarece prezinta un risc mai mare de complicatii. Aceste persoane sunt:
Iata cateva tipuri frecvente de infectii digestive.
Bacteriile E. coli se gasesc in intestinele oamenilor si ale animalelor. Majoritatea tipurilor sunt inofensive, insa unele tulpini – cum ar fi E. coli O157: H7 – secreta o toxina care poate provoca crampe abdominale, varsaturi si diaree sangeroasa. E. coli se raspandeste prin apa contaminata sau alimentele care au intrat in contact cu materiile fecale ale animalelor. E. coli se poate raspandi si prin contact direct de la persoana la persoana.
Infectia cu Salmonella (salmoneloza) este cauzata in mod obisnuit de consumul de carne de pasare, carne de porc si oua crude sau slab preparate. Majoritatea infectiilor cu salmonella pot fi clasificate ca gastroenterite.
Norovirusurile reprezinta cea mai frecventa cauza a bolilor transmise de alimente la nivel mondial. Exista un mare risc ca aceste infectii digestive sa se raspandeasca printre oameni in spatii inchise. Desi in majoritatea cazurilor virusul este raspandit prin alimente sau apa contaminate, este posibila si transmiterea de la persoana la persoana.
Potrivit Clinicii Mayo din SUA, rotavirusul este principala cauza a gastroenteritei virale la copiii din intreaga lume. Copiii se infecteaza in mod frecvent cand ating obiecte contaminate cu virusul si apoi isi duc degetele la gura. Exista un vaccin contra rotavirusului disponibil in unele tari.
Giardia este un parazit care se raspandeste cu usurinta prin contactul uman si apa contaminata. Este rezistent la clor si se poate raspandi in piscinele publice. Infectia cu giardia poate aparea si in urma consumului apei de baut si in urma scaldatului in lacuri si paraie contaminate.
O cauza principala a bolilor transmise prin consumul de apa in Statele Unite, Cryptosporidium este un parazit microscopic care provoaca criptosporidioza. Are o cochilie exterioara care o ajuta sa supravietuiasca in afara unei gazde si sa reziste la dezinfectia cu clor.
Cand simptomele indica o posibila infectie gastrointestinala, diagnosticul poate fi confirmat prin teste de laborator utilizate pentru cultura sau pentru detectarea antigenului din probe de scaun. In anumite cazuri (de exemplu, pentru E. coli, Salmonella, C. difficile), testarea sensibilitatii la antibiotice este recomandata pentru a determina rezistenta microbiana la terapia cu antibiotice, daca este cazul. In special in mediul spitalicesc, diagnosticul rapid ofera informatii importante pentru implementarea masurilor de combatere a infectiilor.
Pentru a determina cauza diareei, medicii trebuie sa ia in considerare contextul in care s-ar putea produce o infectie, fie ca este vorba de un focar alimentar sau de ”diareea calatorului”.
Nu este indicat intotdeauna tratamentul cauzei, adica eradicarea agentului infectios cu ajutorul antibioticelor. Diareea provocata de virusuri nu raspunde la tratamentele antibiotice. In plus, utilizarea nerationala a antibioticelor duce la perturbarea florei intestinale normale nepatogene sau determina selectionarea unor tulpini microbiene rezistente la antibiotice.
Pe prim plan in tratamentul enterocolitelor este corectarea pierderilor de lichide si electroliti. Aceasta se realizeaza prin consumul de lichide – ceaiuri neindulcite, apa minerala (plata), zeama de orez, supa de morcovi.
Utila este adaugarea sarurilor de rehidratare care se gasesc in farmacii, in pliculete cu dozaj corespunzator. Pentru calmarea durerilor abdominale se pot utiliza antispastice (numai la recomandarea medicului), aplicatii de caldura pe abdomen. Varsaturile pot fi combatute cu medicamente de tipul Emetiral, Torecan, Metoclopramid, dar numai la indicatia medicului si in dozaj corespunzator.
De cele mai multe ori, cu un regim alimentar adecvat, enterocolitele se vindeca in cateva zile. Regimul alimentar este bazat pe orez fiert, branza proaspata, mere rase, supa de zarzavat strecurata, carne fiarta. Sunt excluse legumele si fructele crude, lactatele si prajelile. Regimul trebuie mentinut 2 – 3 zile dupa disparitia simptomelor.
Prevenirea infectiilor digestive se face astfel:
Metodele de prevenire sunt simple si la indemana oricui. Riguros aplicate, va scutesc de multa suferinta. Atitudinea fiecarei persoane este si in acest caz hotaratoare pentru apararea sanatatii tuturor.
Recomandarile privind prevenirea toxiinfectiilor alimentare si a altor boli cu transmitere digestiva sunt urmatoarele:
Referinte:
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…