Iata ce trebuie sa stii despre infectia cu virusul Epstein Barr, cum se manifesta, ce complicatii pot sa apara, precum si ce implica metodele de tratament.
1. Ce este virusul Epstein-Barr?
2. Mod de transmitere
3. Diagnostic
4. Ce tratament exista?
5. Complicatii posibile
6. Reactivarea virusului Epstein-Barr
7. Recomandari pentru a tine sub control virusul Epstein-Barr
Virusul Epstein-Barr (EBV) este un virus din familia herpesvirusurilor, care se raspandeste prin saliva si fluidele corporale. Infectiile cu acest virus sunt foarte frecvente – se estimeaza ca peste 90% din populatia lumii are virusul. Majoritatea cazurilor nu provoaca simptome. Alte cazuri, in special la adolescenti si adultii tineri, pot duce la mononucleoza infectioasa, numita si „boala sarutului”.
Infectia cu acest virus poate varia de la asimptomatica la mononucleoza infectioasa. Complicatiile sunt rare. Odata ca virusul patrunde in corp, raman pentru toata viata, ulterior in stare latenta. Uneori virusul se poate reactiva.
Infectiile cu acest virus nu provoaca intotdeauna simptome. Acest lucru este valabil mai ales la copii. Adolescentii si adultii au mai multe riscuri de a prezenta simptome, care pot include:
Majoritatea oamenilor sunt infectati cu virusul Epstein-Barr la un moment dat in viata, dar nu toti dezvolta simptome. Pana la 50% dintre persoanele infectate cu virusul Epstein-Barr vor dezvolta simptome la infectia primara. Aceste simptome pot dura intre 2 – 4 saptamani, desi starea de oboseala poate persista saptamani sau luni. Unii oameni prezinta simptome timp de 6 luni sau mai mult. Dupa o infectie cu Epstein Barr, virusul devine latent (inactiv) in corp. In unele cazuri, virusul se poate reactiva. Acest lucru nu provoaca intotdeauna simptome, dar persoanele cu sistemul imunitar slabit sunt mai susceptibile de a dezvolta simptome daca virusul se reactiveaza.
Vezi si: Virusurile – tot ce trebuie sa stii
Virusul Epstein Barr se transmite de la o persoana la alta prin fluide corporale, in special prin saliva. Acesta este motivul pentru care mononucleoza, una dintre cele mai cunoscute infectii cu Epstein Barr, este cunoscuta ca „boala sarutului”. Se transmite astfel prin sarut, tuse, stranut. Insa, puteti lua virusul si folosind in comun obiecte personale, cum ar fi periute de dinti sau tacamuri cu o persoana care are o infectie activa cu Epstein Barr. Virusul se poate raspandi si prin sange si material seminal.
Este nevoie de 4 – 6 saptamani (perioada de incubatie) de la momentul infectiei pentru a se dezvolta mononucleoza. Virusul poate fi transmis chiar inainte sa incepeti sa aveti simptome ale unei infectii active. Odata ce virusul devine inactiv, nu il mai puteti raspandi altora, decat daca se reactiveaza.
Diagnosticul se bazeaza pe analiza simptomelor, examinare fizica si teste de sange pentru a vedea daca aveti anticorpi impotriva virusului Epstein-Barr:
Nu exista un tratament specific pentru virusul Epstien Barr si pentru mononucleoza. In mod normal, simptomele vor disparea de la sine dupa cateva saptamani. Este o boala virala, asa ca antibioticele NU functioneaza (antibioticele actioneaza doar impotriva infectiilor bacteriene). Tratamentul principal implica odihna si consum crescut de lichide. De asemenea, pot ajuta pastilele pentru dureri in gat si gargara cu apa sarata. Medicamentele pentru ameliorarea durerii, cum ar fi paracetamolul si medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene pot ajuta la ameliorarea durerii si a febrei. Aceste medicamente nu vor vindeca sau ucide virusul – ajuta doar la ameliorarea simptomelor.
Principala complicatie a mononucleozei este splina marita. Uneori, oamenii se confrunta cu oboseala si somnolenta pentru mai mult de 6 luni dupa infectie. Boala poate fi mai severa in cazul celor cu imunitatea scazuta.
In unele cazuri, infectiile cu Epstein Barr pot duce la complicatii, unele usoare si altele grave. Acestea includ:
Daca banuiti ca ati putea avea o infectie activa cu EBV, cel mai bine este sa mergeti la medic daca sunteti ingrijorat de simptome. Studii recente arata ca inflamatia cauzata de infectia cu COVID-19 poate reactiva virusul EBV si poate duce la simptome de long COVID sau sindrom post-COVID.
O infectie cu Epstein Barr poate creste riscul de a dezvolta boli autoimune, conform anumitor studii. Se crede ca acest lucru este din cauza faptului ca infectia poate activa gene care afecteaza functia sistemului imunitar. Daca o persoana are o predispozitie genetica la o anumita boala, este mai probabil sa o dezvolte pe baza diferitilor factori de mediu. Unul dintre acesti factori de mediu este reprezentat de virusurile, infectiile si inflamatiile care pot fi cauzate de infectii. Pentru unii oameni, Epstein barr poate fi unul dintre factorii declansatori de mediu ce stabilesc mediul potrivit pentru ca o persoana sa dezvolte o tulburare autoimuna. Bolile care au fost legate de virusul Epstein-Barr includ boala celiaca, artrita reumatoida, scleroza multipla, tulburarile tiroidiene, boala inflamatorie intestinala.
De asemenea, infectia cu Epstein-Barr poate creste riscul de a dezvolta anumite tipuri de cancer, conform unor date. Acest lucru este din cauza faptului ca mutatiile in celulele infectate cu Epstein-Barr pot duce la modificari canceroase. Unele tipuri de cancer care pot fi asociate cu acest virus includ cancere nazofaringiene sau cancere in partea din spate a nasului, anumite tipuri de limfom, inclusiv limfomul Burkitt, limfomul Hodgkin si adenocarcinom gastric.
Insa, retineti ca majoritatea persoanelor care au avut o infectie cu Epstein-Barr se recupereaza fara probleme si nu dezvolta complicatii – nici boli autoimune sau cancer.
Virusul Epstein-Barr este unul dintre cele mai comune virusuri care infecteaza oamenii. Aproape toata lumea il poarta. Dupa infectia primara, cu sau fara simptome, virusul ramane de obicei in stare latenta. Daca devine activ din nou – reactivare, un sistem imunitar sanatos il poate aduce cu usurinta inapoi la o stare latenta.
Uneori, insa, infectia initiala poate provoca probleme pe termen lung. Poate activa gene ce afecteaza modul in care functioneaza sistemul imunitar. Acesta este unul dintre posibilele efecte pe termen lung ale acestui virus. Desi rar, Epstein Barr cronic apare atunci cand sistemul imunitar al unei persoane nu este capabil sa controleze infectia. Simptomele includ:
Odata ce virusul patrunde in organism si dupa infectia primara, acesta ramane inactiv in corp pentru tot restul vietii – stare latenta. Insa, in unele cazuri, virusul se poate reactiva. De obicei nu provoaca simptome, dar in unele cazuri poate provoca infectii cronice sau in serie. Virusul reactivat poate provoca simptome similare cu cele ale unei infectii initiale la oamenii care au un sistem imunitar slabit.
Unele studii sugereaza ca inflamatia cauzata de COVID-19 poate provoca reactivarea Epstein-Barr la unii oameni. Long COVID, cunoscut si sub numele de sindrom post-COVID, si reactivarea Epstein-Barr au multe simptome in comun.
Dupa infectia primara cu Epstein-Barr, virusul poate ramane latent in corp, pana cand sistemul imunitar este din nou afectat. Cand se intampla acest lucru, virusul se poate reactiva provocand in unele cazuri virusul Epstein Barr reactivat cronic – CREBV. Virusul Epstein-Barr reactivat cronic este considerat o problema progresiva rara, care poate dura 6 luni sau mai mult.
Simptomele variaza in functie de varsta si starea sistemului imunitar, dar pot include:
Virusul cronic reactivat poate incepe cu simptome care imita gripa si urmate de oboseala cronica prelungita. Cresterea anticorpilor virali este un semn al unei infectii active. Testarea IgM indica o infectie mai recenta, iar IgG indica o infectie in trecut.
Infectia cu virusul Epstein-Barr cronic reactivat este diferita de infectia cronic activa cu virusul Epstein-Barr (CAEBV). Aceasta este o problema rara in care persoanele nu pot controla infectia cu virusul. Infectia cronica activa cu virusul Epstein-Barr (CAEBV) este o complicatie foarte rara a unei infectii cu virusul Epstein Barr (EBV). Simptomele pot include febra, ganglioni limfatici umflati si ficatul si/sau splina marite. Complicatiile mai grave pot include anemie, leziuni ale nervilor, insuficienta hepatica si/sau pneumonie interstitiala. Forma sistemica a bolii se caracterizeaza prin febra, hepatita persistenta, hepatosplenomegalie si limfadenopatie, care prezinta grade variate de severitate clinica in functie de raspunsul imun al gazdei si de incarcatura virala. CAEBV incepe ca o infectie tipica cu Epstein Barr. Cu toate acestea, sistemul imunitar al unor oameni nu este capabil sa controleze infectia, permitand virusului sa ramana activ in loc sa devina latent.
Infectia cu EBV devine cronica atunci cand sistemul imunitar al pacientului nu poate controla virusul. Globulele albe se infecteaza, iar nivelurile de virus din sange raman ridicate. Nu exista o abordare standard actuala a bolilor si complicatiilor legate de EBV, deoarece multe dintre terapiile incercate nu au avut succes. Cel mai bun tratament este ameliorarea simptomelor si a afectiunilor cauzate de infectie.
Nu exista un remediu cunoscut pentru virusul Epstein-Barr si, prin urmare, tratamentele ar trebui sa se concentreze pe readucerea virusului la starea de latenta – mentinerea sa sub control. Primul pas al procesului de vindecare este sa identificati infectia si sa stiti ca acest virus este sau nu cauza problemelor si a simptomelor. Pentru a reduce riscul de reactivare a virusului si pentru mentinerea problemei sub control este esential sa sustinem functia imunitara, mai ales prin alimentatie sanatoasa si stil de viata sanatos.
Odihna fizica este o necesitate dupa infectie si in timpul sau, deoarece acest virus activat tinde sa uzeze mitocondriile si sa epuizeze energia. Astfel, odihna este foarte importanta si ii permite corpului sa-si concentreze energia spre eliminarea virusului din sistem.
Se recomanda in primul pas o alimentatie sanatoasa, naturala si nutritiva, pentru a reduce inflamatia si efectele asupra sistemului imunitar. Adoptati o dieta saraca in zahar si alimente ultra-procesate, dar bogata in proteine, grasimi sanatoase si antioxidanti din legume si fructe. Includeti grasimi sanatoase precum ulei de cocos sau peste si alimente cu probiotice precum iaurt sau chefir. In general se recomanda teste pentru intolerante si eliminarea acelor alimente pe care organismul nu le poate tolera, ca gluten sau lactate, dupa caz. De asemenea, zaharul este un puternic imunosupresor, astfel ca trebuie redus sau eliminat din dieta.
In continuare, trebuie mentinuta sanatatea intestinala. In caz de permeabilitate intestinala crescuta, toxinele se pot scurge prin mucoasa gastro-intestinala deteriorata si pot provoca o reactie exagerata a sistemului imunitar.
Alimentele recomandate includ si:
Suplimentele, desi nu inlocuiesc cu siguranta un stil de viata sanatos sau un obicei alimentar sanatos, pot completa golurile si pot creste aportul de nutrienti. Desi suplimentele nu trateaza mononucleoza in mod specific si nu distrug virusul, unele pot ajuta la reducerea efectelor pe termen lung ale infectiei si ale complicatiilor legate de Epstein Barr. Discutati intotdeauna cu medicul despre orice ierburi si suplimente utilizati sau intentionati sa utilizati.
Unele suplimente alimentare pot intari si mai mult sistemul imunitar si ajuta corpul sa se vindece de efectele virusului. Acestea se administreaza la recomandarea medicului. Exemple includ:
Referinte:
(1) https://www.cdc.gov/epstein-barr/about-ebv.html
(2) https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/glandular-fever
(3) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK559285/
(4) https://www.webmd.com/a-to-z-guides/can-ebv-come-back
(5) https://rarediseases.info.nih.gov/diseases/9534/chronic-active-epstein-barr-virus-infection
Surse foto: Pixabay, Pexels
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…