Infectia cu streptococ poate afecta sistemul respirator, pielea sau diferite organe si tesuturi. Iata de cate feluri poate fi, ce boli cauzeaza streptococii si cum se trateaza acestea.
1. Informatii generale
2. Despre streptococ
3. Tipuri de streptococi
4. Boli cauzate de streptococi
5. Transmitere
6. Simptome
7. Streptococul la copii
8. Complicatii
9. Diagnostic
10. Tratament
O infectie cu streptococ (Streptococcus) variaza ca severitate – de la infectii usoare in gat pana la pneumonie, iar majoritatea pot fi tratate cu antibiotice. Ce sunt streptococii? Sunt bacterii gram-pozitive cu forma sferica ce pot cauza multiple boli.
Simptomele pentru infectia cu streptococ incep in aproximativ 1 – 4 zile. Este foarte rar ca streptococul sa invadeze corpul mai profund. Cu toate acestea, atunci cand face acest lucru, streptococul poate provoca:
Boala streptococica (infectia cu streptococ) este cauzata de bacteriile din grupul de streptococi. Infectiile streptococice sunt orice tip de infectii cauzate de un tip de bacterii numite streptococi. Infectiile streptococice pot varia ca severitate, de la infectii usoare in gat, pana la pneumonie.
Exista mai mult de 20 de tipuri diferite de bacterii streptococice, care sunt impartite in doua grupuri principale: streptococi de grup A – des intalniti pe suprafata pielii si in interiorul gatului si o cauza comuna de infectie la adulti si copii, si streptococi de grup B – pot provoca infectii ale sangelui, pneumonie si meningita la nou-nascuti. Streptococul poate provoca, de asemenea, scarlatina, o boala a copilariei care provoaca o eruptie roz-rosie specifica.
Streptococul din grupa A (cunoscut si sub numele de Streptococcus pyogenes sau streptococul betahemolitic), care se gaseste adesea pe suprafata pielii si in interiorul gatului, este o cauza frecventa de infectie la adulti si copii.
Infectia streptococica de grup A este cauzata de streptococul grup A (beta-hemolitic), cel mai frecvent tip fiind Streptococcus pyogenes. Este o infectie frecventa care poate provoca dureri in gat (faringita), scarlatina sau impetigo. In cazuri rare, infectia cu streptococ poate provoca un sindrom de soc toxic similar cu cel provocat de bacteriile Staphylococcus aureus, cunoscut si sub denumirea de stafilococ auriu. Ocazional, streptococul grup A poate duce la complicatii grave, cum ar fi febra reumatica, ce poate afecta inima, si boli de rinichi (glomerulonefrita).
Pentru cazurile de faringita (streptococ in gat) si scarlatina, metoda de rutina de diagnostic este identificarea patogenului dintr-o proba de secretie. De asemenea, pot fi indicate analize de sange. Sindromul de soc toxic este diagnosticat prin examinarea simptomelor si, in unele cazuri, prin testarea sangelui.
Puteti contracta infectia streptococica de grup A dupa contactul cu persoanele infectate. Bacteriile sunt prezente in secretia de saliva si secretia nazala, astfel incat stranutul, tusea si contactul cu mainile sunt metode de a raspandi bacteriile. In cazuri rare, infectia poate fi contractata si din alimente contaminate, inclusiv lapte si produse lactate sau oua. Impetigo este extrem de contagios.
Un curs de antibiotice este tratamentul standard pentru infectia streptococica din grupa A. Durata va depinde de locul infectiei. Antibioticele care pot fi prescrise includ penicilina, cefalosporina daca sunteti alergic la penicilina sau unguente cu antibiotice pentru impetigo.
Streptococul de grup B (cunoscut si sub numele de Streptocccus agalactiae), traieste de obicei inofensiv in sistemul digestiv, iar la femei, in vagin. Acestia tind sa afecteze doar nou-nascutii si, de obicei, provoaca tipuri mai grave de infectii. Se estimeaza ca 1 din 5 femei insarcinate au bacterii grup B in vagin si / sau in sistemul digestiv.
Alte tipuri includ:
Cele mai multe tipuri de infectii cauzate de streptococul A sunt neplacute, dar de obicei nu reprezinta o amenintare pentru sanatate. Acestea includ:
Streptococul A poate provoca, de asemenea, febra reumatica sau nefrita (inflamatia rinichilor), dar aceste afectiuni sunt rare. Aceste bacterii reprezinta o amenintare potential grava pentru sanatate numai daca patrunde mai adanc in interiorul tesuturilor si organelor corpului si declanseaza ceea ce este cunoscut ca o infectie invaziva.
Exemple de infectii invazive includ:
Simptomele infectiei streptococice din grupa A depind de infectie.
Simptomele de amigdalita includ:
Simptomele scarlatinei includ:
Bacteriile streptococice pot provoca impetigo. Totusi, impetigo poate fi cauzat si de bacteriile Staphylococcus aureus („stafilococul auriu”). Printre simptomele date de impetigo se numara:
Majoritatea oamenilor dezvolta rapid o imunitate naturala impotriva streptococului B, astfel incat aceste tipuri de infectii sunt mult mai rare si tind sa afecteze doar nou-nascutii. Deoarece nou-nascutii au un sistem imunitar slab dezvoltat, infectiile cu streptococul B se pot raspandi rapid in organism provocand infectii grave, cum ar fi meningita si pneumonia.
La adulti, cele mai frecvente probleme de sanatate cauzate de streptococul B includ infectii ale tractului urinar, infectii ale pielii, infectii ale fluxului sangvin, pneumonii, infectii ale pielii si tesuturilor moi si infectii osoase si articulare. La copii, debutul precoce apare la cei cu varsta mai mica de 1 saptamana si infectia este cel mai adesea transmisa de la mama la bebelus in timpul travaliului.
Streptococul B poate cauza la adulti abcese, celulita, infectii ale pielii sau oaselor. La nou-nascuti poate cauza infectii sangvine, pneumonie sau meningita, iar la femei dupa nastere poate cauza infectii sangvine sau infectii uterine.
Se estimeaza ca aproximativ 1 din 4 femei insarcinate au bacterii streptococice B in vagin si / sau in sistemul digestiv. Bacteriile pot fi uneori transmise bebelusului prin lichidul amniotic (un lichid limpede care inconjoara si protejeaza copilul nenascut in burta) sau pe masura ce copilul trece prin canalul de nastere in timpul travaliului. Simptomele infectiei cu streptococ B la nou-nascutii se dezvolta, de obicei, in primele cateva ore sau zile de la nastere si includ lipsa raspunsului natural, probleme de hranire, probleme respiratorii si probleme cu ritmul cardiac. Pentru streptococ in sarcina, antibioticele date mamei in timpul travaliului pot ajuta la prevenirea raspandirii infectiei la copil.
Streptococcus viridans face parte fintr-un grup mare de specii de bacterii streptococice comensale. Acest grup de bacterii este adesea implicat in endocardita subacuta asociata cu procedurile dentare. Poate cauza infectii dentare sau infectii ale valvelor inimii.
Boala pneumococica este o infectie cauzata de bacteriile Streptococcus pneumoniae („pneumococ”). Aceste bacterii pot provoca numeroase tipuri de boli, inclusiv: pneumonie (infectia plamanilor), infectii ale urechilor, infectii ale sinusurilor, meningita (infectia acoperirii din jurul creierului si maduvei spinarii) si bacteremie (infectia fluxului sangvin). Bacteriile pneumococice sunt raspandite prin tuse, stranut si contact strans cu o persoana infectata.
Streptococcus pneumoniae este un agent patogen gram-pozitiv, extracelular, oportunist, care colonizeaza suprafetele mucoase ale tractului respirator superior uman. Pana la 27–65% dintre copii si <10% dintre adulti sunt purtatori de S. pneumoniae.
Infectiile se transmit in functie de tipul lor si de localizare. Infectiile gatului sunt raspandite in acelasi mod ca o raceala sau gripa. Daca o persoana infectata tuseste sau stranuta, picaturi mici de lichid care contin bacteriile sunt lansate in aer. Daca le inspirati, puteti deveni infectat.
Bacteriile streptococice sunt raspandite prin contact de la persoana la persoana cu o infectie sau mai putin probabil un purtator. Bacteriile streptococice din infectia cu strptococ se pot raspandi si prin secretii. Ocazional, bacteriile streptococice pot intra in organism prin alimentele contaminate cu bacteriile – de obicei lapte si produse lactate si oua.
Infectiile ca impetigo pot aparea atunci cand bacteriile invadeaza pielea sanatoasa printr-o taietura, o muscatura de insecta sau o alta leziune. O infectie poate aparea si atunci cand bacteriile invadeaza pielea, ca urmare a faptului ca bariera cutanata este perturbata de o alta afectiune a pielii care sta la baza, cum ar fi scabia sau eczema. Alte infectii se transmit prin secretii, raspandirea bacteriilor prin caile respiratorii. Factorii de risc includ sistem imunitar slabit sau boli cronice netratate.
Bacteriile din grup B pot fi uneori transmise bebelusului prin lichidul amniotic. Lichidul amniotic este un lichid limpede care inconjoara si protejeaza copilul nenascut in burtica. De asemenea, este posibil ca un bebelus sa contracteze o infectie cu streptococ B cand trece prin canalul de nastere in timpul nasterii. In unele cazuri, un copil poate contracta o infectie la cateva luni dupa nastere, cel mai probabil de la o alta persoana care transporta streptococul.
Semnele si simptomele pentru infectia cu streptococ depinde de locul si de tipul infectiei. De exemplu, infectiile in gat se manifesta prin amigdale umflate, ganglioni limgatici mariti in zona gatului, durere in gat, disconfort la inghitire etc.
Infectiile pielii frecvente sunt impetigo si celulita. Simptomele pentru impetigo incep cu leziuni rosii sau blistere, de obicei in jurul nasului si gurii, sau pe brate, trunchi sau picioare. Plagile se spart de obicei la scurt timp dupa ce apar, lasand cruste aurii groase, de culoare galben-bruna. Crustele se usuca pentru a lasa un semn rosu care se va vindeca, de obicei, fara cicatrici.
Printre simptomele infectiei urechii interne se numara:
Printre simptomele sinuzitei se numara:
Simptomele unei infectii invazive tip A vor depinde de ce tip de infectie se dezvolta. De exemplu:
Mult mai rar, alte tipuri de infectii invazive cu streptococ A includ:
Simptomele infectiei cu streptococ B la un nou-nascut apar adesea in primele 12 ore de la nastere, dar pot aparea oricand in primele 3 luni dupa nastere. Simptomele pe care le poate avea un nou-nascut includ:
Atunci cand copilul dezvolta infectie cu streptococ de grup A, inclusiv scarlatina sau impetigo, tineti-l departe de colectivitate pana cand copilul are cel putin 24 de ore de tratament cu antibiotice si se simte mai bine. Asigurati-va ca finalizeaza intregul curs de antibiotice. Infectiile cu streptococi apar frecvent intre 5 si 15 ani, iar depistarea la timp este esentiala pentru a favoriza vindecarea mai rapida. De obicei, vorbim de infectii la nivelul faringelui sau la nivelul pielii.
Daca infectia cu streptococ nu este tratata, persoana poate ramane contagioasa intre 10 si 21 de zile. O infectie netratata cu o secretie plina de puroi poate ramane infectioasa luni intregi.
In cazul infectiilor netratatae, pot aparea complicatii ca otita, sinuzite, penumonii, abcese periamigdaliene, raspandirea infectiei in jur, afectarea organelor, sau chiar afectare articulara sau glomerulonefrita acuta.
Uneori, complicatiile pot fi extrem de grave, ca meningita, sindrom de soc toxic streptococic sau chiar fasceita necrozanta.
O infectie cu streptococ A poate fi diagnosticata prin probe locale de secretii, sputa sau lichid pentru a depista prezenta bacteriilor. Un test de sange poate fi, de asemenea, utilizat pentru a verifica daca sistemul imunitar a produs anumiti anticorpi ca raspuns la o infectie de grup A. In cazurile suspectate de infectii invazive din grupul A, testele de sange pot fi folosite pentru a confirma daca exista de fapt bacterii in sange, nu doar anticorpi. Streptococul B poate fi confirmat folosind teste de sange si urina. De asemenea, pot fi facute investigatii imagistice sau chiar se poate apela la chirurgie exploratorie.
Ca tratament streptococ, in cazurile foarte usoare poate sa nu fie nevoie de medicamente. Pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor se pot recomanda medicamente ca paracetamol pentru durere si febra, evitarea alimentelor ce irita gatul, evitarea fumatului si gargara cu apa sarata pentru reducerea durerii si a umflarii.
Antibioticele nu sunt recomandate pentru majoritatea cazurilor de infectii ale gatului, deoarece nu sunt prea utile pentru a accelera timpul de recuperare si pot provoca reactii adverse, cum ar fi greata, varsaturi si diaree. In plus, utilizarea antibioticelor pentru tratarea afectiunilor minore le poate face mai putin eficiente in tratamentul afectiunilor care pot pune viata in pericol – rezistenta la antibiotice.
Antibioticele sunt, de obicei, recomandate numai daca sunteti mai vulnerabili la efectele unei infectii in gat din cauza existentei unui sistem imunitar slabit sau a unei afectiuni grave de sanatate, cum ar fi o boala de inima. Intr-o astfel de situatie, de obicei, este prescris un curs de 10 zile dintr-o clasa de antibiotice ca penicilina. Medicamentele la alegere pot fi penicilina, ampicilina si vancomicina. Cefalosporinele sunt de obicei eficiente, insa testele de sensibilitate trebuie sa ghideze terapia, in special la persoanele foarte bolnave, cu sistem imunitar afectat si la persoanele cu corpuri straine pe locul infectiei.
Pentru infectiile pielii se pot recomanda unguente cu antibiotice sau antibiotice orale. Daca copilul dezvolta o infectie cu streptococ B dupa nastere, va trebui sa fie tratat cu antibiotice intravenos.
Infectiile invazive cu streptococ A (cu exceptia posibila a pneumoniei) sunt considerate urgenta medicala. Prin urmare, daca dezvoltati acest tip de infectie, este in general nevoie sa fiti internat in spital. Este posibil sa fie nevoie sa fiti plasat intr-o unitate de terapie intensiva. Infectia va fi tratata folosind antibiotice intravenoase (injectate direct intr-o vena). Antibiotice intravenoase de obicei trebuie administrate intre 7-10 zile. Daca exista o sursa de infectie identificabila, cum ar fi o rana infectata, aceasta trebuie tratata. Acesta este cunoscut sub numele de control sursa. Controlul de acest tip ar putea implica drenarea puroiului dintr-o rana infectata sau indepartarea chirurgicala a tesutului infectat sau mort.
Infectiile invazive care afecteaza tesuturile moi, oasele sau muschii pot necesita interventii chirurgicale. Debridarea chirurgicala extinsa (uneori repetata) este necesara uneori.
Referinte:
(1) Streptococcal Infections, link: https://medlineplus.gov/streptococcalinfections.html
(2) What are Streptococcal infections?, link: https://www.yourgenome.org/facts/what-are-streptococcal-infections
(3) Strep throat, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/strep-throat/symptoms-causes/syc-20350338
(4) Everything You Need to Know About Strep Throat, link: https://www.healthline.com/health/strep-throat
(5) Group A Streptococcus Infections, link: https://www.medicinenet.com/streptococcal_infections/article.htm
(6) Streptococcal infections , link: https://www.nhsdirect.wales.nhs.uk/Encyclopaedia/s/article/streptococcalinfections/
(7) Streptococcal Infections, link: https://www.health.ny.gov/diseases/communicable/streptococcal/group_a/fact_sheet.htm
Afla din articolul de mai jos mai multe despre turmeric latte – ce este, cum…
Afla din articol ce este sosul de mere, ce nutrienti contine, beneficii pentru sanatate, reteta…
Afla din articolul urmator ce este dermatilomania, cum se manifesta, ce efecte poate avea, cauze…
Afla din articolul de mai jos mai multe despre steatoree – care sunt semnele si…
Numeroase persoane din intreaga lume se confrunta cu sindromul de colon iritabil. Din pacate, exista…
Te confrunti cu hemoroizi? Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce implica tratamentele medicale,…